Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Igen, elég gyűjtögetős fajta vagyok. Ha valaki nekem örömöt akar szerezni, akkor valami konyha kütyüt hoz, vagy valami apróságot a konyhába. Egy bögre, egy csésze, egy szép doboz, kávékiöntő, vagy valami szép fűszeres. Sajnos ez a hibám.
Mi is amit fel tudnék ajánlani? Mi az amire szükséged lenne? Van fóliaheggesztőm, aminek nyáron nagy hasznát veszem, mert borsót, gyümölcsöt, tököt, de még darált diót és darált mákot így rakok el. De a húsokat is és a zöldésgeket is. Ha az jó, abból van kettő.
Szia!
Hát sajnálom,te tényleg jó gazdája lettél volna.Ha most úri nő lennék,felajánlanám neked a még meglévőt,mert azóta sem használtam.
Tudom,te gyűjtögetős vagy...mid van,ami felesleges lenne neked,és jó lenne nekem,cserélek veled valamire...
Vadi új,azt sem tudom,hogy működőképes -e még.Bedugjam estére?
Ezer éves topic és most találom meg! Azt meg most olvasom, hogy kidobtál egy Remoskát !Ezer éve vágyom rá, de most már nagyon drága azt mondják, mert akartam behozatni egyet.
Na ez a vonat is elment !
Jaj ez a gőzgombóc istenien néz ki.....
Közben eszembe jutott, hogy szoktam csinálni benne, tekert májat. /csirkemáj borssal megszórva baconba tekerve/.
"dugott husit" is készítettem, és a család kevencét a rakott krumplit, rakott krumplis husit. Én mindig nyers krumpliból készítem rengeteg tejfölle. És a tejfölben föl-sül meg a krumpi....nyammmmmmmm, és jó kis házi füstölt szalonna alá.
Egyszer a kényszer rávitt, lecsót csináltam benne. Nem volt rossz, de ettem már jobbat is. A Hagyma nem pirult meg rendesen.
(bukta gözben)mikko
Hozzávalók:
500g liszt
100 g vaj
2 tojás
2 dl langyos tej
5 g só
3 evökanál cukor
20 g élesztö
ezeken kívül: 1 csésze tej, 50 g vaj vagy 2 ek olaj, 1 ek cukor, csipet só
A hozzávalókból (elsö rész) élesztös tésztát csinálunk, hagyjuk megkelni és utána fél centiméterre nyújtjuk. Egy pohárral kiszaggatjuk (fánk nagyságúra) és a deszkán megint kelni hagyjuk.
Egy teflon lábasban (melyhez fedö van!) a tejet, vajat cukorral, sóval felforraljuk.
A megkelt tésztát beletesszük szorosan egymás mellé. Befedjük és betesszük az elömelegített sütöbe. Kb. 30 percen keresztül 220 fokon sütjük. A fánkok a helyhiány miatt felfelé nagyra nönek a gözben.
Vanília- vagy borsodóval kínáljuk. Lehet lekvárral is enni.
Ha a cukrot elhagyjuk, köretnek is megfelel szaftos húsok mellé.
Ha marad belöle, felszeleteljük és kis zsíradékban kisütjük.
Nem nehéz csinálni. Én nem a sütöben csinálom, hanem fenn a kerámia lapon, 4-es fokozaton ca. 30 perc.
Az eredeti knédlit réteslisztböl csinálják. könnyü csinálni, egy cseh hapsitól kaptam.
70 dkg rétesliszt
1 darab élesztö (kis tejben cukorral felfuttatni)
3 tojás sárgája
egy marék só
Jó kemény tésztát csinálni (vízzel)
Kb. fél órát keleszteni, majd bö, forró vízben 4 darab hengert formálva a tésztát kifözni.(Ez ca. 25 perc)
Még forrón felvágni szeletekre. A maradékot be lehet fagyasztani és mikróban felengedve olyan, mint a friss. (Vagy göz fölött melegíteni)
A kenyérsütőben dagsztottam, kelesztettem, alulra ment az olajon megfuttatott hagyma, szalonna aprra vágva, bele a többi, liszt, élesztő tejjel, tojások, só friss petrezselyem, természetesen cukor nélkül, a fazékba meg ujjnyi vegetás víz olajjal, valami osztályon felüli lett, a félkész knédli is elmehet a tarkába emellett Nem is kelesztettem újra kiszaggatás után, igaz, kb 2 cm-re nyújtottam csak. Klassz laza lett, és nem olyan "taknyos", mint a vízben főtt.
Ha belegondolok, hogy Ausztriában, Németországban, cseheknél folyton ezt hajkurásztam, amikor egyik sincs ennyire jó, KÖSZI Neked! Improvizáltam rá egy jó szaftos apróhusis akármit gombával.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tojás, fél csomag sütöpor, csipetnyi só
Töltelék: 12 dkg porcukor, 1 tojás, 1 dl tejföl, 25 dkg áttört túró, reszelt citromhéj, fél csomag vaniliás cukor, 5 dkg mazsola, 10 dkg margarin a kenéshez, ½ l tej és 1 cs vaniliás cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
A vajat megolvasztjuk, és a tésztát megvajazzuk, mint a rétest szoktuk, majd rákenjük a tölteléket. Összesodorjuk, vajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejét is megkenjük vajjal, és leöntjük a vaníliás cukorral édesített tejjel. Közepesen meleg sütüben kb. 1 órán át sütjük. Ezalatt a tej elfö, és a tekercs rózsaszínü;re pirul, de vigyázzunk, ki ne száradjon.
Ferdén felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Gőzbukta.
Szokásos kelt tésztát készítünk, amikor megkelt, deszkára téve, fánktészta vastagságúra nyújtjuk.
Fánk szaggatóval kiszaggatjuk, a deszkán kicsit pihenni hagyjuk.
Közben egy nagy lábast jól kizsírozunk, felforrósítjuk, és a tésztákat belerakjuk.
Amikor már látszik a pirítás a tészták szélén, egy merőkanál forró vízzel meglocsoljuk, befedjük.
Néhány perc alatt a gőzben a tészták szépen kigömbölyödnek, ekkor késsel vagy süteménylapáttal kiszedjük, cukrozott mákkal, dióval vagy ízlésünknek megfelelő bármivel meghintjük.
Ha egyszerre nem férnek el a tészták a lábasban a zsiradékot pótolni, kell
Sziasztok!
A szlovákoknál (Komarno) létezik a dolog, olyan 3500 korona körül van - ez kb. 2 hetes, személyes információ!!! Ja, ez a nagyobbik, mert van egy kisebb Remuska is, az csak 2 literes, és néhány 100 koronával olcsóbb.
Szia!
Nekem ez az újabb változatom van! Nagyon szeretem, mert a kollégiuma konyha egy rossz rezsóból áll... Íg mindent meg tudok csinálni. Egy halom sütit sütöttem már benne. A múltkor már a muffint is kipróbáltam. Kicsit deformált lett, de finom! A szomszédban a fiúk meg csak írigykednek, hogy nálam mindig sül valanmi süti.
Azt vettem észre, hogy a max 4 tojásos piskóta sül meg benne. A többinél már a teteje ég, de a közepe nem sül meg.
A rizskoh is nagyon finom benne. Jó kis kütyü, csak ki kell tapasztalni
Szlovákoknál még láttam 2 évvel ezelött Komáromba.
Nekem régi aluminium remoskám van, de ez úgy működik, igaz hogy felül melegít, de mivel fém az oldala és az alja ott is süt,
Sima piskótát csinálok, ki zsírozom a remoskát kilisztezem, beleöntöm a piskóta masszát , ráteszem a tetejét és 15-20 perc alatt kész. Attól függ hány tojásból csinálod. A bögrés kefíres süti is isteni benne.
Szerintetek hol lehet most ilyen kütyüt venni, (de nem valamilyen hűde csomagküldőre, meg TV Shpora gondoltam, aki aranyárban forgalmaz valami nagyon hasonlót) - hanem azt a régi klasszikust, azzal a bakelit fogóval és a ronda alumínium tetővel....
Pl. ha valakinek van egy régi felsleges darabja, átvenném!
Biztos lehetsz benne, hogy nem üt agyon! De ez a vasalós jó duma, haza megyek és elmondom a férjemnek, hátha akkor nem kell vasalni! Mert azt nagyon nem szeretek
Írj a moderátoroknak biztos segítenek. Eddig egyszer fordultam hozzájuk de akkor nagyon rendik voltak és segítettek.
Jaj de jó hogy megtaláltad, mert fudalt rendesen a lelki ismeret. sajnos csak ennyi maradt meg belőle.
Remélem tudod használni ezeket a recepteket is!
Tudod mi a vicces Remoska ügyben.Nekem volt kettő is,de az egyiket,azt hiszem az oroszt,vagy a csehet,na jó,már nem is tudom melyiket,kidobtam,amikor a kamrában selejteztem.Ezt az egyet meghagytam,hátha jó lesz valamire alapon.Én félek,hogy agyonüt.Egyébként fenntartással vagyok még a hülye vasaló miatt is.Azt hiszem,félek minden elektromostól...
Pedig Isten bizony nem vagyok remosk a ügynök!
Szerintem diszkriminálnak minket boritékilag!
Na,még majd rábeszélsz a Remoska használatra!!!
Ne félj tőle, nem harap . Nagy segítség pl. festésnél, amikor a rezsót kiiktatják, pímán tudom használni a Remoskát, vagy nyáron nincs olyan nagy tőle a konyhában, mint a sütőtől.
Nekem sem jelez vissza ha hozzám szól valaki, de már megszoktam.
Az a helyzet,hogy én félek is tőle.Nevetséges,de igy van.
Igen, elárulom, de csak neked, csak most csak tőlem.
Egy olyan "fazék" aminek olyan teteje van, amibe elektromos "cekász" van és ez melegíti. Ebben lehet sütni, ha nagyon meg vagy szorulva még főzni is. A Csehektől hoztuk annak idején.
A mellékelt képen egy modern darab látható, hát az enyém nem ilyen, szép.
Sajtos karfiol folytatása:
reszelt sajtot és maradék vajat, hagyjuk még 2 percig letakarva. Főtt krumplival, krumplipürével tálaljuk. Kompot, vagy zöldség saláta illik hozzá.
7. Kecsapos, tormás hal
3000 g hal filé
½ fej hagyma
40 g vaj
2 kanál ketchup
torma ízlés szerint
curry
zsemle morzsa
só
Hal filét szeleteket beletesszük kivajazott, zsemlemorzsával kibélelt tepsibe, Sózunk, curryvel meghintjük és rácsöpögtetjük a maradék vajat. Rátesszük a szeletelt hagymát és ráöntjük néhány kanál vízzel higított ketchupot. Rátesszük a fedőt, 2-3 fokozaton 8-10 percig puhára dinszteljuk. Szükség szerint hozzátesszük vizet. Kész ételre rátesszük tormát. Új petrezselymes burgonyával, zöld salátával tálaljuk.
3. Tobozok paradicsomos mártással
200 g darált hús
1 nagy krumpli (én több krumplit teszek bele- 0,5 kg húsra kb. 4 db nagy krumplit)
1 tojás
½ fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tej
10 g finom liszt
1 kanál zsemle morzsa
petrezselyem zöldje
vegeta
paprika
darált bors
só
A krumplit lereszeljük, kinyomjuk a vizet. Hozzáadjuk a többi dolgot. Formázzuk tobozokat (kroketteket) és tepsiben, vajban megpirítjuk őket minden oldalon. Utána aláöntjük vizet és 2-3 fokozaton , letakarva, időnként forgatva, sütjük.Paradicsom mártással tálaljuk.
3. Sajtos karfiol
1 kisebb karfiol
100 g főtt füstöl hús, vagy sonka
50 g vaj
2 kanál reszelt kemény sajt
2 tojás
2 kanál tej
½ hagyma
petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma
darált bors
só
Karfiolt sós vízben puhára főzzük meg, kiszedjük és rózsákra szétszedjük.
Összekeverjük apróra vágott füstölt hússal, hagymával, metélőhagymával.
A keveréket beletesszük a serpenyőbe és hagyjuk kb. 4 percig melegedni fedél alatt, 4-es fokozaton. Utána ráöntjük sózott borsozott tojást és sütjük fedél alatt. 8 perc után rátesszük3. Gyümölcsös csirke
½ csirke
40 g vaj
½ citrom
1-2 kanál ananász kompot
1 kanál mazsola
½ banán
1 kanál pörkölt mandula
3-4 kanál tejszín
só
A vajat elolvasztjuk serpenyőben, rátesszük a szeletelt csirkét, sózzuk és minden oldalról kb. 2 percig sütjük. Utána aláöntjük kis forró vizet és fedelet tesszük rá, 3. fokozaton dinszteljük.
Időnként a húst forgatjuk meg és szükség szerint aláöntjük. 20 perc múlva vesszük ki a húst, lébe beletesszük a mazsolát, szeletelt banánt, ananászt, összevágott mandulát, citromlevet és (2 percig) dinszteljük. Utána kikapcsoljuk, és a lébe belekeverjük tejszint. A tányéron csirke hús mellet tesszük dinsztelt gyümölcsöt, ráöntjük a levet, és rizzsel tálaljuk.
3. Tejfölös csirke máj
200 g csirke máj
1 hagyma
1 kanál finom liszt
1 dl tejföl
só
40 g vaj
Vajat elolvasztjuk serpenyőben (kb. 1 perc 6. fokozaton ). Hozzáadjuk szeletelt hagymát és csak meghabosítjuk (1-2 perc). Rátesszük májat és minden oldalon hirtelen megpirítjuk(2-3 perc) Meghintjük liszttel, hozzáöntjük vizet, vagy erőlevest és 2-3 fokozaton dinszteljük 5-8 percig. Ezalatt fakanállal időként megkeverjük, szükség szerint aláöntjük vizet, vagy erőlevest. Puha májhoz tesszük tejfölt, ízesítjük, sózzuk. Köret : rizs.
2. Tarhonyás gomba füstült hússal
200 g tarhonya
150 g füstölt hús
200 g gomba (vagy 20 g szárított gomba)
40 g zsír (lehet kacsa, vagy libazsír is)
2-3 fokhagyma gerezd
bors
só
A tarhonyát megfőzzük, átmossuk, hagyjuk a szitában lecsöpögtetni. Megfőtt füstölt húst kockára vágjuk és összekeverjük a tarhonyával. Szeletelt gombát zsíron megpároljuk, sóval, borssal ízesítjük. Utána beletesszük tarhonyás húst, fokhagymát és tetszés szerint még ízesítjük. Kikent tálba tesszük, 4 fokozaton 10-13 percig sütjük, kikapcsolás után még 2 percig hagyjuk fedő alatt. Savanyú uborkával, zöld salátával tálaljuk.
3. Káposzta füstült hússal és krumplival
200 g burgonya
200 g káposzta
150 g füstült hús
1-2 gerezd fokhagyma
10 g finom liszt
40 g zsír
bors
só
káposztát felszeletelve egy kis vízzel megpirítjuk. 2/3 zsírt elolvasztjuk remoszka serpenyőben, hozzáadjuk szeletelt hagymát és folytonos keverés mellet csak meghabosítjuk (kb. 1 perc). A hagymára tesszük lecsöpögtetett dinsztelt káposztát és burgonya szeleteket. Hagyjuk megpirítani . hozzáöntjük egy csésze vizet, vagy húslevest, rántást a maradék zsírból és lisztből, sót és borsót. Betakarjuk a remoszka fedelével, 2-3 fokozaton puhára sütjük, időnként megkeverve, utána hozzáadjuk a megfőtt füstült húst és préselt fokhagymát
1. Csirke svéd módra
Hozzávalók :
½ csirke
80 g olaj
1 közepes hagyma
200 g egyforma kisebb krumpli
petrezselyem zöldje
oregano
bors
só
Az olajt megmelegítjük 4-5 fokozaton , beletesszük a feldarabolt csirkét és 2-2 percig sütjük minden oldalát. Utána beletesszük egész krumplit, szeletelt hagymát, sót, borsót, oreganot, petrezselymet, 2-3 kanál vizet és betakarjuk fedővel. 10 percig 3-as fokozaton sütjük, utána megforgatjuk a benne lévőket és még 8-10 percig sütjük. Kikapcsolás után még néhány percig hagyjuk fedő alatt. Zöld salátával tálaljuk.