Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Csiga-biga :)

Evike...
Létrehozva: 2005. május 4. 17:22
Sziasztok kedves idelátogatók! :)
Sokan hülyének néznek mikor közlöm hogy csigákat is tartok itthon... Kedvencként vagy mifene. :)) Szerintem vannak ugyanolyan édesek mint egy kis höri, vagy egy halacska vagy bármi!!
Ők afrikai achát csigák és 2 és fél éve laknak nálam. :) Én nevelgettem őket fel és rengeteg utódjukat is elosztogattam már. :))
Rengeteget szaporodnak, ezért már külön vannak zárva de most is nagyon sok kiscsigám van.
A topik indításának célja pedig: hátha találok még ilyen "hülye" embereket akik tartanak otthon ilyen csigukat illetve akinek még nincs.. hát ezen segíthetünk. :))))
Már ajánlgattam a fórumon de nem sok önként jelentkező volt a csigucákra.. sokszáz kiscsiga gazdit keres, aki gondolja... szívesen adom "használati utasítással" együtt. :))
Ha valakit érdekelnek szívesen mesélek róluk, képeket a bemoldalamon találtok! :)
köszönöm hogy benéztetek! :)
Evike...
  1. 2005. július 12. 22:49151.
    juj örülök hogy gazdira lelnek a csiguszok, ha elfogynak szivesen adok még :)))))

Örülök hogy nem lett baja :)
    előzmény:
    bigacsiga2 (150)

2. 2005. július 12. 22:45150.
    Sziasztok!

8 kis csiga, (ah kicsi :)) utnak indult szombaton Zalaegerszegre.
    Szerencsésen megérkeztek, a felének már gazdi is került.

Így a maradék kettő már nem eszik olyan sokat mint a 10 együtt. :)
    Egy darab szépiát 10-en majdnem mind megették két nap alatt.

És hihetettlenül gyorsan nőnek. Amióta elhoztam Évitől fél cm nőt.
    És ez biztos, mert véletlenül lejtettem az egyiket (nyálkás volt és kicsúszott a kezemből) és megrepedt :( a héj eleje. Azóta befort, de a kis csík látszik. :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

3. 2005. július 8. 10:21149.
    Meg lehet ragsztani is egyet. Csak le kell szabni az üveget hozzá. :)))
    előzmény:

4. 2005. július 8. 10:21148.
    Persze, persze, csak muszáj volt szétválasztani, mert vezsekednének, hogy kié melyik meg ki etesse őket. Így meg nincs vita. :))) Vagy legalábbis kevesebb. :)
    előzmény:
    Evike... (146)

5. 2005. július 8. 08:15147.
    sziasztok :o)))))
    Tegnap meglátogattak a szüleim, bespájzoltam a hűtőbe, de most a csiguim csak minden harmadik nap fognak friss étket kapni. Anyukámat bemutattam a csiguknak :o))) Szerencsére anyum jól kezel minden kúszómászólábaslábatlan jószágot. Remélem nem lesz gond. . . Mindenesetre kicsit izgulok hogy a következő egy hét alatt mi lesz az otthon hagyottakkal :o( A tekim tegnap már sejthetett vmit, mert egész este pancsolt, fröcskölt, bújt, szuszakolta magát a tenyerembe este.
    Ma még jól megetetek mindenki és délután irány a szabadság. . . .
    A várható nagy csigaszaporulat miatt sajnos nekünk is támadtak gyilkos ötleteink a peték és kiscsiguk "továbbhasznosításáról" :o( kövezzetek meg, de lehet hogy az lesz amit biga is mondott, teknőseleség. . .
    A guppik nem annyira szeretik a csigákat, mert most is tele a vizes akváriumuk vele. Ezek megbolondultak :o))) a guppik és a csigák is szaporodnak ezerrel. Tegnap is született vagy 5-6 kis Némó :o)
    A csiguk pedig narkolepsziás rohamot kapnak a szépián, nem is tudom levakarni róla őket, még a finom kígyóubi is csak piano-ban fogy.
    Azt találtam ki, hogy havi statisztikát fogok vezetni a növekedésükről, balga mód az első nap nem mértem le a házuk hosszát. . . és így fogom vizsgálgatni a csigák növekedési szokásait. Kiváncsi vagyok, hogy meddig és milyen intenzitással képesek nőni :o))))

A folpack nagyon bejött nálunk. . . tényleg csak ajánlani tudom átmeneti megoldásként is. Néhány lyuk és nagyon patentul zár (többszöri nyitogatás után is), és a párát kitünően tartja.

Jövő hétre szép napokat nektek!!! Remélem, csak jó hirekre jövök haza :o)

Pusszanat: Mesi
    előzmény:

6. 2005. július 7. 20:54146.
    csak vigyázz ki ne rágják magukat. :))
    Nálam volt úgy egy csiga hogy gömbakváriuma volt és a teteje egy könyvvel volt lefedve. Hát megevett vagy egy fél könyvet. :))
    Tök gyorsan nőtt. :))

Jó az az üveg szerintem, de később ha felnő lehet hogy jobb ha kerítesz neki egy terráriumot hogy jobban elférjen.
    Használtan egész jó áron hozzá lehet jutni terráriumokhoz.
    előzmény:
    bigacsiga2 (144)

7. 2005. július 7. 19:51145.
    Egyenlőre csak egy terráriumnak valónk van, de két gyerek van.
    Azt találtam ki, hogy kimosok egy ötliteres uborkásüveget és az egyik gyereké az lesz. :)
    előzmény:

8. 2005. július 7. 19:49144.
    tető OK!
    A párom igérte, hogy hoz valami hálószerűséget.
    Kerestem itthon a szunyogháló maradékát, de nem találtam.
    Most egy vastagabb kartonpapír van rajta. Időnként látom, hogy ott lógnak rajta. :)))
    előzmény:
    Evike... (143)

9. 2005. július 7. 18:56143.
    manoka neked is írom hogy hogy oldottam meg a párásságot:
    bigacsiga, amint láttad az én terráriumaim tetején fából van eszkábálva egy tető.
    A terrárium kb 3/4-ét fa (laminált padlólap :))) fedi, középen, a fennmaradó 1/4 részen pedig hálószerű anyag van.
    Anyukám gyártotta ezeket a macskabiztos tetőket. :)
    És mivel így elég nagy része a terráriumnak fedve van megmarad a pára. . Egyenlőre jónak tűnik.
    Manoka azt írta hogy nála kijuggatott folpack van a tetején, nekem azt szétszedte sajni a cica. . . Nagyon szeretne bejutni a csigákhoz. . .
    Lyukat mindenképp haggy rajta, levegő azért kell nekik. :))) Megmarad ám a pára rendesen, nem kell az egészet lefedni.
    Anyum barátnőjének két csigát adtam már régebben. Külön terráriumban vannak és le sincs fedve a tetejük. Nem tudom miért de így is tök jól érzik magukat, ki is mászkálnak, tök jó. :))

Én nem akartam ilyesmihez folyamodni, de az lesz amit írtál. A petéket odaadom barátnőm tekijeinek. Nemtom megeszik-e majd, de kipróbálom. .
    Csúnya dolog de még mindig jobb mintha kikelnek aztán felnő nálam többszáz csiga és nem tudok velük mit csinálni. .
    Remélem nem tart majd ezért senki gonosznak. .
    Dehát amúgy is száritott rákocskákat, halakat esznek a tekik. . .
    előzmény:
    bigacsiga2 (140)

10. 2005. július 7. 18:15142.
    Csak halkan írom, nem akarok vele senkit megbántani ill. elképeszteni.

Esetleg, ha az ember nem szeretné, hogy kikeljenek a kis csiguszok, nem lehetne a petéket megetetni teknőssel vagy halakal?

Az akváriumba pl. a halak le szokták legelni a csiguszokat. Persze úgy is szép mennyiség szokott kikelni. Régebben szoktam nagyítóval nézegetni az akvárium falát, és olyan jól látszódott a peték növekedése. :)
    előzmény:

11. 2005. július 7. 18:11141.
    Évi megadta a választ, 9 nagyobbat és egy kisebbet hoztam el tőle.

Egy nagy egy kicsi marad itt, a többi megy Zalaegerszegre.
    előzmény:
    manoka01 (134)

12. 2005. július 7. 18:10140.
    szépia
    azon én is kiakadtam, tegnap vettem egy olyan 8-10 cm-est tehát kisebbet és már a kétharmada nincs meg.
    Falánkak nagyon. De olyan jópofák. Főleg, amikor fürtökben lógnak a tetőn. :)))))

Olyan "diszó" vagyok, látod azért legalább egyet vihettem volna neked az állatkákért cserébe. De ez már csak akkor jutot eszembe, amikor az enyémeknek vettem. :(

Tényleg nektek mivel van beborítva a teteje?
    Kell hagyni lyukat a tetjén? A pára, akkor nem szökik ki?
    előzmény:
    Evike... (139)

13. 2005. július 7. 16:20139.
    csak később esett le a befőttes üveg tetős dolog. . Márminthogy abba rakjam a kaját.
    Csak ennyi csigánál nem működik mert én úgy csinálom hogy felszeletelek mondjuk egy kígyóubit és azzal beterítem az egész terrárium alját és az reggelre elfogy. . Sőt, pár óra alatt. .

Kevesebb csigával kevesebb a gond mert gondolom nem is kell minden nap kaját adni nekik feltétlenül mert marad. .

Szóval isznak is? Erre nem gondoltam volna. .

Ja, képzeld anyum tegnap úgy lehordott szóban. :)) Mondtam hogy venni kéne a csigáknak szépiát. Ő meg felháborodott hogy mi az hogy már megint venni kell?! Két hete vettünk egy ezresért. :)) Majd kapnak egy hónap múlva. :)
    De igaza van, tényleg akár heti egy ezrest elkölthetnénk szépiára ha annyit adnánk amennyit megesznek. .
    előzmény:
    manoka01 (118)

14. 2005. július 7. 15:42138.
    nem a házuk sötét hanem maga a csiga.
    Olyan színűek a csigáim mint a bemoldalamon
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591478 (137)

15. Torolt_felhasznalo_591478
    Torolt_felhasznalo_591478
    2005. július 7. 14:45137.
    eveke a te csigujaid világossak? mert amit kaptam töled sötét szinü ugy látszik nem mindegy hogy mijen környezetben vannak lehet hogy ez a hömérséglet sötétebbé teszi öket
    előzmény:
    Evike... (136)

16. 2005. július 7. 14:40136.
    Sziasztok!

bigacsiga, én úgy tudtam hogy az achatina fulica fajba tartoznak, a házuk olyan is, csak ahol néztem őket képeken mind sötét csig volt! Ilyen sötétszürkés, nekem meg világosak. De szerintem azok!

Örülök hogy tetszettek az állatkáim. Bár egyik sem volt simogatható állapotban sajnos. . :) A kiscica épp játékos kedvében volt, Málna aludt. . Szegény jó mérges volt hogy felébresztettem, ezért volt olyan morci. . Pedig látnátok esténként ahogy jön oda, lehet simizni, puszilgatni!
    Ja remélem pont 10 csigát adtam és egy se tűnt el. :))
    remélem mindnek találtok gazdit.
    Mit mondtál hova utaznak??

Azt hittem most hogy 10-el kevesebben lettek kevesebbet esznek de tévedtem. :)) Egy falat kajcsit se hagytak reggelre az esti ubiból. . Persze nőnek. . . A legapróbbak is akik a szüleikkel laknak, hu hogy nőnek!

És még nem is meséltem mit láttam tegnap este. . . . . . . . Le se merem írni. . . . Szóval újabb petéket találtam. . . . . De honnan a fenéből??? Ilyen rejtett tartalékai vannak a nagynak??? Manoka te mit tudsz a szaporodásukról? Valahol olvastam hogy van hogy sokáig tartogatják magukban mire lerakják. . Nade mikor volt már lehetősége a másik naggyal találkozni? nagyon nagyon régen. . .
    Azthiszem nem lesz más választásom, ezeket a petéket nem hagyhatom kikelni. . . . . . . .
    Van még 28 5cm körüli, meg a sok-sok még kissebb. . Velük se tudok mit kezdeni. .
    Mindjárt meghirdetem megint a haziallat. hu-n. .
    Már annyira felelőtlennek tűnök pedig én annyira vigyázok rájuk, szétválasztottam a nagyokat, minden. . . Mindent megtettem. . .

Ugyhogy manoka vigyázz, 7-8 hónaposan már képesek szaporodni!!!
    előzmény:

17. 2005. július 7. 08:22135.
    hát néhány héttel ezelőtt én is ezt mondtam volna, de ahogy nőnek úgy változnak :o))) megint nőttek sunyiba vagy egy centit az enyémek. . .
    Gondolkodóba estem, hogyha igy folytatják hol fognak lakni??? A teknősömnek is nagyobb ház kell, de az egy beépített kerti tó lesz a dobogóban, max az ő 200 literes akváriumába átrakom őket. . . de még nem tudom.
    Egyenlőre csak filózok hogy milyen fajtájúak. . .
    A végére igazi csigaszakértők leszünk :o)))))
    előzmény:
    bigacsiga2 (133)

18. 2005. július 7. 08:19134.
    gratulálok a csiguszokhoz :o)))
    hány darabot hoztatok el Évitől?
    előzmény:
    bigacsiga2 (132)

19. 2005. július 7. 00:04133.
    Valóban olyan nehéz nézni, hogy most olyan-e vagy nem.
    Kivettem én is egyet, egy kicsit meg is kefélgettem a házát, mert a földtől sem látszott nagyon az árnyalat.

Én azt gondolom, hogy a

Achatina fulica -ra hasonlít a leginkább de akár

Achatina smithii -re is hasonlít.

Szerintetek?
    előzmény:

20. 2005. július 6. 22:59132.
    Évi, mégegyszer köszönöm szépen őket! :)

Amikor a nagyfiam is látta őket eldöntött lett, hogy kettő marad nálunk.
    Méghozzá a legkisebb azt kérte a kicsi és egy nagyobbacska a nagynak.
    A nagynak már van neve is "undi". Nem azért, mert visszatetsző lenne, henem az egyik mese filmben ez volt a csiga neve és ő is ezt választotta.

A buszon, amikor mentünk hazafelé majdnem dobtam egy hátast.
    Legelől ült és nézte a vezetőt a fiacskám, én meg mögötte. Aztán felszállt egy nagyon helyes mosolygós idős néni és leült mellé. A kicsi egy darabig nézegette, majd szóbaelegyedett vele és előadta neki, hogy mögötte ül anya és akezében levő doboz tele van csigával. A néni hitte is meg nem is, de nagyon meggyőzően bizonygatta, hogy de igen. Szerintem, ha a néni rövid utazás során le nem száll képes lett volna neki megmutatni is. :)))

Itthon meg csak gyorsan beraktam őket ahogy volt zacsistól az akváriumba és átmentünk a mamiékhoz. Útközben a halasnál vettünk egy szépiát nekik azt megkapták. A tetjére tettem egy újságot meg a dobozt és hagytam egy kis rést levegőnek.
    Jövünk haza szaladunk oda, hogy megnézzük őket. Nézem, hogy olyan kevésnek tünik. A fene nem kimászott három darab. Gyorsan keresgélem őket hála megtaláltam és nem lett semmi bajuk, de egy még mindig hiányzott. Gyorsan kiszedegettem mind a föld tetjéről amikor látom, hogy van egy kicsike is amire egy nagy rámászott és azért nem láttam a házát. :) Kő esett le a szívemről, hogy meg van mind.
    A szépiát meg úgy megrágátk, nem akartam hinni a szememnek.
    A salira meg egyre nagyobb lyukakat rágtak. :))

előzmény:

21. 2005. július 6. 22:43131.
    Voltam ma Évinél és megszabadítottam egy pár csigusztól. :)

Nagyon édi állatai vannak. Kicsi fiam nem tudott betelni velük.
    előzmény:

22. 2005. július 6. 22:37130.
    http://82-33-171-11. cable. ubr06. wiga. blueyonder. co. uk/species/achatina_achatina_subspecies. jpg

Ez a kép meg a meghatározást segíti
    előzmény:

23. 2005. július 6. 22:35129.
    Nézegettem a linket

itt
    http://82-33-171-11. cable. ubr06. wiga. blueyonder. co. uk/index. php?action=species

pl. a ház alapján talán be lehetne azonosítani, hogy melyik is lehet.
    előzmény:

24. 2005. július 6. 07:59128.
    jajj de örülök, hogy jobban van eszik és egymásra találtatok :o))))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591478 (125)

25. 2005. július 6. 07:58127.
    háááát, nekem most aztán végképp elszakadt a fonál, hogy hova is tartoznak a csiguk :o))))
    A fent lévő fotókhoz képest ezek a bestiák most hogy nőttek totál másként néznek ki (házilag. . . . ). De majd ha hazajöttem szabiról akkor lefotózom őket ismét (akkor lesznek nálam egy hónapja).
    Szóval jó lenne meghatározni ki fia borjai a biguk, miheztartásvégett :o))))
    Rengeteg oldalt találtam még, ha vmi nagyon szép és informatív lesz, akkor belököm ide.
    előzmény:
    Evike... (126)

Címlap