Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

RESZELT ALMA ELTEVÉS

Torolt_felhasznalo_238197
Torolt_felhasznalo_238197
Létrehozva: 2006. szeptember 28. 10:33

Segítséget szeretnék kérni tőletek!

Rengeteg "rétes almám" van. Olvastam, hogy reszelve el lehet tenni... Csinált valaki ilyet már? Receptek, tapasztalatok?

A nyomozásom eredménye:

 5 kg reszeltalma 1kg cukor, 1 dkg szalicil befőttesüvegbe. (kérdés: jól kinyomokodva?, szalicil nem elég a tetejére?

 Olyat is hallottam, hogy minden nélül, jó tömören üvegbe nyomni... (nem romlik meg?)

 Fagyasztani érdemes reszelt almát?

Nagyon várom a válaszokat....

  1. Torolt_felhasznalo_238197
    Torolt_felhasznalo_238197
    2006. szeptember 28. 18:4516.

    Akkor igaz lehet az is amit vidéken láttam... CSAK A RESZELT ALMA JÓL BELENYOMKODVA AZ ÜVEGBE...

    Köszönöm az összes ötletetet, azt hiszem mindegyiket kipróbálom!!!

    előzmény:
    potnagyi (13)
    2006-09-28  11:49
  2. 2006. szeptember 28. 13:1015.
    Ezt nem tudom megmondani, talán a jól záródó üveg a titka.. meg nincs benne cukor, és levegő se férkőzik közé.. első évben amikor kipróbáltam kis kétdescis üvegekben tároltam, két évig bitram csak kóstolás nélkül, ma is van még egy üveg, de az csak tavalyi.. még egyetlen üveg sem romlott meg..valószinű az alma teszi ezt önmagával.. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (14)
    2006-09-28  12:32
  3. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2006. szeptember 28. 12:3214.
    Ez vajon mitol all el?Mert nem buggyan meg?
    előzmény:
    potnagyi (13)
    2006-09-28  11:49
  4. 2006. szeptember 28. 11:4913.
    Ehhez hasonlóan de egyszerűben teszem el és nem fagyasztóban, hanem kuktában mini vizzel megpárolom, csak a magházát szúrom ki előtte, tehát hámozni se kell, és amikor a kukta szelep forogni kezd, készen van, botmixerrel pépesitem, megy az üvegbe, semmi izesitő és tartósitószert nem teszek bele, és évekig eláll, legtöbb kikanalazás utján fogy el belőle, egy szem cukor se kell bele.. német ötletből magyaritva.. Álltában a pektintől kicsit megkeményedik, nem folyós az állaga, bármire felhasználható...
    előzmény:
    riverina (10)
    2006-09-28  11:16
  5. 2006. szeptember 28. 11:3812.
    Nekem csak pici fagyasztóm van ezért én mindent befőzök. Azalmát igy:
    Az almát mepucolod,lereszeled.1kg tiszta almához 10 dkg cukrot számitva a cukorral összekeverjük,egy kiskanál szalicillel.Üvegekbe töltjük,és 20 percig gőzöljük.Csak háromnegyedéig kell megtölteni ,mert levet is enged. Felhasználáskor a levétől kinyomjuk és még utánacukrozzuk.
    Nálunk bevált...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33
  6. Torolt_felhasznalo_410878
    Torolt_felhasznalo_410878
    2006. szeptember 28. 11:1711.

    Szia, én évek óta fagyasztom, nem kell lecukrozni, semmi csak lereszeled, be a zacsiba, be a fagyasztóba és ha kiengeded akkor teszed rá a cukrot meg amit akarsz. Ugyanolyan mint frissen.

    Jó munkát hozzá. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (9)
    2006-09-28  10:54
  7. 2006. szeptember 28. 11:1610.
    Szia, én fagyasztom, de elöbb elfözöm csak citromlével és pici cukorral és össszeturmixolom. (itt mus-nak hivják) Kitünö pl. hurka, sültkolbász mellé, de sütikbe is szokta,m darabos dióval keverve. Nagyon jól lehet késöbb fahéjjal vagy akármivel izesiteni.....A lényeg, hogy hámozod, apróra vágod és citromlével elkezded fözni mig szétesik. akkor a turmixolás és porciózás......Be a mélyhütöbe és télen csak izesiteni kell....
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33
  8. Torolt_felhasznalo_238197
    Torolt_felhasznalo_238197
    2006. szeptember 28. 10:549.

    Mindenkinek köszönöm, azt hiszem fagyasztok egy adagot, utána megpróbálom felhasználni...

    Ha nem sikerül, utána még minig gondolkodhatom más megoldáson

    Nekem kifejezetten almáspitéhez, réteshez kell ez a formátum (nagyon szeretjük).

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_452368 (3)
    2006-09-28  10:44
  9. 2006. szeptember 28. 10:518.
    Tényleg, ilyet tavaly én is csináltam, ezzel töltöttem meg a karácsonyi mézest, fantasztikus lett :-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_265924 (6)
    2006-09-28  10:47
  10. Torolt_felhasznalo_238197
    Torolt_felhasznalo_238197
    2006. szeptember 28. 10:517.
    Nagyon köszi! Lehet, hogy kipróbálom...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_265924 (6)
    2006-09-28  10:47
  11. Torolt_felhasznalo_265924
    Torolt_felhasznalo_265924
    2006. szeptember 28. 10:476.

    Szia, az itteni karácsonyi receptek közül vettem ki az alábbit, nagyon-nagyon jól sikerült, ha valamit érdemes az almával kezdeni, akkor készítsd el ezt:

    Narancsos almalekvár

    Úgy készül, hogy megpucolunk nagyjából két és fél kiló almát, folyamatosan locsolgatjuk néhány citrom kinyomkodott levével, hogy ne barnuljon. (Három egész citrom kell hozzá.) Ezután lereszeljük az almát, és még egy citrom levével összekeverjük. Belereszelünk még négy nagy narancs héját és hozzáadjuk a narancsok levét is.

    Ekkor lemérjük. (Hogy majd később a zselésítő mennyiségét hozzá tudjuk adagolni.)

    Megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Három kanál mézet és úgy harminc dekányi kristálycukrot adunk hozzá.

    Feltesszük a tűzre, és lassú tűzön főzzük. Amikor már elég forró és összeértek az ízek, még lehet ízlés szerint cukrot adni hozzá.
    Amikor jó alaposan átforrt, a mennyiségnek megfelelő zseléfixet keverünk hozzá, üvegekbe töltjük (öt-hat üveget szokott megtölteni), és nem kell dunsztolni, csak még forrón megfordítani az üvegeket, "rácuppantani" a lekvárt a fedőre – így vákumot képez és a forró lekvár fertőtlenít -, és mehetnek is a kamrába.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33
  12. Torolt_felhasznalo_342211
    Torolt_felhasznalo_342211
    2006. szeptember 28. 10:465.

    Szia! Az első kettőhöz nincs válaszom, de a fagyasztáshoz igen. Én ugyan nem csináltam még olyat, de kaptunk egyszer reszelt fagyasztott almát ismerőstől. Van egy jó kevert almás süti recept, ahhoz tökéletes volt.

    Ezen kívül a német almapüré is elrakható, de sajnos ezt sem próbáltam még elrakni. Ahhoz kevés vízzel kell kompótot főzni, pépesre turmixolni és üvegbe tenni.

    Jó próbálkozást!

    Üdv.: Villő

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33
  13. Torolt_felhasznalo_792339
    Torolt_felhasznalo_792339
    2006. szeptember 28. 10:464.
    Én is fagyasztani szoktam!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33
  14. Torolt_felhasznalo_452368
    Torolt_felhasznalo_452368
    2006. szeptember 28. 10:443.

    A nagymamamám csak lereszelte, zacskóba tette és be a fagyasztóba. Anyukám a mai napig így csinálja. Semmi baja nem lesz.

    A cukortól levet enged az alma, ami miatt alaposan ki kell nyomkodni.

    A szalicilos eltevésről még nem hallottam.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33
  15. 2006. szeptember 28. 10:422.
    Szia! Mi gyümölcscentrifugán szoktuk keresztülengedni - az almelevet megisszuk néhány nap alatt, mert nagyon finom, a pépet pedig dobozokban zutty, be a mélyhűtőbe. Nagyon finom rétesbe, pitébe, különböző vajastészta-kosárkákba.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_238197 (1)
    2006-09-28  10:33

Címlap

top