Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nem kell mindig kaviár:)

Torolt_felhasznalo_924485
Létrehozva: 2005. január 21. 15:48
ugye ti is így gondoljátok? most hideg van, süvít a szél... itt ülök, gőzölög a tea a bögrémben, de nincs hozzá semmi nasi:( miket nassolnátok ebben az időben, ha éppen nincs kaviár és pirítós kézközelben?
  1. 2008. június 12. 22:278876.

Szia, Eper!

Úgy látom, te sem vagy elkötelezett focirajongó

Én is mozira szavaztam volna!

Darált hússal töltöd a karalábét vagy valami "vega" változatot főztél? Szósz is van hozzá? Ismerem és ettem már, de még nem főztem.

Úgy látszik ez a hét nálam nagyon nem főzős. Még ilyen sem fordult elő.

előzmény:
    eperlevel (8875)
    2008-06-11  23:05
  2. 2008. június 11. 23:058875.

Sziasztok, nálunk hétfőn és kedden tökfőzelék volt kapor  nélkül csirkepörkölttel. Ma töltött karalábét készítettem.

Focit nézzük, az unalmasabb részeken elalszunk. De tegnap pont a svéd mecs alatt Szex és New Yorkot néztem a kolleganőimmel moziban.

előzmény:
    gilt (8874)
    2008-06-11  20:44
  3. 2008. június 11. 20:448874.

Le vagyok maradva...konyhailag is

Ma fagyasztott Plus-os csirkeszárny sült a serpenyőmben ( barbecue, mexikói). Szerintem a házi "kínai" szószos jobb, de bogaras a férjemNatúr rizs volt mellé (fűszernövények a kertből).

Gondoltam, hogy nem ér semmit a meccs...mi az a quesadilla?

A piri-piri módra erős paprikával készül? 

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_924485 (8873)
    2008-06-11  08:46
  4. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. június 11. 08:468873.

hát most sírva fakadtál volna, ha nézed a franciák "játékát"... de a spanyolok jók voltak és a quesadilla is remekül sikerült. pedig csak sima sonka volt benne, kéksajt v. kecskesajt és friss bazsalikom.

ma a portugál meccsre vmi fokhagymás-piri-piris rákocskát gyártok!

előzmény:
    gilt (8872)
    2008-06-10  19:11
  5. 2008. június 10. 19:118872.

A focira nem vagyok kíváncsi, de a gasztrofocidat szívesen olvasom!

Nekem anno a franciák játéka tetszett: talán a cseresznyés (magos) clafoutis ideillik...de tegnapról maradt borsóleves és muffin, nem kell főzni.

Inkább hozok mást, kattintsatok!

http://youtube.com/watch?v=wlmbQ98KgrU

Igaz, itt csak 4 fiatalemberről van szó

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_924485 (8871)
    2008-06-10  08:12
  6. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. június 10. 08:128871.

hahó! nézem is a focit, naná:-)) és bizony a hollandok (HALLOD, KOEKJE??? GRATULA!)  nagyon jól játszottak, szemben az olasz szépfiúkkal... na de, a focit gólra játszák, nem szexepilre:-)))

végül csak az sk. bagett jött össze, amit langyosan ettünk vajjal. paradicsommal. pont olyan langyos volt a bagett, mint amilyen a franciák játéka:-((

quesadilla lesz a vacsi, így a spanyol vonalat viszem a konyhába!

a mai menü töltött paprika és mákos guba lesz. a férjem készíti, minden pontról pontra leírtam.

előzmény:
    gilt (8870)
    2008-06-09  21:32
  7. 2008. június 9. 21:328870.

Szia, Répalány!

A szorbet is jó, ananászkonzervből és citromból már "gyártottam"

Köszi a recit, azt hittem, hogy csak spárga van a levesben 

Most épp hol tartózkodsz?  De jó neked, hogy ilyen sokat utazol!

Érdekelne a gasztronómiai ízutazásod...bocs, a kagylót becserélném valami másra( bár még soha nem ettem).

Nézed is a meccseket? Utoljára akkor láttam focit, mikor Platini és Lineker játszott.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_924485 (8868)
    2008-06-09  09:05
  8. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. június 9. 11:298869.

jut eszembe! kitaláltam, h. amig tart az eb, a konyhában is körbejárjuk európát:-)  ma vmi olaszos vagy franciás nassolni valót szeretnék a meccsekre készíteni! lehet, h. desszert lesz a vége... szóbajöhet még a fehérboros kagylóragu, amit sk. bagettel ennénk...

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

9. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. június 9. 09:058868.

szia gilt,

nem házi fagyi volt, csak egy bolti csokidarabos nagyoncsokis fagyi. a fagyigépem otthon van, itt szorbet készült néhányszor gyümölcsökből, de mostanában nem igazán van erre sem időm.

a spárgakrémleves leginkább spárga ízű:-)) de nem olyan intenzív, így gyerkő is megette, sőt, repetázott is belőle. persze ő úgy tudja, h. zöldséglevest evett:-) a spárgát nem szereti.

spárgakrémleves, ahogy répalány készítette

1 szép szál sárgarépát, 1 kis darab zellergumót felkockáztam, a spárgát kb. 2 centis darabokra, kb. negyed vöröshagymát apróra vágtam. pici olivaolajon megfuttattam, hozzáadtam 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. rászórtam 1 kanálnyi lisztet, 1 perc kevergetés után felöntöttem előbb pici vízzel, aztán a úgy 1 liternyivel. beleszórtam fél csokor petrezselymet, borssal, sóval ízesítettem. kb. 15 perc főzés után botmixerrel összevágtam a zöldségeket, kb. 1,5 dl tejszínt öntöttem hozzá. összeforraltam, majd még egy fél csokornyi apróra vágott petrezselymet szórtam bele. a tálaláskor  kevés kéksajtot morzsoltam a levesre.

előzmény:
    gilt (8867)
    2008-06-08  22:37
  10. 2008. június 8. 22:378867.

Sziasztok!

Répalány, "házi" fagyit ettetek? Nekem a karamellás sikerült, a csokis nem:ahogy olvadt, úgy lett belőle "csokileves"

Milyen izű a spárgaleves? Úgy készül, mint a zellerkrémleves?

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_924485 (8866)
    2008-06-08  17:14
  11. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. június 8. 17:148866.

sziasztok! úgy tűnik, megkezdődött a szabis szezon... végre elkezdődött az eb, az esti programunk garantált:-)))

ma spárgakrémleves, hirtelensült karaj krémes brokkolimártással, szarvacskatészta volt az ebéd. desszertnek fagyi. 

előzmény:

12. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. május 31. 18:058865.

tegnap vacsorára "nosztalgia" pie készült. utoljára angliában ettünk efféle ragut: csirkemell, cukkini, kukorica, fokhagyma, só, bors, petrezselyem, pritamin, tejszin, kéksajt, trappista jellegű sajt. lepirit, beleszór, ráönt, összerottyant. kész. pie formába öntöttem az egészet, rászeltem 1 darab kecskesajtot, majd levelestésztát formára nyújtottam és rátettem a kerámiaformára. megszúrkáltam, 200 fokon kb. 15 perc alatt megsütöttem. nagyon finom és viszonylag könnyű vacsora!

azért volt utána desszert is. a már sokszor emlegett muci néni féle almás.

ma nem főztünk, tegnapi ebédünk nigella húsgombóckái voltak és némi tigrisrákos-ragu, csak tésztát kellett kifőzni! hogy holnap mi lesz, még nem tudom... vmi jó kis kinai izre vágyom, remélem, a család is igy gondolja majd:-))) 

előzmény:

13. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. május 31. 17:598864.

sziasztok!

ági, az epres tortád krémje nagyon jól hangzik... vmi ilyesmit ettem (zselatin nélkül) nemrégen vendégségben, de áfonyával készitették.  pohárkrémként adták, desszertnek.

nagyon gyorsan nőnek a gyerekek:-)) nálunk gyerkő imádja a szülinapokat, de nem igazán érti, ha vkinek szülinapja van, akkor neki miért nincs? miért csak 1 db szülinapja van egy évben... 

itt remek idő volt az elmúlt hetekben. piknikeztünk is. a szokásos pácolt húsokon kivül készitettem babsalátát és egy marokkói krumplisalátát. leirom, mert nagyon-nagyon finom!

marokkói krumplisaláta, ahogy répalány készitette

1,5 kg salátához való krumplit hajában megfőztem. 1 nagy lilahagymát vékonyra szeltem. 0,5 kg koktélparadicsomot félbe vagdaltam. 2 ek olivaolaj, 3 ek sherryecet, 1 tk pirospaprika, durvára őrölt bors, őrölt rómaikömény, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval öntetet készitettem. A krumplit meghámoztam, négybe vágtam és egy nagy salátástálba tettem. Rá a lilahagymát és az öntetet, valamint egy nagy csokor apróra vágott korianderzöldet és petrezselyemzöldet. Végül óvatosan beleforgattam a paradicsomot. Nem kell behűteni, igazából úgy a legjobb, ha picit langyos.

előzmény:

14. 2008. május 30. 20:198863.

Gratulálok a kisasszonynak!!!! ízlett neki a tortája? (az én kis Pockom pontosan 4 hónappal fiatalabb)

főzögetek, de magunknak csak módjával. a Férjem sokat eszik házon kívül, magamnak meg inkább csak összeütök valamit. Gyerkő kap rendesen. épp most kezd az étvágya megugrani, kicsit gondban is vagyok, hogy mit adjak neki. mert új ízek csak lassan-lassan... 

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_371856 (8860)
    2008-05-27  10:48
  15. 2008. május 27. 11:208862.

Agi, most olvastam, lehet, hogy későn. Simán 1 tojásfehérje habbal, és 1 cukros sárgéjával kikevertem a mascarponet, és ráhalmoztam az epret és azt az olasz kekszet, mindig elfelejtem a nevét, de babapiskóta is jó. Így ettük. Egyszerű volt de finom.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_371856 (8856)
    2008-05-23  21:21
  16. 2008. május 27. 11:168861.

DE főzök. Vizsgaszünetem van, tanulok, de főzök is. Tegnap bertollinis tökmagos pestos pasta volt füstölt sonkával és rengeteg parmezánnal. Előtte zöldségleves.

Ma friss zöldborsóval tokány malac húsiból, mellé parázsburgonya. Desszertnek eper tejszínhabbal és karamellával a tetején.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_371856 (8860)
    2008-05-27  10:48
  17. Torolt_felhasznalo_371856
    Torolt_felhasznalo_371856
    2008. május 27. 10:488860.

hahooooooooo senki nem foz?

Tegnap (elozoleg mustaros pacban erlelt) marhahust sutottem, es hozza friss zsenge cukkinikarikakat olivaolajban , friss bazsalikomlevellel adtam. Ma "hubelebalazs" teszta lesz es unnepi csokitorta (1 eves a kisleany ma!).

előzmény:

18. Torolt_felhasznalo_371856
    2008. május 25. 22:508859.

ma keszult: Eper(hab) torta:

hozzavalok:

Piskotahoz: 2 tojas; 40 gr cukor (fele barna); 1cs. vanilias cukor; 40gr liszt; 30gr etkezesi kemenyito; 1 csapott t.k. sutopor; 1 ek daralt mogyoro (en mandula "puderrel" csinaltam az is jo!). A tojassargakat a cukorral (sokaig, robottal!) habosra keverni es hozzadni az elozoleg (csipet soval, kis cukorral) felvert tojasfeherje habot. Elkeverni a lisztet az etkezesi kemenyitot es sutoport es hozzadni a tojasos elegyhez, majd beleszorni a mogyorot es ovatosan elkeverni. 26-os kapcsos tortaformaba onteni (en sutopapirt tettem ala) es megsutni (en legkeveresen 155 fokon , de gaz allitolag 2-es, sima villanysuto 175 fok kell legyen) 20-25 perc.

A formaban kihul, eles kessel levalasztani a szelerol de benne hagyni! Ezt kell majd megrakni az eperrel (en karikara szeltem az epret es egy retegben de surun tettem ra, kozvetlenul azelott, hogy a kremet rakentem).

Krem: 250gr mascarpone (eredeti recept 400 gr), 150 gr fromage blanc; 3 ek eperszorp (vagy likor); 2ek citromle;  500 gr (eredeti recept 400gr) puresitett eper=>ezt az osszes hozzavalot robotgeppel simara keverni, hozzaadni 9 (eredeti recept a csak mascarponehoz 8!) lap zselatint (utasitas szerint 5-10 perc hidegvizben valo aztatas, kinyomkodas, 2 ek forro vizben feloldas utan, 2 ek eperkremmel elkeverni es csak eztan adni a sok eperkremes cucchoz). Amikor dermedni kezd, ovatosan beleforgatni elozoleg kemeny habba vert 250ml tejszint (ha nem edesitett tejszin akkor 50gr porcukor mehet bele es a habfixalo ha kell). Raonteni a kapcsos formaban levo piskota+gyumolcs alapra, hutobe tenni (2-3 orara), majd disziteni a torta "oldala" leszedese utan. En habba vert tejszint kentem egy vekony retegben a tetejere, a szelet hab "gombocokkal" diszitettem es a fiam megszorta cukorgyonggyel es csokidaraval. De eperrel is lehet disziteni! Nagyon konnyu es finom!  

előzmény:

19. 2008. május 24. 10:468858.

Képek lemaradtak

Répalány...ropogósra sült kacsa és combja volt reggelire régen szüretek alkalmával.

előzmény:
    gilt (8857)
    2008-05-24  10:41
  20. 2008. május 24. 10:418857.

Sziasztok!

Hoztam képet a saját pünkösdimról is!

Oreille, nagyon sok mai 82 éves van remek formában! Az anyósom is ennyi idős (későn született a férjem:))A zsályát mi is szeretjük illetve nem szóltak, hogy megint mit tettél a kajába

Én is válogatós vagyok, de a gyerekeim még rajtam is túltesznek!

A céklafőzelék próbája maradt emlékezetes számomra. Frissen volt festetve. Elég nagy volt a gyerek, hogy odaadjam neki az ajándékba adott rögzíthető tányért és "görbe" kanalat. Az ebéd elmaradt, helyette játék  a kanállal+öltözés és lila foltok a falon. nem tudom, ki tudta használni ezt a fajta "gyerekbarát" étkészletet (én agytröszt, meg odaadtam a gyereknek), de sem a színe(akár egy játékszer), sem a forma alapján szerintem nem alkalmas étkezésreNem tudom, most mi a divat, ez közel 17 éve történt.

Ági, nálunk a pincében kékfrankos és olaszrizling van (asztali bor kategória). Általában az előzőt szoktuk kapni akár vendégségben, akár ajándékba. Most néztem meg a "bortérképet", én is borvidéken élek(itt "homokos" a talaj, szekszárdon löszös).

nem vagyok filmszakértő, azt hittem már vége a fesztiválnak. Biztosan elég nagy felhajtással járNagyon szép környéken élhetszÚgy néz ki, ma nyári idő marad nálunk.

Répalány, kacsa "kilőve", a férjem sem szereti . Libazsírt viszont használok és a zsíroskenyeret is szeretem. Régen a szüretek elmaradhatatlan étele volt. Csak "natúr" sütötték.

Most virágzik a zsálya a kertben! Úgy emlékszem, hogy babsalátához is használtam.

Olajbogyó újabban nem kell, csak várakozik a hűtőben! Pizzás csigához használtam és szoktunk enni is. Erről a sajt-zöldség tálról nekem is vannak emlékeim. Szerettem volna, ha a lányok több sajtot, gyümölcsöt esznek(kisiskolások voltak). Készítettem egy tálra többféle sajtszeletet, narancsot, almát, szőlőt...és egy kevés bort is adtam nekik. A nagyobbik előbb megitta a bort, evett egy kevés gyümölcsöt és azt mondta: -Anya, a bor máskor is jöhet, de sajtot nem kérek hozzá !

Gemelos nem főz?

Zsiga sem jelentkezik.Mi lehet a zöldségdobozában?

Oreille, Zsiga és Ági: Franciaországban éltek?

Kellemes hétvégét mindenkinek! 

előzmény:

21. Torolt_felhasznalo_371856
    2008. május 23. 21:218856.

vegul igy csinaltam:

leszeltem a zsirjat, apro kockara vagtam es kisutottem . A friss toportyut befaltuk eloetelnek , kozben a zsir egy reszet atontottem egy serpenyobe es elozoleg hajaban megfozott, majd hidegen felkarikazott krumplit sutottem at rajta, karikara vagott ujhagymaval es petrezselyemmel. A masik reszen a vekonyra szelt kacsamell szeleteket sutottem at pillanat alatt , mindenkinek a kedvenc szinere. Finom lett!

Tudtok bevalt mascarpones epres valamit?

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_924485 (8855)
    2008-05-22  13:12
  22. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. május 22. 13:128855.

na, újra itt, közben elsodortak az események. a kacsamellet úgy sütöm, h. először nagyon forró serpenyőbe teszem, bőrével lefelé és kb. 5 percig sütöm, aztán megforditom és szintén (az 5 perc néha kevesebb, néha több, attól is függ, mekkora a mell). a bőrénél az a lényeg, h. minél jobban kisüljön belőle a zsírja. ezután tepsibe teszem a húst és 185 fokon kb. 20 percig sütögetem. igy rózsaszin lesz, amit a család nem szeret, csak én. a magamét kiveszem, a többit még sütöm egy kicsit. már rájöttem, h. az egész nagyon sütő-függő. az otthoni tűzhelyem egészen más, mint ez.

van, amikor a tepsit lefóliázom, kb. 10 percig hagyom rajta a fóliát és utána 10 perc szabadon, igy én izesebbnek találom.

az olajbogyó nálunk is menő cucc! uzsonnára szoktam adni sárgarépát, sajtot, olajbogyót. az utolsó morzsáig eltűnik minden mindig!!!

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_371856 (8853)
    2008-05-21  22:14
  23. Torolt_felhasznalo_924485
    2008. május 22. 10:258854.

sziasztok,

a pünkösdi rózsát nagyon szeretem, drága nagymamámnak is volt...

oreille, a zsályát nagyon szeretem "sütve", beledobom a sült húst mellé (tarja, karaj, oldalas, csirke stb.), lehetőleg minél többet. jobban szeretem, mint a húst magát!!!

előzmény:

24. Torolt_felhasznalo_371856
    2008. május 21. 22:148853.

sziasztok! Gilt, a szekszardi az egy jo kis regio, en kedvelem a fuszeres feher izet arrol.... De altalaban  Villany vezet nalam... es a rozek, foleg igy nyar kozeledtevel, egy pohar a teraszon vacsora utan (amikor vegre mar mind a ket kis mazsola alszik).. na de itt meg "fesztival (Cannes) idojaras" van, esik es huvos allandoan..

Foztem ma egy kis tesztaszoszt, bolognai szeru de kerult bele repa, szarzeller, gomba es a vegen kis olajbogyo is. Az en elkenyeztetett fiamnak a maga 4 evevel a gasztronomia csucsa amiben olajbogyo van ;-)..  Pentekre halat tervezek, mar megbeszeltem a halas kofammal, hogy reggel jovok. Holnap nem tudom...ja van egy provanci fuvekbe pacolt kacsamellem azt kene kisutni.. hogy csinalnatok meg, hogy ne legyen se rozsaszin se tulsutott?

előzmény:

25. 2008. május 21. 20:098852.

sziasztok!

Gilt! ezzel a pünkösdi rózsával könnyeket csaltál a szemembe, mindig a Nagymamámtól kapok egy csokorral - ha otthon vagyok. képzeljétek, 82 éves és ma is elment Anyukámmal az internetkávézóba, hogy megnézze a kis dédunokáról a képeket, amiket küldtem. imádom! :-)

gyerkők táplálása: na az én lányom nem túl nyitott az új ízekre, a legtöbbet csak második-többedik próbálkozásra eszi meg és még így is csak az alapműveleteknél járunk... de tudom ráérünk és én sem voltam jobb :-)

fűszernövények: az idén végre-végre telerakhattam a teraszt mindenfélével és azt kell mondjam, számomra a zsálya isteni íze az év felfedezése. eddig valahogy kimaradt nálam a dobásból. babér is van :-)

előzmény:
    gilt (8851)
    2008-05-21  10:03

Címlap