Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mit fözzek holnap?
2002-10-05 12:331.
Torolt_felhasznalo_282287
Létrehozva: 2002. október 5. 12:33
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
Lili, először én is töprengtem, hogyan álljak neki ennek a szendvicsnek. Aztán szépen megragadtam két kézzel, viszonylag jól össze lehetett nyomni és megenni. Nem is volt olyan nehéz, nehezebbre számítottam.
Megnéztem az időjárást itt, e szerint meleg lesz jövő héten, csinálhatsz gyümölcslevest!
Sziasztok.
Nálunk hagymaleves volt ezen a héten (háromszor is), utána egyszer grízes smarni, egyszer rizskoch, és egyszer nem emlékszem már mi. Ma egy görög kifőzde-félében voltunk, nagyon finom volt, és megfizethető áron is.
Gyümölcslevest szeretnék most már készíteni (idén még nem volt), de azt csak akkor szeretjük, ha meleg van kint. Most meleg lesz jövő héten? Na, majd holnap reggel eldöntöm.
Panama, Welcome! Nem tudom, olaszul hogy mondják ezt, de biztos érted. Örülök neki, hogy ilyen jól éreztétek magatokat! És még az időjárás is kegyes volt.
De jó képeket hoztál!
Liventa, Ancsa, jó kis epres recepteket hoztatok! Meg nem epreset.
Oliva, te is olyan jó tippeket adsz mindig a kajáiddal!
Finom volt a mai ebédetek is!
Megkérdezhetem, hogy eszitek az ilyen szendvicset? Tudom, kicsit földhözragadt vagyok, de tényleg érdekel. Csupa finomság van rajta, csak látom magamat, ahogy már akkor szétesik, amikor a kezembe veszem, harapásról már nem is beszélve.
Szemi, de jó, hogy megvan a receptje is ennek a csokis kiflinek. Én igazolom, hogy nagyon finom, kóstoltam.
Sziasztok!
Ma senki sem főz?
Nálunk ma elég fura idő van, ezért délelőtt itthon főzöcskéztem.
Reggelire csináltam egy klubszendvicset (rétegek: pirítós, majonéz, főtt tojás, paradicsom, sült szalonna, pirítós, sonka, saláta, pirítós).
Az ebéd pedig sült császártekercs, pesztós-zöldbabos krumplisaláta, és desszertnek pedig egy gyors gyúrt rétes cseresznyés töltelékkel.
Szemi, ez a kifli nagyon szép! És a fotót is olyan jól megkomponáltad azzal a szép virággal a háttérben.
Sziasztok!
Oliva, akkor eloételnek kérnék egy kis cézársalátát, majd johet a toltott hal, desszertnek pedig tokéletes lesz ez a morzsasuti!
Most csak egy pillanatra ugrottam be, rohanok munkába.
Tegnap sutottem egy nagyon gyorsan elkészítheto kelt tésztás kalácsot, a tolteléke csokis+lekvár, isteni finom!
A dagasztási ideje is rovidebb, keleszteni meg szinte alig kell... mégis finom puha a tészta.
Recept itt!
További szép vasárnapot mindenkinek!
Két saláta a heti menüből:
1. klasszikus cézár saláta
2. tésztasaláta tonhallal, sültpaprikával
Ancsa ez tényleg igéretesnek mutatkozik. Mindenesetre elmentettem.
Panama szia! Látom Rómába jártál, csodás!
Tintahal az ott a tányéron? a kedvenc
Lánykák igaz off, de olyan aranyos:
Teendő: katt a linkre, kapcsold be a hangszórót, ird be keresztneved, nyomj egy entert, és figyelj! Jó szórakozást!
http://www.obtampons.ca/apology,Hoztam neked is Isten hozott visszára :-)), meg a lányod matek sikerére is egy-egy ötletet.
Éppen vendégeket várok ebédre, de tegnap olyan klasszul előkészitettem a gulyáslevest, hogy ma csak nézni kell, hogy fő egy-egy adag a wokban, illetve a lassanfőzőben :-)) Versengenek :-)) (Nem fért el a kellő mennyiség a wokban, igy bevetettem a lassanfőzőt is. Kiváncsi vagyok melyiknek lesz jobb az ize :-)) Eközben bogarásztam egyet a neten.
Neked: Eperpüré behűtött pezsgővel.
Ez valami nagyon finom lehet, még én is rendesen benyakalnék belőle :-))
A jányodnak meg, szivárvány nyárs, gyümölcsökből
---------------------
Nem sokkal a vendégsereg -remélhetőleg- jólakta után eltűnök bivalyvágta versenyt nézni a szomszédos Malaysiába :-)) Legalábbis remélem, hogy szombaton lesz a bivalyverseny, s nem vasárnap, mert holnap éfjélre haza kell jönni felszedni kedvenc férjem a reptéren :-))
Nagyon kellemes hétvégét mindenkinek!!
És hoztam még egy irtó jónak látszó ötletet. Ezt sem tudom kipróbálni, mert csak a gluténnel, meg a sajttal van bajom :-)) De a bacon jöhetne :-DD
Sündisznó kenyér, avagy Sajtos baconos kenyér – ancsa21
Forrás ITT.
1 vekni kovászos kenyér (ha lehet, a kerek formájú a legjobb)
Kb 30 dkg sajt (cheddar), vékonyra szeletelve (v. Reszelve)
Izlés szerinti mennyiségben töpörtyűjére sütött bacon, vagy husos szalonna
1/2 csésze olvasztott vaj,
1 evőkanál Ranch öntet
Egy éles késsel vágd sündisznósra a kenyeret, úgy hogy NEM vágod át az aljánál!
A résekbe jó mélyen helyezd el a sajtszeleteket, majd szórd meg úgy a pörccel, hogy azok is bekerüljenek a résekbe.
Keverd össze a vajat és a Ranch öntetet, majd öntsd rá a kenyérre, hogy mindenhová jusson.
Az egész kenyeret bugyoláld be alufóliába, majd egy tepsire helyezve süsd 15 percig. Utána szedd le a fóliát, és süsd további 15 percen keresztül, hogy a sajt beleolvadjon a kenyérbe, és ropogossá váljon az egész.
Ancsa megjegyzése: Szerintem a ranch öntetet ki lehet védeni úgy, hogy kevés tejfölt meg majonézt összekeversz, izesited kedved szerinti fűszerekkel, s a végén összezutyitod az olvasztott vajjal. Azért leforditottam, hogy is néz ki az eredeti amerikai ruch öntet:
Hagyományos, amerikai runch öntet receptje:
Forrás ITT.
1 csésze majonéz,
3/4 csésze iró (buttermilk-, vagy tej és joghurt keveréke)
1/4 csésze tejföl
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál fekete bors
1/4 – 1/4 teáskanál hagy-, illetve fokhagymapor
1/8 teáskanál száritott kakukkfű
1 evőkanál apritott petrezselyem zöldje
Az egészet keverd össze, és használat előtt tartsd legalább 2 órát a hűtőben. Ezzel meglocsolhatsz bármilyen salátát. Ha nem teszel bele rögvest friss petrezselymet, a hűtőben eláll pár napig.
----------------------
Ha valaki megcsinálja, lenne kedves bemutatni? Jó lenne látni és tudni, hogy milyen lett :-))
Ez meg a másik könnyen elkészithető epres finomság, a nagyon egyszerűen elkészithető:
Sült epres, kecskesajtos parti kockák – ancsa21
Forrás ITT. – Kb 12 kocka lesz belőle
1 lap leveles tészta, kiolvasztva (puff pastry)
Kb 1/2 kg eper
1 evőkanál juharszirup (méz?)
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál extra szűz olivaolaj
1/4 teáskanál só (kóser)
Csipetnyi feketebors
2 evőkanál méz
Kb 12 dkg kecskesajt (szobahőmérsékleten)
1 evőkanál reszelt citromhéj
12 mentalevél, diszitéshez
A tésztát olvaszd ki szobahőmérsékleten. (Ez kb 30-40 perc) Melegitsd fel a sütőt kb 180 C fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapirral.
Az eperszemeket hosszukban vágd félbe. Ha nagyok, akár negyedelheted is őket.
Egy közepes tálban keverd össze a juharszirupot, balzsamecetet, olivaolajat, sót és borsot. Adj hozzá egy kanál mézet is, és habverővel keverd alaposan össze. Add hozzá az epreket, és alaposan keverd össze az öntettel.
Rendezd el őket a sütőpapirral bélelt tepsin, majd süsd őket kb 40 percig, vagy ameddig az eper átsült, és a kifolyt eperlé megszilárdul. Kb 40 perc.
Mig az eprek sülnek, egy kis tálban keverd össze a kecskesajtot, reszelt citromhéjat és 1 evőkanál mézet. Tedd félre.
Egy enyhén lisztezett felületen vágd kb 3 cm-es kockákra a tésztát. Tedd őket egy tepsibe, kb 1 cm-es távolságra egymástól.
A tésztakockák közepébe vágj be egy négyzetet úgy, hogy NE vágd át teljesen a tésztát. Elosztva, mindegyik közepére tegyél a kecskesajtból. Süsd őket kb 15-20 percig, vagy mig aranyszinűre barnul. Hagyd utána meghűlni, kb 10 percig.
Tegyél mindegyikre a sziruposra sült eperből, és diszitsd mentalevéllel.
Melegen, vagy szobahőmérsékleten tálald. Legjobb aznap elfogyasztani.
---------------------
U.i. Én egyik epreset sem készitettem el, mert itt majd csak valamikor decemberben lesz eper, az ausztrál decemberi nyárnak köszönhetően :-)) De úgy ránézésre, finomak lesznek ezek a sütik :-))
Uppsz!! Nincs 350 F, mert errefelé is Celsiusszal mérik a hőt, s nem Fahrenheitben, ami véletlenül átszámolatlanul maradt a receptben!!
350 F - kb 180 C fok!!
-------------------
Nem adtad meg,hogy mi érdekelne az epres receptek közül, ezért leforditottam két olyan receptet, ami kinézésre nagyon klassz, de nincs sok macera vele. Mert nálam mindig e kettő együttese a fő szempont :-)) Itt az első:
Sütés nélküli, jégszekrényes* epersütemény- ancsa21
Forrás ITT.
Kb 8-10 fő részére
Kb 1 kg friss földieper, tisztitva
3 1/4 csésze tejszin, megosztva
1/3 csésze cukor (porcukor)
1 teáskanál vanilia
1/2 teáskanál rózsaviz (nem szükséges)
Kb 50 dkg –graham- keksz (Ancsa: régiszabású keksz)
2 dkg étcsokoládé, apróra vágra
A diszitéshez tegyél külön néhány szép epret. A maradékot szeleteld fel vékony szeletekre.
Verj keményre 3 csésze tejszint. A végén add hozzá a porcukrot, vaniliát, és ha teszel bele, a rózsavizet is, majd röviden újból verd fel a habot.
Egy kb 23 cm x 33 cm-es hűtődoboz, vagy bármi más, pl pirex tál alját kenj meg egy kiskanál tejszinnel. Fektess rá egy sor kekszet. A kekszet takard be tejszinhabbal, majd tegyél rá egy réteg epret. Ezt ismételd meg háromszor, mig 4 keksz réteged nem lesz. Az utolsó kekszréteget fedd be tejszinhabbal, amit kanállal igazits el. Szórd meg eperrel a tetejét.
A csokiöntethez olvaszd fel a maradék 1/4 csésze tejszint, s mikor már buborékolni kezd, add hozzá a csokoládét. Alaposan keverd össze, majd hagyd néhány percig meghűlni. Még folyékony állapotában egy kanál segitségével óvatosan locsold meg az epres süteményt.
Hogy összeérjenek az izek, és megpuhuljon a keksz, néhány órára tedd a dobozt a hűtőbe. Találásnál adhatsz hozzá még több epret.
-------------------------
Ancsa megjegyzései:
Szerintem a tejszin helyett bármi lehet használni. Pudingot, tejfölt, növényi tejszint, mézzel édesitett kicsöpögtetett joghurtot ;-)), stb.
Az amerikai “jégszekrény” kifejezés a régi időkből maradt fenn, mikor még nem volt hűtő, és egy szekrényben elhelyezett nagy darab jéggel hűtötték a dolgaikat. Az ilyen, hideget szerető, idővel puhuló süteményeket egy tetővel rendelkező dobozban rétegelték, és úgy tették a jégszekrénybe. Az elnevezés, és a technika is megmaradt. Remélhetőleg a sütemény is ugyanolyan finom, mint régen, az elektromosság előtt volt :-))
Jó étvágyat hozzá :-))
Plusz 1 a netről:
Túrós-epres felfújt30 dkg túró
10+8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
3 tojás
12 dkg liszt
kevés vaj (sütőforma kikenéséhez)
15 dkg eper
A tojás sárgáját és fehérjét különválasztjuk.
A sárgáját habosra verjük 8 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a citromhéjat, ill. a villával áttört túrót.
A fehérjét, 10 dkg cukor fokozatos adagolása mellett, kemény habbá verjük.
A két masszát és a lisztet, óvatos, lapátoló mozdulatokkal egybedolgozzuk, ügyelve, hogy a fehérjehab ne törjön össze.
A sütőformát kivajazzuk és cukorral megszórjuk. Ha vendégeknek készítjük, látványosabb, ha kis szuflé sütőformákba tesszük. Én saját fogyasztásra az egyszerűség kedvéért sima 20x28 cm-es szilikon tepsiben öntöttem.
A tésztába nyomkodjuk a feldarabolt eperszemeket.
Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Ez a recept pedig azért szimpatikus, mert ennél egyszerűbben már nem is lehetne:
Epres potyogtatós /PicurkonyhaMindent a tejfölös pohárral kell mérni.
1 nagy tejföl
1 pohár kristálycukor
2 pohár liszt
3 ek. olaj
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
4 tojás
A hozzávalókat jól kikeverni, tepsibe (25*35) öntötte és a tetejét megszórni félbevágott eperszemekkel. 200 fokos sütőben tűpróbáig sütni.
Szia, Sims -- nem sütöttem még ilyent, látod, most kaptuk Ancsától a receptet. Az ugyan áfonyás és azzal pikánsabb lehet, de az eredeti recept is írja, hogy bármilyen szezongyümivel elkészíthető.
A zabpehely-történetet meg nem érdemes túlragozni, én talán egy kicsit megdarálom, hogy inkább durva lisztszerű legyen (nem látom a fotókon, hogy zabpehelydarabok lennének benne).
Persze egy epres gyümitorta se kutya, vagy egy epres-túrós süti -- szerintem az eper szinte bármilyen sütihez felhasználható. Rengeteg jó recept van, bármelyik főzős- vagy sütistündér blogjában találunk beváltakat.
1. muszáj még egyszer, mert
2. ezután a cannellonit én is ilyen raguval fogom fözni
3. hogyishivják tészta
4. Luzzi-nk pizzasütödéje
Szia liventa!
Én is valami epres sütit szeretnék hétvégére! Te már csináltál ilyen püspökkenyeret eperrel? Bevált? Nagyon jól hangzik egyébként és az epernek most szezonja van, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom
1. Edességek Trasteverében
2. Suppli (hogy ez mennyire finom, ha friss)
3. egyik legfinomabb vacsorám
4. Pipi megunhatatlan pizza margerithája
Igyekezni fogok még visszaolvasni is, addig is irigykedem Litita utcabáljára, Pintyöke kertjére (legyen benne bab vagy bármi, biztos finom), Liventa eprére, Ancsa ötleteire (Giselle már jobban van?), Szemi zsömléire (megint dolgozol ezen a héten?), Derinke Nórikájára..... láttam, volt itt Piggy is, Kolofon üdv tölem is!
Most pedig következzenek a kulináriaaaaaaaaaaaa
Én nem hiszem, hogy a zabpehelyre rá lenne írva, hogy acélkéssel vagy malomkővel készül De szerintem az itthon kapható zabpehellyel is biztos jó lesz ez a süti.
Mi terem mostanában a kertetekben? Főzz abból valamit!
Ha ennyi salátád van, akkor pl. tojásosgaluskát salátával?
Bonasera , megjöttem!
Tegnapelött este már, de azóta mosok, bevásárolok, fözök, na meg ...
Szép volt, jó volt, az idö remek, a pasták annnnnnyira finomak, a látnivalók még a kistinédzsert is lenyügözték. Szó nélkül vonult át velünk 4 órán keresztül a Vatikán múzeumban, másnap majd 3 órát a St. Peter dómban. Mindenhol audioguide-t béreltünk, ezeket a gyönyörüségeket igy lehetett igazán élvezni.
Most lettem csak annyira felnött, hogy megértsem:
"Ha bepillantasz oda ahol a csodák születnek akkor Te is csodának fogod látni azt hogy itt lehetsz.....és csodákra leszel képes!"
Utifényképek helyett, ezt a dalt hoztam Nektek ajándékba....
Sziasztok!
Ancsa…köszönöm a receptet, van néhány érdekes dolog benne. Nektek van 350 F- a sütőtökön. Az biztos a sütőt én nem szoktam begyújtani soha még az előtt amikor elkezdem a süteményt előkészíteni – mint azt a legtöbb recept előírja. A régimódi zabpelyhet hol is fogok kapni azt nem tudom.
A sós piskótáról nem tudok véleményt mondani én sem, de a fiam itt állt mellettem amikor néztük azokat a szép színes szendvicstortákat, és azt mondta nem is finom én már ettem olyant. Főleg annak nem aki előtte csak édes piskótát evett. A torták igen olyan finomak voltak, mint amilyennek látszanak. De a panama féle csodás csokis almatortáról van jó sztorim, majd ha megjött panama megírom, mert kérdésem is lesz hozzá a tortáról.
Lilikém…ezekkel az ételekkel süteményekkel már nem tudok szolgálni, mivel már régebben készültek mint írtam is. Mostanság nem tudok fotózni a f. gépbe memória kártyát kellene venni, de sajnos most nincs rá keret. Páromat kértem este a mobiljával kapja le a libukat, pipiket, de azt mondta már sötét van ahhoz. Majd ma. Jujj, hogy nőnek napról-napra. Tegnap csak dudvát tudtam nekik szedni, kis ragadás árán, és a föld legelején lévő foghíjasan kelt répa sort megkapáltam, kigyomoztam, de csak azért mert mellette fű van. Olyan szinten esett eső tegnap előtt, hogy a paprika és paradicsom sorok között vízmosás nyomai voltak. Kapunk égi áldást mostanában rendesen.
De jó nektek minden évben ez az utcabál, klassz lehet.
Oliva…nálunk található ilyen információ a zabpehely csomagolásán? Szívesen adtam volna a tortából, de híre-hamva sincs már hiszen márciusban készült. Én meg a tiedből fogadtam volna el szívesen mindenből amit a múltkorában készítettél. De csurgott a nyálam néha, főleg ha már késő jártam itt olvasni titeket.
Liventa…jajj de irigyellek ezért az eperért. Nagyon guszta. Nekünk most nincs, mert úgy elburjánzott, hogy már nem lehetett megkapálni sem. Így berotázta párom tavasszal, és helyére babot vetett, hogy kiölje a gazt, mert jócskán volt közte az is.
Na most cseresznyét fogok enni, azt hoztak a gyerekek tegnap. Nagyon finom érett.
Ja, hogy főzzünk is:- tegnap lányom sonkás karbonárás kukoricás orsótésztát főzött, azt ettünk ma. Én salátát ettem hozzá, tegnap még a maradéd pulykacombot is azzal ettem. Saját van nekem is. Mindenhez azt fogok enni én is mint Lili, amig lesz. Igaz az enyim még nem fejes.
No és mit főzzek holnap? Kérek ötleteket!
Gyors legyen és eccerű, mert a kertben kell az életem nagy részét most tölteni amíg ki nem gazoljuk.
További szép napot.
Azt hiszem, megvan a hétvégi családi sütink (igyekszem nem lelegelni mind az epremet addig).
Én is köszönöm, Ancsa, feltétlenül fogok hozzá vajat/olajat is adni. Valójában egyfajta püspökkenyérről van szó.
("old-fashioned rolled oats" = a régi, malomban hengerek közt zúzott technológiával készült -- nekem éppen ilyen van, az itt kapható legmezeibb zabpehely).
Sziasztok.
Kicsit megint kimaradoztam. Volt utcabálunk, arra kellett készülnöm, aztán utána szintén volt még azzal tennivaló. Valahogy a topikig nem jutottam el.
Ma sült kacsacomb volt nálunk ebédre krumplipürével és fejes salátával. Amíg van a kertben, addig mindent salátával eszünk, aztán majd jön a paradicsom korszak, uborka korszak, stb. Ez a jó a nyárban. Meg a kertben.
Tegnap gulyásleves volt, utána megettük az utcabáli buliból megmaradt majonézes krumplisalátát sült csirkecsíkokkal.
Holnapra már valami húsmenteset kellene kitalálni.
Szemi, nagyon tetszik a fánkod, el is olvastam a receptedet. Így meg még jobban megkívántam, hamarosan megsütöm.
Az az epres tortád is nagyon tetszik! Hát még ezek a zsemlék!
Pintyőke, köszönöm szépen a receptet, már le is mentettem, csak még nem tudom, mikor sütöm meg. Jaj, az utcabálra is valaki olyan finom fánkocskákat hozott!
Abból a májacskából kérnék egy falatot. És holnapra jók lesznek a rántott dolgok.
De jó olvasni ezt a kis offodat! Csibéid, meg kislibáid vannak? Muti.
Ancsa, ahhoz képest, hogy azt írod, nem nagyon főzöl mostanában, jó sok szebbnél szebb ételt látok nálad, amiket reggelire, ebédre megy vacsorára készítettél. A levek színéről már nem is beszélve.
Külön köszönöm a hidegtálas ötletfotókat! Próbálok memorizálni, hátha megmarad bennem valami ezekből, nagyon tetszenek, főleg a második kép!
MPiggy, örülök, hogy ismét látlak! Esküvőn voltatok ezek szerint itthon? Gratulálok az ifjú párnak! Gondolom, családtag, mert nem írsz erről semmit.
Pintyőke, de szépek a tortáid! Még az a rakott kel is úgy néz ki, mint egy süti. A sárgaborsót én is nagyon szeretem. Csak valamiért olyan ritkán csinálok. Mehetek egy adagra hozzád? Vagy már elfogyott?
Ancsa, Pintyőke!
Én is néztem ezt a receptet, mikor Pintyőke rákérdezett. Én nem az áfonyánn akadtam fenn, hanem azon, hogy honnan szerez régimódi zabpelyhet?
Ancsa, az acélvágott zabpehely itt azt jelenti szerintem, hogy modern, acélkéses eljárással aprítják, míg a hagyományost kővel zúzzák.
Poppy és Kolofon, nagyon szivesen :-))
Derinke, nagyon köszönöm a receptet. Majd jövök vissza a rizstésztákkal, de egyelőre még csak elmondani mire jók, és hogyan használjátok őket. Nem találom a szerzetes telefonszámát, de irok a barátnémnak, akin keresztül megismertem, hogy kérdezzen rá ő a piac helyére.
Isten éltesse a kislányt! :-))
Hááát... az valóban sehol nincs előirva, hogy csak kékpettyes lehet egy sütemény :-)) Itt van az első adagod, leforditottam. Talán holnap du már több időm lesz, és akkor jön a másik is. De nem igérem! Túlszerveztem magam :-))
Áfonyás zabpelyhes gyorskenyér – ancsa21
(Rögtön itt jegyzem meg, hogy a a jelek szerint ez a süti inkább kenyérre hajaz, semmint süteményre, de a beirók szerint ez ettől függetlenül nagyon finom :-))
Forrás ITT.
Hozzávalók 1 vekni mennyiségre:
1 csésze áfonya, (mosni, szárítani)
1 3/4 csésze liszt (normál, mindenre használatos)
1/2 csésze régimódi zabpehely (nem gyors főzésű vagy acéllal vágott)
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1 csésze cukor
2 tojás
1 csésze író (Ancsa: Ha nincs: Tej + citromlé, vagy Tej és joghurt keveréke)
1 teáskanál vanília kivonat
Elkészitése:
Melegítsük elő a sütőt 350 ° F. Sütőrformát bezsirozni.
Elvenni 1/4 csésze lisztet, és összeforgatni a gyümölcsökkel. Ez megakadályozza, hogy lesüllyedjenek.
Egy nagy tálban keverjük össze a maradék lisztet, zabot, sütőport, sót, fahéjat, és a szerecsendiót. Külön tálban, habverővel keverjük össze a cukrot, tojást, írót, és vaníliát. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük óvatosan, míg nem jelenik meg többé száraz liszt. Most keverjük hozzá a fekete áfonyát.
Öntsük a tésztát a kikent formába, majd süssük a kenyeret, 50 és 60 percig úgy, hogy többször megforgatja a sütőben. Akkor jó, ha a fogpiszkálót már tisztán húzzuk elő.
Hagyjuk a kenyeret a formájában még 10 percig, mielőtt kifordtijuk onnét. Hagyjuk hűlni újabb 20 percig, mielőtt felszeleteljük. A kész kenyeret egy légmentes dobozban néhány napig lehet akár a pulton is tartani. Vagy le lehet fagyasztani, három hónapra is.
----------------------
A kommentek közül néhány megjegyzés:
- Legtöbben a zsiradékot hiányolták a sütiből, de a végén megállapodtak abban, hogy biztosan nem kell bele.
- Ha acélvágott zabpelyhet használ valaki, akkor javallották azt beáztatni használat előtt, majd a vajhoz keverni. (Ancsa: Mi az, hogy acélvágott zabpehely?? Valami spéci eljárással készült?)
- Ajánlottak citromhéjat is hozzáadni, mert az „megizesiti” a kékáfonyát. (Szerintem is szüksége van rá ;-))
- Ajánlották, hogy aki inkább süteményes változatban akarja, tegyen hozzá 3-4 evőkanál vajat, és/ vagy növényi olajat
- Muffinként is el lehet késziteni. Meg bármilyen más gyümölccsel is.
- Egy beiró szerint a cukrot lehet fele mennyiségre csökkenteni (Biztos nem édesszájú ;-))
Szia, Pintyőke!
Az Ázsia szállít is. Még nem vettem.
Tudod, az a gond, hogy nincs fényképezőgépem, ami erre a célra jó (semmilyen sincs), meg otthon már nincs internetem.Meg aztán ritkán sütök, keveset főzök, mert egymagamnak nem sok minden kell.
Valamikor készülök abba a boltba, ha kapok, veszek Neked is és elküldöm.
Kecskeméten is van egy fűszeres bolt. Ott nigella magiot láttam. Az nagyon finom. Párszor vettem valamilyen török kenyeret és ton volt.
Szia
Ui.: a fogyókúrámnak (ami totálisan sikertelen) jót tesz ez a rengeteg finomság
Kolofon
Sziasztok!
Ma főzésről nem tudok beszámolni, azaz mint már írtam a pulykacombhoz főztem saját friss petrezselymemmel, újkrumplit. Hogy az milyen finom volt, kicsit még meglocsoltam a pulyka kisült zsírjával, ami tulajdon képpen rámával volt bekenve sütés előtt. El tudjátok képzelni?
A mindenit itt már ismét dörgött és esett jó kis eső, az időkép szerint, csak most, csak nekünk, mert szinte a mi megyénk és az fölötti részen esett. Nem is akarom tudni hogy néz már ki a föld, nem látszanak szegény növények a dudvától szerintem, vasárnap óta nem tudtam kimenni, mert minden nap esik.
ancsa…hol van az előírva, hogy csak amerikai áfonyát rakhatok bele abba a sütibe, és kizárólag csak áfonyát. Nem fog szerintem kiabálni az a sütemény ha szedret, vagy bármilyen más gyümölcsöt rakok bele. Köszi előre is a receptért. Ránézésre az-az epres úgy tűnt több olyan hozzávalót tartalmaz amit nem igen fogok tudni beszerezni. De a kép maga adott ötletet, ha még nem is pont ugyan azt fogom hozzá rakni ami le van írva. Egyébként örülök, hogy ilyen jól vagy, sajnálom, hogy nem jött össze a tudod mi.. Majd írok.
Ja, valami más. Vannak kiscsibéim, és 2 kisliba is. Most olyan 8 hetesek lehetnek. A maradék 2 tyúkom valami menetke áldozata lett. Most addig nincs tojás amíg a kiscsibék meg nem nőnek és tojni fognak. Tervek szerint majd úgy 15-öt hagyunk meg a másik 15-öt levágjuk ha elérik azt a súlyt. Bocs ezért a kis off-ért.
Oliva…szívesen adnék ha lenne, de márciusban készült, így már híre sincs.
Láttatok mostanában valahol Zenker széthúzható sütőformát? 28-40 cm-es. Régen a Lidl-ben lehetett kapni, azt írta Limara ő is ott vette. Akkor 1500-1600 Ft volt. Nálunk nincs.
Na és nehogy fotók nélkül maradjatok, a múltkorában készült: legutóbb 1. a fokhagymás szószban sült pipicombok,
2. ragu leves,
3. libazsírban sült csirkemáj, és
4. rántott cuccok rizs és zöld körettel.
Jó éjt kívánok mindenkinek
Ancsa,
nagyon köszönöm. természetesen beszámolok, csak ne kérdezd mikor.
Szia Kolofon!
Köszönöm szépen. Nem Bp-en lakom, de majd megoldjuk valahogy remélem. Te már vettél is? Ha igen majd mutasd meg amit készítesz vele, belőle.
Üdv Pintyőke
Szia, Pintyőke!
Jelentem, a helyet megleltem:
Ázsia Bt. Bp. Vámház krt,. 5. (Vámház krt. és Puipa u, sarkán. Ne zavarjon meg, hogy egy használtruhabolttal egy a bejárata)
100 g mag= 385 Ft.
Van webáruházuk is, lehet rendelni. Telefonjuk: 215-71-48
8-17 (18-ig)
Szia
Kolofon
Szia, Ancsa!
Nagyon köszönöm a leírást.
Te egy hős vagy! Hogy tudod mindezeket betartani? Egyszerűen bámullak!
Én arra is képtelen vagyok, hg y5 kg-t leadjak. Kár belém az akupunktúra!
Köszi. Utánanézek, hogy hol tudom beszerezni.
Sanjos, a megtermelés.... (lakótelep erkély nélkül... szóval)
Szia
Kolofon
Itt nálunk az üzletekben nincsen akkora választék a kinai tésztákból, szoktam nézni azokat is, az tényleg jó lenne ha tudnánk beszerezni . Pest nem gond, párom utána jár, amúgy is imád vásárolni /ritka férfi.
Gyors édességnek meg Viki duplacsokis browniját szoktuk, meg van egy nagyon kókuszos, nagyon ellenállhatatlan choco süti.
http://www.nosalty.hu/recept/ellenallhatatlan-ch oco-coco-choco-coco-suti-2
Ancsám azt viszont nem tudom hogy a tésztái milyen liszttel készültek, de nem annyira tésztaevő.
Ja én is gondoltam h rögtön irhattam is volna.
Tehát: Gluténmentes sajtos pogácsa/itt találtam a neten, nem tudom kinek a receptje, de nagyon hálásak vagyunk érte
Akit az égetett tésztával járó macera tántorítana el, ne engedje, semmivel se bonyolultabb mint a gyúrt, sőt. Én is most készítettem először, semmi faxni nem volt vele. Mivel a recept rendes lisztre szólt, a gluténmentes változat kísérleti jellegűnek indult, de nagyon finom lett.
Még sokszor fog ez készülni nálunk.
Hozzávalók a gluténmentes változathoz:
2 dcl tej
1 dcl olaj
15 dkg Naturbit (vagy bármilyen más gluténmentes liszt)
3 tojás (a sima liszteshez 2 tojás és egy sárgája elég)
10-12 dkg sajt
ízlés szerint só
A tejet az olajjal felforraljuk, mikor elkezd forrni takarékra vesszük és belezúdítjuk a lisztet. Rögtön elkezdjük kavarni a robotgéppel, kb. fél-egy percig. Majd levesszük a tűzről és egyenként elkavarjuk benne a tojásokat, ettől egyre jobban összeáll a tészta, majd belezúdítjuk a reszelt sajtot és azzal is alaposan elkavarjuk.
Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk és sütőpapíros tepsire ültetjük, a tetejét megszórjuk magokkal. Én elfelejtettem, mikor a gluténmentes változatot sütöttem.
180 fokon sütjük, amíg egységesen szép rózsaszín lesz a teteje. Nekem langyosan ízlik leginkább.
A gluténmentes is teljesen ehető, puha még másnap is.
Derine: Pontosan igy csináltam, annyi volt a változtatásom, hogy a liszt az 10 dkg kukoricaliszt volt, és 5 dkg burgonyakeményitő.
Tökéletesen ilyen lett mint a képen, nekünk másnapra nem maradt, mert Nórika még a húsleveshez is ezt evett :)
Amúgy meg elöbb készen van mint egy gyúrt pogácsa.
Derinke,
Ha nem keményitő (starch) érzékeny a kislány, "csak" glutén, akkor a hagyományos kinai rizstésztákkal nagyon jól ki lehet váltani a buzalisztes tésztákat!
Kicsit mások persze, de az égvilágon minden elkészithető velük ugyanúgy, mint buzás tésztákból. És az ára, messze alatta van azoknak a szintén rizsből készitett tésztáknak, amik a mi "megszokott" tésztáinkat formázzák.
Itt is, pl egy 25 dkg-os rizstészta (mee hoon, vagy kway teo) ára 1 dollár körül van -vagy még kevesebb-, mig egy ugyanabból az alapból készitett, ugyanekkora súlyú, de európaira formázott, mondjuk spirál tészta, már 5-6 dollár közötti árban mocorog.
Én nagyon javallom ám ezeket a mee hoon (mi hun, vékonymetélt szerű), meg kway teo (kváj tyéo, a mi szélesebb metéltjeinkre hajazó) tésztákat beszerezni, mert ezek még otthon sem nagyon drágák. És rögvest van a húslevesbe való cérnametélt, meg a milánóihoz spagetti is :-))
Majd megkérdezem az otthon nemrégiben megismert kinai szerzetes ismerősömet, hogy hol van, mégha akár csak Pesten is, az a kinai üzlet piac, ahol már valóban az égvilágon mindent lehet kapni. Az ilyen helyen elfogadható áron vannak a mindennapos rizstészták. Valahol a hatodik kerületben van ez a piacüzlet...
---------------------
A gluténmentes sajtos pogit meg sem kellett volna kérdezned, hát persze, hogy jöhet!! Azonnal, ha kérhetném :-))
A menyem teljesen külön főz Nórikának, ugy viszik be az ennivalót a bölcsibe. Szeptembertől ovis lesz, ott már kapna gluténmentes kaját, de ugy döntöttek h továbbra is Betti főz neki, akkor nyugodtak.
Ancsám nálunk eszméletlen drága a gluténmentes alapanyag, 1 kg liszt pl. 1400 Ft, nos ebből sütnek kenyeret, de azt nem engedhetik meg maguknak, hogy ők is azt egyék. Fiam süti a kenyeret, már nagyon profi benne. Vagy pl. tészta fél kg. spagetti tészta 800 Ft, Nórikának kifőznek ebből, ők maguk meg eszik a hagyományosat.
Illetve úgy álltak át, hogy amennyire lehet ki kerülik a lisztes főzéseket.
Amúgy szerencsére Nórika mindenevő, de főleg húst hússal enne, nagyon szereti a leveseket. Érdekes, h amig nem tudtuk, hogy gluténérzékeny addig sem nagyon ette a tésztaféléket, és a kenyeret. Ösztönből elutasította.
Bizony az ugy van, hogy az ember nem ugorhat be,a boltba, hogy jaj de éhes vagyok veszek egy kiflit, vagy valamit.
Viszont van egy nagyon jó gluténmentes sajtospogácsa receptem, könnyű elkészíteni is, és nem kell hozzá sok hühő.
Nagyon izlik a "gluténevőknek" is. Ha kell beirom!
Most volt a 3. szülinapja nagyon finom feketeerdő tortát kapott, mi vittük be a cukrászdába a rizslisztet. Meglepően jól sikerült, tavalyi olyan volt, mintha fűrészport ettünk volna krémmel.
Igen, glutén érzékeny lettem. Sajna, aki ezt beszerzi magának, annál csak idő kérdése, hogy laktózérzékeny IS legyen akkor, ha nem figyel oda magára, vagy mint pl én is, sokáig nem is tud a problémájáról. Ez a két érzékenység kézenfogva jár egymással.
Hála az égnek, ma már annyi és olyan jó recepteket lehet ötletadónak találni, hogy az ember nem teherként éli meg a lisztérzékenységét, hanem már már élvezettel... ;-))
Külön főztök az unokádnak, vagy átállt az egész család a gluténmentes étkezésre? (A férjem már hellyel közzel gluténmentesen él :-)))
-----------------------
Csak otthon nem olyan egyszerű a dolog, mert ismét megtapasztaltam, MINDEN lisztre épül... Ha valaki be akar kapni egy falatot, mert útközben megéhezett, hát ember legyen a talpán, aki az érzékenységével valami finomat is jót talál magának.
Növényi (kókusztej) joghurt lassúfőzőben készitve - ancsa21
Meló szinte semmi. Mindössze három lépés:
1) Önts 1 liter növényi (kókusz) tejet a lassúfőződbe. Takard le, és állitsd be ALACSONY hőfokra. Mehetsz dolgodra 2.5 órára.
2) Pontban 2.5 óra múlva ballagj oda a lassufőződhöz, és kapcsold ki. Hogy biztos legyél a dolgodban, húzd ki a konnektorból is. Ne emelgesd a tetejét, mindössze kapcsold ki. Mehetsz újabb 3 órára a dolgodra.
3) Pontban 3 óra múlva, vegyél ki egy csészényit a még mindig langyos (kókusz)tejből, és keverd hozzá a joghurt inditót.
Ha töményebb, görög joghurt minőséget akarsz előállitani, akkor az inditó mellé keverj még hozzá 2 evőkanál ételsűritőt is. Én édeskrumpli lisztet (sweet potato starch) használtam mert az volt itthon.* (Ennél jobban javallják a sago pálma lisztjét! Most nem jut eszembe mi néven lehet otthon kapni.)
Alaposan keverd el a kivett tejet a joghurt inditóval, meg ha használsz, az ételsűritővel is, és öntsd vissza a lassufőzőbe. Ott is keverd el ismét. (Ha ételsűritőt is teszel a joghurthoz, azt előtte keverd el egy kevés vizzel, mert úgy könnyebb bánni vele!!)
Majd tedd vissza a fedőt, és burkold be az egészet valami meleg anyaggal. Pl vastag törülköző, vagy pléd, stb. Ettől kezdve hagyd magár a joghurtot 8-10 órára. Legjobb estefelé elkezdeni úgy, hogy lefekvés előtt bekalkulálod a szükséges 5 és 1/2 órát, majd mész aludni.
Joghurt inditó lehet pl:
3-4 evőkanál élő baktériumos joghurt, vagy
3-4 db feltört probiotic kapszula (sokfelé lehet kapni), vagy akár mint nálam,
1/4 kiskanálnyi probiotic jogurt starter, amit Angliából hoztam magammal.
Ancsa megjegyzései:
Kókusztejből csináltam, mert az volt itthon. Biztos ami biztos alapon tettem még hozzá egy nagyon szűken mért evőkanálnyi mézet is, hogy a baktériumok jobban szaporodjanak :-))
A lassúfőző egyenletes hőmérséklete, meg az időpontok pontos kivárása bebiztositja, hogy a tejed pont olyan hőmérsékeltű legyen, ami a legjobb a joghurt készitéséhez.
Hogy ne kelljen az időt nézegetni, érdemes beszerezni egy hangosan csipogó időmérőt is. (Felhúzhatós óra nem jó... Saját tapasztalat :-))
Hihetetlenül jó állagú, sűrű joghurtot találtam ma reggel a slow cookerben :-))
Mikor magában ettem a joghurtot, rendesen éreztem a kókusz izét. Mikor gyümölccsel, meg a maradék vörösáfonya szósszal összekevertem, már semennyire sem.
-----------------
* A sűritésre jött egy másfajta ötletem! Ha minden jól megy, holnap kipróbálom. Majd beszámolok.
Majd szépen sorjában kipróbálom zabtejjel, rizstejjel, stb :-)) Állitólag még kókuszvizből is lehet joghurtot csinálni :-))
Aztán jön a növényalapú kefir készitése lassúfőzőben ;-)) Hoztam kefir gombát is magammal... ;-))
/ Sokat kisérleteztem már növényi joghurttal. Nagy néha sikerült is. De olyan kevésszer, és annyi tökölödéssel járt, hogy egyszerűen elment a kedvem az egésztől. Nade most már ;-))
Jó hirt hoztam a tejcukor (laktóz) érzékenyeknek! Mivel az én szervezetem sem tud már békére jutni a laktózzal, abbahagytam a tejtermékek evését. Amivel semmi problémám nem volt, két dolog kivételével. Borzasztóan hiányzott a joghurt (mert ezt sem birtam), meg a sajtok. Jut eszembe, a tejföl is...
A joghurt, ma reggeltől kezdve, kipipálva :-)) Nagyon egyszerű módját találtam, hogy lehet vegán, vagyis növényi alapú joghurtot késziteni. Az ömlesztettek kivételével, érett sajtokból meg majd néha néha... becsippentek egy kicsit... Kizárólag a teszt miatt, hogy vajh birja-é már a szervezetem :-))
Valóban az ég áldja meg azt a valószinű hölgyet, aki kitalálta, hogy lassúfőzőben (slow cooker) lehet a legjobb növényi joghortot csinálni. Sajnos nem jelőltem be (pedig azt hittem...) a forrást, de szerencsére jól megragadt a fejemben. Ugyanis pofonegyszerű :-))
Miután elkészitettem -kiváncsi voltam megy-é emlékezetből ;-)), szétnéztem e módszer után az interneten. Számtalan helyen megtaláltam, de gyakorlatilag mindenhol ugyazt a kiinduló receptet irták le, saját szavaik szerint.
Eddig is nagy hive voltam a lassúfőzőnek. Ezután, még inkább :-))
---------------------
Minap kellett vennem egy új slow cookert, mert a kinai gyártmány beadta a kulcsot. Alacsony beállitáson reggelre felismerhetetlenné égette, meg főzte össze a bennevalót...
Úgy döntöttem elég volt ebből is az olcsóbb fajtából, nézzünk egy időtállóbb darabot. Ez a japán darab, valóban drágább :-)) De messze nem annyira, hogy elsőre ne ezt lett volna értelme megvenni... Dehát, kellett nekem tanulópénz...
Most olvastam az otthoni hireket, cudar idő lehetett egynéhány helyen! Rendben, később leforditom neked a Blueberry-s, meg földiepres sütijeidet.
De mondd csak, honnét veszel te hozzá kék, azt a nagyszemű amerikai áfonyát? Bár nekem a kisebb, de irtó finom erdélyivel kéne igazán. Annak ize is van ;-))
Biztos olyan finom is volt a tortád, mint aminek látszik, de nekem a rakott kel kell ;-)) Éééés, most már akár meg is csinálhatom, mert már tudok olyan joghurtot késziteni, ami nem birizgálja a szervezetem :-)))
------------------
Érdekes dolgot olvastam minap egy orvosi oldalon. Azzal "vigasztaltak" meg, mármint olvasót ;-)), hogy aki betartja a gluténmentes étkezést, annak szervezete helyreállás után ismét birni fog a tejcukorral. Hát igy legyen :-))
Magam sem hittem volna, de valóban hipp-hoppra elszállt az idő :-) Igaz, gondoskodtam is róla... Olyannyira, hogy tegnap válságtanácskozást tartottunk a barátnémmal, hogy akkor melyik nap is csináljak nekik gulyáslevest? Mert hétfőn azért nem, kedden meg ezért... Végül megegyeztünk, péntek lesz a napja. Azon még gondolkodom, hogy kisérletezzek-é rajtuk és lassúfözőben csináljak gulyáslevest, vagy legyen a hagyományos főzés. Természetesen, wokban :-DDD
Hát az úgy valóban nem jön össze egy tortánál, hogy gesztenyére számitanak, majd májkrémbe harapnak :DDD Viszont nekem bármikor jöhetnének ezek a sós torták! De csak jöhetnének..., úgyhogy én csak szurkolni fogok másoknak, hogy mikor asztalra teszik, ne tortának nézzék a remekművüket :-DD
Azt hiszem, nekem ezek csak kenyérrel, s abból is a markáns fajtákkal lennének jóizűek. Szóval semmi puha kenyérjószágot nem szeressek :-DD Ezért nem hinném, hogy a sós piskóta bejönne nálam. De ezt csak kigondoltam, mert még soha nem ettem sós piskótát :-))
Na ugye mondtam én neked Ancsám, hogy hipp-hopp eltelik az az idő.
Jajaj de gyönyörűek ezek a "torták" . Egyszer sós piskótát töltöttem meg májkrémmel -na azt is én csináltam- fiamnak meglepinek, hát nagyon nem jött be senkinek sem, pedig finom volt , csak éppen mindenki azt hitte hogy gesztenyerolád, és az édes izre volt felkészülve.
Sziasztok!
Szép estét kívánok mindenkinek.
Itt még most megy le a nap, de már van néhány felhő. A híradóban már láttam nagy felhőszakadást Pécsen. Ma már kidudváztam magam még délelőtt. Vagyis 1-ig voltam kinn, de már akkor majdnem 30 C volt.
ancsám …nálad mi az a hideg éjjel amikor te fázni fogsz áruld már el légy szíves. Ez a magvacska nagyon felcsigázott engem is, mert nagyon szenvedek amúgy is a hőhullámoktók, de + még ha hozzá jön a nyári meleg is az már nagyon sok lesz.. Csoda színesek az étkeid. Jöhetne mind sorban. Drága ancsám, ezt azok között láttam amit beraktál, lefordítanád nekem légy szíves: Blueberry-Oat Quick Bread.- Lenne hozzá egy különleges kérésem. A recept után vannak a kommentek., azokból lehet a legtöbb jó tanácsot, tapasztalatot ellesni a recept készítéséhez. Olvasd el légy szíves és ragadd ki a lényeget belőle, és azt is írd le ha nem gond. Nagyon köszönöm. Ezt is ha majd nagyon ráérsz: FRESH STRAWBERRY RECIPES, van még jó néhány isteni kinézetű ital és süti is ott. Csak lestem,és csorgott a nyálam.Kolofon ….üdvözöllek a közöttünk. Kérlek, ha megtalálod a fellelési helyét ennek a szent bazsalikom magnak itt Magyar honban, írd meg nekem légy szíves. Köszönöm szépen.
Na, hogy a főzésről is essen szó. Mostanában készült nálunk. Paradicsom leves, krumplis tészta, húsleves pipihúsból, Székelykáposzta, bazsalikomos sült pulykacomb, desszert: bólyai túrós volt. A pulykához holnap petrezselymes újkrumplit csinálok.
Bodza szörpöt is készítettem a múlt héten, nagyon jól hűsít, és a napokban csőtörés is volt az utcánkban és pocsék a víz íze, így legalább nem lehet érezni.
Most nem kell még pár napig főznöm, lehet a kertben dolgozni, ha nem lesz sár. Ha ma esni fog akkor nem valószínű, hogy tudok dolgozni előbb mint holnap délután. Bár, ahogy a föld issza, aztán a szél fújja hamarabb mehetek semmint azt gondolnám.
Átültettem már a paradicsom palántákat lesz jócskán paradicsom remélem ha Isten segít, és jó idő lesz rá.
Liventa….nagyon elvagy foglalva, hogy nem meséltél a klubestről?
Szemi…nagyon szép a zsömléd, és a virágod is. Most nyílt ki nekem is a gyönyörű rózsám de nem tudom fotózni sajnos.
MPiggy…de jó, hogy látni téged is. Jó a sütő a kertedben, használjátok egészséggel. Ezek a liliomok akkor olyanok mint az én hibiszkuszaim az is csodálatos de csak egy napik virágzik egy virág. De jó, hogy voltatok itthon lagziban. Kár, hogy nem sikerültek a fotók az étkekről. Remélem jól éreztétek magatokat, sok boldogságot az ifjú párnak.
Közben beborult és volt is egy zápor, de nem sok eső esett sajnos.
Üdv minden új hozzánk látogatónak, és persze a régieknek is.
Azért hoztam néhány régebben készült fotót.
Ja, és Poppy lelkem, még egy jutott eszembe:
Ha a "nagy képen" akarod látni egy egy sós torta fotóját, akkor simán csak kattints a kis képekre, rögvest megjelennek majd nagyban. A kisképek alatt meg ott van mindegyiknek a linkje, hogy ki készitette őket.
Ha majd összehozol egyet, megmutatod?
Szemike, nem csak a virágod, meg a kerted szép, hanem a valóban irtó gusztusos zsemléid is :-))
Ja, még nem köszöntem meg a "kiterjesztett" kerti képeket, hát most megteszem :-)) A hársfát meg sem emlitem, mert vannak dolgok, amik tényleg tudnak fájni, ha az ember máshol él... Pl a virágzó hársfa illata is idetartozik. Meg a májusi akácvirágzás illata is... Meg az eső elverte föld porának az illata is. Hogy a ballagáskor illatozó olajfát már meg sem emlitsem...
Na, megyek, és beojtok inkább :-))
------------------
Sziasztok, legyen szép a napotok