Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Remélem, hogy az elmúlt 2 évben azt is sikerült megállapítaniuk, hogy menniy időre nyújt védettséget, mert azért az sem elhanyagolandó tényező. :)
Nehéz volt a nyelvvizsga?
ha utánaolvasott a párod, akkor azt is olvashatta volna, hogy esetleg tőle kaptad el, mert igaz, hogy a férfiaknál sokszor tünetmentes, de ettől még lehetnek vírusosak. Mi is évek óta együtt vagyunk a férjemmel és fel sem merült bennünk, hogy megcsalás révén kapta volna el bármelyikünk is. Pedig nem vagyok naív típus, csak biztos vagyok benne, hogy nem csalt meg, mert jól ismerem és megbízom benne. Ezt már korábban is írtam, hogy nem csak szexuális úton terjed. Pasik a nyilvános WC-ék használatával simán terjesztik egymás között és utána otthon.
Viszont bízhatna benned annyira a párod, hogy ha azt mondod, hogy nem, akkor az nemet is jelent. Bár ez csak az én magánvéleményem.
Sajnos nem tudok szűrőhelyet ajánlani.
Oltás a méhnyakrák ellen
NOL 2002. november 20. 18:19
Nagy-Britanniában klinikai kísérletek folynak egy új oltóanyaggal,
amely a méhnyakrák kialakulását előzné meg. Az oltóanyag, amely az
immunrendszert erősíti a human papilloma vírussal (HPV) szemben, a
kísérletek korai szakaszában sikeresnek bizonyult: a beoltott nők
közül senki nem fertőződött meg a vírussal. A nemi közösülés útján
terjedő HPV vírus a felelős a méhnyakrák valamennyi formájáért.
A világon évente fél millió nőnél fejlődik ki a betegség.
Az újonnan kifejlesztett oltóanyag általános bevezetésével a
későbbiekben kiiktatható lenne a néha megbízhatatlannak bizonyuló
hüvelyen keresztüli rákszűrés - adta hírül szerdán a Daily Mail brit
lap. A kísérletben részt vevő brit szakemberek szerint a megfelelő
védelmet nyújtó oltóanyag öt éven belül meghonosítható lesz, s a
lánygyermekek akár már ötéves korban megkaphatják az oltást.
Egyelőre nem ismert, mennyi időre nyújt védettséget az oltás.
Múlt héten a fenekemnél kijöttek szemölcsök - condyloma - és a bőrgyógyász megállapította, hogy HPV-m van. Azt mondta, hogy szerencsére időben észrevette, így még rákelőző állapot is kizárható, az újabb rákszűrés sem indokolt.
A problémám a párommal van. 1. 5 éve élek monogám kapcsolatban, életem nagy szerelmével. Azóta még csak nem is gondoltam más férfira, vele már az esküvőt és a gyermekeket terveztük. Elötte volt egy elég pocsék időszakom, amikor nagyon magam alatt voltam, és ez alatt volt pár kapcsolatom. Most Ő nem hiszi el, hogy ezt a fránya HPV-t nem az alatt szedtem össze, amióta vele vagyok. Utánna olvasott a net-en, és ott össze-vissza írnak a lappangási időröl: van, ahol 3-4 hét, van ahol 3 hónap, 2 héttől 8 hónapig, 16 hónap, és van ahol években jelölik meg. A bőrgyógyászom azt mondta, hogy akár egy évtizede is bennem lehet. A párom azonban teljesen ki van készülve, nyugtatókon él egy hete, rossz ránézni, olyan, mint egy zombi. Attól félek, hogy valami, hülyeséget csinál magával. Olvastam, hogy van köztetek, aki már 5 éve, sőt 6. 5 éve él együtt a párjával, náluk nem merült fel a hűtlenség gondolata? Nekik mit mondott az orvos a lappangási időről?
Ráadásúl tacasszal voltam szürésen, ahol egy szóval sem említették, hogy HPV-m lenne, pedig biztos, hogy már akkor is bennem volt! A leletem egyébbként P2 lett. Lehet, hogy ott nem is nézik, csak ha egyébbként a lelet nem jó?
A páromat pedig nem szűrik, mert az OEP - a magas költség miatt - letiltotta a tünetmentes férfiak szűrését. Nem gusztustalan: ezért fizetem a Tb-t, hogy aztán megdögölhessek?! Tudtok valamilyen helyet, ahol - akár önköltségen - de elvégzik az ő szűrését?
Kérlek, segítsetek!
Kitartás, eltelik ez a pár nap.
Drukkolok nagyon!!! Miből mész? Egy angol közép szóbelivel még én is lógok a Rigónak, de mostanában nem tudtam rászánni magam, hogy jelentkezzek vizsgázni.
Jövő héten szerdán lesz eredményem. Még jó soká. :(
A HPV elleni oltóanyagot a férjem is hallotta. Szuper lenne, ha tényleg ki lehetne így védeni.
Más szempontból erősen szoríts nekem, mert holnap nyelvvizsgázom. Minden egyes pozitív fuvallat jól jöhet.
De tényleg jelentkezz, ha tudsz eredményt!
A hétvégén hallottam a hirekben, hgoy megvan az oltóanyag a HPV ellen, és 2007-re a gyógyszertárakban lesz. Ti is hallottátok vagy tudtok róla valami konkrétabbat ?
Sajnos én is érintett vagyok.
Üdv. mindenkinek!
HPV: a dokim tényleg azt mondta tegnap, hogy a HPV nem akadály, úgyhogy, ha ilyen negatív eredményeid vannak, akkor szerintem nyugodtan vágjatok bele, főleg, ha a párod is ennyire rajta van a témán. :) Ez tök jó, hogy ennyire Apa szeretne lenni! Valóban nem mindennapi pasi. Bár szerencsére én sem panaszkodhatom, mert én is sűrűn hallgatom mostanában, hogy milyen jó volt, amikor nagy pocakom volt és mikor lesz már megint. :))
Okés, ha nagyon befordulok, akkor jelentkezem Nálad egy kis terápiára. :)
A HPV amikor kiderült, úgy másfél évvel ezelőtt, nekem is a csordultik teli pohárnak a legtetejét képezte. Utána jött egy excissio a nyelvvizsgám után egy nappal, úgyhogy ennél több gondot azt mondtam nem bírok ki. Ezután végülis már kezdett rendeződni a helyzet, de így is másfél év volt mire teljesen negatív eredményeket kaptam. (Cytológia és HPV tipizálás) Most merek csak arra gondolni, hogy egy bébit bátran vállalhatnék. A párom ugyanis tisztára meg van már veszve a babáért. Láttál még ilyet? Minden este elmondja vagy céloz rá. Szóval sok sikert. Lelki támaszért nyugodtan fordulj hozzám.
Éppen lakáseladás, -vásárlás közepén vagyunk, úgyhogy szerencsére bőven van ezer más dolog, amin stresszelhetek. Ez már csak hab a tortán. :)
Smith valahol megértem, hogy nem hiszed el száz százalékosan, de valószínűleg sikerült legyűrnie az immunrendszerednek és ezért múlt el a gyanú. Egy ilyen költséges vizsgálat biztos megbízható is!
Én holnap megyek rákszűrésre.
Van egy Új üzlet Magyarországon, ami hasonlóan működik mint az Amway azaz ez is MLM. Az előny csak annyi, hogy 3 hónapja van Mo. -on még kevés taggal. Mint tudjátok akkor lehet vele keresni, ha az elején lépünk be. Plusz ez a cég vitaminokat forgalmaz, Ők támogatták az Amerikai Olimpiai Csapatokat is, ami azért nem semmi!
Bővebb felvilágosításért hívjatok bátran a 06-30-55-22-017
Gyógyuljatok!:)))
Ja, ja erre én is gondoltam, hogy évekig bennem maradhat ez a vírus és mivel most még galibát nem okozott, ezért jobb lenne minél hamarabb szülni. Főleg mivel 29 éves vagyok, ami annyira nem sok, de nem is kevés, ha azt nézzük, hogy még 2 gyermeket szeretnénk!:))
Ezzel valóban nem szokás igazán törődni. Hogy miért, arra talán egy példa:
Van egy nő, akinek van egy férfi partnere, akinek viszont van otthon felesége. A nőről kiderül, hogy pozitív. Ekkor a kisebb gond önmagában az, hogy átadja a férfinak (férfiakon ritkán okoz problémát), hanem az, hogy a férfi hazaviszi. Ezt csak úgy lehetne elkerülni, ha a nő nem találkozna a férfival, amíg pozitív, és a férfi pedig otthon tartózkodna a nemi élettől. Nehéz megmondani, pontosan meddig is tartana ez az idő, de akár éveket is jelenthet. Ráadásul a legtöbbször, mire kiderül a vírusfertőzöttség, már valószínűleg elindult a vírus vándorútjára.
bocsi, de időközben elfelejtettem, hogy mikor is lesz meg az újabb eredményed? Közben viszont az jutott eszembe, hogy azért van még reményed arra, hogy mégsincs már benned a vírus, mert sok esetben magától megszűnik. Ha jó az immunrendszered, akkor a szervezeted egyedül is képes legyőzni!
Amúgy én kérek elnézést, hogy nem tudok segíteni azoknak, akikben felfedezhető a HPV vírus, és mertem megosztani másokkal az én esetemet.
Az esetemet én ismerem a legjobban, hiszen én vagyok az egyik főszereplője. Nem értem, te milyen körülményeket akarsz mérlegelni. Nagyon egyszerű: fél éve felmerült a gyanú, hogy HPV vírus lakozik bennem. Erről én csak most értesültem. Szerinted ha kellőképpen lenge erkölcsű volnék, hány embernek adtam volna tovább a vírust tudatlanul, minthogy teljesen egészségesnek gondoltam magam? Na, itt jön az orvos felelőssége. Nem kell ehhez semmit mérlegelni. És ne keverjük bele a rákszűrés egyéb eredményét!
Arról, hogy én általában hogyan vélekedem az orvosokról, te semmit nem tudhatsz!
Egyáltalán nem kellett volna megszólalnod. Főleg nem az én hozzászólásomhoz kapcsolódóan. Én türelmes voltam, te nem bírtad abbahagyni.
Persze nem vagyok nőgyógyász, de ha jól tudom, te sem. Hiába orvos valaki, minden területet nem ismerhet behatóan. Én jogász vagyok, és főleg az ingatlanjogra specializálódtam, úgyhogy nem is merném osztani az észt vámjogból. . .
"A 16-os típusú HPV által okozott ismételt P3 lelet mindenképpen műtétet indokol. Ez egyértelmű rákmegelőző állapot, amit a méhszájból ki kell metszeni. "
Szóval szerintem a pánikkeltés mindenképpen kerülendő, de bagatellizálni sem kéne a problémát. . .
"Válasz:
A HPV fertőzés esetén akkor szoktunk konizációt végezni, ha a citológia nem csak a fertőzést mutatja, de az eredmény P3, vagy HSIL, LSIL értéket ad. Ezek a rövidítések arra utalhatnak,
hogy a vírus rákmegelőző állapotot okozott. Ha az eredmény P1-P2, akkor nem szoktunk műtétet végezni. Ilyenkor immunerősítő gyógyszerek jönnek szóba, illetve az egy évig tartó konzekvens óvszer használat szokott javulást hozni.
Dr. Ács Nándor"
"A legszörnyűbb szerintem, hogy mintha nem lenne elég baja az embernek, általában még az orvos is tök hülyének nézi (tisztelet a kivételnek). Az előző nőgyogyimtól, ha bármiről megkérdeztem, hogy mitől lehet, mindig csak dünnyögött valamit az orra alatt, hogy ez minden 2. , 5. , 10, vagy mittudomén hanyadik nőnek van.
Volt egy P3-m, utána kúpkúra, nem használt, megint P3. Ő erre azt mondta, hogy műteni kellene, de mivel még nem szültem, így próbáljunk meg még valami krémet. Szerncsére az helyrehozott. Most azonban az új nőgyógyászom elképedve hallgatta, hogy akkor nem lettem megműtve, és azt mondta ehhez annak semmi köze, hogy szültem e vagy sem. Ráadásul a fogamzásgátlóra amit eddig szedtem (3 és fél éve) azt mondta, hogy életveszély, már nőgyógyászok is csak szigorú feltételek mellett írhatják és hogy fél évtől tovább nem ajánlott szedni. Hiába mondtam, hogy nekem eddig is orvos írta, úgy nézett rám, mintha valami illegális magzatelhajtó szert vettem volna valamelyik piacon. "
Engem elsősorban a terhességre való hatása idegesít továbbra is! Így szerintem igenis jogában áll mindenkinek időben megtudnia, hogy vírusos és annak megfelelően tudja alakítani az életét. Miért lennének megrémülve? A kezelőorvos simán meg tud mindenkit nyugtatni, ha normális a hozzáállása és elmondja a tényeket. Azért ennyire nem pánikolósak és hisztisek a nők. :) Az észérvek hatni szoktak!
Bár lehet, hogy igazad van, én tényleg nem vagyok szakmabeli és nincs ilyen irányú tapasztalatom.
A 158-as hsz-ben feltett kérdésemre tudsz válaszolni? Fontos lenne! Köszi!:)
Amúgy tök jó, hogy ilyen részletesen leírtad a HPV-és tudnivalókat. Egy kérdésem azért még mindig van. Remélem, hogy megválaszolod. :) Ha P2 a rákszűrés eredménye, akkor ez a típusú HPV vírus nem okoz méhszájsebet sem?
A másik, hogy az itteni nőgyógyász szakértő szerint a HPV-vírus egyáltalán nem akadálya a gyerekvállalásnak, nem is befolyásolja.
De nézzünk két adatot:
1. Egy nőnek kb 1% esélye van, hogy élete folyamán méhnyakrákja legyen
2. Ha egy nő HPV-re "pozitív" (tehát rákkeltő típusa van), akkor 5-10%, hogy ebből rák lesz. Ugyanakkor, ha a rákszűrése P1 vagy P2, akkor szinte 0 a valószínűsége, hogy néhány hónapon belül rákos legyen (mondjuk legyen 1%). Már abban sem vagyok biztos, hogy amikor 1-ről 5-10%-ra felmegy a rizikó, halálra kell rémíteni évente több ezer nőt, de ha ráadásul a rákszűrés eredménye negatív, akkor miről is kell tájékoztatni a pácienst? Hogy 1%-ról 1%-ra változott a rizikója?
A P3 kicsit nehezebb eset, de végül is az annyit jelent, hogy nem sikerült értékelni a kenetet, tehát alig rosszabb, mintha el sem ment volna rákszűrésre.
Nem vagyok nőgyógyász, úgyhogy ha valakinek mást mond a nőgyógyásza, szívesen meghallgatom, de azt hiszem, hogy itt sok apró momentum az, ami végül eldönti, hogy milyen sűrűn is kell valakit visszarendelni, kiegyensúlyozva a szükségest és a lehetségest.
Ha csak fél év múltán szólt volna a vírusról, akkor már nagy eséllyel kisbabát vártam volna és állítólag HPV esetén a terhesség nem túl szerencsés dolog. Ezért tartottam durvának, hogy ilyen későn jelzett a doki.
Aveas, azért szerintem még reménykedhetsz!
Általában a rákszűrés eredménye két hét alatt megvan. Vagyis szűrés után maximum egy hónappal az orvos közölhetné a beteggel a gyanút. A visszahívási idő korrekt, mármint a félévenkénti ellenőrzés. De a gyanút már márciusban közölnie kellett volna az orvosnak.