Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ritka de szép lánynevek
Szeretném ha itt összegyűjtenénk különleges hangzású, nem elcsépelt, ritka, de szép lányneveket. Persze jöhet fiúnév is.
Nem olyanra gondolok, mint a Bodza és társai, tehát nem túl polgárpukkasztót, nem olyat amiről az ember első hallásra el sem tudja dönteni, hogy milyen nemű a név viselője, de mégis ritkát... értitek ugye.
Nem olvastam vissza, bocsi, így nem tudom hogy az én nevem felvetődött-e már. Meglehetősen ritka név a Hella, a 90-es évek eleján még 10 Hella nevű lány sem volt az országban. ez persze azóta változhatott, de még mindig ritkaságszámba megy.
Amúgy nekem még az Indira is tetszik.
Szia!
Nekem a Clara és az Amy tetszik nagyon..
Fiúba pedig a Noa, Noel
Az én nagylányom neve Fatime a kicsié Bianka.
Olvastam itt egy-két szép és érdekes keresztnevet
ilyen téren nagyon kreatívak vagyunk mi nők.
A kisfiamat pedig Zoltánnak hívják.
Az én kislányomat Andreának hívják.
Már régebben írtam, hogy tetszik a kislányod neve.
nem vagyok láthatod én se a mindenáron magyar nevet a gyereknek mozgalom tagja
fiúba egyedül a Csongor tetszik ami magyar eredetű, a többi fiúnév, ami tetszik már nem igazán az.
nincs harag
Sziasztok!
Nekem a kedvenc lányneveim: Kincső, Csenge, Luca, Sára, ha lányunk lesz: Luca Sára lesz a neve!
Ha fiú lesz a béby akkor én is gondban vagyok.. a Bence tetszik, de olyan sok a Bence mostanában. A Bendegúz és a Botond is tetszik, de sajna a páromnak nem
Mindenkinek jó délutánt!
Régen tetszett egy-két ilyen név, de ma már csakazért sem adnám!
Nem azt mondtam, hogy annak kerszteljék.
csak leírtam egy nevet ami nekem tetszik.
Ez is baj?
Nekem lányba a Lili, fiúba a Szabolcs a favorit.
De tetszik még a Tamara, Natasa, Lola, Nikolett, Bernadett.
Fiúnevek: Patrik, Bence.
Nekem tetszenek ezek a nevek: Veronika, Lilla, Anna, Hajnalka, Natálila, Liliána. Éva, Sára, Zója,
Petra és Panna, persze rengeteg tetszik még ezeken kívül
Hai!
A harmadik feleségemmel szeretnénk egy lány gyermeket. Nekm már van egy 26 éves fiam és egy 21 éves lányom és két hónap múlva nagypapa leszek...
Szal szeretnénk egy lányt a párommal...
Két név merült fel....Perszepóné és Akasha........
A 1573-as hsz. nem neked szólt. Egyszerűen bepipultam ma, amikor egy másik fórumon előjött, hogy miért KELL a magyar gyerekeknek magyar (értsd Hunor, Magor, Edömér, Töhötöm, stb.) nevet adni.
Van sok szép fiúnév is.
Csongor, hogy tetszik?
Vagy mindenképp csak bibliai eredetű nevekben gondolkozol?
Nekem a lánynevekkel nincs gondom, de a fiúval, hmmm...
Egyedül a Jákob tetszik, viszont a páromnak az agyára megyek vele, mert szerinte egy körülmetélt kisfiú (férfi) akkor legyen Jákob, ha tényleg zsidó a vallása.
Pedig nekem úúúgy teccik!
Lányneveim: Villő -esélyes, Jázmin, Hanga, Kamilla
(De nagyon tetszenek még a: Ingrid, Irina is, csak az nem illik a vezetéknévhez)
Szuper fiúnevet tud valaki??? Már bocsánat, tudom ez lányos topic, de a topicindító nem tiltotta meg ....
2., "Mikor és hogyan módosítható a házassági név?
A házassági névviselési forma - a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után - a Családjogi törvény szabályainak megfelelően módosítható.
A házassági név módosítására irányuló eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető az illetékes, de a kérelem a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél is előterjeszthető.
Mit nem lehet kérni?
A házastársa nevét viselő személy a házasságkötés folytán szerzett nevet (a házastársa nevét) névváltoztatással nem változtathatja meg.
Példa:
Kovács János Béláné részére nem lehet engedélyezhető az, hogy házassági nevét
* Kovács Jánosné vagy
* Kovách János Béláné
formában viselje, mert ez a házastárs nevének megváltoztatását jelentené.
Amennyiben a magyar állampolgár neve külföldön történt házasságkötése folytán a magyar névviselési szabályoktól eltérően megváltozik, a hazai anyakönyvezési eljárás során úgy kell eljárni, mintha az érintett (születési) nevének megváltozását a belügyminiszter engedélyezte volna.
Példa:
Kovács Éva magyar állampolgár házasságot köt Szlovákiában Tóth Béla szlovák állampolgárral. A szlovák házassági anyakönyvi kivonat szerint a feleség házassági neve Tóthová Éva. Ez a fajta (nemre utaló végződést tartalmazó házassági névviselési forma a magyar névviseléstől idegen, ezért úgy kell tekinteni, mintha a feleség születési neve változott volna Tóthová családi névre. A feleség neve a magyar anyakönyvi kivonatokban
* házassági neve Tóthová Éva
* születési neve szintén Tóthová Éva lesz.
A változást a születési anyakönyvben ugyancsak átvezetik.
Mennyi a leróvandó illeték?
A házassági névviselési forma megváltoztatására irányuló kérelem illetéke 5000 Ft, melyet illetékbélyegben kell a kérelmen leróni."
www.magyarorszag.hu
Szia!
Pontosat nem tudok, de azt hiszem lehet e-mailben is engedélyeztetni nevet. Ezek szerint akkor e-mailben érdeklődhetsz is. Van keress google-lel jogszabályt. Szerintem csak magyar kiejtés szerint engedélyezik (ha egyáltalán engedélyezik).
Szervusztok!
Mostanában foglalkoztat a gondolat, hogy megváltoztatom a nevem, csak nem tudom, hogy engedik e.
Angolosan írva: Scotina, Görögösen: Skotina, és magyarosan: Szkotina
Azonkívül, hogy beadom a kérvényt megfelelő illetékbélyeggel, előzetesen hol lehet megtudni, hogy engedélyezik e, és milyen módon??? Fölöslegesen nem szeretném beadni a papírokat.
A másik kérdés, hogy ha valaki férjhezment, felvette a férje vezetéknevét, van e mód arra, hogy válás nélkül visszavegyem az eredeti leánykori nevemet???
Szervusztok!
Mostanában foglalkoztat a gondolat, hogy megváltoztatom a nevem, csak nem tudom, hogy engedik e.
Angolosan írva: Scotina, Görögösen: Skotina, és magyarosan: Szkotina
Azonkívül, hogy beadom a kérvényt megfelelő illetékbélyeggel, előzetesen hol lehet megtudni, hogy engedélyezik e, és milyen módon??? Fölöslegesen nem szeretném beadni a papírokat.
A másik kérdés, hogy ha valaki férjhezment felvette a férje vezetéknevét, van e mód arra, hogy az ember válás nélkül visszavegye az eredeti leánykori nevét???
Az Annát én,a Pannát az uram-Így lett Anna Panna.A Szavanna nekem volt a kedvencem,aSzaffi az "uramnak".Így ezt is összeadtuk.Meg aztán rövid a vezetékneve és ahoz hosszú keresznév illik.Szóval közös megegyezés volt,és mind a kettőre rá illik a neve-így utólag azt mondom.
Te milyen neveket engedélyeztetnél? Trisztát igen, azt már kitaláltam.