Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Csiga-biga :)
2005-05-04 17:221.
Létrehozva: 2005. május 4. 17:22
Sziasztok kedves idelátogatók! :)
Sokan hülyének néznek mikor közlöm hogy csigákat is tartok itthon... Kedvencként vagy mifene. :)) Szerintem vannak ugyanolyan édesek mint egy kis höri, vagy egy halacska vagy bármi!!
Ők afrikai achát csigák és 2 és fél éve laknak nálam. :) Én nevelgettem őket fel és rengeteg utódjukat is elosztogattam már. :))
Rengeteget szaporodnak, ezért már külön vannak zárva de most is nagyon sok kiscsigám van.
A topik indításának célja pedig: hátha találok még ilyen "hülye" embereket akik tartanak otthon ilyen csigukat illetve akinek még nincs.. hát ezen segíthetünk. :))))
Már ajánlgattam a fórumon de nem sok önként jelentkező volt a csigucákra.. sokszáz kiscsiga gazdit keres, aki gondolja... szívesen adom "használati utasítással" együtt. :))
Ha valakit érdekelnek szívesen mesélek róluk, képeket a bemoldalamon találtok! :)
köszönöm hogy benéztetek! :)
Evike...
Sokan hülyének néznek mikor közlöm hogy csigákat is tartok itthon... Kedvencként vagy mifene. :)) Szerintem vannak ugyanolyan édesek mint egy kis höri, vagy egy halacska vagy bármi!!
Ők afrikai achát csigák és 2 és fél éve laknak nálam. :) Én nevelgettem őket fel és rengeteg utódjukat is elosztogattam már. :))
Rengeteget szaporodnak, ezért már külön vannak zárva de most is nagyon sok kiscsigám van.
A topik indításának célja pedig: hátha találok még ilyen "hülye" embereket akik tartanak otthon ilyen csigukat illetve akinek még nincs.. hát ezen segíthetünk. :))))
Már ajánlgattam a fórumon de nem sok önként jelentkező volt a csigucákra.. sokszáz kiscsiga gazdit keres, aki gondolja... szívesen adom "használati utasítással" együtt. :))
Ha valakit érdekelnek szívesen mesélek róluk, képeket a bemoldalamon találtok! :)
köszönöm hogy benéztetek! :)
Evike...
De ott az összes csiga olyan sötét volt! Nem a házuk, hanem maga a csiga. Akkor gondolom nem lehet ugynaz a faj. . .
Ha jól látom a te csigáidnak a háza is olyan mint az enyém, meg a csigusz is. Nem?
Bár a képek mindig csalókák. . .
Nagyon jók majd áttanulmányozom őket! Meg még kutakodok a neten mindenfelé, hátha találok valamit.
bigacsiga neked is köszi, huu már nagyon belelkesedtem csigaügyben, szeretnék sokkal többet tudni róluk!
achát és afrikai. . .
Be néztem ide elolvastam azt a linket amit beírtatok és csak kiváncsiságból beírtam a keresőbe az afrikai csiga nevet képeket kérve és kiadott egy csomó képet. Engem ennek a nagynak a látványa döbbentett meg. A tied is nagy, de ez!!! :)
Volt melette egy másik kép is ott a fán pihiztek ilyen nagy példányok. :)
igen, nagyon jól vannak, rohangásznak egész nap. :))
manoka köszönöm a sok hasznos tanácsot!! :)
Jól vannak a csiguk? :O)
Egyenlőre ketté törtem nekik, mert ne zabálják meg áztassam szét az egészet a napi spricceléssel.
Nekem eszik az őszibarackot is, de nem viszem túlzásba, most a három csigu kapott egy felet, szerintem az se baj, ha kimarad 1-2 nap friss étel adása, mert kibirják, csak szerintem a rotható dolgokat tedd be egy befőttes üveg tetejébe, vagy egy mikrós edény tetejébe. Könnyebb a takaritás, és tisztábbak maradnak.
Ubi, sali, alma, eper, meggy, cseri, és barack volt eddig a repertoár, ja meg zöldborsó, de arra nem izgultak. . . .
Nekem se fognak minden nap új kaját kapni, némileg luxusnak is tartom, mert van hogy nem is legelik le egy nap alatt.
A fedőbe szoktam még vizet tenni (ha üres) némileg a párát is segiti, illetve ha nincs már mit rágni akkor tudnak inni, inkább a kiszáradás ami baj lehet, de egy virágspriccelővel szerintem apud is meg tudja őket esténként locsolgatni.
Nyaralás idejére szerintem intézzél még tőzeget is nekik!!! meg fenyőkérget!
Tök jó lenne róluk azért találni valami bővebb irodalmat. Neten szerintem nincs. .
Hát úgy lenne hogy én megyek el nyaralni 3 hétre, meg anyum, tesóim meg meglátják mennyi időre jönnek le, lehet hogy csak 1-1 hét. . Apum lenne itthon végig. De rá nem lehet bízni semmit.
A nyuszit és a malackát szerintem rá tudom bízni valakire. Legalábbis remélem. Őket mondjuk talán napi egyszer megetetné de azért jobb ha egy gondosabb gondozót találok nekik. :)
A csiguk meg hogy ilyen sokan vannak, megesznek egy jó hosszú kígyóubit (lasan nem is elég az egy. . ) vagy egy egész salt (ez se elég már) ezeket meg ugye darabolni kell, ez már túl sok vacakolást jelentene szerintem apumnak. . Meg el is felejtené. . . Lehet hogy barátnőmet megkérem ugorjon fel párnaponta megetetni őket, mert erre jár dolgozni. .
Vagy van valami ötleted? És ha így oldom meg mennyi időnként etesse meg őket szerinted? nem tudom, azért minden nap ne jöjjön, ekkorát nem kérhetek tőle! De az Auchanban dolgozik, ott vehet nekik zöldséget, és hazafele bedobhatja nekik. :)))))
Te milyen zöldségeket/gyümiket adsz neki? Mindenfélét?
Nálam elég szegényes a választék: ubi, sali, alma, néha paradicsom, de azt már nem kockáztatom mert nagyon leves és másnapra úsznak a csigák olyan lesz a föld. . . Kb ennyi. Nem tudom mit próbáljak ki. Ami elég olcsó mert nagy mennyiség kell ugye. :))
Az almát sajnos annyira nem szeretik pedig az jó lenne. . De néha be kell érniük azzal. . Mostanában az ubi a sláger, szinte csak azt kapnak. Salit nem szeretek már venni mert a torzsályát senki nem eszi meg. . . Malacka is a leveleit szereti, nyuszinak meg nem adok salit. . .
juj kicsit hosszu lettem bocsi :)))
Náűlam is ezerrel eszik a szépiát (ahogy a bemoldalamon is látszik), 1-2 nap alatt simán elfogyott 5 db. . . . Dehát jó sokan vannak és nagyon nőnek!
2 nagy 40db 5-6 cmes és sok-sok még kissebb.
Asszem sikerült kicsit jobban beállítani a párásságot, mert most mindenki vidáman mászkál, a legkissebbek is, akiket eddig alig láttam. Hu de sokan vannak ők is. . :((
Enyémek is ennék ezerrel a szépiát csakhát anyagilag nem bírnám. :)))
Gondolom el tudod képzelni. .
Te hol veszel szépiát és mennyiért? Sok állatos boltban csak csomagolva, sőt gyakran kizárólag akasztóval lehet kapni ami így sokkal drágább. A Westendbe szoktam venni én, ott találtam eddig a legolcsóbbat. 2 méret van: nagy és kicsi. A kissebb asszem 190 a nagyobb 250, de nem emlékszem pontosan. .
Tényleg hihetetlen gyorsan nőnek de majd megállnak. :)) Ne aggódj. :))
igen, általában a házuk színezetéről lehet megtudni milyen fajok. Én régebben a terrarisztika. hu-n kérdeztem valakit hogy szerinte az enyémek milyenek. Mert a neten semmit nem találtam.
bigacsiga nagyon köszönjük a képet, nagyon nagyon gyönyörűek ezek a csigák! hol találtad a képet??
na mindjárt irok még, kicsit el kell mennem. . .
amióta bent van a szépia azóta a rendes étel felannyira fogy :-S bár az őszibarackot és a salit megrágcsálták :o)
Azért a három hét baromi hosszú lesz :o(
Az étkek beadásától is berzenkednek az otthoniak?
Mennyi csigud van most kb. ? Jó sok kaját pusztithatnak . . . . .
Sajna én sem tudom bevállalni a bigákat, mert aug 2. hetén szabin leszünk.
Nekem szerencsém van, az anyukám jön át etetni a jószágokat (halak, tekikém, csiguk) a jövő héten is és augusztusban is. A növények locsolása is rá marad, lesz dolga dögivel szegénynek :o) max. a papa is besegít neki. . .
Mondjuk nálunk ugyi más az ábra, mert külön lakunk, és néhány kerülettel is arréb :-S így még szegény anyukának utazgatnia is kell.
Engem az érdekelne, hogy honnan lehetne megtudni (ha a kisállatos ahonnan beszereztem lövése sem volt), hogy melyik alfajhoz tartoznak, azaz mekkorák lesznek kb. . .
Házjellegzetességből? Rajzosságból? vagy vmiből szerintetek ez kisilabizálható????
Pusszanat: Mesi
http://www. great-lakes. org/graphics-2/African-snail-2. jpg
szerintem ezen az oldalon igazán minden megtalálható ami a csigura igaz. . . http://www. terrarisztika. hu/main. php?inc=read_article&num=10
Három hét alatt most zabálják fel a második szépiát, mióta ezt is kapnak alig esznek normális ételt, gondolom azért mert ebből fixen kinyerhetik a meszet, ami miatt eszik a normál eledelt is. . .
Hát kb 2 cm-t nőttek mióta meg vannak, a súlyuk is jelentősen nőtt. . . mekkorák lesznek ezek két és fél évesen???? le fogják rágni a fejemet? :o))))))
tegnap voltam Kisorosziban és természetesen találkoztam csigákkal is. :) Megmentettem őket, mert a sötétben mászkáltak az út közepén ami elég veszélyes. :) Le is fényképeztem őket ám. :))
Meg egy fórumot. .
Ugyhogy ha tudsz olyan oldalakat ahol lehet róluk olvasgatni akkor ird meg nekem! :)
Édikék biztos a csiguszkáid! :)
Enyémek is mászkálnak, zabálnak, nem is tudok nekik elég kaját adni. . .
Nem tom mi lesz augusztusban mikor 3 hétre itthon kell öket hagynom. . Haggyak itthon 21 salátát vagy ugyanennyi kigyoubit hogy azt adják oda nekik itthon?:))
Még ezt se biztos hogy megcsinálnák értem az itthoniak. . .
Ugyhogy addig tessék sokan jelentkezni csigáért!!! :))
végre van egy kis időm, és leginkább erőm ideülni a gép elé.
Mizu a csigukkal? Timi???? A tied aktivabb már?
Nálam a három jómadár olyan zabagép, hogy nem győzöm venni a salátákat és egyéb finomságokat. Nálunk folyamatosan mászkál valamelyik, napszaktól függetlenül.
Évike: én utána olvasgattam a neten. . . elég sok mindent találtam, illetve a barátosnőmnek volt néhány éve akiket hónapokig rám hagyott mig külföldön dolgozott (a többi állatkával együtt. . . ) Rajtuk kisérletezgettem :o)))) szerencsére jól, és igen meghálálták. . .
és gondolkodj nyugodtan :)
Luluka szeretne csigát! :)) Nem mondta? :)
De én csigát már nem kóstolnék mióta vannak. .