Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Késői mászás
2006-12-29 16:291.
Létrehozva: 2006. december 29. 16:29
Sziasztok!
Eszter lányom március02.-án született, tehát most 10 hónapos lesz pár nap múlva.
És még esze ágában sincs kúszni, mászni. Néhykézlábra felküzdi magát néha és hintázik, ez minden.
Erő van benne, azzal nincs gond, leginkább kis lustaság, én úgy érzem, mert nem is érdekli a dolog semmilyen szinten, tehát nem is próbálkozik.
Ha felültetem, szépen elücsörög, de magától nem ül fel, állásba próbálkozik felhúzni magát, de még nem megy neki az sem.
Olyanokat keresek, akik gyerkőce hasonló volt, mit tanácsoltok, mit csináljak?
Köszi: Zsuzsa
Eszter lányom március02.-án született, tehát most 10 hónapos lesz pár nap múlva.
És még esze ágában sincs kúszni, mászni. Néhykézlábra felküzdi magát néha és hintázik, ez minden.
Erő van benne, azzal nincs gond, leginkább kis lustaság, én úgy érzem, mert nem is érdekli a dolog semmilyen szinten, tehát nem is próbálkozik.
Ha felültetem, szépen elücsörög, de magától nem ül fel, állásba próbálkozik felhúzni magát, de még nem megy neki az sem.
Olyanokat keresek, akik gyerkőce hasonló volt, mit tanácsoltok, mit csináljak?
Köszi: Zsuzsa
szia!
csak érdeklődnék hogy végül hogy dönöttél, elvitted orvoshoz a babát annak idején? látom már régi a topik.
Program-császárom volt, meg sem várták, hogy meginduljon a szülés, szóval az oxigénhiányos állapot kilőve szerencsére.
Köszi!
Tudom, hogy nagy, de hosszú is, nem csak a súlya nagy. (sok a nagyon magas ember a családban)
bocsánat: 3 hónapos kora óta!
szia!
mi jáűrunk korai fejlesztőbe, mondjuk a mi esetünk az más.
de hidd el, semmi szörnyűség nem történik, csak tornáztatják a lurkót, amit a lányom szörnyen élvez, hangosan rikoltozik közben.
itthonra is megmutatják miket lehet vele csinálni egy ismerősőmék 2 hétig jártak, többet nem is kellett. de az a lényeg, hogy semmi borzastzó nem történik:O) legfeljebb hazaküldenek ha nem kell
Szia Zsuzsa!
A hypotónia nem izomgyengeség, hanem izomtónus gyengeség. Ennek az az oka, hogy a baba szüléskor pici időre oxigénhiányos állapotba kerül. -- lsd. ha mecóniumos volt a magzatvíz, akkor tuti, hogy ez történt! Ennek két fajtája létezik:
1. enyhe fokú hipotónia: a baba behozza lemaradását, kinövi
2. súlyosabb: nem növi ki. Ilyenkor feltétlenül látnia kell neurológusnak, mert a baba 1 éves koráig nagyon szépen fejleszthető és behozza a lemaradását.
Nálunk a második volt. 3 hónapos kóra óta hordtam Dévény féle gyógytornára és most, 11 hónaposan már feláll és oldalazva tipeg a járókában.
Ami pedig a mozgás fejlődést illeti... A mászás, kúszás azért fontos a gyerek életében, mert ez az első olyan mozgásforma, amely a két agyféltek összehangoltan dolgozik!!! Nem azt mondják, hogy minden hipotón baba diszleksziás, hanem minden diszleksziás babánál kimaradt egy fejlődési szakasz - leginkább a kúszás v. mászás.
Látom mindkét "táborból" vannak hozászólások.
Nálunk is hasonló volt a helyzet, igaz nálunk a törpe kúszott úgy 9 hónapos korától. De mivel így mindent elért amit akart, nem próbálgatta magát.
Ráadásul nálunk volt egy kis gond a szülésnél, ezért vittük a három hónapos kontrollra, ahol beutaltak minket neurológiára. Ott ránk ijesztett a doktornő (legalábbis próbált), hogy akár mozgássérült is lehet a gyerek, de, hogy miért azt már nem tudta megmondani- a mai napig nem tudtuk meg, mivel nem is vittük vissza. Igaz mikor 11 hónaposan még mindig nem ült fel a gyerek, és nem is mászott, akkor elkezdtem gondolkodni, hogy talán mégis meg kellene nézetni, de akkor egyik napról a másikra felült, két nap múlva felállt és a következő héten elkezdett mászni! 15 hónaposan kezdett el menni magától, most másfél éves, szalad viszont nem beszél
Egyszóval, ha az megnyugtat kérd meg a gyerekorvost, hogy utaljon be benneteket neurológushoz, vagy beszéljétek meg, hogy mennyi "haladékot" kapjon a kicsi.
Ilyenkor tényleg ugrásszerűen fejlődnek, és lehet, hogy a te lánykád kicsit lustibb, de szerintem nem marad le semmiről, ha néhány hónnappal később kezd mászni, vagy elindulni.
Közben vàlaszt kaptam a kérdéseimre. :-)
A leìràs arra mutat, nincs semmi gond. Egyébként, ha négykézlàb hintàztatja magàt, pillanatokon belül màszni is fog. Ha a kedvenc jàtékàt két lépéssel arrébb teszed, lehet, hogy màr ma este elmàszik érte.
Megnyugtatàsul persze megmutathatod egy babàkkal foglalkozò gyògytornàsznak.
SZia,
az àllàsròl nem beszélek, mert arra még valòban ràér.
A mozgàsszervi fejlödés egyenes összefüggésben àll a kognitìv fejlödéssel, ezért nem àrt, ha odafigyelsz rà. A màszàs pl. a térbeli làtàshoz, tàjékozòdàshoz elengedhetetlen. a gyerekek 90%-a 5-9 hò közt ül fel magàtòl és 5-11 hò közt kezd màszni. Tehàt az àtlag és a lànykàd közt momentàn nincs lényegi eltérés.
Kérdésem van: ha ül a kicsi, mit s hogyan csinàl?
Mennyit gagyog?
Hogyan veszi fel a kapcsolatot Veled ill. szàmàra ismeretlen emberrel?
Én arra gondoltam, hogy kérek a gyerekdokitól beutalót sima gyógytornászhoz, és megnézetem első körben vele.
Szerintem nem izomgyenge, mert baromi erős amúgy, hasizomból felül kb 5 hónapos kora óta, és a akkorákat rúg a lábával mint egy lovacska. Ha a karjától fogva fellógatom, akkor nem csak lóg, hanem kunkorodik a levegőben, stb.
A lustaságra tippelek leginkább, de biztos ami biztos alapon inkább elviszem szerintem.
Fraki:
Légyszi, ha nem akarsz ijesztgetni, akkor ne ijesztgess..
Ennek már utánanéztem különben, más is ijesztgetett ilyesmivel, és gyógypeddagógustól kezdve gyerekorvosig mindenki azt mondta, hogy baromság. Úgyhogy ezügyben megnyugodtam...
Egyébként nagyon élénk, érdeklődő és már mondja, hogy apa, anya, add ide, ilyesmi.
Remélem, nem bántalak meg, mert tényleg kizárólag segítő szándékkal írok, de szerintem kérd ki más szemorvos véleményét is. Az én fiam is kicsit banzsított másfél éves korában, bár nem mindig. Elvittük szemészetre ahol azt mondták:3 éves koráig nem szükséges korrigálni a gyerek szemét, önmagától helyreáll. Az ilyen kiskorban szemüveget kapó kisgyerek egy életen át szemüveges lesz. Így járt a húgom is A fiam most 3 éves, semmi baja a szemének.
Mégegyszer bocs, csak a kislány érdekében írtam, láttam a fényképét, nagyon szép gyerek.
Nem ijesztgetés, csak érdekesség: egy pedagógus mesélte, hogy volt egy elsős tanítványa, aki discalculia-s volt. Vitték mindenhova vizsgálatra, és a végén kiderült, hogy kiskorában a gyereknél kimaradt egy bizonyos mozgásforma, tán náluk a forgás, nemtom már pontosan. És utólag nekiálltak egy bizonyos gyógytornával "behozni" ezt a mozgásforma hiányát, tehát sokat forgott a szőnyegen a gyerek (mármint hasrafeküdt és hátára fordult, érthető, ugye?), és sokat javult a discalculia-ja. Hihetetlen, de a pedagógus ismerősöm azt mondta, máshonnan is hallott ilyet. Szóval, a lényeg, hogy nem jó, ha a gyerek "átugrik" egy mozgásformát, de ha később azért bepótolja, az nem gond.
Alig hittem el, pedig több forrásból meggyőződtem róla, hogy ilyen létezik.
Szia, én pont ez a típus voltam és anya első gyerekesként kétségbe volt esve. Más gyerekek már kúsztak-másztak, én még mindig a lábaimat és a kezemet vizsgáltam a hátamon fekve.
2 hét alatt csináltam meg mindent és hoztam be a többieket. én sem lineárisan fejlődtem, hanem ugrásszerűen..
ha a gyerekorvos nem lát semmi kórosat, akkor bízz a gyerekben. érettségizni már tuti a két lábán megy..
Nyugi és jó babázást!
Livi
Szia!
Gyógypedagógus vagyok... és azt mondom, hallgass az anyai megérzésre. Vidd el neurológushoz, mutasd meg gyógytornásznak, vidd el Korai fejlesztőbe. Megvizsgálják és kiderül mi van. Ha azt mondják, minden OK, akkor megnyugszol, ha viszont gond van, időben vagytok.
Ne halogasd!!!
Szia!
A középső gyerekm 9 hónaposan még csar forgott ezen kívül nem csinált semmit, nagyon aggódtam, de mindenki csak nyugtatott, hogy egy lustább gyerek, nincs semmi baja. Aztán amikor 10 hónapos volt és még mindig csak itt tartottunk szinte, igaz felhúzta magát állásba, de nagyon bizonytalan volt, elvittem egy Dévényes gyógytornászhoz és ő a tornát javasolta. Aztán elvittem neurológushoz is és ott megállapították, hogy test szerte hypoton így ő is a tornát javasolta. Elkezdtük tornázatatni és nagyon hamar néhány foglakozás után behozta magát.
Szerintem ne halgass senkire csak arra amit az anyai ösztöneid súgnak, ha azt mondja, hogy nincs minden rendben , akkor nagy valószínűséggel így is van.
A barátnőméknél is így volt /10 hónapos most a kislánya/ és mindenki legyingetett és nyugtatta, én voltam az egyetlen aki nem nyugtattam meg azóta gyógytornászhoz járnak és most ő is azokat csinálja amiket a te kislányod.
Engem a védőnő rémíszgetett, ha nem mászik a gyerek, az nagy baj, mert a fejlődési folyamatok......szóval izgultam.
Ám az én gyerekem nem mászott csak párszor, majd felkapaszkodott és egy hét álldogálás után 10,5 hónaposan elindult.
Azóta sincs semmi lemaradás a fejlődésében, sőt!!
Ő azt nem tartotta anno túl izgalmasnak, csak a védőnő!!
Sztem túl sok dologban ne hasonlítgasd a gyerekedet, mindegyikük más.
Ne aggódj, az én kicsi lányom betöltötte a kilenc hónapot és még nem mászott. De hat nappal utána már igen! A szomszéd kislány meg már hét! hónaposan körbejárta a lakást, persze négykézláb. Engem még a doktornéni sopánkodása is megijesztett, mert a babám már állt, ült - ráadásul hasizomból ült fel - és állítólag a gyerekeknek be kell tartaniuk a fejlődési lépcsőket - mondta a doki. Hallottam már olyan babáról is, aki egyáltalán nem mászott, később pótolta és egészséges, fantasztikus gyerek lett belőle.
M
Szia!
A kislányom (tavaly márc.1-én született), 1 éves koráig feküdt, ill. forgott, és ennyi.Nem ült, nem mászott.Persze nekem is furcsa volt, így megnézettük, gyógytornára vittük, mert kiderült lazák az izületei(ez persze csak a mi esetünk!!!!).De ezt csak azért írom, hogy ne aggódj, 1,5 évesen elindult a lányom, nyoma sincs, hogy valaha gond(?) volt, egyszerűen így volt "bekódolva", ő egy kicsitt egkésett a mozgással, na de miről maradt le?Nem győzök most már utána rohanni!
Szerintem a lényeg, hogy ne erőltessetek semmit(állást, ülést stb), el fog jönni mindennek az ideje.
Szia!
Én azt olvastam, hogy a kúszásban-mászásban-járásban, csakúgy, mint a fogzásban, beszédben nagyon nagy eltérések vannak gyerekenként. Nem érdemes ezen aggódni, meg versenyt csinálni belőle - ha más szülők ilyesmivel próbálkoznak, akkor sem! Járni tanítani sem érdemes a gyereket, nem is tesz jót neki. Majd mindennek eljön az ideje, csak ne aggodalmaskodj!
Üdv.: M.
Lehet, hogy nálunk is kimarad a mászás, a felállás jobban érdekli, csak még nem megy annyira neki. Pici segítséggel egyszer felhúzta már magát.
Dokinéninek legutóbb mondtam, nem nagyon izgatta a dolog, annyit mondott, nem baj, majd fog.
A forgás megy neki, oda-vissza, azzal nincs gond.
az én lányomnál egy az egyben kimaradt a mászás. 6 hónapos korától ült, 10-12 hónaposan állt és kb. 1,5 éves korában kezdett el járni előbb kapaszkodva majd egyedül. Egyáltalán nem mászott, négykézlábra sem állt! Sose láttam hasra fordulni se! Ha hasra fektettük, megemelte a fejét, alkarra támaszkodott, de ennyi, feküdt mint egy nagy béka... egyáltalán nem tudott mit kezdeni a helyzettel!
Aztán később, mikor már régen járt, akkor kezdte el felfedezni a mászást...
Most 6 és fél éves, és kutya baja!
Szia!
Csak annyiból vagyok hasonló helyzetben, hogy a fiamnál a mászás egy az egyben kimaradt. Legalábbis a fejlődési ütemterv szerint. Ott kezdődött, hogy hét hónaposan két hét alatt megtanult ülni, felállni. Utána kapaszkodva közlekedett mindenfelé. (cipő nélkül, és O-lábú sem lett) Minekután megtanult járni (meghatározás szerint, tehát egyedül, és nem kapaszkodva, guggolásból segítség nélkül felállva) felfedezte a mászást is. Akkor felesben mászott-járt. Aminek nem örültem, mert a lehető legváratlanabb helyeken vágta magát hasra, és ha nem térdgatya volt rajta, hát kopott rendesen szegényke bőre. Szerintem ne aggódj emiatt, ilyen kicsinek még nagy eltérések vannak gyerek és gyerek között. A fiam pl. későn tanult meg járni (14,5 hónaposan), holott már több barátnője 10 hónaposan rohant. Ez van. Viszont sokkal stabilabb a mai napig is, mint a kortársai, nem esik egyáltalán. Gondolj arra, hogy a jó munkához idő kell.
Üdv bvasko