Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Pavlova torta:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/tortak/pavlova -torta
olan kár, hogy cukrázdákban nem lehet tortakülönlegeségeket kapni, csak a szokott régi, uncsi tortákat.
Ez isteni torta lehet!!
Egy kérdés: amikor a koronát formázom, akkor középen hány cm vastagságú legyen a korona alapja? És a többi habot a szélekre viszem???
Bocsi, ha értetlenkedem, de nem láttam még ilyen tortát, és nem is ettem
Ja es a lenyeg: en ugy csinaltam, hogy elozo este sutottem meg es a sutoben hagytam kihulni egy egesz ejszakan keresztul.
En egy nappal korabban mar csinaltam - az nem okozott gondot.
De ecetet nem tettem bele....
bevallom őszintén, még soha nem csináltam ezt a tortát, de a recept alapján úgy tűnik, hogy a "tészta" tkp. habcsók.
Akkor miért ne lehetne előre megcsinálni...? Hiszen a karácsonyi habcsók is finom, még hetekkel utána is....
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
23 dkg porcukor
2 teáskanál ecet
fél kávéskanál porcukor
Töltelék:
4 dl tejszín
friss vagy mirelit gyümölcs tetszőleges mennyiségben
Elkészítés:
A tojásfehérjéket egy mély tálba tesszük, és elektromos habverővel kemény habbá verjük. A porcukrot lassan, kis adagokban keverjük a tojáshabhoz, miközben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Óvatosan hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az ecetet is, majd addig verjük a habot, amíg megáll. Előveszünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral. A papíron kijelölünk egy 20 cm átmérőjű kört (mondjuk egy fedővel), és a kört kissé megolajozzuk. A kör alapra egy kanál segítségével átlapátoljuk a habot. Próbáljunk korona-formát kialakítani, azaz a kör belseje legyen lapos (de viszonylag vastag, mert majd ezt kell kikaparnunk a későbbiekben), az oldalai pedig minél magasabbak, ugyanis a belsejébe kerül majd a töltelék. Takaréklángon 1,5 óra alatt keményre szárítjuk. (Nekünk picit mindig megbarnul a hab, nem tudom, hogy ez mitől van, de ettől még nagyon finom. Persze az a jó, ha a hab hófehér marad!) A sütési idő lejártát követően nem vesszük ki a tortát a sütőből, hanem otthagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, egy késsel kikaparjuk a belsejét, hogy elférjen majd a töltelékünk. A tejszínt porcukorral felverjük, a mélyedésbe kanalazzuk, majd megszórjuk apró (vagy apróra vágott gyümölcsökkel). Használhatunk bármit: meggyet, málnát, ribizlit, erdei gyümölcsöket, barackot, stb. A rétegezést így folytatjuk, amíg a peremig érünk. A torta tetejére és oldalaira szintén tejszínhabot teszünk, végül gyümölcsökkel díszítjük az egészet.