Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Van egy ilyen citromtorta is, ez is nagyon fini:
CITROMTORTA
Tészta:
6 tojás
195 g cukor
120 g olvasztott margarin
180 g liszt
1 cs sütőpor
egy citrom leve és héja
A tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre vertem. Egy másik tálban a sárgáját a cukorral fehéredésig kevertem, míg a cukor fel nem olvadt. Ezután belekevertem a citrom levét, héját, az olvasztott, kihűtött vajat és a lisztet a sütőporral. Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot. Sütőformába töltöttem (26 cm-es) és 180 fokon, előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöttem. Kihűlt, kétfelé vágtam. Felső lapot visszatettem a tortaformába, beleöntöttem a krémet, rá a másik lap és egy éjszakát a hűtőben pihent, ezután díszítettem tejszínnel, egy felvagdalt lime-mal.
Krém:
2-3 citrom leve
1 cs vaníliás pudingpor
ízlés szerint cukor
3 dl tej
pici margarin, kb. 1 dkg
3 dl natúr joghurt
1 cs pici zselatin, amit a gyümölcstorta tetejére teszünk
2,5 dl tejszín/hulala
A pudingot a 3 dl tejjel, cukorral elkészítettem. Még forrón hozzákevertem a margarint. Közben adogattam hozzá a citromok levét és végén kanalanként a joghurtot is. Mire végeztem, ki is hűlt. Közben a tejszínt is felvertem és a zselatint nagyon minimális tejben felolvasztottam. (nem úgy, mint a zacskón olvasható) A tejszínt, a pudingos krémet és a zselatint összekevertem. Ettől a zselatin mennyiségtől nem keményedett meg a krém, de mégis tartja magát.
Egy csésze =
liszt 150 gr
cukor 225 gr
barnacukor 175 gr
vaj 225 gr
méz 350 gr
zsemlemorzsa 50 gr
rizs nyersen 200 gr
szárított gyümölcs 175 gr
apróra vágott mogyoró 175 gr
kókuszreszelék 75 gr
folyadék 250 ml
ez is nagyon fini citromosan:
Piskóta Hozzávalók:
- 4 tojás- 4 evőkanál cukor- 4 evőkanál liszt- 1 zacskó sütőpor
Piskóta Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy evőkanál cukorral felverjük habnak. A sárgájához hozzáadjuk a maradék 3 evőkanál cukrot, addig keverjük robotgéppel, míg el nem olvad benne a cukor. Majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a végén a habot is.Sütőpapíros csatos tortaformában, forró sütőben, tűpróbáig sütjük.
Krém hozzávalók:
- 4 doboz joghurt- 14 dkg porcukor- 1 zacskó étkezési zselatin- 3 dl „lehűtött” habtejszín- 2 zacskó vaníliás cukor
Krém elkészítése:
I. 2 doboz joghurtot kikeverünk 14 dkg porcukorral.II. 3 dl hűtőből kivett tejszínt 2 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verünk robotképpel.III. 2 doboz joghurtot 1 zacskó étkezési zselatinnal fellangyosítunk a tűzhelyen. Fontos, hogy csak langyosítunk, ne forraljuk fel!!
Az I. II. és III részt összekeverjük.
A Torta Elkészítése:
A piskótát hagyjuk kihűlni, kivesszük a tortaformából, lehúzzuk a sütőpapírt róla, majd megkenjük egy kanál lekvárral (a gyümölcshöz illővel). Megrakjuk gyümölccsel. Ráöntjük a krémet (betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a krém), majd megint teszünk rá gyümölcsöt. Gyümölcskocsonyát teszünk rá, és jól lehűtjük.
Megjegyzés:
- Mindig olyan joghurtot használjunk hozzá, amilyen gyümölcsöt teszünk bele. Nem fontos az aljára is tenni gyümölcsöt, elég a tetejére is.
CITROMOS-MANDULÁS MUFFIN
Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citrom,
3 tojás,
15 dkg őrölt mandula,
1 tk sütőpor,
15 dkg cukor
Elkészítés:
A citromokat beletettem egy kis lábosba, és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vettem a lángot, és fedő alatt 20 percig csendes bugyogásban tartottam a gyümölcsöket. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztán kellett még további 30 perc, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek. Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, és nekiláttam a pofonegyszerű tésztakészítésnek. A citromokat félbevágtam, a magokat kés hegyével kipiszkáltam belőlük, és a magnélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágtam. Igen, szőröstül-bőröstül, azaz puha héjával és lágy belsejével együtt (fórumos tapasztalat: a héja miatt kicsit kesernyés lesz). Elővettem a késes betétű robotgépet, és máris zuttyantottam bele a citromdarabokat, hozzájuk küldtem a tojásokat, és a géppel addig kevertem, míg szinte sima massza lett belőle. Maradtak benne imitt-amott hangyakörömnyi citromhéjdarabkák, de azokra finom volt rábukkanni a már kész muffinokban. Hozzászórtam még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport meg a cukrot, és megint jöhetett a gépi kevercselés. Ezzel kész is volt a tészta, amelyet bekanalaztam a papír kapszlikkal kibélelt muffinformába. A sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem a muffinokat, amelyek a lédús citrompép miatt még egy-két nap múlva sem száradtak ki. 12 muffin lesz belőle.
Hozzávalók: (12 db)
100 g vajas keksz (Butterkekse)
150 g liszt
1 citrom lereszelt héja (kezeletlen, nem utóérlelt citrom, mert az nem egészséges)
2 teáskanál sütőpor
1 db tojás
125 g kristálycukor (barnával finomabb)
80 ml étolaj (soknak hangzik, de tényleg kell)
200 g natúrjoghurt
2 evőkanál citromlé
1/8 liter bitter lemon (én itt grapefruit levet használtam)
Elkészítés:
1. edényben: A kekszet jó alaposan összetöröd, annyira kicsire, amennyire csak tudod, de ne ledaráld. + liszt + sütőpor + citromhéj.
2. edényben: tojás + cukor + olaj + joghurt + citromlé + bitter lemon
3. Az első és második edény tartalmat összekeverjük.
Citromos muffin
2 tojás szétválasztva,
1/2 csésze puha vaj,
1/2 csésze cukor,
1 csésze liszt,
1 tk sütőpor,
1/4 tk só,
3 ek citromlé,
1 tk reszelt citromhéj,
1 ek cukor,
1/8 tk fahéj
Elkészítés:
Egy tálban addig verjük a tojássárgákat, amíg világos színű lesz, kb. 3 percig. Egy másik tálban habosra keverjük a vajat és a cukrot. Belekeverjük a sárgákba. Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót. Vegyítsük az előzőekkel és citromlével és citromhéjjal. Verjük keményre a tojásfehérjét és óvatosan keverjük a tésztába. Osszuk el muffin formákba. A cukrot a fahéjjal keverjük el és hintsük meg vele a muffinokat. 20-25 perc alatt süssük készre.
Joghurtos-citromos kevert süti/muffin
Hozzávalók: 1 pohár citromos joghurt, 2 joghurtos pohár liszt, 1,5 joghurtos pohár cukor, 0,5 joghurtos pohár olaj, 3 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csipet só, 1 nagy citrom reszelt héja és leve.
Elkészítés: Egy keverőtálban megoldható a süti kikeverése: a pohár joghurtot beleöntöm a tálba, majd a joghurtos dobozt kimosom, kitörlöm, és a továbbiakban ez lesz a mérőpohár. Beletöltöm a lisztet, a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, olajat és a 3 tojást, reszelt citromhéjat, sót. Csomómentesre kikeverem. Annyi liszttel többet teszek bele, amennyire a citromlé meghigítja. 200 fokon 20 percig sütöm.
Ezt muffinforma helyett sima tepsiben is meg lehet sütni, akár gyümölccsel, vagy egész mákkal megszórva.
Ez nagyon fini, még aprított pirított mandula is mehet bele, azzal még jobb.
CITROMOS MUFFIN
Hozzávalók: (kb. 16 db)
10 dkg vaj
2 dl cukor
2 tojás
1 citrom héja
3dl liszt
1 tk sütőpor
1 dl tejszín
Máz:
0, 5 dl cukor
2 tojás fehérje
1-2 ek citromlé
Elkészítés:
Kavarjatok géppel! Vaj + cukor először, majd tojás, liszt, amibe belekavarjuk a sütőport és a vaníliát , végül a tejszínt.
Öntsd a formába (mindig 3/4-ig töltsd meg csak). 200 fokon 10-12 perc. Ha kész hagyd hűlni a tepsiben.
Máz: Verd fel kemény habba a tojásfehérjét , bele a cukrot, tovább verni jó kemény habba és bele a citromlevet. Minden muffin tetejére tegyél egy kávéskanállal.
250 fokon 1-2 percre vissz a sütőbe.
http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&k3=102&receptid=242
Isteni finom!!!