Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Receptkönyv - PCOS betegek

Torolt_felhasznalo_770932
Torolt_felhasznalo_770932
Létrehozva: 2007. december 1. 22:18

Sziasztok!  

Szeretném, ha lenne egy topic, ahová gyűjtenénk azokat a recepteket, amit a PCOS-s betegeknek fogyaszthatnak.

Hozzatok minél több receptet, tanuljunk egymástól!  

 

 Receptre fel!  

  1. 2011. november 30. 12:30616.

    Sziasztok! Látom rég járt erre bárki!

    A barátnőmmel csináltunk egy honlapot, ahol PCOS-oknak való recepteket gyűjtünk! Mint látjátok, pontos számítással, hogy másnak könnyebb legyen a felhasználás! 

    Ha van hasonlóan részletes receptetek, akár fotóval, küldjétel el nekünk és feltesszük! 

    http://pcosreceptek.weebly.com/

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  2. 2009. június 16. 13:58615.

    Szia! Szerintem nézz át a PCOS topicra, az jobban pörög, és biztos sokat tudnak segíteni a lányok!egyébként nőgyógyászt és diabetológust érdemes felkeresni, de nem mindegy, kit (biztosan tudnak ajánlani a PCOS topicon), mert ez a probléma belgyógyászat-nőgyógyászat határterület, emiatt sok orvosnak kissé homály (tapasztalat). 3. ciklusnapi nőgyógyászati alaphormon-vizsgálat sokat mondhat, meg egy terheléses cukorvizsgálat is, de inzulint is kell nézni. Nekem pl. hormonok és cukor is rendben voltak, egyedül a terheléses inzulin volt magas. Ciklusproblémáim voltak, egyéb tünetem még nem, emiatt volt a kivizsgálás.

     

    Ne izgulj, ez egy egészséges életmóddal nagyon jól karbantartható állapot! És egy kalappal az érettségihez!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_398604 (613)
    2009-06-15  14:56
  3. 2009. június 15. 19:49614.

     A mai ebéd tészta volt mediterán jellegű babos zöldséges feltéttel. Szerintem nagyon finom,durum tésztával megfelel a diétának is.

     

    Szaftos babos zöldségtál

    1 közeper padlizsán

    1 cukkini

    4 paradicsom

    1 vöröshagyma

    1 doboz fehér bab

    2 gerezd fokhagyma

    3 evőkanál olivaolaj

    1 dl fehérbor

    2 evőkanál paradicsompüré

    fekete olajbogyó (darabolva, nem kell sok)

    babérlevél

    só, bors, kakukkfű, bazsalikom

     

    Elkészitése: Felhevitett olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a kockára vágott cukkinit, padlizsánt (ezt előtte sóztam, hagytam állni, majd letörölgettem a levet, amit eresztett, hogy nehogy keserű legyen) pár percig piritjuk.

    Lehéjazott, kisebbre felszeletelt paradicsomot is beletesszük.

    Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét, a babkonzervot, a fűszereket és összefőzzük. Olajbogyót a végén, gyümölcscukorral vagy édesitővel szükség esetén izesithetjük.

    Tésztával kiváló.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_398604
    Torolt_felhasznalo_398604
    2009. június 15. 14:56613.

    Sziasztok!

    Én egy 18 vagyok,és tegnap keresgéltem a neten hormontablettákat,meg fogamzásgátlókat és akkor bukkantam rá erre a PCOS betegségre.Amiket ott olvastam róla,meg a tüneteket,hát elszomorított,hogy 90%ban rám is igaz.Már kis korom óta ez van,de soha nem tudtak rájönni,hogy mi a bajom.Alegjobb,hogy csütörtökön érettségizek,és most elszomorított ez az egész igazábólazóta egyfolytába bújom a netet,hogy mit tudok csinálni,hogy jobb legyen.Tételeimre rá sem tudok nézniAmikor kevesebbet ettem,de nem nevezném diétának vagy fogyókúrának,akkor jobban éreztem magamat,a tünetek is enyhültek,de most a vizsga miatt rosszabbnak érzek mindent.Recepteketmár találtam,meg minta étrendeket.Milyen orvoshoz,és milyen vizsgálatokon kell átesnem,hogy kiderüljön,hogy igazam van e vagy nincs?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_156907
    Torolt_felhasznalo_156907
    2009. június 3. 21:09612.
    Köszi, ez jól hangzik.
    előzmény:
    *Boriska (611)
    2009-06-03  07:50
  6. 2009. június 3. 07:50611.
    Szia! Én télen a következőt alkottam: 1 kiló almát meghámoztam, felszeleteltem és péppé főztem. 1 dl frissen facsart narancslevet + a narancs lereszelt héját adtam hozzá, meg 10 dkg fruktózt. 1100 g lekvár lett belőle, ennek a szénhidráttartalma összesen 180 g, vagyis 10 dkg lekvár 16,5  CH-t tartalmaz. Tartósítószert nem tettem bele, de nem is kellett túl sokáig elállnia
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_156907 (609)
    2009-06-02  20:57
  7. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. június 2. 21:28610.

    Cukormentes lekvárban biztos van gyümölcscukor, de lehet olyan gyümölcsöt választani, amiben amúgy is kevesebb a szénhidráttartalom. Pl: ribizli, meggy.

    Édesítőszerrel pótolhatod a cukrot.

     

    Savanyúságot már tettem el édesítőszerrel és igazán finom lett. Adtam a szomszédoknak is, ahol az anyuka tudta csak hogy édesítővel készült a vegyes vágott, az apukának csak akkor mondta el, amikor mikor már belakmározták a vacsorát. Nem vette észre az apuka, hogy más íze lenne a savanyúságnak, ízlett neki.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_156907 (609)
    2009-06-02  20:57
  8. Torolt_felhasznalo_156907
    Torolt_felhasznalo_156907
    2009. június 2. 20:57609.

    Köszi.

    Esetleg cukormentes lekvár receptetek nincsen?

    előzmény:
    *Boriska (607)
    2009-03-09  20:58
  9. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. május 30. 15:33608.

    Igaz féliúton vagyunk a karácsonyi szezon felé, de találtam egy cukormentes szaloncukor receptet, gondoltam itt a helye a receptnek :

     

    http://antalvali.hu/egeszseges_szaloncuk or_hazilag_cukor_nelkul

     

    Igaz, hogy az eredeti receptben van mazsola, de talán egész kicsi mennyiségben megengedhető. A méz pedig el is hagyható, ezt írja a cikkben a készítő.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2009. március 9. 20:58607.
    Nekem egy kolléganőm a kertjében termeszti. Egyszer hozott csicsókás pogácsát, finom!
    előzmény:
    gLinos (606)
    2009-03-09  16:39
  11. 2009. március 9. 16:39606.
    meg most rákerestem a gugliban (csicsóka beszerzése) biopiacon általában van,vagy eldugott sarkokban néniknél-bácsiknál a pokrócon...
    előzmény:
    gLinos (605)
    2009-03-09  16:35
  12. 2009. március 9. 16:35605.
    nem tudom, nálunk /Salgótarján/ a piacon lehet venni.Termeszteni meg az országban bárhol lehet,akár agyagos vagy homokos talajon is...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (604)
    2009-03-09  16:18
  13. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. március 9. 16:18604.
    Egyszer kipróbálom a csicsókát. Biztos finom. Kár, hogy a piacokon nem nagyon lehet kapni, csak hiper-szuper marketekben láttam eddig még, pedig nálunk is termeszthető szerintem.
    előzmény:
    gLinos (602)
    2009-03-09  16:07
  14. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. március 9. 16:16603.

    Szia István!

     

    Jó az oldal, sok receptet gyűjtöttél össze. Gratulálok!

     

    Annyit szeretnék hozzátenni, hogy az ott található receptek közül érdemes a PCOS-eseknek szelektálni, mert az édességek között sok olyan van, ami nem igazán ajánlott fogyasztani a cukor, a tejcukor és a gyümölcscukor együttes alkalmazása miatt, esetleg külön-külön magas szénhidrát tartalom miatt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_619249 (601)
    2009-03-08  05:40
  15. 2009. március 9. 16:07602.

    mindenki figyelmébe ajánlom...én a 7végén fedeztem fel újra, nagypapám adta anno gyerekkoromban.

    http://www.vital.hu/themes/health/csicsok a.htm

     

    http://www.eletforma.hu/?r=2110

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_619249
    Torolt_felhasznalo_619249
    2009. március 8. 05:40601.

    Boldog nőnapot!

     

    201 recept egy helyen!

     

    http://www.receptgyujtemenyek.eoldal.hu

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. március 5. 21:25600.
    Huh, a tagolást kivette a szövegből . Inkább a linken nézzétek meg
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (599)
    2009-03-05  21:23
  18. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. március 5. 21:23599.

    http://www.pco-szindroma.hu/index/szorolap_egeszsegkonyha .pdf

     

    A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Társadalmi Alapítvány Alapító Okiratában meghatározott egészségmegőrző rehabilitációs tevékenysége keretében szervezett EGÉSZSÉGKONYHA program Levélcím: 1093 Budapest, Mátyás u. 18. fsz. 1. Telefon, fax: 06 (1) 217-0404 Csekkszámlaszám: 11713005-20034986 Adószám: 19009557-2-43 Honlap: www.rakellen.hu Elektronikus levél: rakellen@rakellen.hu „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány Egészségkonyhája Cukorbetegeknek! Budapesten Egészségkonyhát szervezünk „Hogyan főzzön a cukorbeteg címmel” azon cukorbetegeknek, akik az étrendjükre különös hangsúlyt fektetnek, illetve azoknak, akik egészségük fenntartása érdekében szeretnének hasznos információkhoz és főzési tudnivalókhoz jutni, az egészséges, teljesértékű táplálkozásról. A beszélgetéseket és a főzést Kisa Judit dietetikus vezeti. Az általa gyűjtött és összeállított receptek alapján elkészített finomságok, garantáltan nemcsak táplálják a szervezetet, hanem gasztronómiai élményt is nyújtanak! Egy kis ízelítő a receptekből: főtt nyers leves; kipróbált kenyér recept; kiflik-zsemlék; céklás túrókrém; kukorica pástétom; sajtkrém házilag; zöldség curry… A kurzus: 4 alkalmas, előadással, beszélgetéssel egybekötött főzés. A 4 foglalkozás keddenként heti egy alkalommal 16.30-tól-19.30-ig kerül megrendezésre. 1. alkalom: 2009. március 10. kedd 2. alkalom: 2009. március 17. kedd 3. alkalom: 2009. március 24. kedd 4. alkalom: 2009. március 31. kedd A 4 alkalmas kurzus ára: 6 000 Ft Helyszín: 1144, Budapest, Ond vezér park 5/z. A tanfolyamokra folyamatosan lehet jelentkezni Somogyi Gyöngyinél a 367-51-33-as vagy a 367-51-44-es telefonszámon!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2009. március 2. 19:10598.
    amit kihagytam: nasiként diabetikus, majdnem mézet csurgatok feldarabolt almára, bedobom a mikróba és párolva megeszem- azért nem nyersen,mert úgy engm allergizál...
    előzmény:
    *Boriska (592)
    2009-02-06  11:19
  20. Torolt_felhasznalo_619249
    Torolt_felhasznalo_619249
    2009. március 2. 17:48597.

    Sziasztok!

     

    Van egy jó receptes oldalam, rengeteg recepttel. Érdemes megnézni:

     

    www.receptgyujtemenyek.eoldal.hu

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2009. március 1. 08:20596.

    Szia!  De sütis topikból biztos. Igaz mostanában hanyagolom... De azért követem.

    Te küldtd nekem a bajor lepény recit.

    Köszi a tippet!

    előzmény:
    m.szil (595)
    2009-03-01  07:28
  22. 2009. március 1. 07:28595.

    t.arcsi!

    olyan ismerős vagy nekemvagyis a neved sütik képpel topik?

     

    nézz be a pcos életmód topikba, ott is vannak infók!

    előzmény:
    t.arcsi (594)
    2009-02-28  21:10
  23. 2009. február 28. 21:10594.

    Sziasztok!

     

    Újonnan diagnosztizált (amúgy vagy ezer éve...) PCOs-ként ma végigolvastam a topikot, szorgalmasan mentegettem.

     

    Timae, köszi, hogy indítottad, a sok linket, receptet, amit gondolom sok időbe került összegyűjtened.

     

    gLinos és a többiek, remeknek tűnő recepteket kisérleteztetek ki.

     

    Vettem ma fruktózt, kicsit ledöbbentem az árán.

    A just like sugar-nak most néztem utána, arany ára van.....

     

    Remélem nem hal ki a topik!!!

    További sok fini receptet!

     

    Arcsi

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2009. február 10. 16:42593.
    én mindig kísérletezek. Próbálom mindennek a diétás változatát csinálni. Ez könnyebb lenne, ha bírnám az édesítő  ízét,vagy lenne pénzem Just like  sugar-ra, d az aranyáron van
    előzmény:
    *Boriska (592)
    2009-02-06  11:19
  25. 2009. február 6. 11:19592.

    De süsü vagyok, látod, ez eszembe sem jutott

     

    Mostanában meg vagyok zakkanva, diós palacsintára, kakaós csigára meg islerre vágyom, de tartom magam ezerrel, mert nem akarok terhességi cukorbajt... baba nélkül már rég "bebűnöztem" volna... elnézést a morál-romboló hozzászólásért...ti mit szoktatok (t)enni, ha már nagyon nem bírtok magatokkal?

    előzmény:
    gLinos (591)
    2009-02-01  16:42
  26. 2009. február 1. 16:42591.

    ez a citromkrém nagyon jól hangzik, asszem holnap meg is csinálom.

    Az élesztőhöz a cukrot helyettesítsd fruktózzal bátran,az is felfuttatja.

    előzmény:
    *Boriska (590)
    2009-02-01  13:34
  27. 2009. február 1. 13:34590.

    Megosztom veletek a mai ebéd receptjeit:

     

    Pizza teljes kiőrlésű lisztből

     

    Egy csomag élesztőt langyos vízben (kb. 2 dl), egy icipici cukorral (na jó, lehet, hogy elhagyható), meg egy kanál tk liszttel összekeverünk. Ha felfutott, hozzákeverünk 1 dl olajat, sózzuk, borsozzuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Kb. kétszresére kelesztjük, majd vékonyan olajozott tepsibe nyomkodjuk, ahol szintén kelni hagyjuk.

    A szószhoz én simán befűszereztem (só, bors, oregano, kakukkfű) egy nagyobb doboz paradicsompürét. Feltétnek konzerv tonhalat és olajbogyót tettem rá, meg persze jó sok sajtot.

     

     

    Citromkrém

     

    1 nagy doboz tejfölbe belereszeltem két citrom héját, az egyiknek belecsavartam a levét is. Fruktózzal édesítettem, majd beleforgattam 3 dl tejszínből vert habot. Diabetikus keksszel rétegezve leraktam egy tálba, és egy éjszakára behűtöttem.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (1)
    2007-12-01  22:18
  28. 2009. január 29. 19:36589.

    szezámos-túrós pogácsa

     

    18 dkg teljes búzaliszt

    7dkg durumliszt

    25dkg vaj/margarin

    25dkg túró

    fél cs. élesztő

    1,5 dl langyos enyhén fruktózos tej

    egy marék szezámmag

    2 tojás sárgája a kenéshez

     

    Az élesztőt elkeverem a tejjel,felfuttatom,összegyúrom a hozzávalókat,de hagyok egy kevés szezámmagot a tetejére is.

    Kinyújtom, a felét megkenem tojássárgájával,majd ráhajtom a mások felét és újra kinyújtom és ezt 3-4 alkalommal megismétlem.

    Ujjnyi vastagra nyújtom a végén és max 4 cm-es formával kiszúrom.Zsírpapírral bélelt tepsire teszem,lekenem a tetejét tojással és megszórom szezámmaggal.Hideg sütőbe teszem,melegedés alatt megkel.

    Bevallom, nem tudom a sütés hosszát,mert nekünk ősi,elég rossz tűzhelyünk van...így kb 30 perc.Megnézem egynek az alját és,ha az megsült,kiszedem a sütőből,mert akkor belül is kész.

    Teljeslisztes cucchoz képest meglepően lágy és levegős.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  29. 2009. január 5. 08:21588.

    tavaly nyáron így csináltam meggy,szilva baracklekvárt-azaz majdnem pont így,mert én egátalán nem raktam bele cukrot,csak fruktózt és némelyikbe egy kevés édesítőt.

    előzmény:
    szepm (587)
    2009-01-04  15:38
  30. 2009. január 4. 15:38587.

    szia !

     

    Ha van kedved lekvárt késziteni, te is tudsz azokból a 3:1 zselésitös befözöcuccokból. Én vegyes lekvárokat tettem el vele a nyáron, mint pl. meggy-málna, eper-ribizke , és a zselésitöre irt cukor mennyiséget kiváltottam fele fruktózra, fele folyékony édesitöre. Arányaiban a 3:1-hez kell a legkevesebb cukormennyiség.

    Sőt ha van kenyérsütögéped, abba csak beledobod a gyümölcsöt, zselésitöt, édesitöt, program be, a végén üvegbe öntöd és kész is. 

     

     

    előzmény:
    gLinos (586)
    2009-01-04  13:49
  31. 2009. január 4. 13:49586.

    szia!

     

    már nem szedem a metet,mert elköltöztem és ezen  a helyen még az is csoda,hogy van diabetológia,nemhogy ne nézzenek hülyének,hogy metet szedek normál vércukorral-inzulintesztet pedig nem csinálnak itt .Az,hogy visszajárjak Db-be Valicskóhoz,lehetetlen,mert nincs rá pénzem-túl sok lenne az utiköltség

     

    közben teszteltem: nádcukor helyett fruktózzal is lehet karamellizálni a fordított almást-csak vigyázni kell,ne legyen túl édes.

    Viszont igazad van,a kökénylekvár házi,egy öreg nénitől kaptam.De amennyi jót hallottam a kökényről, azt a kevés cukrot megbocsáthatónak tartom-biztos nincs benne sok és csak 1 ek-nyit teszek az almára,és azt sem mind én eszem meg...mivel nem ehetek nyers gyümölcsöt,csak citrusféléket (allergia miatt, a szőlő meg tudod te is...),így ennyi "gyors" cukrot engedélyeztem magamnak.

     

    Vagy nemcsak emiatt kérdezted?

    nekem Valicskó azt mondta, fruktózos és durumos kaják mértékkel jöhetnek. Én olyan recepteket írok,amik nálam bevállt,családbarát kaják.Magamnak általában tk tésztát használok,egy marékkal kb...

     

    ja jut eszembe,itt a sparban szoktam venni édesítős meg fruktózos lekvárokat,kb 50-100%-os felárral a cukroshoz képest,de nagyon jók!

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (584)
    2009-01-02  18:04
  32. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. január 2. 18:14585.

    Megnéztem a hozzászólásaidat, láttam, hogy még fél éve aktív voltál a PCOS topicban is, és Te is szeded a metet ... akkor neked is van PCOS-ed  (sajnos).

     

     

    A lekvárról jutott eszembe, mert hát gyakran ez is cukorból készül, hogy még ősszel tettem el vegyes vágott savanyút és idén készítettem először cukor helyett édesítőszerrel az alaplét. Már teszteltük is, és finom. A szomszédlánynak is adtam, neki és a családjának is ízlett, pedig csak étkezés után mondta meg, hogy édesítőszeres

     

     

    előzmény:
    gLinos (583)
    2009-01-02  08:36
  33. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. január 2. 18:04584.

    Szia gLinos, BÚÉK!

     

    A cukor, a méz a tiltott élelmiszerek közé tartozik.

     

    Remélem nem vagyok tolakodó, ha érdeklődöm, hogy Te PCOS-es beteg vagy?

    előzmény:
    gLinos (583)
    2009-01-02  08:36
  34. 2009. január 2. 08:36583.

    én is boldog új évet kívánok!

    egy majdnem teljesen diétás recepttel jövök:

     karamellás fordított almás- egy kis gyümölcstorta formához

    -3 nagyobb alma hámozva,vékonyra szeletelve

    -2-3 evőkanál nádcukor

    -citromhéj

    -3 ek. durum tésztaliszt

    -1 ek. teljes búzaliszt /ez mondjuk lehet 2-2,ha valaki jobban megszokta ezt az ízvilágot/

    -1/2 zacskó sütőpor

    - 2 ek fruktóz

    - fél citrom leve

    -3 tojás

    -5dkg margarin

     

    A sütőt előmelegítem kb 200 fokra.A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét berakom a hűtőbe,míg a többbit összeállítom. A margarint felolvasztva beleöntöm a sárgájához, megy bele a fruktóz, a fél citrom leve és némi citromhéj.Homogénné keverem és akkor apránként beleszórom a sütőporos liszteket.

    A formát alaposan kivajazom, rászórom a nádcukrot, ráreszelek citromhéjat és ráfektetem az almaszelet.

    A fehérjéből kemény habot  verek, óvatosan összeforgatom a lisztes keverékkel (előbb a fehérje harmadával lazítom,aztán forgatom össze) és ráöntöm az almákra. Tűpróbig sütöm.

    Nekem ez elsőre túl édes lett,így az almákra pöttyintettem savanyú kökénylekvárt,így aztán isteni lett

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  35. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. január 1. 16:33582.

    Békés új évet kívánok!

     

     

    Hoztam egy ebédfutár címet, hátha van aki nem ismeri. Van külön cukorbetegek részére is, salátás menű is, kismamák részére is.

    Böngésszétek át:

     

    http://www.teletal.hu/index.php?menu=bemutatkozas

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  36. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. december 23. 15:25581.
    Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok nektek!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  37. 2008. december 16. 20:17580.

    ma csináltam egy elég "testes" rakott zöldséget. De átgondoltam: mivel hántolatlan árpával csináltam,nem fehér rizzsel- végülis belefér a diétánkba nem?

    -vegyes zöldség- mirelit fitness,mediterrán, karfiol-brokkoli

    - 12%-os tejföl

    - 2 tojás

    - valamilyen darált hús

    - fűszerek

    -sajt atetjére

    én a tepsi alját bekenem és vastagon megszórom teljeslisztes kenyér-morzsával.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  38. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. december 14. 17:30579.
    Köszi a segítséget!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  39. 2008. december 14. 09:37578.
    ja és még valami, én közepes hőfokon sütöm.
    előzmény:
    gLinos (574)
    2008-12-13  07:04
  40. 2008. december 14. 09:25577.

    rosszul írtam,nem gríz,hanem gyakorlatilag ez a durum rétesliszt. Véletlenül találtam rá, a neve Durum tésztaliszt és Csuta Imre ,Békés a gyártó,forgalmazó. Én ezt a Csuta féle durum simalisztet használom, amellett volt véletlenül. Fehér papírzacsi és kék embléma.

     Egyébként grízből/darából pedig itt tarjánban is találtam teljes tönköly darát, ez már nem kis 25dkg-os 230-ért,hanem 1 kg-os bio és csak 400ft. Eccofood a gyártó. http://www.eccofood.hu/

     

    Tegnap sütöttem egyébként nagynénémnek egy ilyet,igaz dióval és csokismazsolával,de a többi ugyanez volt. Állítólag a bulin percek alatt elfogyott.

     

    Még mikor Debrecenben laktam,ott az egyik nagy százas boltban bevásároltam szilikon tortafor,ákból. Így ehhez hasonló sütiket tudok csinálni: maci,szív, nagy kerek, kis gyümölcstorta formában és persze szögleteset...

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (576)
    2008-12-13  12:37
  41. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. december 13. 12:37576.

    Szia, pont jól jön ez a recept, mert tegnap vettem kandírozott narancs-, és citromhéjjat, kesudiót. Gyümölcskenyeret szeretnék sütni, de aminek a receptjét feltetted az is nagyon jól nézne ki az asztalunkon :)

     

    Milyen az a grízes durum? Nemláttam még durumlisztből grízt, csak sima fehérlisztből. Hol vetted? Ki a gyártó?

    előzmény:
    gLinos (574)
    2008-12-13  07:04
  42. 2008. december 13. 07:11575.

    és még egy villámebéd:

     

    ízlés/diéta szerinti tésztát kifőzünk- durum vagy teljeslisztes.Amíg ez fő, csirkemellet felcsíkozunk,olivaolajon fehéredésig sütjük,mellédobunk fagyasztott zöldségkeveréket (mediterrán,fitness vagy csak brokkoli) ,fedő alatt alacsony lángon pároljuk pár percet,majd mehet rá spenót /4 személyre kb 15 dkg/,az gyorsan összeesik,fűszerezzük olasz fűszerkeverékkel,ráöntünk 2 dl főzőtejszínt, a végén sózzuk ízlés szerint. Összeforgatva a tésztával és sajttal a tetején nagyon finom,laktató és még a spenóthoz is kedvet csinál,hiszen nem az a domináns- nekem a 3 éves lánykám imádja

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  43. 2008. december 13. 07:04574.

    így karácsony előtt egy nekünk is ehető- persze mértékkel- püspökkenyér recept, amit kísérletezéssel csináltam,kis formában:

     

     

    -20dkg liszt- én ebből fele grízes durumot,negyede sima durumot és negyed teljes búzalisztet használok

    -2 nagy vagy 3 kicsi tojás

    -minőségi /holland,20%kakaóvaj tartalmú/ kakaópor

    - fél rúd vanília

    -ízlés szerint fruktóz,

    -fél csipet só

    - magvak,aszalt gyümölcsök- én allergiás vagyok,csak kesudiót tudok bele tenni és nagyon kevés mazsolát. De apunak csináltam dióval és kandírozott gyümölccsel

    -5dkg puha teavaj

    - 0,5 kávéskanál szódabikarbóna

    - tej a lazításhoz

     

    A tojást kettéválasztom, a fehérjét a végén kell beletenni,addig mehet a hűtőbe. A sárgájához hozzáadom a fruktózt,a sót,jól elkeverem,mehet bele a kakaó és a vanília és a vaj. Ezeket is jól elkeverem,majd apránként hozzáadom a liszteket- általában külön összekeverem tálkába,belekeverem a magokat,gyümölcsöket és a szódabikarbónát. Apránként öntöm a nedves hozzávalókhoz.Ha nagyon száraz,kevés tej mehet bele,de óvatosan,mert a tojásfehérjével is lazítjuk a tésztát!Tehát a végén a kemény habbá vert fehérje 3-adát belekavarom,majd a többit óvatosan beleforgatom. Szilikon formában kisütöm,tűpróbával ellenőrzöm. Az én sütőm megkívánja,hogy a forma alja alá alufóliát tegyek és a sütés utolsó 5 percében pedig sütőpapírt a tetejére-így nem égett-félig nyers lesz,hanem jól átsül.

     

    Ha nem annyira szigorúan vesszük a diétát és elég,hogy fruktózt és jó lisztet használunk,akkor a belevalókat kombinálhatjuk persze,ahogy a "valódi" püspökkenyérnél is...

     

    Ez olyan recept,ami még a reformkajára háklis páromnál is sikert aratott...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  44. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. november 11. 20:15573.
    Szia, hébe-hóba fellendül. Olvasd el a régi bejegyzéseket, van sok jó tanács, weblap, amiket érdemes lementegetni a kedvencek közé.
    előzmény:
    *Boriska (572)
    2008-11-11  20:06
  45. 2008. november 11. 20:06572.

    Kedves Timae,

    Látom, már vagy három hete nem volt bejegyzés, pedig nagyon hasznos ez a topica férjemről és rólam ma délután derült ki, hogy inzulinrezisztensek vagyunk (bár nekem még csak kezdődő állapot, hormonális zavarok nélkül, ciklusproblémákkal). Mivel mindketten imádunk főzni is meg enni is, nagyon megörültem ennek a topicnak. Remélem, nem halt ki, csak szünetel egy kicsit!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (1)
    2007-12-01  22:18
  46. 2008. október 22. 15:19571.
    De jó, hogy írod. Ezt nem vettem észre. És tényleg lehet Pécsen is kapni egy helyen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (570)
    2008-10-22  15:16
  47. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. október 22. 15:16570.

    Én is pont a recepteket nézegettem :)

    Van a honalpon olyan, hogy partnerek, talán a városodban is van üzlet és akkor kisebb mennyiségben is tudsz vásárolni.

    előzmény:
    camill (569)
    2008-10-22  15:14
  48. 2008. október 22. 15:14569.

    Köszi

     

    Még megnézem egy-két helyen, ha nem találok, akkor lehet, hogy rendelni fogok, mert nekem nem megy a sütés teljes kiőrlésű búzaliszttel. Ezen a honlapon, amit írtál, receptek is vannak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_242816 (568)
    2008-10-22  15:11
  49. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. október 22. 15:11568.

    Ezt találtam neked, hátha segítség:

     

     

    Lipiliszt Kft. (Lipták Lajos) 5600 Békéscsaba, Szabolcs u. 21.
    Tel/fax: 06-66/443-614; mobil: 06-70/312-3542; lipiliszt@netquick.hu" class="href">lipiliszt@netquick.hu, info@lipiliszt.hu" class="href">info@lipiliszt.hu
    Web: www.lipiliszt.hu

    ÖKO teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, étkezési korpa, teljes kiőrlésű durumliszt, búzakorpa; ÖKO teljes kiőrlésű száraztészták.

    Egyéb szolgáltatások: bérőrlés, akár kis mennyiségben is.

    előzmény:
    camill (567)
    2008-10-22  15:05

Címlap

top