Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Úttörők voltunk!
2004-06-13 22:081.
Létrehozva: 2004. június 13. 22:08
Annak idején szerintem álmomból felébresztve is fel tudtam volna sorolni az úttörők tizenkét pontját, de ma mar alig emlekszem néhányra. A tagságim sincs már meg, pedig milyen jó emlék lenne. És emlékeztek a kommunista szombatokra, akadályversenyre, zászlós/dobos bevonulásra?
Kinek van kedve nosztalgiázni? És ki emlékszik a tizenkét pontra?
Kinek van kedve nosztalgiázni? És ki emlékszik a tizenkét pontra?
Lattad a lanyaimat - foton - (ha mar ennyit vinnyogok mostanaban ezzel kapcsolatban)?
Igen, mert Péter törölt egy csomót rajta.
Dolgozz csak, nem akarlak zavarni!:)
Mukodik a gep? Gyorsabb, mint valaha?
Koszonom a velemenyed :-)
A koszono kartya (level) itt szokas. . . altalaban valami elore nyomtatott kartya. En altalaban osszeeszkabalok szamitogepen valamit. . most a kepekbol, az ajandekokkal.
Nekem szintúgy ez a véleményem! Én is alaposan tájékozódnék, hogy be tudják-e kötni a gyerekemet, szerintem is ez elsősorban a szülő felelőssége. És bizony én sem szívesen venném ki a lányomat a gyereküléséből! Kérném, hogy hozzák a sajátjukat. Szerintem CT már neked is eszedbe fog jutni legközelebb. Reméljük, hamarosan lecsitulnak az indulatok, hiszen szerencsére nem történt semmi baj. Hátha kicsit később át tudjátok még beszélni, tényleg a kislányok miatt! Sok szerencsét hozzá és szép napot!
A köszönőlevél nagyon aranyos ötlet!!! :-))
Szép napot Kívánok Mindenkinek!
Tegnap keves uttoro jart erre estefele. . Mi tortent?
Szabadnap?
Az uttoro relikviaim meg mindig nem ertek ide. Kezdek aggodni ertuk. .
Koszonom, hogy irtal. En elsosorban magam hibaztatom, hogy ilye hulye voltam. Az anyukatol egyedul az idozitest (5 nappal kesobb) es a stilust nehezmenyezem.
A lanyok egy iskolaba, osztalyba jarnak, baratkoznak. Iskolan kivul csak szulinapokon jartak ossze. Vege a tanevnek. Tudom, elvileg jo otlet, hogy beszeljek meg egyszer az anyukaval, de - legyen ez sertodottseg a reszemrol - nem vagyok hajlando. Megtennem, ha tegnap megkaptam volna a minimalis eselyt arra, hogy valamit is valaszoljak a vadakra.
Figyelmesebben kellett volna olvasnom, mert te valami hasonlot irtal.
Csak halkan jegyzem meg, hogy azert az is lehet egy szempont, hogy az anyuka nem ellenorizte ELORE, hogy a kislanya biztonsagosan utazik-e vagy sem. Ez pontosan olyan gondatlansag, mint a reszedrol az, hogy nem gondoltad at a biztonsagot. (Es egyik sem folmentendo. )
Kerlek, ne haragudj meg ezert a velemenyert; teljesen oszinten: valoszinuleg a helyedben en is UGYANIGY jartam volna (elfelejtkezem arrol, hogy mi a folallas). Ez azonban mit sem valtoztat azon, hogy az anyuka pontosan ugyanolyan figyelmetlen volt. Elvegre az o foladata is megbizonyosodni, hogy ha rabizza valakire a gyermeket, az biztonsagban van.
(Meg egyszer: NEM ot hibaztatom jobban, nem teged, csak szerintem ez olyan senki-sem-gyoztes szituacio. )
A helyedben - a kislanyok erdekeben - beszelnek a mamaval ismet, es oszinten elmondanam neki, amit erzel ezzel kapcsolatban, azt is, hogy a baratnok erdekeben jo lenne, ha nem szakadna meg a kapcsolat.
Keveset vagyok itt, de jó feleleveníteni a gyerekéveket.
És a kisdobosokra még úgy vigyáztak, babusgatták őket.
Igazából nem emlékszem, csak jó benyomások maradtak bennem.
Mesélj miért volt jó kisdobosnak! :O))
Ha nem mentem el, akkor az őrsvezető bemószerolt az ofőnél. . . .
Zánkán nem, azt hiszem Csillebércen voltam, és nagyon utáltam, mert 10-kor szerettem kelni, és már kora reggel fújták a nem tudom mit, üvöltött a hangszóró, és kint kellett lenni egyszer valami zászlófelvonásnál hajnalban, reggeli elött.
Kisdobos viszont nagyon szerettem lenni, alig vártam, hogy úttörő legyek :o))
Nálunk is szokott olyan szülinap lenni a suliban, hogy pl. péntek du. és az szülinapos anyuka kedvesen felajánlja, hogy az összes meghívott gyereket elszállítja haza, aki úgy gondolja, és csak este kell érte menni.
Persze az anyukák örülnek ilyenkor, aki a munkából jön, mert nem kell rohannia.
Arra már az anyukáknak kell gondolni-a, hogy hogy lesz a gyereke biztosítva. De hát mindenki olyan laza, és itt a lakótelepen, és a ziges-zugos utcákban 30-nál többel nem is lehet menni.
A te kiabálós anyukád pedig csak utólag eszmélt.
Tudom szemét vagyok, de ilyen hirtelen helyzetben bizony és a sajátomat kötöttem volna be. Még akkor is, ha nem vagyok ezzel tul emberbaráti és szimpatikus.
En kevesbe vagyok talan aggodos (talan mert ketto van). Azt is tudtam, hogy nem az autopalyan fogok szaguldozni, hanem 10 km-es sebesseggel vanszorogni a pentek delutani csucsban. . . de leginkabb, hogy ott alltam a gyerekkel az iskola elott, a masik 2 kocsiban sem volt hely. ha hazaviszem a gyereket, akkor valoszinu nagy siras lett volna es odaig is kocsival kellett volna vinnem.
Az anyuka elotte egy szot sem kerdezett (pedig jobb lett volna, akkor eszreveszem, hogy hianyzik), azert pedig nekem kellett szolni reggel, hogy legalabb egy telefonszamot adjon, ahol el tudom erni.
Hát ez balul sült el, de nem te vagy a hibás elsősorban.
Én egy iszonyat aggódós vagyok, így pl. a lányom más kocsijába be sem engedem ülni. . . . na hülyének is néznek ezért a lazábbak.
Amikor mégis sor kerül rá, mert le kell gyürnöm a túlzott aggódásom, akkor ÉN mondom: jó vihetitek, hozhatjátok, de itt van a biztonsági ülése, csak azzal.
Vagy megbeszélem a szülővel előre, hogy miként lesz bekötve a gyerekem.
SZÓVAL ELŐRE TISZTÁZOM, ÉN.
Tehát ez az anyuka persze joggal (?) rémült meg utólag, de neki kellett volna ELŐRE tisztázni a lehetőséget.
Én a saját gyerekem mindig bekötöm. Más javára nem kockáztatom az ő életét. Ezért elöre ki is szoktam jelenteni, hogy adjanak ülést a gyerekhez, mert a miénkben a lányom ül. . . . .
Lehet, nem vagyok túl szimpatikus, de nekem csak ő van.
Ne emészd magad, az anyuka is majd biztos az első riadalom után lecsendesedik.
Csak elamultam a merges beirasaitokon!!!
En nyiltan, csupan azt kerdeztem, hogy vajjon mit is jelent ennek a forumnak a cime? Mirol tarsalogtok itt??
A nagyapam Theodor Herzl-el evekig azon dolgoztt, hogy nyelbeuthessek a mai Izraelt. Es, IGENIS "uttoroknek" tartottak magukat ebben a mozgalomban. Liat, stb-neveket megneztem a bem-oldalakon, es lattam, hogy tobben is vannak ezen a forumon Izraelbol.
A Magyaroszagi "uttorok" pedig---javitsatok ki ha hibas amit tanultam---azok a kisgyerekek voltak akiknek egy kis vasutjuk volt fennt egy hegyen, ---a
KOMMUNISTA idok alatt---es talan utana is.
Szimplan tudni akartam, hogy mi itt a TEMA!!!
Koszonom a "kedves" valaszokat. Sajnalom, de ugy erzem, ez nem nekem valo. . . .
Mas nevem nincs mint ez a fennti---
NEVER MIND!!!!!
Koszonom amit irtal. . es amit a tobbiek is. . . sokatokrol tudom, hogy ti is szulok vagytok, jo tudni, hogy szulokent is ezt mondjatok. Majd holnapra egy szebb nap jon.
Elvezzetek a nyarat! Itt novemberi idojaras van :-((
Szia, és minden jót kívánok amit csak lehet!!!!
Jó hírek végül is, de az ok sajnos még nincs meg, hogy mitől. . egy év alatt -idén- négyszer volt már bedagadva, de a nyelve -eddig még sosem-, talán most meg lesz, hogy mitől. . . ! Köszönöm, tudom, hogy aggódtál, köszönöm szépen. . .
Látom ill. olvasom, hogy valamiről téma van. . amire Te írtál. . . most közben vacsit is készítek. . , de ahogy elolvastam. . . bár előzményt nem tudok. . . de teljes egészében Neked ill. Nektek van igazatok!
Pótolom a visszaolvasást! Bocsi. . . , de most tényleg sok volt. . . :-(
Nagybátyádat nagyon sajnálom. . . :-((
Az én nagybátyámnak már a 3. agyműtéte volt, így nagyon szomorú vagyok!:(((
Puszillak Benneteket, hátha még anyukád is örül majd kicsit?!
Jöttem megnézni a "pajtikákat". :-)
Hogy vagytok, milyen napotok volt ill. van ?
Nekem picivel jobb, mint tegnap, anyukám jobban van, nyelv-duzzanata megszünt, a kivizsgálások azonban most zajlanak! Képzeljétek, ma már azon idegeskedett szegénykém, hogy holnap hogy jön le az Osztályról, a 3. emeletről. . tegnap írtam, hogy nincs lift. . a januári robbanás óta. . . , a belgyógyra kell neki menni vizsgálatokra. . . ! Beszéltem a doktórnővel, természetesen, betegszállítók le fogják hozni ill. vinni, , . . . mert Ő nem bírna. .
Alig tudtam megnyugtatni. . . , !
Szép Estét Mindenkinek!
Sziasztok:-)
Nyugi!!! Te aztán végképp semmi rosszat nem csináltál, csupán segítettél. . . . Már ez is baj???? Mi ebből a tanulság? Ne foglalkozzunk másokkal. . :( Könnyű ezt így mondani, de látod:sosem lehet tudni!!!:(((
Ne aggódj, ezt mindenki így csinálta volna!Hát még ez a bűbájos anyuka!!! (Tán ő még direkt is. . . amilyen primitív!)
Sajna sok ilyen ember van. . . tehát ne add meg nekik a lehetőséget, hogy maguk helyett Téged hibáztathassanak! Szegény gyerek!!! Ezek után képzelheted milyen élete lesz, ha az anyja ennyire. . . . (maradjunk abban, hogy hülye-, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam!:(((( )
este jovok.
Koszonom, aki hozzaszolt (meg aki eztan teszi). CT
Hogy masrol is irjak, mint a sajat lelki bajomrol:
Igen, tudom hogy meg ma is van musz. . . ezert is lett az itteni "sajat" lap neve retro-musz :-)
De igaz, a kedvem is elment attol, hogy a jovoben programot szervezzek - illetve csak olyanokkal, akiket jol ismerek (anyukat is es a gyereket is).
Eddig orultem, hogy jol sikerult a pentek (en kivoltam teljesen estere), csinaltam koszono lapokat az ajandekokert (lefenykepeztem a lanyom minden egyes ajandekkal es a fotokbol csinaltam koszono levelet). A helyzet abszurduma, hogy pont ma reggel vitte be a gyerek ezeket is, mikozben a mama velem uvoltozott, a lanyom odaadta a lanyanak a koszonetet :-(
Tokeletesen megertenem, ha normalis hangon adta volna elo ma (mert eddig reggel nem futottunk ossze), vagy hasonlo hangnemben penteken azonnal felhivott volna.
Szoval az anyukanak is igaza volt, de akkor sem kellett volna ilyen stilust eloadnia, hiszen ezeket a dolgokat, eppen a gyerekek erdekeben, normalisan es nyugodtan kell megbeszelni.
http://www. uttoro. ngo. hu/
Penteken a lanyom 6. szulinapi bulijara en es meg 2 szulo vittuk el a gyerekeket. Szivesseget kertem ket ismeros anyukatol, mert a buli helyszine jo fel ora kocsival, gondoltam segitek a meghivott gyerekek szuleinek azzal, ha megszervezem az utat, ne nekik kelljen autozni.
Odafele amikor beszalltunk a kocsiba, vettem eszre, hogy az en kocsimban a hatso ulesen kozepen nincsen biztonsagi ov (eddig nem tunt fel, mert ott mindig a 2 gyerek ul, vagy felnott neha, aki orul, ha bepreselodik a 2 gyerekules koze. Szoval a kislanyt, aki ott ult, nem tudtam bekotni.
A buli rendben lezajlott, iszonyatos forgalom volt, majd egy ora volt az ut visszafele, de a gyerekek jol ereztek magukat, a bulin is, hazafele uton enekeltek vegig, nem bantak a csucsforgalmat. Semmi gond nem volt sem a buli helyszinen, sem az uton.
Ma (5 nappal a buli utan) reggel az anyja letamadott az iskolaudvaron, szo szerint az arcomba uvoltozott, hogy mikent kepzeltem en ezt. Szo szerint megvadolt azzal, hogy bezzeg a sajat gyerekemet bekotottem, direkt az ovet nem, meg mi van, ha baleset van es az enyem tuleli es az ove meghal es hogy ezert fel is jelenthet a rendorsegen, mert illegalis. . . en elso megrokonyodesemben kopni nyelni nem tudtam, aztan probaltam volna annyit mondani, hogy bocsanat, a sajatomat kellett volna oda ultetni, de a kislany sem eroskodott, hogy mashova ulne (ez csak az odauton volt igy, visszafele - veletlen - mas kocsijaban volt).
Most hulyen erzem magam, mert nem jutott eszembe, hogy a sajatomat ultessem oda. Hulyen erzem magam, mert nem tartom magam gondatlan szulonek, vigyaztam a gyerekekre, akik jol is ereztek magukat. Hulyen erzem magam, mert jot akartam, de ez lett belole (meg akkor is, ha ez 1 a 11 gyerekbol).
Igen, az anyukanak igaza van, be kellett volna kotni a gyereket es meg is tettem volna, ha van mivel. . de mit tehettem volna, ha indulas elott (szulo mar reg otthon kavezott) jottem ra, hogy ott nincs biztonsagi ov? Csak annyit, hogy a sajatomat ultetem oda es ezt meg is tettem volna, ha eszembe jut.
Lehet en sem orultem volna az anyuka helyeben. De vagy szolok azonnal (es normalis hangnemben), vagy legkozelebb magam viszem a gyereket, vagy megkerdem, van-e biztonsagi ov? Nem ertem, mire volt jo, ha valamire egyaltalan a ma reggeli uvoltozes?
Kozben vegig az jart a fejemben, hogy ennek a gyerekek fogjak meginni a levet, a kislany egyebkent aranyos, kedvelem, a lanyommal is joban vannak. Ezert is jott o is a bulira.
Szoval. . . Ki mit gondol?
Partnered már bitis, hogy lesz:)
www. park-tabor. try. hu
a cím (space-k nélkül).
Igazán még én sem jutottam hozzá, hogy végigolvassam, de az úttörő-időkről nekem (cinizmus nélkül) csupa jó dolog jut eszembe.
Érdekelne, nem járt-e valaki annak idején úttörő korában az izbégi Park-Táborban, ha igen, nézze meg <a href="www. park-tabor. try. hu">ezt az oldalt</a>, ha van valami emléke, amit szívesen megosztana a többiekkel (vagy velem), írjon a vendégkönyvbe (vagy nekem).
Köszi.
Van valami, ami nem hagy nyugodni. . . semmi koze az uttoroseghez. . . hozhatom?