Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Diéta epeműtét után
2007-09-11 17:511.

Létrehozva: 2007. szeptember 11. 17:51
Sziasztok! Anyukámnak most vették ki az epeköveit. Szerencsére gyorsan gyógyul, viszont diétáznia kell. Az alapanyagokkal tisztában van, (mármint azzal, hogy miket nem ehet most) de kéne néhány használható recept, hogy ne legyen túl egyhangú az étkezése. Tudnátok segíteni? Van valakinek ilyen tapasztalata?

Sziasztok!
Engem egy hete műtöttek és és nagyon megköszönném, ha valaki tudna nekem is recepteket küldeni.
Előle is köszönöm szépen!
Szisztok!
Az én Anyukámat 2 napja műtötték, szeretnék én is diétás receptet kérni tőletek Előle is köszönöm szépen!!!
Sziasztok!
Ma egy hete kivették ki az epémet. Megköszönném, ha valaki tudna nekem küldeni azon kevés élelmiszerek felhasználásával készült recepteket, amiket lehet jelen állapotomban fogyasztani. Igen nehezen tudom a kórházi lista alapján összvariálni a dolgokat, hogy még ehető is legyen. Szóval ha kapok pár ötletet, megköszönöm.
Fel a fejjel, nem is olyan szornyu!! engem regebb mutottek cisztaval, hat most ahoz kepest apemutettel sokkal jobban voltam, ugyanis sokat szamit, hogy nem olyan nagyok a varrasok. Engem mutetet koveto nap ki is engedtek, szoval szerencsere a korhazat megusztam, az elso nap kellemetlen volt, mondjuk en kb 3 szor hanytam is mutet utan, de mar 3 oraval mutetet kovetoen kimentem a sajat labamon a mosdoba. Az elso ejszaka volt rosszabb, ugyanis valamilyen oknal fogva nekem nagyon fajt a hatam meg kb egy hetig, allitolag ahogy fekuldtem az altatasnal, amiatt... na de az elmult...mostmar 1 honapja es 12 napja tul vagyok rajta es nagyon oirulok neki!! dietazok, igaz nem kaptam kulon dietas utmutatot de amit a netrol talaltam , az alapjan. Neha ugy erzem bizonyos etkezesek utan tul sok szelem van, de meg nem jottem ra mitol...
Es neha tul sok a szekletem, de nem mondhatnam kulonosen hogy hasmenes lenne.
Én most állok epeműtét előtt, másfél hét múlva lesz a napja
Üdv.Enikő
Sziasztok!
Engem pár napja műtöttek, és nagyon jól vagyok. A diétát 4 héig kell csinálnom, de egyáltalán nem vészes. Viszont azt én is észrevettem, hogy gyakrabban vagyok éhes, de türtőztetem magam.
Mindenkinek, aki aggódik vagy fél a műtéttől: NYUGI, NYUGI, szinte nem is fáj, csak érzékenyek a sebek picit, de az sem vészes. A műtét után is adnak fájdalomcsillapítót, meg aznap nagyjából csak alszik az ember. Az én állapotom már ebben a pár napban is rengeteget javult
Amit furcsálok, hogy sokkal jobban érzem az ízeket, tehát a diétás kaják, amikben szinte nincs is fűszer, most mennyei lakomák számomra (régen utáltam diétázni). Például kevés margarinon elkezdtem párolni csirkemell csíkokat, kevés sóval, kaporral ízesítettem, és nem lepirítottam, hanem kevés vízzel felöntöttem, és mire kész lett, az el is főtt róla. Párolt rizzsel szuper, mindenkinek ajánlom.
Ha bárkinek kérdése van, nagyon szívesen válaszolok.
az epédet kivették, de megmaradt az epevezeték, amit belekötöttek a májadba
az epét a máj termeli és normális esetben a hólyagba továbbítja, az sűríti, alakítja át
akinek nincs epehólyagja, annak az epe, mint nedv egyenesen a gyomrába ürül
vagyis a korábbi termelési folyamat megmaradt, csak másként történik a továbbítási folyamat
ezt érezheted, amikor érzed a kis fájdalmat
de!!!! elképzelhető, hogy sűrű az epefolyadékod és termelődnek kicsike kis kövek, amik karcolják a szerveidet, ezt is érezheted
Levesek - csontleves, húsleves, szárnyasaprólékból leves, becsinált leves, zöldségleves - cérnametélttel, daragaluskával, darálthúsból gombóccal.
Köretnek - rizst amibe tehetsz párolt sárga,-fehérrépát, cukkinit, brokkolit. Almamártás, spenót, kapormártás.
Fűszeres tengeri halfilé fűszerezve - só, borsikafű, bazsalikom - grillezve sütni és párolt sárgarépával, zöldséges rizzsel.
Csirkés tál - kockára vágott sárga-fehérrépa,zöldbab jénaiba tenni só,petrezselyem és rátesszük a sóval, majorannával ízesített csirkét, lefedjük és másfél óra sütés.
Csirkemellvagdalt - mellfiléből darálthús, kevés áztatott zsemle, 1 tojás, só, rozmaring, kakukkfű, petrzselyemzöld összedolgozva, majd pogácsákat formázva, margarinnal kikent teflontepsibe tenni, pici víz alá és lefedve megsütni. Párolt zöldséggel, petrezselymes krumplival, főzelékkel, párolt gyümölcsökkel köretnek.
Jó főzőcskézést!
Szia!
Lehet kapni epehajtó teát, amit érdemes hetente 1-2szer inni étkezés előtt
sokat segíthet az emésztésben.
Fűszerek - borsikafű, rozmaring, őrölt kömény, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, petrezselyemzöld friss vagy szárított - ezek elősegítik a jobb emésztést.
Túró, kefír ehető.
Édességnek ne gombócot főzzél, az nehezen emészthető. Süssél piskótát és tegyél rá gyümölcsöt ( gyümölcsök könnyebben emészthetők kompótnak megfőzve ) meg pudingot.
Pudingot lehet babapiskótával is tálkákba rétegezni.
Almás és túrós rétest is ehet.
Zabpehelyt, búzacsírát kefirrel elkeverni, reszelt almával, mazsolával, mézzel.
Fontos dolog- kenyeret, kiflit stb, pirítva fogyasztani!
Számomra az sem volt egyértelmű, hogy mennyi ideig kell betartani a diétát. Két nővér meg egy orvos háromféle verziót mondott: egy hónap, fél év, egy év.
Viszont lenne egy kérdésem: nektek nem fájt néha a műtét után ugyanott, ahol előtte? Engem 5 hónapja műtöttek, de néha érzek a műtét előtti fájdalomhoz hasonló szorítást. Persze nem olyan erős görcsöket, de egy kicsit megijedtem, hogy mitől lehet ez.
Ja és a műtét utáni kritikus hetekben állandóan éhes voltam és szinte kizárólag csak édes ételeket kivántam és birtam megenni. De olyan intenziv éhség érzetem volt, hogy úgy éreztem menten éhenhalok, pedig azelőtt 1 órája ettem .
Ugyancsaka mütét óta nagyon intenziven érzek mindenféle szagot/illatot, olyasmiket amiket más meg sem érez. Néha egészen Jean Baptiste Grenouille-nak érzem magam.
Kiváncsi vagyok, hogy ti is észleltetek-e ilyen változásokat_
Szia!
Van egy könyv: Mit egyen az epebeteg? (Anonymus Kiadó
Én azt használtam akkoriban. Leírja, hogy kell elkészíteni egy ételt, hogy egy "epés" is meg tudja enni.
Nekem 2 éve volt a műttem.
Egy percig sem diétáztam.Azt figyeltem,hogy melyik ételtől vagyok rosszul,vagy hasmenésem van vagy netán hánynék,azt elhagytam.
Szrencsére nagyon kevés ételt nem bírok a műtét óta megenni.
Sziasztok. Engem is két hónapja műtöttek. Bizony az első 5 hét nem volt könnyű. A diétám abból állt, hogy nem ettem kövéret, füstölt dolgokat, tejterméket, gyömölcsöket (kivéve a hámozott őszibarackot) és puffasztó zöldségeket. Nem is nagyon kivántam igazából semmit, egész nap kekszet,babapiskótát és teát ettem/ittam. Az epém helye állandóan fájdogalt. Már azt is hittem, hogy soha nem fogok normálisan élni. Aztán augusztus végén elmentem nyaralni Törökországba. Izgultam is rendesen, hogy hogyan fogom birni, de láss csodát: szinte mindenből kajáltam (a majonézes fogásokhoz nem mertem közeliteni) anélkűl, hogy bármilyen panaszom is lett volna. És aki volt már Törökországban az tudja, hogy milyen mennyiségü kaját szolgálnak fel
. Azóta múlt héten becsúszott egy majonézes szendvics, sőt egy tejszinhabos süti is
.
Szóval, 2 hónap után végre jobban érzem magam mint a mütét előtt
remélem nem úgy vetted ki, hogy én túlzásba vittem volna a diétát?
én sem vittem túlzásba a diétát, diéta alatt is csipegettem a tiltott listáról, de csak épp annyit, hogy egy kicsit egyek belőle
a szigorú diétát valószínűleg nem viccből írták nekem sem elő és nem viccből tartottam be, oka volt!!!!!
nem vittem túlzásba, pont úgy csináltam, ahogy mondták, leszámítva azt az egy-két bűnözést, amit a második hónaptól odacsempésztem a tányéromra