Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Én ma sült csirkeszárnyat csinálok vegyes zöldségkörettel, tegnapról maradt zöldbab leves. Sziasztok:Bea.
Akiesetleg szakember és tudja , hogy ez nem jó sikítson legyen szives köszi
Szia ianiko !
Képzeld tegnap elkezdtem a topicot olvasni az elejéről , még nem tartottam a 200 hozzászólásnál és 8 receptet kimásoltam.
Nagyon tetszik , ahogy időm engedi folymatosan elolvasom a hozzászólásokat.
Egyébként szeretek új dolgokat kipróbálni , de sajnos sokszor elcsábulok a kecsegtető félkész dolgokra, mert az időmmel is kéne spórolnom.
Van egy módszer amit hó vége felé előszeretettel gyakorolunk párommal.
Abból főzünk ami otthon van , ilyenkor már voltak igen finom vacsorák , és nem utolsó sorban kreatívabbakká válunk .
üdv
Elnézést mindenkitől, most látom, hogy válaszoltatok nekem, de én azóta sem néztem be erre a fórumra. :) Csak bemásoltam az amerikai fánk receptjét, én még nem próbáltam ki, csak mások :) De lehet, hogy most már én is kipróbálom :)
Esetleg nagy mennyiséget is vehetsz, és kovászolhatod házilag, aztán mindent csinálhatsz belőle, ami savanyúból jó.
Káposztás lepény, káposztás nokedli, töltött káposzta, káposztás palacsinta, pogácsa.
kaján rengeteget tudok igy spórolni!
Porcukor, vaníiliás puding, lekvár, stb. amit lehet hozzá. !
Tényleg egyszerű, kikevereés kb 5 perc , állás idő 5 perc és lehet sütni.
Még 1x köszönöm!!!
S mivel eszitek az Amerikai fánkot?
Jam? Vagy csak úgy simán?
Köszi: Judit
2 egész tojás
1 pohár kefír
2 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
fél csomag sütőpor
13 csapott evőkanál liszt
A felsoroltakat összekeverjük, de a lisztet utoljára adjuk hozzá. 5 percig pihentetjük, majd forró olajban kanállal szaggatva kisütjük.
Én elsőre beszoroztam a hozzávalókat kettővel, dupla adagot csináltam, s nem bántam meg! Nagyon finom lett!
tegnap megcsináltam clarissa amerikai fánkját vacsira, hát fantasztikus volt, gyors, olcsó, finom.
A kamaszfiaim összevesztek rajta.
(A dupla adag is kevésnek bizonyult. )
Ha kell a recept, hozom, de a "mit főzzünk ma" topicban megtaláljátok!
Az Auchanban ma láttam kétféle Sancred farmernadrágot sokféle méretben (az egyik kék, a másik szürkés-fekete), az ára 1390 Ft! Szerintem tök jó, vettem is egyet. :-)
Ezt én porélesztővel csináltam (előtte is már többször), lehet, hogy frissből jobb, de mindig az agyamra ment, hogy nem volt otthon élesztő, mikor kellett volna hirtelen. Ja, és az egyik pohár tönköly búza lett, így is tényleg nagyon fini lett. Próbálkozok még más variációkkal is.
A 3 órás alapprogramon sütöttem.
Teljesen felcsigáztatok ezzel az otthoni kenyérsütéssel! Mi az a kenyérsütő gép? Csak beleszórom az anyagot és megdagasztja nekem? Aztán be a sütőbe a bucit és kész? Vagy ki sem kell venni belőle a tésztát? Némely hozzászólásból úgy tűnt, de ezt nem akarom elhinni. . .
Vennék szívesen egy ilyen gépet, biztos finiket lehet vele sütni, de hol lehet ilyesmit kapni és főleg kb. mennyiért? Milyen típust érdemes keresni? Mit tud az egyik és mit a másik?
Köszi előre is a segítséget!!
Hold :)
ez nálam rögtön kiverné a biztosítékot az tuti. nem azt mondom, hogy válóok. kiváncsi lennék ha hazaállítanál egy drága kabáttal vagy cipővel mert neked is arra volt kedved, mit szólna?
Betty
Ui. bocs, nincs ekezetem. :)
Ha szeretnéd variálni egy kicsit, szívesen leírom, hogy változtatjuk az összetételt! És van egy csokis kenyér recept is. . . nem túl édes, nekünk nagyon ízlik. Ha szeretnéd, azt is leírom.
Úgyhogy tedd fel a következő kenyeret, és gondolj arra, ebből semmi nem megy pocsékba!
Én még egyáltalán nem próbáltam ki a porélesztőt, pedig van itthon. Valaki azt írta itt a neten, hogy igazi élesztővel finomabb. Ezzel azonban nem lehet reggelre beprogramozni a kenyérsütést, csak a porélesztővel. Ezért azt is ki szeretném próbálni.
A kenyérkédet a 3 órás progival sütötted?
Igen jó ha pár órát beteszed-Volt. hogy reggel bekevertem és vacsira sütöttem, vagy este kevertem és reggelire.
SziaÉva
Köszi a zsemle receptet. Csak azt nem értem, hogyha géppel dagasztod (mármint kenyérsütő gépben??), akkor is be kell tenni a hűtőben? Bocsi az értetlenségért!
Ha energiatakarékosat, akkor sokkal rosszabb, ha folyton kapcsolgatva van, mert jóval kevesebbet fogyaszt, még akkor is, ha feleslegesen ég mondjuk negyed órát.
Puszi Anya
Anya 77 segíts: A párom dohányzik, olcsón szerzem neki a cigit, mégis havi 7000 plusz kiadással jár. Aztán itt van a hobbi a számítógép, évente fejleszti, sok a részlet, minden marhaságot be akar vállalni és nem érti meg, hogy nem fér bele. Hiába teszem el a blokkokat, állandóan akciókat figyelem, a leárazott rudit, joghurtot hozom a gyerekeknek, mégsem marad 25-e után semmi pénzünk. Ha a szüleim nem segítenének, felkopna az állunk. Cseréljek pasit? mit gondolsz?
A kenyeret gépben szoktam sütni. Anya receptje nagyon jó!
Ne olyan zsömit képzelj el, mint a bolti, inkább a hamburgerzsömléhez hasonló a fazonja, de nem édes.
A zsömlét sütőben sütöm, de a gépben dagasztom.
Lehethogy már olvastad.
Svéd zsemle
50 dkg liszt, 1 tojás, 2, 5 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 ev. kanál olaj, 1 kávéskanál só.
Hidegen összekeverjük. 1 éjszakára a hűtőben pihentetjük,
Tojásnyi golyókat formálunk belőle másnap, picit mecsippentjűk a tetejét.
Tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb.
1 órát kelesztjük a tepsibe.
Előmelegitett sütőben, nagy lángon 10. 15 perc alatt megsütjük.
Nekem legutóbb kb. 10 db lett.
Szia Szép estét///Éva///
Ő vezetett egyébként állandó nyilvántartást a bevételről-kiadásról. A mai napig meg tudja mondani, hogy mennyibe került egy db tégla, mikor építettük a házunkat (cca. 25 évvel ezelőtt)
De csak hasznos lehet ez a villanylekapcsolgatás, mert bár átalányt fizetünk, eddig még nem fizettünk rá az éves leolvasáskor.
Clarissa, köszönöm a receptet, holnap nekivágok!
Mi az igazság az árammal való spórolás körül?
Én mindig automatikusan lekapcsolom a villanyt, ha kimegyünk a szobából. Férjem szerint , ha tíz perc múlva visszamegyünk és újra felgyújtjuk a lámpát, több energiát fogyasztunk a le-fel kapcsolgatással, mintha égve maradna arra a kis időre. . .
Hogy jobb?
Az én kis egyszerű gépem 70 dekásat süt. A recept a géppel adott füzetkéből való:
víz:1+1/8 mérőedény
sovány tejpor:2+1/2 evőkanál
napraforgóolaj:2+1/2 evőkanál
cukor:2+1/4 evőkanál
só:1+1/4teáskanál
fehér kenyérliszt:3 mérőedény
száraz élesztő:1+1/4teáskanál
programbeállítás:1 alapbeállítás(ez egy 3 órás progi)
Azt szeretném mondani, hogy ezen annyit változtattam, hogy rendes élesztőt használok, kb. 1/5-ét a csomagnak, vagy inkább még kevesebbet. Ezenkívül az igazi kenyéríz eléréséhez csak 1 teáskanálnyi cukrot teszek bele, s a tejport is elhagyom ilyenkor. Ha a recept szerint csinálod, inkább kalács-jellege lesz!:)
Sokszor a 3 mérőedény lisztet úgy variálom, hogy a 3-ból 1 mérőedény tönkölyliszt. Úgy sokkal egészségesebb!:)
Én amíg nem vettünk kenyérsütőgépet, minden nap bementem kenyérért, és bizony azt is megvettem, amire nem volt feltétlenül szükségem. Most, hogy van ez a kis gép, semmi okom arra, hogy naponta menjek a boltba. Nem csak ezzel spórolok, hanem azzal is, hogy nincs maradék kenyér, minden az utolsó morzsáig elfogy, annyira finom. A kenyér így sem drágább (az energiát is beleértve), mintha boltban venném, viszont nincs benne tartósító és adalék sem.
Elmondanád, hogy a zsemlét hogyan sütöd?
Főleg anyagi oknál fogva alapvetően én is pulyka és csirke húsra álltam rá sok évvel ezelőtt. Pulykából mindent el lehet készíteni. A combpörköltről ill. ragu levesről a múltkor a sógorom azt hitte, borjú.
A bundázott húsok kivételével libazsírt használok hazai ételek sütéséhez, főzéséhez. Magam olvasztom ki.
A sülthúsok után visszamaradó zsírt kenyérre kenve is szívesen megesszük, különösen, ha van friss paprika, paradicsom, vagy kovászos uborka.
Ómamától, anyutól láttam, és magam is így csinálom, hogy egyszerű, sütőben párolva sütött hús visszamaradt zsírját - ami természetesen nincs megégve - többször is felhasználom, a zsírtalan szaftot készítem csak el mártásnak.
Szép napot kíván Anya
Teljesen igazad van. Én is csak egyszer egy héten vásárolok. Néha lefagyasztok 1-1 kenyeret, de otthon is sütöm, vagy zsömlét sütök, lángos pizzát, a fagyasztóba, mindig van tartalékom. Néha én is elcsábulok, és megveszem azt amire nem is lenne szükség. ///Éva///
Lehet, hogy virust kaptál, lassitja a géped. Már nekem is volt ilyen.
Éva
Már én sem írom, hogy mire mennyit költök, viszont végiggondolom, hogy az adott héten miket akarok főzni és ahhoz mérten vásárolok.
Így: 1. egy héten csak kétszer megyek vásárolni, mert igazad van, ha az ember többször megy-többet költ
2. nem veszek meg egy csomó mindent "hátha kell" alapon, hogy aztán rámromoljon.
Ha pl. üvegben van a tej, látszik kívülről, hogy van egy "töményfehér" réteg a tetején. No, azt leöntöd egy bögrébe, vagy ha átöntöd a tejet valamilyen edénybe, akkor lekanalazod a tetejéről. (Ne rögtön átöntés után, hogy rendesen feljöjjön és megülepedjen a tej tetején)
Ha frissen szeded le, akkor finom sűrű tejszín, ha az aludttejről meregeted le, vagy hagyod állni a tejszínt, akkor megsavanyodik és kész a tejföl.
És ha lassú tűzön melegíted az aludttejet, amíg össze nem ugrik, nagyon vigyázva, hogy föl ne forrjon és leszűröd, akkor kész a házi túró. Amit le is lehet fagyasztani. Viszont ezt csak több literből érdemes csinálni, hogy valamirevaló mennyiségű túród legyen.
A tejföl hogy készül? Azt is lehet házilag?
A szenvicseken kívül még szóba jöhetnek a hideg sültek, fasírozottak salátával. Majonézes krumpli, majonézes kukorica. . . Jó kis rozskenyérrel. . .
Hirtelen ezek jutottak eszembe. :)
Múlt hónapban épp a fenti dolgokat vettük meg ott, vagyis most ezek még kitartanak. Ebben a hónapban veszünk tiszítószereket kannás kiszerelésben, majd utánna nézek, hogy mennyivel olcsóbb.
Ez is élőflórás lesz, mert nem hőkezeljük, nem csinálunk vele semmit, ami megölné azt. Egy nap alatt elkészül. Folpackkal lefedve hűtőben több napig eláll.
Hét végén 3-4 l tejet veszek. Otthon a tejszínt óvatosan leöntöm, ez jó kávéba, csinálok mindig madártejet, somlóit, vagy pudingot, a maradékot pedig megaltatom, és így esszük meg, továbbá főzök vele.
Mi is úgy spórolunk, mint Clarissa. Visszük magunkkal.
Ha nyugodtan lehet enni, akkor mindenféle majonézes saláta, ősztől tavaszig kocsonya, imbisz (kocsonyázott baromfihús zöldséggel, tojással) is lehet. Én melegíteni is tudok a munkahelyen.
Rántotta kenyér közé. Főtt tojás. Felvágottat nem veszek, mert drága és már nem is tudjuk megenni. Egészben sütök mindenféle húst, amit jó hidegen kenyér közé + zöldség, vagy savanyú uborka. Maradék húsból vagy májból krémet készítek. Pl. A közelmúltban Bp-en járva a csarnokban 340 Ft-ért vettem 1 kg borjúmájat (nálunk a sertés is 400 Ft körül van), és nagy májpástétomot csináltam. Részben vajas tésztában kisütve, amit szendvics helyett útra is el lehet vinni.
Más: A piacon házi (teljes) tejet veszek, megaltatom. Mindenféle ételhet - amihez tejfölt tennék - nagyon jó. A fölét külön le lehet szedni. A sovány aludt tejbe gyümölcsöt, mézet keverve finom gyümölcsös joghurt készíthető. Sokkal olcsóbb, egészségesebb, mint a boltban drágán kapható.
Régestelen régen rövid ideig néhányszor felírtam, hogy mire megy el a pénz. Soha nem dúskáltunk, és időnként szívbajt kaptam, hogy hova lett. Azért is jó, mert az ember tisztában van azzal, hogy a bevételből nagyságrendileg mennyi, amit rendszeresen rezsire, stb. ki kell fizetni.
Másik nagy igazság, hogy ha napról napra vásárolunk, sokkal drágábban élünk. Amikor végre volt elég pénzünk akkor körbenéztünk, mi hol olcsóbb, és hosszabb távra vásároltunk.
Ma már alapvető élelmiszert + tisztitó szereket, zöldséget (krumpli, hagyma), stb. egy hónapra, negyedévre veszek meg. Közben figyelem az akciókat. Pl. nem röstellem megvenni a leakciózott vajat, mert az még nagyon jó, csak a szavatossági ideje hamarosan lejár. A fagyasztóban semmi bajuk nem lesz. A sajtnak direkt jót tesz még egy kis érés.
Rendszeresen figyelem a Tesco akciós hűtőjét, a zöldség turkálóját. Persze nincs mindenhol szupermarket. Tudom, mindez pénz, idő és lehetőség kérdése is.
Csupán a tapasztalatomat akartam leírni. Talán valamit tudtok belőle hasznosítani.
Pussz. Anya:))
Esetleg, hogy egy kicsit szinesítsd, lehet a felvágott helyett rántott husi, fasírt, ilyesmi! Azt is lehet variálni, reszelt sajttal, zöldséggel, majonéz v. ketchup, szóval ilyesmi. Néha tényleg egy kis változtatás is felüdítő tud lenni a felvágottas zsömle után! Meg ha végiggondolod, vannak olyan főtt ételek is, ami hidegen sem vészes - bár nem mindenki eszi meg úgy. Én pl. a rakott krumplit, ilyesmit simán megeszem hidegen is, főleg ha már egy hete szendvicset eszek, mert nálam is sokszor előfordul és nagyon uncsi tud lenni még a legfinomabb felvágottal is!
Mert minden falatot felír, a nasikat is, és mellé a kalóriatartalmat. Aztán tényleg arra gondol mindig, hogy be kell írnia a füzetbe.
Nem olvastam végig az egész topicot, de szeretnék hozzászólni. Szerintem a napló írása a legjobb, de ne ijedjetek meg tőle, nem kell örökre! Elég ha 1-2 hónapig csinálod, és meglátod, sok érdekes dolgokat ki lehet olvasni belőle! Én mindenkinek ajánlom, nekem bejött. Sokszor van, hogy azért nem veszek meg magamnak valamit, mert tudom, hogy amikor be kéne írnom, elszégyellném magam!
Sok kitartást mindenkinek!
Októbertől én is vezetem a naplót. Szintén gondot okoznak az apróságok, de igyekszem nem elfelejteni.
Mi abban a "szerencsés" helyzetben vagyunk, hogy falun élünk, (ha egyszer innét elmegyünk, a szüleink akkor is itt lesznek) tehát zöldségek, gyümölcsök, friss hús könnyebben beszerezhető.
Kávézni mindketten szoktunk, itthon reggel meghitten. Szendvicset viszont én is csomagolok, mert kevesebb pénzből finomabbat tudok készíteni.
Pl. anyukám varrásban ügyes. A mostani költözéshez ő varrta a függőnyöket, a díszpárnákat, az ágytakarót, a frotír gumislepedőt. Nálunk otthon az apu barkácsember, de ő a bevásárló is. Míg anyu bemegy a közeli közértbe, addig ő végigjárja a Penny-t, Spar-t, C+C-t, ha úgy adódik Tescozik vagy Metróba megy. Árakból ő nálunk a legfelkészültebb. (Csak egy nőnek a napi teendők mellett erre nem biztos, hogy van ideje. )
Próbálom keresni a kiskapukat a spórolásban, de várok minden segítséget!
Már próbáltam krémeket készíteni: tojáskrém, sonkakrém. Esetleg más ötlet a hideg étkezés megoldására???
Én úgy spórolok, hogy viszem a tízórait, a kávét és mostanában az ebédet is magammal a munkahelyre. Rengeteget megspórolok így!:)Ha jól meggondolom, napi 5-600 forintot!:)))
ianiko
tapasztalatom szerint jobb a kiadásokat csoportosítani, mert ez a hónap végén kiértékelhető, könnyebben rájössz, mi viszi el leginkább a pénzt, és min lehet, min nem lehet változtatni.
Én külön vezetek egy naplót a napi (vagy heti) számlaegyenlegekről, mert nagyon elúsztam, keményen kell fognom magamat. Itt észreveszem azt is, amikor a bank egy kis költségre lenyúl néhány százast, vagy ilyesmi történik.
Bár a legfontosabb, és szerintem legnehezebb a következetes naplóvezetés. Soha nem szabad anélkül lefeküdni, hogy nem írtad be az aznapi dolgokat, mert különben nem fogod beírni. Ennek pedig csak akkor van értelme.
Kitartás!
Egyszerűen csak felírni egyik oldalra a kiadást, másikra a bevételt???? Vagy csoportosítva a kiadást: rezsi, kaja, ruha, stb. . .
Más. Tegnap a Plusban a 100 db-s papirzsepit 49 . - ft-ért vettem, csak egy tipp ha valaki ezt akar venni. ianiko