Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Reformsütik
A sütis topic az egyik kedvencem, de arra gondoltam, hogy adjunk egy kicsit az egészségnek; olyan süti receptekre volnék kíváncsi, amelyek ha lehet:
-nem tartalmaznak tojást,
-fehér lisztet
-cukrot
-tejet, tejterméket
hanem ezek helyett tönköly vagy egyéb teljes örlésű lisztet, mézet vagy juharszirupot vagy más kevésbé egészségtelen édesítőt, és hasonlókat.
nem tudom mit vannak úgy oda egyes hozzászólók. ha nem tudnák a candida-diéta egyik alapja: no cukor, no lfehérliszt, no tojás, no tej. És egy csomó bioboltban bizony ezek nélkül csinálják a méregdrága sütiket. gondolom topikindító is erre gondolt. vagy gondolhatott erre is.
Kalács:
1/2 kg durumliszt, 3 evőkanál glukonon, 1 cs. sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csipet kurkuma, 5 dl tej, 5 dkg margarin olvasztva
A lisztbe belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát, glukonont, sót, kurkumát, mindezt szárazon elkeverjük és utána a tejjel és a margarinnal összedolgozzuk.Egy jénai tálat kikenünk és beletesszük a tésztát.A tetejét megvagdossuk és a sütőben kb.30 percig szép pirosra sütjük.
Variáció lehet, ha a tészta egyik felébe teszel kakaót vagy carobport, és így felemás kalácsot kapsz.
Szalonnás süti? Az nem volt tiltva az alapanyagok közül......
Reform túrós pogácsa:
kb. 30 dkg zabpehelyliszt, 20 dkg vaj (pálmavaj is lehet), 1 tojás, 25 dkg túró, 1 teáskanál tengeri só.
A hozzávalókat összegyúrjuk (érdemes először a lisztet a vajjal elmorzsolni) és jól gyúrható pogácsatésztát készítünk. A túró állagától függően a liszt lehet több is.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét becsíkozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét bekenjük tojással és a tetejére reszelt mozzarellát szórunk. Közepes lángon kisütjük.
Kevert mákos süti
Hozzávalók: 2 dl durumliszt, 2 dl kefir, 1 dl olaj, 2,5 dl darált mák, 2 dl glukonon, 1 csomag sütőpor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 1 citrom leve és reszelt héja
A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott, liszttel meghintett formába tesszük. Előmelegített sütőbe téve 15 percig 250 fokon, majd 25 percig 150 fokon sütjük.
Gi palacsinta
2 tojás, 2 ek. Olaj, 5 ek. előfőzött sárgaborsó, 4 ek. Rizsliszt, 1 ek. étkezési keményítő
késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 dl szénsavas víz
Az összetevőket egy turmix gépben simára dolgozzuk, majd 20percig pihentetjük. Palacsinta sütőben palacsintákat sütünk a tésztából. A töltelékben szabadon szárnyalhat a fantáziánk. A túrótöltelékben a tehéntúróhoz kevés kefírt, vagy tejfölt, gyümölcscukrot, mazsolát, vaníliát, reszelt citromhéjat adunk.
A meleg gyümölcs öntethez a friss, vagy gyors fagyasztott gyümölcsöt nagyon kevés gyümölcscukron (esetleg kristály cukron) átforraljuk széles serpenyőben.
Ha nem higítjuk fel annyira a tésztát, goffri sütőben is kisüthetjük, és az íz fokozására akár almát is hozzá turmixolhatunk, őrölt fahéjjal ízesítve. Ez utóbbi kitűnő GI reggeli is lehet gyermekek számára is.
Gyors mákos kölessütemény
1 csésze köles, 3,5 csésze víz, 2 alma, 15 dkg darált mák, 1 csipet fahéj, 1 dl méz, (mazsola)
Az összes hozzávalót (az alma kivételével) egy kisebb tepsibe tesszük, és jól összekeverjük. A tetejére ráreszeljük az egész almát (mindenestől). Betesszük a sütőbe, kb. 40 percre. Hagyjuk kihűlni, amíg megkeményedik annyira, hogy jól vágható lesz. Egyszerű, finom!
Mákos beigli
Hozzávalók két rúdhoz:
Tészta: 25 dkg tönkölybúzaliszt, 12 dkg sárgarépa, 1,5 dl víz, fél dl étolaj 1-1 kávéskanál ôrölt kardamom, bazsalikom és gyömbérpor, fél kávéskanál szódabikarbóna.
Töltelék: 25 dkg alma, 10 dkg darált mák, 10 dkg magozott meggy, 1/2 citrom, 4 teáskanál ôrölt fahéj.
• Elkészítés
A sárgarépát reszelje le finomra egy tormareszelô segítségével. Körülbelül 1 dl vizet melegítsen forróra, és keverje bele a szódabikarbónát. Adja a vizet a sárgarépához, majd keverje hozzá a lisztet is. Ízesítse a fűszerekkel, öntse hozzá a maradék langyos vizet és az olajat. Gyúrjon belôle lágy tésztát és tegye félre egy óra hosszáig. Amíg a tészta pihen, készítse el a tölteléket! Hámozza meg és reszelje le az almát, amihez rögtön csöpögtesse hozzá a fél citrom kifacsart levét, különben megbarnul. A mákot keverje össze a fahéjjal.
Az elkészült tésztát és a tölteléket is ossza két egyenlô részre. Egy alufóliacsíkot hintsen meg kevés liszttel, majd a tésztát nyújtsa ki rajta egyenletesen vékonyra. Hintse meg a fahéjas darált mákkal, majd szórja meg a reszelt almával és a magozott meggyel is. Az alufólia segítségével ügyesen tekerje fel úgy, hogy fólia ne kerüljön a tészta belsejébe. Fóliával együtt tegye egy tepsibe. Elômelegített sütôben, közepes lángon körülbelül húsz percig süsse.
Tápanyagtartalom 100 grammban
Energia: 219 kcal / 919 kJ, Fehérje: 5,5 g, Zsír: 12 g
Szénhidrát: 20,4 g
- Mind ízlés szerinti mennyiségek
A tepsit kivajazzuk, kb. 1 cm-es rétegben zabpelyhet szórunk bele. Megszórjuk dióval. Ha dejót használunk, érdemes az egész felületet kicsit bővebben megszórni. Vaniliás cukorral meghintjük. Erre tesszük a szilvát egy rétegben és megszórjuk cukorral. A tetejét vékony rétegben megszórjuk zabpehellyel. Óvatosan felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sütőben addig sütjük, amig a vizet felszívja, és vágható keménységűre összeáll.
A zabpelyhet helyettesítheti köles, a szilvát sárgabarack. Ebben az esetben a diót elhagyhatjuk, és a süteményt csokiöntettel locsoljuk meg.
Amarántos mézes
annyi tej, hogy összeálljon (én rizstejet használtam), bő 5-6 evőkanál méz
A hozzávalókat jól összedolgozzuk,majd gombócokat formálunk belőle és ellapítgatjuk. Egy kicsit "parázs" a tészta. Beletesszük a kivajazott tepsibe, közepébe diót és már sülhet is. 15-20 perc alatt kész is van. Egy tepsinyi van belőle.
Lehet belerakni sütőport, vagy szódabikarbónát, amitól puhább és dagibb lesz. Én nem szoktam, mert nem bírja a kis gyomrocskám. Így is finom és eláll egy pár napig.
Linzer alapreceptet,
amit mindenféle "ehető" földi jóval lehet töltögetni (pl párolt alma, őrölt napraforgó édesítővel keverve+citromhéj, mák stb)
1/2kg durumliszt - 15dkg margarin - 10 dkg glukonon (szemcsés) - 1 sütőpor - egy csipet só - egy csipet kurkuma (a szin miatt) - kevés tej (én tejfölt használik, ettől rugalmasabb lesz a tészta) - 1/2 citrom reszelt héja
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beleszórjuk a sütőport, a sót, a kurkumát, a glukonont és belereszeljük a citrom héját. Kevés tejjel v. tejföllel összeállítjuk jól gyúrhatóra. Ne legyen ragacsos.
Sokféle süteményhez használhatjuk. Én karácsonykor a beiglikhez is ilyen tésztát készítettem, dió helyett mogyoróval.
Linzertészta
150 g szójaliszt, 350 g kukoricaliszt, 15 dkg olíva olaj, 15 dkg méz, 1/2 teáskanál só
Elkészítés: Keverjük gyorsan össze a hozzávalókat, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára. Ha kivettük, egyengessük bele a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsünk rá lekvárt, majd szórjuk meg durvára vágott dióval, és süssük közepes lángon 30-40 percig. Mivel a tészta nem túl vastag ezért nagyon kell figyelni, hogy le ne égjen!
Light szója mogyorós csokifagyi / vagy csokikrém
A natúr tofut szójatejjel, mogyoróolajjal krémesre turmixoljuk. Folyékony édesítővel édesítjük. Minél feketébb kakaóporral és pirított mogyoródarabkákkal összekeverjük, és kis tálkákba téve lefagyasztjuk. Fagyasztás nélkül csokikrémként fogyaszható.
Tej és tojásmentes muffin14 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 dkg zabpehely vagy müzli, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna
2 banán (botmixerrel péppé keverve), 2 evőkanál méz, 0.8 dl olaj, 0.5 dl almalé
A száraz összetevőket és a folyékonyakat két külön edényben elkeverjük, majd összeöntjük és így is elkeverjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20 percig sül.
Joghurtos meggyes muffin
1 csésze joghurt vagy kefír, 28 dkg teljesőrlésű liszt, 5 ek méz, 1/4 csésze olaj, 1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor, 2 tojás, kb 3dl lecsöpögtetett meggybefőtt
A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk.
A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A tojásokat habosra keverjük a mézzel és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, végül a lisztes keverékhez adjuk. A meggyet óvatosan a tésztába forgatjuk, majd a masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt, 170 °C-n készre sütjük. (előmelegített sütőben)
Sziasztok!
Néhány recept:
Zabpelyhes süti
15dkg zabpehely 10dkg teljeskiörlésű liszt, 1 tojás, 15dkg margarin, 1 k. kanál szódabikarbóna, fahéj
10-15dkg gyümölcs (bármilyen), édesítésnek édesítőszer vagy méz, kinek mi engedélyezett
A zabpelyhet meglocsolni annyi vízzel amit még épp felszív
A Margarint kikeverni 1 tojással majd bele az édesítő vagy méz, aztán a szódabikarbóna - jól összekeverjük.
Aztán a beáztatott zabpelyhet összekeverjük a liszttel és jól megszórjuk fahéjjal (úgy is utálja a candida) - majd megszórjuk a gyümölccsel (akár reszelt alma, répa, kókuszreszelék) akinek lehet már mazsola, bármilyen aszalt gyümölcs, vagy magvak. Fantáziára bízva.
Miután jól összekevertük hozzáöntjük a margarinos keveréket- azzal is összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk kis halmokat. kb. 150-180 fokos sütőben sütjük, gyorsan készen van.
Gyümölcsös pitét a következő tésztával szoktam készíteni:
20 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 15 dkg rizsliszt
20 dkg bio margarin v. kicsit kevesebb pálmavaj
egy csipet fahéj
1 tk. szódabikarbóna + pár csepp citromlé
Ehhez annyi vizet adok, hogy közepesen kemény, jól gyúrható és nyújtható tésztát kapjak. Persze mindenképpen törékenyebb, mint a fehérlisztes tészta.
Két lapot nyújtok belőle, és megtöltöm valamilyen darabolt gyümölccsel; alá lehet diót szórni, hogy ne ázzon el a tészta, illetve a gyümölcsöt össze lehet keverni kevés kukoricakeményítővel.
Ebben nincs cukor, amennyire édes, az a gyümölcstől van, de ha valakinek nagyon hiányzik, meg lehet porcukrozni... szerintem viszont így is jó, legutóbb cseresznyéset sütöttem.
Sárgarépa süti:
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg barnarizsliszt
20 dkg finomra reszelt répa
5 dkg datolya, 12 dkg mazsola
30 dkg méz
2 ek szójatejföl vagy szójajoghurt
1 kk szerecsendió
2 kk szódabikarbóna (fél citrom levével felhabosítva)
12 dkg bio növényi margarin
Belekeverjük a liszteket, a szójajoghurtot és a szódabikarbónát. Tortaformába öntve előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60 percig sütjük.
Rácsra borítva kihűtjük, és vékonyra szeletelve tálaljuk.
Megjegyzés: szójajoghurt híján kb. 1 ek őrölt lenmag és 2 ek. víz keverékét tettem bele (ami inkább tojáspótló, és egy kis idő után ahhoz hasonló állagú lehet), de így is jó lett.
A 60 perc talán kicsit sok, de tényleg viszonylag lassan sül.
Különben úgy néz ki, és az íze is olyan, mintha kakaós lenne
"Tojáspótló
Összekeverünk kukoricakeményítőt és szójalisztet 1:1 arányban. 1 tojásnak 1 evőkanálnyi mennyiség felel meg. Süteményekbe, palacsintába, salátaöntetekbe és panírozáshoz kivállóan alkalmas."
Topicnyitó hozzászólásomba tudatosan írtam bele, hogy "ha lehet". Ez azt jelenti, hogy nyilván van 1 csomó recept, amibe kell 1-2 tojás, de elképzelhető olyan is, amibe nem. A cél az, hogy olyan receptek kerüljenek ide, amik nagyrészt lefedik az általam írtakat, de semmi sem szentírás. (Mondjuk a fehér liszt talán igen, de azt igazán ne nehéz pótolni).
A cérna egyébként akkor szakadt el, amikor a múlt héten kaptam valakitől 1 receptet, ami egy túrós lepény volt, és a töltelék mellett ez állt: végy 8 (!!!) tojást, válaszd szét... ésígytovább.
Ez mondjuk extrém eset, belátom, de nagyon sok süti recept kezdődik úgym hogy hozzávalók: 6 tojás... stb.
És ez szerintem nem jól van így. Számtalanszor ettem nagyon de nagyon finom tojás és cukor és fehérliszt mentes sütiket. Higyjétek el, hogy lehet így is.
viszont találsz pár receptet neten is:
egy süti
receptek, V-vel jelezve a kívánalmaidnak megfelelőek
és egyéb receptek itt
van annak már vagy 15 éve is, hogy megjelent nálunk a Burda birodalomnak egy szakácskönyve magyar nyelven. Reform receptek vannak benne, a pontos címe: Házi sütöde Egészséges finomságok. Hát nem akarlak elkeseríteni, de a hozzávalók között igen is van tojás meg tejtermék. Mindenféle magokat meg liszteket használ, sőt preferálja a házi gabona őrlő használatát is, meg a mézet, de a barna cukrot is!
Szóval én is kíváncsian várom az érkező recepteket!
A tej és a tojás mitől káros???
Én a kalciumot csak a tejből nyerem. Ha nem "mérgezném" magam vele, nem is lennének csontjaim.
Na, itt egy általam tervezett "kenyér":
Végy egy tálat, öntsél bele egy adag durumlisztet, vagy tönkölylisztet vagy teljes kiőrlésűt vagy Graham-lisztet vagy bármilyet vegyesen, összekeverve. Mehet bele búzakorpa, zabpehely, szezámmag, lenmag, ami van.
Nos, keverjél bele egy fél zacskó sütőport (nagyobb adagba egy egészet), és ízlés szerint sót, valamint bio vegetát, fokhagymát, vöröshagymát apróra vágva (lehet mindet vagy csak egyiket-másikat), finomra reszelt zöldséget, egyéb ízesítőt (curry, őrölt kömény, stb.) Jól össze kell keverni.
Önts hozzá annyi vizet, hogy kb. nokedli keménységű legyen. Ebből a masszából jól kizsírozott tepsibe tegyél egy-egy kanálnyit, majd jól lapogasd le, olyan kisujjnyi vastagra. A tetejére mehet reszelt sajt. Ezt kb. 15 perc alatt lehet kisütni, és egész jó íze van. Frissen a legjobb. Akár kenyérként is lehet használni. De jó csak elrágcsálni is, vagy megkenni bármivel, amit egészségesnek találtok.
Nem gondoltam, hogy nagy újdonságot mondok azzal, hogy a tojás és a tej alapvetően egészségtelen.
Bár tudom, hogy ebben nagy a vita, de higyjétek el, egyre többen gondolják így és élnek e szerint. Nem csak hús nélkül, de állati fehérjék és alapanyagok, fehér liszt és cukor nélkül.
Hozzá teszem én sem tartok itt, de törekszem rá.
Viszont szeretném leszögezni, hogy nem azért nyílt ez a topic, hogy ezen vitázzunk, hanem hogy bio vagy reform süti receptek kerüljenek bele, bízom benne, hogy vannak itt olyanok, akik tudnak ilyesmikert, sajnos én nem.
Bocsánat kedves topicindító, nem akarok ám gonosz lenni. A fehér liszt meg a cukor kihagyását még értem is. Nade könyörgöm, több tízezer éve tejet, tojást, gabonákat eszünk, eddig jó volt, most meg már nem?
Hű, pár hete a Nemzeti Múzeum kertjében, mikor volt az a múzeumi banzáj, ettem ilyen köles-linzert. Barna volt, mintha kakaós lenne, és lekvárral volt összeragasztva. Valaki a receptet?