Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Félelem gomboktól
2006-10-24 08:511.
Torolt_felhasznalo_486301
Létrehozva: 2006. október 24. 08:51
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni:
7 éves lányom már kb 2-3 éves kora óta fél a gomboktól!
Az okára nem jöttunk rá, hogy miért fél, ő azt mondja: csúnya.
Volt már valaki így?
Mit lehetne tenni?
Nagy gond ez ruhavásárlásnál, mert ő csak olyat vesz fel, amin nincs gomb!
Hű, ezt nem gondoltam volna, hogy ilyen is van, és főleg, hogy ilyen sokaknál jelentkezik.
Nekem is van ilyen, és csak most jöttem rá, hogy egyetlen gombos ruhadarabom sincs. Még a farmeringemen is patentok vannak, nem gombok :) Szerintem a gombok csúnyák, én a büdös szájú öreg nénikhez kötöm őket gyerekkorom óta.
Lejárt topik, de hátha valaki még ide téved:
Nem lehet kinőni, max enyhül a dolog. Cicás, babás gombokkal is kár próbálkozni, már a gondolatától is kiráz a hideg, hát még kiskoromban hogy reagáltam volna :D nem kell erőltetni és kész. Máig emlékszem hogy sírtam amikor anyukám rámerőszakolta a gombos inget az oviban.. kész horror volt.
Fém gombokkal, kapcsokkal esetleg lehet próbálkozni, az a ruhán engem sem zavar.
Érdekes, hogy nem tudni miért van ez, de én állítom, hogy a genetika is közrejátszik - nagypapám, apukám és 3 testvéremmel együtt mi mind irtózunk a gomboktól :D
Üdv: Sly
egy pszichologus velemenye:
Mint a fóbiáknál általában, itt sem tudjuk, mi váltja ki ezeket az irracionális félelmeket.
Hadd hangsúlyozzam, a gomb-fóbia olyan rendellenesség, melyben a szülônek nincs felelôssége! Valamilyen kicsikori szorongás - mi úgy szoktuk hívni: szabadon lebegô szorongás - egy esemény kapcsán - a gombhoz kapcsolódik: a gyerek a gombhoz köti szorongásait, így - ha elkerüli a gombot - sikerül elkerülnie a félelmeket is!
Szia!
Légyszi ne sértődj meg, lehet, hogy tökre nincs igazam, lehet, hogy tényleg valami komoly, én meg nem veszem komolyan, de nem lehet, hogy baromira nem a gombok körül kéne forognia a világnak? Úgy értem, hogy pl én úgy vettem észre, hogy mikor a kisfiam valamit kitalál magának, hogy az most neki nem jó, nem szereti, nem hajlandó felvenni, tart tőle (igazából alaptalanul), akkor ha nem állok le azzal fogalalkozni, hanem igenis felöltözünk, az a ruha része, segít neki, hogy ne essen le róla a ruha stb., akkor ő sem figyel rá annyira. Nem az lesz a világszám és nem kerít köré egy nagy mizériát, hogy milyen szörnyűek a gombok. Nem feltétlenül kell vele megszerettetni meg mindenkin mutogatni, hogy neki is van, hanem egyszerűen valami tök semleges dologként kezelni és sokkal fontosabb dolgokkal foglalkozni.
Más részről meg ha úgy érzed, hogy ez valami tényleg komoly dolog, hiszen évek óta tart, akkor lehet, hogy el kéne menni dokihoz vele.
Most olvastam vissza, hogy mások is vannak így ezzel. Hát le vagyok döbbenve komolyan. Mármint nem rosszindulatból mondom. De miért? Mi bajotok a gombokkal? Egy lepke mozog meg repül meg a pók mászik, meg filmekben is ezzel ijesztgetik az embert, de a gomb mit vétett? Egy kerek műanyag tárgy az egész. Aki járt már dokinál, az mit mondott? Ez mitől lehet, mire vezethető vissza? Légyszi írjatok. Szülőként ilyesmire is szeretnék felkészülni, hogy olyat is tudjak kezelni, amit baromira nem értek.
Szia!
Vettem neki cicás gombokat: rózsaszínt meg fehéret de nem jött be neki, ezt még megfogta de ezzel sem hajlandó felvenni a ruhát
A boltban nem volt nagy választék ilyen gombokból csak ez a 2 fajta. Gondoltam vennék neki hercegnős, barbies gombot, de sehol nem találok, ezek a kedvencei.
Kivancsian varom, hogy azoktol is fel-e.
Ha igen akkor ne eroltesd tovabb...
sziasztok! á, tök jó! már azt hittem hülye vagyok. én 22 évesen mái napig félek a gomboktól. kivéve azoktól, amik a farmereken vannak. az viszont érdekes, hogy kiskoromban volt egy zsebkendőm, amire fel volt varrva egy gomb és azzal meg gomboztam, szal attól nem féltem, közben meg az összes többitől már akkor is undorodtam... múltkor véletlenül kiborítottam egy zacskó gombot... zsebkendővel szedtem össze őket. fúj!
Hat ez tenyleg erdekes!!! Az en fiam is ugy kb 2 eves koratol felt a gomboktol, es mondta is, ha inget adtunk ra. Mi csak rohogtunk rajt, nem is gondoltam volna, hogy ennyien igy vannak vele Nem eroltettem, de elmagyaraztam neki tobbszor is, hogy nincs oka felni, nem bant stb. stb. Eloszor meg mi sem vehettunk gombos ruhat, mert akkor nem volt hajlando az olunkbe se jonni. Aztan kesobb mar rajtunk nem zavarta annyira. Mara meg mar ra lehet venni, hogy felvegyen gombos ruhat (most 4 es fel eves) Most sem szivesen teszi, de legalabb nem fel. Szoval kinotte pszichologusi segitseg nelkul is
Nekem nagyon tetszenek a lepkék! Hétvégén is láttam egy pár különleges narancssárga, cikkcakkos, pöttyös szárnyú pillangót az unokatesómék kertjében és elgyönyörködtem bennük olyan különlegesen néznek ki
Nicole Kidmanról olvastam hogy irtózik a lepkéktől...ezt is legalább olyan furának tartottam mint a gombos dolgot.
Érdekes dolog, sosem hallottam még gomb-fóbiáról, most meg ahogy olvasgatom a topikot, látom hogy ez nem is olyan ritka, elég sok embernél előfordul Furcsa...
Én pl. "csak" a békáktól, hernyóktól irtózom de azoktól nagyon!
Oh a gombok!
Ferjem irtozik toluk es a baratnom is aki az o elso unokatestvere. Nem kell tuldramatizalni gyerekkorban, csak nem kell raeroltetni a gyerekre a ruhat ha nem akarja felvenni. Nekunk sincs gombos agynemunk, ha elmegyunk barhova (hotel) az elso dolga hogy leellenorzi a huzatokat. O is az atlatszokat utalja a legjobban. Ferjem szerencsetlensegere ingben kell jarjon dolgozni, kepzelhetitek minden nap kigombol, begombol, de sokszor rajtakapom, hogy ugy oltozik bele az ingbe mintha pulcsit venne fel!
Szerintem felnott korra enyhul de soha nem mullik el. Mindig
azzal ijesztgetem( csak viccelek), hogyha valamivel megbant akkor tudom mivel buntetem: vasarolok 1 kg gombot, aztan raontom.
Na azert nem vagyok ennyire szadista! Peldaul nem veszek magamnak olyan ruhat amin gomb van mert tudom hogy nehezere esik hozzamerni.
Ez van. Csak nem kell nagy dolgot csinalni az egeszbol.
Az apukàm is utàlja a gombokat... Nem fél tölük, mert az kicsit furàn adnà ki magàt, de utàlja.
és mindez egy kiskori "trauma" miatt . A hugànak volt egy idiota szokàsa, hogy bevett a szàjàba csomo gombot, és ott tartotta sokàig, néha fél napokat is, néha éjjel is, forgatva-zörgetve a szàjàban azokat. és ez olyan undort vàltott ki belöle, hogy azota is utàlja a gombokat..
Szoval ha anyukàm megkérdezi töle, hogy làtott egy uj kardigànt, megveheti e neki, apàm azt vàlaszolja: Ha nem gombos, akkor jöhet.
Isten ments, hogy azt gondold, /gondoljátok gomb félősök/ hogy rajtatok nevetek. Mégis, visítva röhögök, mert eszembe jutott a nagy melák bakancsos rocker gyerekem. Lehet, hogy Ő is fél a gomboktól? Bölcsis volt, amikor egy anyáknapi ünnepségről ki kellett vinnem, mert ahelyett, hogy szépen énekelt volna a kis pacsirta hangján, velőtrázóan üvöltött, és tépte le magáról a gombos ünneplő ingecskéjét. Azóta sem vesz fel inget, és semmit, amin gomb van. /19 éves/ Ahogy nőtt, úgy cseréltem ki az érintetlen ünneplő ingeket a szekrényben. Persze, most is van, deeee.....
Sosem mondta, hogy félne a gomboktól, csak azt, hogy úúúúútálja. Rákérdezek, ha megérkezik ma a suliból.
Mindenesetre érdekes, nem gondoltam, hogy többeknek van ilyen fóbiájuk.
Szia!
Nekem is van gombfóbiám és 24 éves vagyok. Szerintem felesleges a pszichológus, én is felnőttem úgy hogy nem citáltak orvoshoz. Egyébként nálam nem vált be a gyümölcs és hasonló alakú gombok sem, azokat is utáltam.
Szerintem annyi elég, hogy megpróbálsz olyan ruhákat venni amin nincsenek gombok. Az ünneplős ruhám nekem kapcsos, sok kis kapocs fut végig rajta, most amúgy is divat és sokkal jobb mint az a sok fodros bodros habos fehér blúz amit lehet kapni.
Sok sikert!
félni bármitől lehet
lehet, hogy egy rossz élményt kapcsol össze a gombokkal, pl bölcsiben a dadus megrázta, vagy hasonló
volt egy kolléganőm, aki gyerekkorában látott egy halat, amikor majdnem belefulladt a tóba, és azóta olajos halat sem lehetett előtte enne, mert rohama lett a látványtól
Ne erőltesd!
"Bizony, a gomb fóbia okára visszanyomozni az esetek jelentôs részében szinte lehetetlen. Azt javaslom - a gyerek ígényeinek megfelelôen - tartsa távol tôle a gombokat, ugyanakkor rendezze úgy a dolgokat, hogy egy-egy gombbal való találkozása mindig valami pozitív élményhez - örömhöz - kapcsolódjék (játékszer, édesség, találkozás egy szeretett személlyel stb.)"
Ezt mondja a pszichológus.
"Bizony, a gomb fóbia okára visszanyomozni az esetek jelentôs részében szinte lehetetlen. Azt javaslom - a gyerek ígényeinek megfelelôen - tartsa távol tôle a gombokat, ugyanakkor rendezze úgy a dolgokat, hogy egy-egy gombbal való találkozása mindig valami pozitív élményhez - örömhöz - kapcsolódjék (játékszer, édesség, találkozás egy szeretett személlyel stb.)"
Itt egy pszichológus válasza. Én is azt javaslom, hogy ne szekáld a gombokkal, attól még normális gyerek. Ha minden embert, aki fél a pókoktól, békáktól, sötéttől, madaraktól pszichológushoz ráncigálnának...az nagyon jó lenne a pszichológusoknak.
Köszi, várom hogy mi a helyzet!
Már jó lenne, ha felvenne gombos ruhát!
Olyan nehéz vásárolni neki, főleg ünneplőruhát, szinta mindegyik gombos!
Barátnőmnek is ilyen tetoválása van (máshol), a frász kitör ha meglátom! Egyszer sírógörcsöt is kaptam, amikor véletlenül közel volt hozzám egy nagyobb darab. Mert amúgy messziről kerülöm őket! De a férjed úgysem lehetnék, így neten keresztül meg nem olyan rémisztő
Szia!
Szerintem is vedd komolyan, járj utána. Mondjuk a figurás gombok sem rossz ötlet, ha enyhíti, vagy feloldja a félelmét.
Van egy barátunk, ő 37 éves, neki is gombfóbiája van. Megfogja ha nagyon muszáj, de csak ha nincs más megoldás. Én tőle hallottam előszőr erről.
Remélem, sikerül megoldani a dolgot, feloldani a félelmet!
Szerintem nem kell ezen ennyit aggódni! Egyszerűen csak nem kell a gyerekre erőltetni gombos ruhát és akkor minden oké lesz.