Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Keresztény anyukák klubja
Ha vallásos keresztény vagy, itt a helyed!
Beszélgessünk arról, hogyan lehet Isten szeretetére nevelni a gyermekeket, terelgetni őket a Krisztusi úton úgy, hogy közben a Világ egy másik, anyagias szemléletet követel tőlük.
Szeretném, ha nem kényszernek élnék meg gyermekeim a hitüket, ha örömmel jönnének velünk a templomba majd nagy korukban is.
Szeretnék jó anyjuk lenni Krisztusban.
Ha téged is ezek a célok motiválnak, gyere, beszélgessünk a HOGYANOKRÓL!
Szeretettel várlak: Kamilla
Van jó vita és rossz vita. A vitákra szükség van a fejlődésünkhöz.
Egyébként én mindig azért kérdezek valamit, mert kiváncsi vagyok a válaszra, tényleg. Pl. most ezt kérdeztem tőled és aválaszodra is kiváncsi vagyok:
" Szerinted egy másvallásúnak vagy ateistának nincs lelkiismerete? Vagy van, de nem jó?" Az, hogy egy sorozatgyilkos jól használja -e, vagy hogy egyáltalán van-e neki, az egy másik kérdés. Különben azt hiszem, hogy ezt is tisztázzuk, hogy ebben megegyezik a véleményünk: vagy nincs neki a kérdéses dologban (mert másban lehet), vagy fütyül rá, vagy rosszul használja.
Ezen én is jót derültem. Mert ezek alapján akkor hogy a mókusban diktált bárkinek is le egy egész könyvet?
A természeti törvényekben az ember is benne foglaltatik. Nem felsőbbrendű törvény az. Miért helyezitek az embert legalulra, mint akit csak úgy irányítanak, meghatároznak megfoghatatlan külső erők?
Bocs, de kicsit derültem azon, amit írtál....
"Isten....azóta hol van és mit csinál?"
Talán az lehet a baj, hogy sokan megszemélyesítik Istent, mintha ő egy kézzelfogható valaki lenne! Én nem vagyok vallásos, mégis abban hiszek, hogy egy mindent átható isteni erő, energia behálózza a világunkat. Létezik egy az emberinél sokkal magasabb rendű törvény, (pl. a természeti törvényekek is, a bolygók, stb ...) szóval egy mindenre ható felsőbb energia, amit nevezhetünk istennek is akár.
És, hogy már én is megint a Bibliából idézzek, amit egy korábbi hozzászólásomban is említettem már , "Isten országa bennetek van és körülöttetek, nem kőből és fából épült házakban. Hasítsd szét a fát, s én ott leszek, emeld fel a követ és megtalálsz".....szóval Isten mindehol ott van, mindent "behálóz", csak aztán, hogy ezt ki-ki hogyan értelmezi, fogja fel, az mind mind egyéni dolog...
Húúú, azt gondolom, hogy nehezek a kérdéseid, de próbálom megválaszolni....
Nos, először is a bűnös gondolatokat kell megbánni..mielőtt megtennénk... ez már megbocsátható...akár hívő, akár nem valaki..még is ember, az ember pedig gyarló..szokták mondani...sztem nem annyira, inkább csak emberek, akik hibáznak és nem tudnak Istenien gondolkodni, vélni, tenni... tehát a hiba lehetőség bennünk van... és meg is tesszük olykor, mert azt hisszük akkor, hogy az jó...végül kiderül, hogy még sem... megbánjuk... de lehet nem is tehettünk másként...
" "Csúnyán néztem a boltosnénire?" "Irigykedtem a szomszédra?" " Hazudtam valakinek?" " Türelmetlen voltam" ? ..."
És igen! ilyesmik!! Ezek is rossz és bűnös dolgok, gondolatok... de megtettem, megbánom és nem akarok többé ilyet tenni, de megteszem újra..mert bennem van...megbánom újra és egyre kevesebbet teszem meg, majd végül már elkopik belőlem ez a rossz vágy...
Ha őszintén megbánom, akkor legyen Isten, de lehet csak én feloldozom magam, mert meg merem engedni magamnak a feloldozást, mert Isten megengedte nekem... érzem, mert ha nem engedte volna meg, akkor nem tudtam volna feloldozni magam... szabadabb leszek, nem fognak ezek a dolgok teherként nehezedni rám, a sok-sok egyéb probléma és dolgom mellett: nem nyomasztanak.
Azt gondolom, hogy nem kell gondolatomban legyen az, hogy Isten segített, attól még segít... De ugyenez működhet Isteni gondolatok nélkül...tehát lelkiismeretes, az lehet Isten nélkül is valaki...
"Én úgy gondolom, hogy csak az tartsa magát igazán vallásosnak, aki eleve ezek szerint a normák szerint él, akiben ezek eredendően megvannak, a mindennapi normális életvitele ez és nem kell ezt semmiylen intézményesített valláshoz kapcsolni."
Fent említettem, hogy ez embernek nem megy... ! Bár az én Nagymamám Isten nyugosztalja, ő ezt nagyon tudta és tudott ennek megfelelően élni.. lehet, hogy ő angyal volt és nem is ember...??!!
Ő a példaképem, szeretnék úgy élni, gondolkodni, vélekedni más emberekről a világról mint Ő: Nagyon tisztán!
Ha belegondolok őszintén, tudom, hogy nekem ez nem fog menni..de törekszem rá!
Ez a különbség köztünk. Te elHISZed, sőt VALLod, hogy a Biblia tanítása nélkül elesett vagy, fogalmad sincs hogy lehetsz boldog. Mi viszont nélküle is kiválóan BOLDOGulunk.
Van egy kérdésem, nem tartozik pont az eredeti tárgyhoz, de úgy látom, attól már rég eltértünk, úgyhogy bocsánatos bűn talán.
Szóval: Isten jött (tudom, a tanítások szerint mindig is volt), megteremtette amit megteremtett, és ...? Azóta? Hol van? Mit csinál?
Nem azt mondtam, hogy a hat teremtési napot kell szó szerint venni. Sőt, az egész Jelenések könyve jelkép... Én a bibliai történetekre gondoltam, amik a háborúskodásokról szólnak. Bocs, de azt hittem Te is ezekre gondolsz.
Naponta olvasom a Bibliát, annyit jelent, három fejezetet naponta. Kb. 15 perc. Így 3 évente újra kiolvasom a teljes Bibliát. Igen. Olvasok mást is. Sőt még ellátom a hat hónapos Kisfiamat is.
Lelkiismeret? Valakinek működik, valaki elnyomja. Miért? Szerinted egy sorozatgyilkos jól használja?
Pont vitázni nem akartam. Utálom, hogy az nlc már csak erről szól. Nem is mennék bele ebbe tovább, ha nem gond.
Tessék, itt van valaki, aki szó szerint vette a bibliai szövegeket és az ott megadott adatokkal, méretekkel dolgozott. És ez pontosan beleillik egy másik német mérnökcsoport a Bibliában pontos méretekkel leírt "templomba".
Nem mondom, hogy igaz, nem mondom, hogy hiszek benne, de ilyenek (is) történhetnek, ha az ember szó szerint veszi a bibliai történeteket.
Az biztosan dicséretes, ha valaki naponta olvassa a Bibliát. Jut más olvasására is időd? Sőt: jut időd más vallások könyveire is?
Szerinted egy másvallásúnak vagy ateistának nincs lelkiismerete? Vagy van, de nem jó?
A történeteket meg már a papok, lelkészek szerint sem kell szó szerint venni. Kezdve a 6 napos teremtéssel és még nagyon sokkal.
Csak azt sajnálom, hogy írt a Teremtő egy levelet Neked, nekem is, mindenkinek, és nem akarod elolvasni. Pedig "használati utasítás" az élethez. Mivel Ő hozott létre minket, Ő tudja azt is, hogyan lehetünk boldogok. És ezt le is íratta.
Azért lapozgass majd bele, ha egyszer úgy adódik...
Hát igen...szerencse, hogy nem mindenki gondolja így!
Tudod én meg (talán naiv vagyok?) úgy vagyok ezzel, hogy az ember elsősorban saját magának tartozik elszámolással a tetteiről. Mindenkiben kellene lennie, annyi tartásnak, tisztességnek, hogy emberhez méltóan viselkedjen, hogy ne csináljon olyant, aminek a következtében aztán másnap szembeköphetné magát a tükörben. Na de a mai világban....hol vagyunk ettől?
"A másik meg, amitől sikítófráaszt kapok, hogy akik vallásosnak mondják magukat és elkövetnek valami "bűnt", akkor az nem baj, mert Isten úgyis megbocsát??"
Én is ide akartam kilyukadni... Ez az általános szemlélet. Gyónj, mond el tíz miatyánkot... és el van intézve.
Pont erre kérdeztem rá a korábbi hozzászólásomban, hogy vajon Isten előtt is el van intézve?
Azért nem minden vallásos ember gondolkodik ám így!
Hát igen! A lényeg az,hogy Isten mit gondol erről.Erről szól a Biblia,amit viszont minden vallás, minden egyház kicsit másképp értelmez.Ebből adódnak a különbségek a katolikus és protestáns egyházak között.
Légyszi mondjátok már el nekem, de komolyan érdekel-, hogy egy felnőtt ember mitől "bűnös"! ? Tehát aki egy átlagos, normális életvitelt folytat, az mit gyón meg a papnak?? Ugyan már, miylen "bűnöket" lehet elkövetni a amit meg kell gyónni??? "Csúnyán néztem a boltosnénire?" "Irigykedtem a szomszédra?" " Hazudtam valakinek?" " Türelmetlen voltam" ? .....ilyesmik??? vagy???
A másik meg, amitől sikítófráaszt kapok, hogy akik vallásosnak mondják magukat és elkövetnek valami "bűnt", akkor az nem baj, mert Isten úgyis megbocsát?? Nem lenne egyszerűbb eleve úgy élni, hogy nem követem el ezeket?
Én úgy gondolom, hogy csak az tartsa magát igazán vallásosnak, aki eleve ezek szerint a normák szerint él, akiben ezek eredendően megvannak, a mindennapi normális életvitele ez és nem kell ezt semmiylen intézményesített valláshoz kapcsolni.
Remélem értitek mire akarok "kilyukadni" ?
Sajnálom, hogy így gondolod...
Amúgy senki nem állította, hogy a felhőkből hullt alá a Biblia.
Tegyük fel: van egy cégvezető, aki lediktál egy levelet a titkárnőjének. Mit mondunk a levélről? A titkárnő írta? Vagy a cégvezető? Kinek a gondolatait tartalmazza?
Valahogy így kell elképzelni a Biblia írását is. Emberek vetették papírra Isten gondolatait. Többféle módon "diktált " Isten. Dániel például álmokat látott. Írja is a könyvében, hogy írom, Uram, de nem értem. János a jelenések könyvében leírtakat révületben látta. Fogalma sem volt mit ír. Sok egyház a mai napig nem érti.
Ha már Dan Brown...:
"
A Biblia emberi termék, drágám. Nem Istentől való. A Biblia nem a felhőkből hullott alá valamely csoda révén. Emberi alkotás. Történelmi feljegyzés egy zavaros időről, amely számtalan fordítás, kiegészítés és átdolgozás nyomán alakult ki. Soha nem létezett egyetlen, érvényes változata."
...és a többi...
Távol álljon tőlem, hogy ellentmondjak, de azért van, ami...szóval van.
Például erre:"keresztyének és zsidók együtt a világ nagyobbik felét adják, ha a kínaiakat nem számoljuk" Szóval azért nem, akkor sem, ha kiveszed a kínaiakat, bár ezt egyszerűen nem értem, miért ők nem a világ népességéhez tartoznak?...)))
" A Bibliai iratokban sokkal kevesebb a másolási hiba (és ezek igazából a szöveg eredeti értelmén nem változtatnak),"
Idézek: Az eredeti szöveg egyáltalán nem létezik. Csak i.sz.70-ben kezdték a lejegyzéseket Jézusról...Mit tartunk a kezünkben? Másolatokat, amelyek kivétel nélkül a Kr.utáni negyedik-tizedik évszázadban keletkeztek.És ez a mintegy 1500 másolat ugyancsak másolatok másolata, amik közül egyetlenegy egy sem egyezik meg a másikkal. Több mint 80000 eltérést számoltak össze.
Voltak szándékos változtatások is és itt nem a zsinatokra gondolok. Ezt pl biztosan ismered.
Gondolom egyetértesz azzal, hogy ezek mind egyáltalán nem kisebbítik magát a Bibliát, csak az helytelen, hogy a hívők döntő többsége kb úgy képzeli el, hogy egyszer nagyon régen, Isten lediktálta a Bibliát valamely írástudónak és az szó szerint úgy maradt.
"Mennyivel egyszerűbb dolguk van nekik.Meggyónnak a papnak,elmondanak x mennyiségű imát és kész,megvan a napi elvárt mennyiségű jócselekedet és egyenes az út Isten országába."
És szerinted Isten mit gondol erről? Mert az a lényeg! Nem az, hogy nekik mi az egyszerű és mi nem...