Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ujra koleszterin
sziasztok,
Még mielőtt, van, ki leharapná a fejem, tudom ez az 586. topik koleszterin ügyben is, de miután egy legutóbbi ilyen témáju topikban feltettem két kérdést, és választ nem kaptam, így aztán most nyitottam egyet
KÉRDÉS?
a magas koleszterint nagy odafigyeléssel, mennyi idő alatt /napokban mérve/ lehet lehuzni, nagyjából a normál szintre,vagy megközelítőleg?, és van-e olyan honlap, vagy adat, hogy kornak megfelelően /kb./ mennyi koleszterinszintnek kell lennie. KORHOZ KÖTÖTTEN!
van ilyen?
Tudom, keressek rá a googleban, a googleban rákerestem több helyen, ilyen oldalat nem találtam
köszi az infókat sziasztok
Ronald M Krauss vizsgálatai szerint a sztatin készítmények nem mindenkinél hatásosak ugyanolyan mértékben.
Azt mondják genetikai eltérések
miatt van ez így.
KÉRDÉS?
a magas koleszterint nagy odafigyeléssel, mennyi idő alatt /napokban mérve/ lehet lehuzni, nagyjából a normál szintre,-re
Lehet hogy rossz hírem van./?/ Azt mondják a különböző koleszterinszínt csökkentők nem elég hatásosak minden betegnél
ezt találtam,
Normál koleszterin érték:
Normál triglicerid (TG) érték
Normál HDL-koleszterin (HDLK) érték
ffi: > 1,16 mmol/l, nő: > 1,42 mmol/l
http://www.dietetikus-esztergom.hu/koleszterinsz egeny.html
Köszönöm, neked, nektek,
maradt az öröklődés, legalábbis nálam, a genetika.
Köszönöm
Jó étvágyat a finom ebédhez
sziasztok és
köszönöm
fter
Ezeket az érveket csak szűk szakmai körökben szeretem.
Ott amikor félszavakból si értik egymást a vitapartnerek, de a neten ez nekem olyan:minek eszünk, úgyis megéhezünk.
Okok lehetnek:
Telitett zsirokban és koleszterinben gazdag étrend.
Cirrózis
Rosszul gondozott cukorbetegség
Alulműködő pajzsmirigy
Túlműködő agyalapi mirigy
Veseelégedetlenség
Porfiria
Öröklődés
Kezelésben ilyet ir még, hogy:
dohányzás abbahagyása,
Testedzés fokozása,
Testsúlycsökkentés túlsúly esetén
Diéta
Lipid csökkentő gyógyszer.
Minden nap kis mennyiségű alkohol megivása emelheti a HDL-koleszterin szintet, és csökkenti az LDL-szintet. De két adagnál többnek már ellenkező hatása lehet.
Forrás: MSD orvosi kézikönyv a családban.
mennyit mozgok?
jövök megyek,. naponta többször többfelé, tehát a km-jeim azért megvannak. igaz nem aktivan sportolok, de nem is ücsörgök egyhelyben, ezt már csak azért sem, mert, és sztem ez az egy jó genetikai örökségesm, hogy örökmozgó vagyok, nincs sohasem egy perc "nyugtom" sem.
jó, végül én is igy vagyok vele, ezt szoktam én is mondani, de az ami egyedül aggaszt, hogy szédelgek, és attól tartok hogy elájulok és rosszul esem.... brrr még a gondolattól is kiráz a hideg.
Igen sokan nálunk is ismerettségi körben, mondják hogy lehet erre jó arra nem az ilyen olyan gyógyszer.
Volt egy ismerősöm aki azt mondta a koleszterinje jó a többi totál sz@r, és jókat nevetgélt rajta, azt mondta nem érdekli.
Lehet nekem is igy kellene gondolkodnom, jókat kajálni, iszogatni, és akkor? lehet helyrebillennének az eredmények? Kétlem, de egy gondolat volt.
Nekem ez volt a fő gond. Egy orvosi könyvben olvastam utána, miután a drnő csak annyit mondott az életmód kérdéseimre, hogy nem kell semmit, csak szedjem a gyógyszert.
szia, olvasgattam régi ilyen témáju topikokat, ugy láttam hogy tanácsokat adtál, hogy értesz is hozzá, jól gondolom?
én annyira nem értem, és a baj az, hogy ilyenkor mikor ilyen nem jó az eredmény, annyira be tudok pánikolni.
Az ijedtség azért is van, mert szédelgek, és ha minden többi ok, akkor vszinüleg a kolival lehet a gond, és persze a csigolya meszesedésekkel, is, gondolom.
mire gondolsz? mi ez a speckó rendelés?
a hús? szinte semmi hust sem fogyasztok, néha, nagyon ritkán elcsábulok egy szeletke rántotthusika, de nagyon ritka, egy hónapban talán egyszer-kétszer?
akkor?
Igen, a halolajra is kiadok egy csomó pénzt, és ezekre a béres cseppekre is, ezek szerint mit sem érnek, szomoru vagyok.
Ja és nekem valami A betűs gyógyszer volt amitól rosszul lettem 4 nap múlva! valami Atorp vagy mi de lehet h most keverem lényeg hogy A betűs. Szédültem és majdnem elájultam akkor küldtek el erre a speckó rendelésre.
Kihagytam, 165 cm vagyok, és 60-61 kg. sztem ez normális.
szió, köszi, voltam, a doki azt mondja nem magas, én szédelgek. vszinüleg emiatt van, lehet meszesedés mert nyaki és gerint csigolyagondok azért vannak.
Ezekről a májkárosító gyógyszerekről én is hallottam, ha egy mód van rá s mig lehet kerülném ezeket, de ugy látom, hogy nem fog menni, ezért gondoltam, hogy még több!!! odafigyeléssel le lehetner nyomni a 7,33-as
Séta? az van, megvan a napi sétám, bőven. igaz aktivan nem sportolok, csak szolidan. pici torna. amennyit a szervezet ugy gondolom megkiván.,
nos, igen, ezt szedem én is a halolajat, ill. a kapszulát, napi kettőt, aztán a Béres immunrendszer témában naponta azt a borzadványt iszom C vitaminnal, és a Pro activ vajat eszem, kenyeret igaz, azért a barnát picit kedvelem, dehát már azt sem? semmi édes, semmi zsir, semmi ilyen ételek, semmi tészta, gyümiket azt igen, dögivel.
és annyira mérges voltam, hogy pénteken 7,33 lett a koleszterin, a trigli 2,o és a vas 35, ezek mutatkoztak magasnak.
Most akkor? mit nem kéne még ennem?
persze a genetika!
sziasztok, bocsi itt vagyok, csak közben a privikre is válaszolgattam.
hááát igen, 7,3 az enyém, annyira ügyelek, semmi nasi, lehet hogy amiatt is felmegy a koleszterin hogy emlékeimben eszembe jut sokszor, a jó kis házi disznótoros, a jó kis disznósajt koviubival, a jó kis cupákos pörkölt nokedlival, húha, ezek csak emlékek, lehet ettől is felmegy a koli?
Szerencsére nem vagyok édesszáju, néha azért egy-két kagylóscsokinak nem tudok ellenállni, egy az nagyon ritka, már hosz ilyeneket is ennék,
akkor? marad a genetika! de ilyen peches hogy lehetek, hogy pont ilyent örököltem és emellett még a jó kis immunproblémákat is.
Ja és a halolaj kapszulát javasolta szedni napi 2 mg halolajat. Kiváncsi vagyok változik e valami 2 hó múlva. Sportolok, le akarok adni 5-6 kilót.az étkezésem az eddig sem volt rossz ilyen szempontból egy picit az édességet vettem vissza, de mondjuk a csokira azt mondta az nem rossz.De ilyen pékáru dolgokat pl kakaóscsiga kihagyom azóta.
Tisztázzuk már a dolgokat. Koleszterinnek két válfaja van. Életkor,érrendeszer állapota sok mindent meghatározhat. Van aki azt mondja egy jó sétával ia csökkenthető
Orvoshoz vele. bízzz meg benne.
A saját tapasztalataimat tudom leirni:
A koleszterincsökkentéshez a diéta kevés, pláne, ha örökölt hajlam van rá. Mert a legtöbb koleszterint a máj termeli. A koleszterincsökkentő gyógyszerek is erre hatnak.
A legjobb koleszterincsökkentő a mozgás, pl futás. Ha van súlyfölösleg, akkor attól is meg kell szabadulni. 3. helyen áll a diéta, s negyedik a gyógyszer, ha az előzőek nem működnek valamiért.
Nálam családi hajlam volt rá. Anyukámnak is magas, ráadásul ő be is sárgult a koleszterincsökkentőtől. Ezért nekem az volt a "taktikám", hogy fogytam (nem igazán volt rajtam sok, a BMI indexem még normális volt, de a felső határ fele volt), s egy héten 3* mozogtam. A evésben arra figyeltem oda, hogy egy héten 2* egyek tengeri halat (előtte sem volt olyan az étkezésem, hogy indokolja a magas koleszterinszintet).
3 hónap múlva mentem kontrollra. Normális volt, ill. egy picit a jó volt magas, de utána fél év múlva minden jó volt, s azóta is rendben van.
Most a tesómról derült ki, szóval ő is örökölte a hajlamot.
Sajnos nincs jó hírem számodra
Ne reménykedj, hogy napokban mérhető a koleszterinszínt csökkenés. A férjemnél szeptemberben diagnosztizálták. Három hónapig csírákon, magokon és max extra szűz olivaolajjal készült salátákon, teljes kiőrlésü kenyeren, süteményen élt.
Mikor visszament, magasabb volt az értéke mint előtte. Kórosan magas Ő most 29 éves és 190 cm-hez 93 kg, tehát nem dagadt. A doki szerint nem a táplálkozással, hanem az örökléssel lehet kapcsolatban
Amúgy az ő szintje 6,8 volt szeptemberben, és 7,2 decemberben. Most gyógyszert szed három hónapig... Ami hamarosan letelik. Nagyon kiváncsiak vagyunk már az eredményre
Mindenképp menj el orvoshoz, ne próbálkozz magad otthon csökkenteni. Mi megpróbáltuk, de nem jött be
Üdv: Gabi
belgyógyászok zsírmentes, illetve pici zsiradékos ételeket javasolnak.
nem mindegy a korod, a testsúlyod (BMI index) és hogy sportolsz vagy lustuló életmódot élsz!