Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Reggeli-Vacsora
2004-09-09 11:111.
Torolt_felhasznalo_992675
Létrehozva: 2004. szeptember 9. 11:11
Nincs kedvetek egy új topikot indítani,mi legyen a reggeli és vacsora témakörben?Félreértés ne essék,nem a Mit főzzek holnap topik riválisa lenne,(ez egyébként egy nagyon jó rovat,napi olvasója vagyok),csak már nagyon unom a vajas kenyeret s társait,hátha más másképp"csinálja".Nos mit szóltok hozzá?
friss zöldségekkel vagy zöldségkrémmel
20 dkg liszt, l liter tej, csipetnyi só, l0 dkg cukor , fél csom. vaniliás cukor, 3 tojás.
kikenéshez:vaj.
tálaláshoz: 20 dkg sárgabarackbefőtt, 0, 5 dl barackpálinka, 10 dkg baracklekvár, porcukor
A hozzávalókból készitesz egy palacsintatésztát , kivajazod a tepsit, ujjnyi vastagon beleöntöd a masszát.
220 fokon szép pirosra sütöd. Közeben hólyagok lesznek rajta, de az a jó, azt mutatja , hogy jó állagú a tésztád.
Ha kész pihenteted, majd kockákra vágod.
Melegen tálalod úgy, hogy barackbefőttel diszitett tálra rakod, pálinkával izesitett lekvárral leöntöd. Porcukorral megszórod. Persze üresen is finom. kb. 3/4 óra alatt kész.
Annyit veszek ki, amennyi elég lesz. Mi 4-en vagyonk, általában 2 reggel el is fogy.
Miben keleszted? Kelesztőtálban be lehet tenni, vagy másba?
Köszi, Szeri
1 kg liszt
1 pohár tejföl
2 tojás
5 dkg élesztő
0, 5 liter tej
pici só
Este összekeverni, kicsit kiverni, be a hűtőbe, gyönyörűen megkel. 5 napig simán eláll. Reggel annyi veszek ki belőle, amennyi kell, a többi megy vissza a hűtőbe. Olajba sütöm, jobb mint amit a piacokon lehet kapni. Próbáljátok ki, érdemes!!!
Hétvégén van meleg reggeli nyáron sokszor készítek lecsót aminek több változata is van. (pld: gombával, patiszonnal, padlizsánnal stb. )
Hétköznap én nem szoktam reggelizni, maximum 1 alma, a páromnak szoktam szendvicset csinálni.
Hétvégén szoktunk mindíg reggelizni, akkor bundáskenyeret, vagy hagymás szalonnás tojásrántottát, vagy kenőmájasos kenyeret erőspaprikával.
Vacsorára nálunk 99%-ban meleg étel van, amit délután csinálok.
J
A tojást felverem, sózom, és a kenyeret egy pillanatra belemártom. Mindkét oldalát. /Ha tovább bennehagyod, a kenyér felveszi a sok tojást, elázik, és ez felveszi a sok olajat/ 2-3 evőkanál olajat teszek a serpenyőbe, jól felforrósítom és nagyon kevés ideig sütöm. Mi úgy szeretjük, ha nem barnul meg, csak gyengén sül rá a tojás.
a tojásba teszek egy késhegynyi sütőport és egy csepp tejet (nem biztos, hogy van jelentősége). a kenyeret meg eléggé meleg olajban sütöm meg. A kenyeret nem tunkolom meg a tojában, hanem csak átmártom, hogy mindenhol tojásos legyen, de ne szívja be nagyon, mert akkor tocsogós lesz a tojárstól is.
Aztán jó meleg olajban sütöm. Igaz ott kell állni mellette, folyamatosan kell forgatni, de gyorsan elkészül, és nem lesz túl olajos. Természetesen papírtörlőre teszem ki.
Az én bundáskenyerem kész gyomorrontás. . . iszonyat olajos akárhogy is csinálom.
Ja, és még reggelire-vacsira jó a Stahl Judit padlizsánkréme, ha nem mentek aznap sehová, ugyanis nagyon fokhagymás. .
Parasztreggeli változat:
Olajban krumplikarikákat sütsz, de nem sült krumplit csinálsz belőle, hanem olyan puha legyen, majd rákarikázol hagymát, ezt együtt sütöd. Tehetsz bele füstölt szalonnát, kolbászt, majd mikor kész, beleöntöd az összekevert tojásokat. Nyáron mehet bele paprika, paradicsom.
Tulajdonképpen ugyanaz mint a snaily reggelije, csak minden össze van sütve.
Bár ez vacsorára is megteszi. Nagyon "light-os".
Reggelire persze lehet a túróból is különféle krémeket csinálni.
túró-krémsajt-tejföl-kapor-savi ubi
túró-sült füstölt szalonna-tejföl
stb.
vagy egyszerűen körözött. Ha ezeket a krémeket zöldpaprikába töltöd és úgy karikázod, akkor még jól is néznek ki.
Pitypang
Nálunk a reggeli rendszerint édes+tejes.
Keksz+ tej/kakóba áztatva,
kalács (kenyérgépben sütöm) +tej/kakó
kifli+tej/kakó
müzli+tej/kakó/narancslé.
Ezek mind olyan kaják amit csak ki kell venni a szekrényből sem vágni, sem kenni nem kell. A Kedves ennyire képes reggel. .
Gyermekem iszik egy pohár kakaót és a suliba viszi a szenyót (mindig abból van amit épp a hűtóben találok)
Én rendszerint gyümit reggelizek.
Vacsi:
hangulat, és idő függő
1. variáció: ott a hűtő, amit találsz.
2. variáció mindenféle szalámi, sajt darabok, 1-1 szelet felvágottak, bontott sajtkrémek stb stb, ezekből rendszerint melegszenyó készül.
3 variáció összedobok balami egytálételt, ami általában valami tepsis kaja (krumpli, vagy maradék tejből tejespite, túrószsemle, de lehet tejberisz/gríz, hamis túrógombi. ) ezek mindig a hűtő telítettségétől függ.
4 variáció. van kedvem főzni, és összedobok valami rendes kaját. . . . . . -ez a legritkább-- khmmm
A hűtönk telítettsége mindig attól függ, hogy éppen mit lehet akciósan kapni.
Most nyáron, amig van rengeteg zöldség nagyon könnyű dolgom van.
Nagyon szeretjük a salátákat (paprika, paradicsom, uborka, saláta) ezek aprózva és hozzáadva
-halkonzerv vagy
-sütlhúr akár maradék is lehet
-kész öntet
-készített öntet ami lehet olajos, majonézes, tejfölös. .
ennyi jutott eszember hirtelen
Sziasztok!
Tegnap megint kutyultam vacsira. Zsemlét félbe vágtam, és bundás zsömit sütöttem belőle. Felaprítottam közben 20 dkg parizert, meg egy nagy fej hagymát. Pici olajon megpirítottam őket, majd tettem rá sok mustárt, meg őrölt borsot, ezzel is kicsit sütöttem. Majd ezt beletöltöttem a bundás zsömlékbe, úgy, hogy a 2 felet összeraktam szendvicsnek. Meg raktam egy kis maradék sajtból reszelt sajtot+ paradicsomot. Nagyon fini lett.
Kiraktunk mindenfélét az asztalra és degeszre ettük magunkat. :-)
Személyenként csináltunk lágytojást, majd mindenki azt evett hozzá amit akart. Héjában főtt krumplit, főtt tojást, sajtot, szalámit, kenyeret és!!! Előző este megpucolt, gyűrűire vágott lilahagymát picit lesózva, hogy "megkönnyezzen" reggelre, addigra nem lesz már olyan erős és nem ropog a fogad alatt. . . :-)
Isteni!!! :-))))
jó kis sajtos omlett :) hmmm
http://www. nlc. hu/forumkifejt. php?id=19&forumid=35416
Meg akit érdekel van pár összegyűjtött (kb. 30 oldal) saláta, pástétom és egyéb ötlet reggelire-vacsorára.
Küldjetek priviben e-mail címet és szívesen elküldöm.