Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Életmódváltás

fórumvírus
Létrehozva: 2007. szeptember 22. 10:32

sziasztok!

hát itt az idő.. egyéb külső és belső okok miatt az egész család életmódváltásra kényszerüljön..

A sors is így akarta/akarja, mert a kamránkat nem olyan régen ellepték a molyok.. szóval, nincs már benne semmi, újra fel kell tölteni. Na de ha már feltöltöm és egyébként is aktuális az életmódváltás téma nálunk, akkor gondoltam, nem a megszokott dolgokat vásárolom bele.

Tehát, azoknak, akik "reformkonyhát", vagy vegetáriánusat, vagy bárminemű diétásat, - hogy milyen diéta alapján jelen esetben mindegy - vezetnek, itt a felhívás keringőre..

mit vegyek? mit NE vegyek? mi legyen feltétlenül itthon, hogy a neten található recepteket meg is tudjam főzni és ne az legyen, hogy minden nap fél-2 órát rohangáljak a vásárlás miatt.

hol lehet ezeket a dolgokat egyszerre megvenni, nem túl drágán ékes fővárosunkban, mondjuk Dél-Pest közelében?

ja és persze, nem utolsó sorban recepteket is várok..

kemény dió lesz ez nekünk.. két felnőtt - akik szerintem alapvetően egy kicsit elkényelmesedtek (jajj de szépen fogalmaztam meg a lustaságot, ugye? mentségemre legyen mondva, magamról is beszélek:D),illetve 2 kisgyerek él itt. Az egyik kicsi - a nagyobb, 3,5 éves, válogatós, rosszevő. a bölcsiben anno még a jóevőnek kikiáltott gyerkőcöket is elrontotta.. , a másik pedig alig 10 hónapos, neki ugye egyéb korlátok szabnak határt!!!

szóval, hajrá, kreatív háziasszonyok, (urak is akár) lehet segíteni, melyet előre is köszönök...

fórumvírus

  1. 2007. szeptember 22. 14:5136.
    Nagyjából átfutottam a hozzászólásokat....végülis már majdnem okosságot leírtak előttem....

    Szerintem tedd meg a kezdő lépéseket... Néhány hét, esetleg hónap után már sokkal jobban el tudsz igazodni, mi az, amit a Te családod be tud tartani és mi az, ami - bár úgy az egészséges - sajnos lemondásként, kényszerként él meg....

    Bármennyire is egészségtelen a fehér rizs, a fiaim nem tudtak megbarátkozni a párolt barna rizzsel. Már nem erőltetem... Viszont, ha tölteléket készítek, pl. paprikába, akkor párolt barna rizst teszek bele, így elfogadják..

    Csatlakozok az előttem szólókhoz, hogy a gyerekeknek szánt dolgokban több a cukor, ilyenek a reggelire szánt gabonapelyhek is. Az enyémek teljesen megszokták a cukormentes gyümölcsös műzlit. Pedig először csak magunknak készítettem, nekik ment a gabonapehely, de utána észrevétlenül áttértek ők is műzlire. Natúr joghurttal készítem, egy szem friss gyümölccsel. Nem írtad, szeretitek - e a gyümölcsöket, zöldségféléket? Már csak emiatt is szükséges azért gyakran vásárolni! Lehet pótolni fagyasztottal is, de azért a friss egész más...

    Nálunk nagyon népszerűek most a krémlevesek! Abba aztán mindent bele lehet csempészni, bőszen kanalazzák a srácok!

    Ja, és szerezz be esetleg egy wokot, abban is jó kis kajákat lehet készíteni, aránylag kevés zsiradékkal....

    A tejtermékeket mi is imádjuk, sőt házi tejet fogyasztunk, aminek min.4,5% a zsírtartalma, de szerintem akkor is jobb, mint az agyonfeldolgozott dobozos...

    Sok sikert!
    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  2. Torolt_felhasznalo_263081
    Torolt_felhasznalo_263081
    2007. szeptember 22. 14:3235.

    Szia! Nálunk is életmódváltás történt,de nem a molyok miatt 

    A nagylányom tavaly ismertetett meg a déltengeri életmóddal és ő is ugyanazt csinálta,amit te. Kiürítette a kamrát és csak olyan dolgokat vett,amit ehet.

    Példáját követtem.

    Amiből feltétlen van mindig itthon az a sovány natur joghurt,sovány sajt,sovány tej.Többször a light túró.Ezek a tejtermékek.

    Tojás

    Olajból ha van lehetőség olíva.Light margarin,mogyoró,dió.

    Sovány húsok,pulyka,csirkemell,darálthús.Párizsi,sonka.

    Zöldségek minden mennyiségben.

    Tésztafélék,krumpli pedig csak a legminimálisabb.Mivel azonban pici gyerekeid vannak,nekik ezekre is szükség van.Azonban a főzelékféléket részesíteném előnybe náluk is. Talán nem késő nekik is ezekkel a kajákkal megbarátkozni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_972871
    Torolt_felhasznalo_972871
    2007. szeptember 22. 13:5134.
    sanos sokan visszaelnek(szinte mindenki!)a media hatalmaval..Kampany kampny hatan.csak azt nem irja le senki,hogy hogyan lehet valojaban egeszsegesen elni..
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854281 (27)
    2007-09-22  11:53
  4. Torolt_felhasznalo_540291
    Torolt_felhasznalo_540291
    2007. szeptember 22. 13:4033.
    Amiben nem latsz molyokat, azt kar kidobni, eleg ha a melyhutobe teszed par napra, annyi idore amig elmulik a molyinvazio.
    előzmény:
    hilad (2)
    2007-09-22  10:46
  5. 2007. szeptember 22. 13:3432.

    Nekem a nyári kánikulában sikerült átállnom. Annyi vizet ittam, h már nem is igazán kívántam enni. Ásványvizen (buborékmentes), nektarinon, görögdinnyén, zöldségeken éltem. Egyszerűen nem kívántam mást. Annyira hozzászoktam, - bár féltem, h a hidegben majd visszeszedem, amit addig leadtam - h nincs most sem gondom. Bár a gyümölcs nagyon hiányzik. Ill. most rátaláltunk egy nagyon jó ízű almára (ritkán ettem, mert nem volt olyan, amire azt mondtam volna, h "nah, igen, ez az!), amiből 1-1-et eszem, s bőven elég.

    Nagyon jó minőségű élelmiszert érdemes venni. Pl. kenyér. Tudod, az a barna, magvas, kissé savanykás. Ebből egy idő után elég egy fél szelet is, mert úgy jól laksz tőle. Míg a fehér,felfújt kenyérből 3 szeletre van szükség, h érezd, h nah, ettél is valamit.

    Az édesség: mi bizony eszünk azt is. Nagyon jó minőségű, 70 %-tól felfelé, étcsokit. Olyan laktató, h elég belőle 1 picike kocka.

    Bevallom őszintén, h nem tudom, h mit szeretnél édesíteni a 10 hónapos babádnak.
    A banán és a sütőtök nagyon jó édesítő.

    Én is húst-hússal eszem. Viszont az utóbbi időben alig. Margarinból Bord Eve-t. Van belőle többfajta.

    S ami érdekes. Mangalicazsír-olívaolaj keverékével főzünk.

    A zöldségeket az Ikea-ban kapható zöldségpárolóval készítjük. Nem vízben főzzük. Egészen más ízük van. Ezért sót alig kell használni, ami tudvalevőleg vízvisszatartó.

    Vasszerpenyőben - amibe épp annyi zsíradék kell, h bekened az alját - sütjük a húsít. Valami fantasztikus - puha és közben a nedvesség is benne marad, s pillanatok alatt készen van. (Csak kell hozzá egy férfi, aki a főzőlapra teszi, mert olyan nehéz  , a legjobb, ha ő maga el is készíti a kaját.)

    Tésztaféle: a Panzani-nak van egy 3 perces tésztája. Visszazárós csomagolású, mert van olyan is, aminek összefogják a száját, s egy fémzáróval zárják le - ez nem ízlik annyira. Én még ilyen finom tésztát nem ettem. Néha eszünk húsos tésztát. Nagyon fini, ha zöldségekkel készítjük el, h kis kockára vágott pulyacicit is rakunk bele.

    Sajt pedig minden mennyiségben, kilószám.

    Azt gondolom, h a jó minőségű élelmiszerek semmivel sem drágábbak, mint a rosszak, a jó minőségűtől valahogy az ember kevesebbtől is jól lakik. Valaki tudja, h miért?

    Mi 3man vagyunk a családban, s mind a 3-man bizony látványosan fogyunk, már meghaladtuk a 10 kilót (külön-külön). És, ami nagyon fontos, h nem vagyunk éhesek, s nem is esik nehezünkre így enni, nem érezzük a kényszert.

    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  6. 2007. szeptember 22. 13:3231.

    Herbaház. Minden egészséges dolgot, élelmiszert lehet kapni és elég jó áraik vannak. Bp. VIII. ker. Százados út. A Népstadiontól 1-es villamossal 1 megálló a Népliget felé. (Hős utca) TTL áruház mögött van. Mi ottszoktunk vásárolni.

    www.herbahaz.hu

    Sok sikert! Vaszkor 

    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  7. 2007. szeptember 22. 13:0630.
    A moly irtáshoz kapcsolódva szeretnék hozzá szólni:Kertészeti boltban kapható Bió stop élelmiszer molycsapda 960ft.Két hét alatt eltüntek a molyok.
    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  8. 2007. szeptember 22. 12:1729.

    Sziasztok!

    Magam is túl vagyok egy moly-invázión, égnek állt az összes hajam szála, mire mindent kitisztítottam (nálunk egy adag dióból indult az egész&nbsp

    Szerintem is a mértékletesség a fontos, magam is próbálok egészségesebben étkezni. A krumplit ritkábban használom köretként, de a barna rizset, a kölest! (a legegészségesebb) simán megbolondítom úgy, hogy bekeverem franciasaláta alappal (a fagyasztóból előveszem, pillanatok alatt megfő). Cukrot csak akkor használok, ha nagyon muszály, helyette mézet a kávéba is.

    Teljes kiőrlésü liszt teljesen OK.

    Testmozgás: 1,5 éve konditerem,heti 3x, súlyzózom. (nem igaz, h kiizmosodsz, csak szebb lesz a formád). De a legideálisabb mozgás az úszás lenne, csak mivel nincs a közelünkben uszoda, így elég macerás lenne.

    Ha már az egészségnél tartunk, gondolkodjatok el rajta, h mennyi idő alatt növelik eladásra szánt méretűvé a disznókat, illetve a csirkéket és pulykákat (mit tesznek ennek érdekében)-és még csodálkozunk, h tropára van az immunrendszerünk 

    És még valami: sok-sok gyömölcs, de kizárólag étkezés előtt 2-3 órával!Ez nem vicc!

    Üdv: m.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2007. szeptember 22. 12:0928.
    Szia!Tudom neked ajálani Kelly Juli 600 kalória és ami belefér cimű könyvet.Nagyon jo receptek vannak benne.
    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  10. Torolt_felhasznalo_854281
    Torolt_felhasznalo_854281
    2007. szeptember 22. 11:5327.
    Önmagában természetesen nem, de volt egy kampány, ami azt hírdette, hogy napi 20 perc sétával tehetünk a cukorbetegség ellen. Többször foglalkoztak vele az újságok is.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_972871 (25)
    2007-09-22  11:44
  11. 2007. szeptember 22. 11:4926.
    Ez a kókuszreszelékes joghurt jó ötlet, kipróbálom! Én frissen facsart narancslével, még inkább citromlével szeretem! A család nevet is rajtam néha, hogy nálam az édesség vagy keserű (étcsoki, mandulás dolgok), vagy savanyú.
    Az összeturmixolt málnás verzió is nagyon finom!
    Fórumvírus, az állandó vásárlást úgy tudod kicsit mérsékelni, ha bizonyos dolgokat mindig tartasz a fagyasztóban. Nálam ilyen a zöldborsó, a karfiol, a brokkoli, a spenót, a mirelit vegyeszöldség. Állítólag nem sokkal kisebb a vitamintartalmuk, mint annak, ami a piacon van, és lehet, hogy 2 napja szedték le, munka pedig sokkal kevesebb van velük, és némelyik (pl. brokkoli) szebb is, mint amit nyersen, feldolgozatlanul árulnak. Paradicsomot, paprikát, uborkát, zöldhagymát, karalábét és gyümölcsöt hetente egyszer, maximum kétszer veszek a zöldségesnél.
    előzmény:
    ArwenUndomiel (20)
    2007-09-22  11:36
  12. Torolt_felhasznalo_972871
    Torolt_felhasznalo_972871
    2007. szeptember 22. 11:4425.
    TE szuperül csinalod!

    Kiveve a 20 perc setat..Az sajnos nem ved meg a cukorbetegsegtöl,..De amugy tenyleg jo a többi!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854281 (13)
    2007-09-22  11:10
  13. Torolt_felhasznalo_961712
    Torolt_felhasznalo_961712
    2007. szeptember 22. 11:4424.
    Ha azt mondod, hogy az élelmiszerben lévő molyokra a levendula nem jó, akkor nálam csakis a pálinkás gőzölés lehetett a hatásos
    előzmény:
    fórumvírus (21)
    2007-09-22  11:40
  14. Torolt_felhasznalo_972871
    Torolt_felhasznalo_972871
    2007. szeptember 22. 11:4123.
    A felnötteknek ez nem gaz-eletmod valtas.a gyerekekre kicsit nehezebb lesz odafigyelni..
    Nem biztos h egy topic fogja megoldani a problemadat,hisz akik itt irogatnak(nem azok akik eddig ebbe a topicba irtak)maguk is helytelen etkezest,eletmodot folytatnak.Szoval semmit nem er a tanacsuk.

    Magamrol annyit,hogy en is "atestem"egy ilyen eletmod valtason.
    Azota 17 kilot leadtam.Es siman tartom a sulyom.

    De ezt nem lehet 3 mondatban elmeselni.

    Esetleg privatban segithetek ha gondolod.

    szep napot.
    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  15. 2007. szeptember 22. 11:4022.
    GI diétához egy tapasztalat: én húst hússal-típus vagyok, a zöldségeket is imádom, úgyhogy a diéta épp nekem való volt, élveztem is, használt is. De a súlymegtartás időszakában, amikor módjával már engedélyezve volt a szénhidrát, teljesen megbolondultam, és táblaszám ettem a csokit, mértéktelenül a süteményt, holott régebben ezt elképzelni se tudtam volna.
    Így egyetértek azokkal, akik azt írták, hogy nem szabad semmit teljesen kiiktatni, mert az később csúnyán megbosszulhatja magát.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2007. szeptember 22. 11:4021.

    köszönöm, valahogy sejtettem, ezt a gyerek dolgot.. mármint a pudingot.. nem is nagyon kapnak mostanában. a danonino volt ami nagyon ment, de aztán egyszer megkóstoltam..

    a többit meg meggondolom vagyis átgondolom..

    tényleg nem tudom, hogyan tovább.. anno a norbi féle diétát elkezdtük, ment is sokáig, jó is volt, fogytunk is, bár nem ez volt a fő cél.. DE az, hogy naponta jártam a piacra, vagy max. 2 naponta, nem megoldás.. szeirntem.. vagy másként is lehet? nem tudom..

    a moly elleni tanácsot is köszönöm.. már vettem levendulát, meg szedtem a kertben is.. de állítólag az élelmiszermolyra nem jó.. nem tudom.. majd kiderül..

    most mennem kell, este/éjjel még leszek, addig írjatok!

    fv

    előzmény:
    HJuice (19)
    2007-09-22  11:28
  17. 2007. szeptember 22. 11:3620.
    Én is meglepődtem, hogy mennyire meg lehet szokni a cukortalan, vagy kevés cukorral való étkezést (pedig előtte az egyik kedvencem volt pl. a mogyorókrémes vagy csokikrémes kenyér vagy kalács...)

    Én is "üresen" iszom a teát, Kávét (koffeinmentes, mert csak az íze miatt kell)
    valóban sok receptből is simán ki lehet hagyni a cukrot...

    nasinak a különböző magokon kívül a gyerekeknek én aszalt gyümölcsöt adnék, bár annak azért magas a cukortartalma! Szóval abból se kilókat!
    Meg persze gyümölcsöket.
    A natúr joghurtot pl. sokféleképpen föl lehet dobni:
    Kókuszreszelékkel
    cukormentes műzlivel
    friss gyümölcsöt darabolhatsz bele
    esetleg sovány kakaóporral, diabetikus lekvárral, aszalt gyümölccsel lehet keverni...

    aztán ha sósan akarod, akkor kaporral, fokhagymával stb...
    előzmény:
    HJuice (19)
    2007-09-22  11:28
  18. 2007. szeptember 22. 11:2819.
    Nem tőlem kérdezted ugyan, de egyrészt csináltam ezt a diétát (tényleg hatott, míg tartottam), másrészt cukor-ügyben is vannak tapasztalataim. Én azt mondom, cukor helyett mézet, ahol lehet, ott meg semmit. Tudom, ez meredeknek hangzik, de nagyon hamar meg lehet szokni. Én pl. már csak cukor nélkül tudok kávét inni (igaz, sok tejjel), és a teát is csak citrommal iszom (most küzdök is, mert beteg vagyok, és erőltetem magamba a mézes teát, de nagyon nem esik jól). Én már csak süteményhez és pudinghoz használok cukrtot, de ott is csak az előírt mennyiség felét, és az is elég.
    Gyerekeknek ne vegyetek nekik szánt gabonapelyhet/pudingot, mert a benne lévő cukor mennyisége a duplája annak, mint amit felnőtteknek csinálnak!
    előzmény:
    fórumvírus (7)
    2007-09-22  10:58
  19. Torolt_felhasznalo_854281
    Torolt_felhasznalo_854281
    2007. szeptember 22. 11:2518.

    Szerintem is így van, senki nem a heti 5 kocka csokitól szokott meghízni 

    Mindent lehet, mértékkel! 

    előzmény:
    ArwenUndomiel (14)
    2007-09-22  11:14
  20. Torolt_felhasznalo_961712
    Torolt_felhasznalo_961712
    2007. szeptember 22. 11:2517.
    természetesen

    "abbaN még véletlenül sem találtam egyetlen példányt sem, csak a legfinomabb gyümölcsteáimban"
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961712 (15)
    2007-09-22  11:19
  21. 2007. szeptember 22. 11:2116.

    köszönöm a hozzászólásokat..

    az igazság az, hogy eddig elég ritkán főztem.. sajnos..

    szóval, a szalonna és társai el vannak felejtve. a napi séta adagi si megvan, már csak a gyerekek miatt is..

    DE a nasi, na az gond. és én is inkább sütni szeretek mint főzni.. :D

    szóval, lesznek még itt gondok..

    de majdcsak lesz valahogy.. a GI-t megnézem..

    köszi mindenkinek az eddigieket

    fv

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. Torolt_felhasznalo_961712
    Torolt_felhasznalo_961712
    2007. szeptember 22. 11:1915.
    Kedves fórumvírus,

    szeretnék veled megosztani egy ötlete, ami nem is igazán az életmódváltáshoz fűződik, sokkal inkább a molyok ellen hatásos. Egyszer nálunk is volt már ilyen invázió, és ha stílusos akarok lenni, akkor azt is mondhatom, hogy "a molyok már a spájzban vannak"
    Én az összes lisztet, zabpelyhet, a legdrágább és legfinomabb teakeverékeimet, az aszalt gyümölcsöket, az őrölt paprikát, az erőset is(!) ... szinte mindent kidobni kényszerültem. Reménykedtem abban, hogy a kamillateától is megszabadulhatok végre, de nem, abba még véletlenül sem találtam egyetlen példányt sem, csak a legfinomabb gyümölcsteáimban

    Ezek után fogtam apus házi pálinkáját, kinyotottam az üveget, és hagytam párologni, miután a molyokra szabadítottam a pálinkás elgázosítást, pár nap után a földről söpörtem össze az elkábultakat. Tehát az éppen élő és keringő példányokat ezzel elintéztem. Egyedi megoldás , de segített
    Aztán vettem levendulaolajat, és magát a növényt, az összes polcra, annak is minden sarkába cseppenettem valamennyit, azoknak az üvegeknek a száját, amiben a iszteket, az aszalt dolgokat és a teafűszereket tartom, kívülről bekentem nagyon vékonyan olajjal. Majd a szárított levendulákra egyenként 1-1 cseppet tettem, és beállítottam a ruhaszekrénybe. Nálunk hatalmas, nehéz sötétítő függönyök vannak, és kirágták őket!!!!! Így a ruhásszekrény elővigyázatosság volt, de ott még egy moly sincs! Ha néha vízzel megpermetezem, akkor ismét erőteljesebben illatozik, nincs szűkség újabb cseppekre

    Aztán, ha mindent kidobtál, amiben esetleg lehetnek, attól sem kell félned, hogy újra megjelennek, ha mégis, az erős levendula elriasztja őket, és nem a kamrában petéznek le újra.

    Remélem sikerül kiűznöd őket!
    További sok sikert az életmódváltáshoz!

    Üdv cosinus
    előzmény:
    fórumvírus (1)
    2007-09-22  10:32
  23. 2007. szeptember 22. 11:1414.
    Egyetértek, ha valamit megkíván az ember, de nem egészséges, abból is lehet egy picit, csak ne azzal tömje meg magát.
    Én csokit is eszek időnként, mert szeretem, de olyat veszek, amiben pl. 70% a kakaótartalom és nem adalékanyagokkal van megtöltve..
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854281 (13)
    2007-09-22  11:10
  24. Torolt_felhasznalo_854281
    Torolt_felhasznalo_854281
    2007. szeptember 22. 11:1013.

    Nagyjából mi is így étkezünk, de teljesen nincs kiiktava a krumpli.

    Szerintem egy egészséges embernek mindent kell ennie, természetesen mértékkel, és szerintem itt van a hangsúly, hogy nem azzal van a baj, hogy, ha valaki szalonnát eszik, hanem, hogy mennyit ezzel szokott a probléma lenni...

    A legfontosabb, hogy minőségi étel kerüljön az asztalra, aki nem teheti meg, hogy sokat költsön, az inkább vegyen kevesebb, de jó minőségű ételt.

    A kenyér elhagyása, vagy minimálisra visszaszorítása, a cukros üditők elhagyása, minimálisra visszaszorítása. A többszörösen feldolgozott ételek kerülése. Friss alapanyagokból készüljön az étel..stb. Elsősorban szerintem erre kell odafigyelni.

    Én például csak vizet iszom szomjoltásra nálunk mindenki ezt issza. De néha én is megkívánok egy pohár Hohes c ananászlevet, és bizony meg is iszom azt a heti egy két poharat. És ez mindennel így van a csokival és egyéb "ételellenségekkel".Ezek mértékletes fogyasztása szerintem belefér az egészséges életmódba.

    Ami még fontos az a mozgás, és nem csak annak aki fogyókúrázik stb. napi 20 perc séta elegendő a cukorbetegség kialakulásának megfékezésére.

    Én 23 éves vagyok 162 cm/47-48 kg. igyekszem egészségesen enni, eszem amit megkívánok, annak is az egészséges alternatíváját, sokat mozgom...és egészséges vagyok 

    előzmény:
    ArwenUndomiel (4)
    2007-09-22  10:54

Címlap

top