Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szemtréning-iriszdiagnosztika

Torolt_felhasznalo_930160
Torolt_felhasznalo_930160
Létrehozva: 2008. március 31. 14:02
Szemtréning – Íriszdiagnosztika


Dr. Ozsváth Mária


Összefoglalás


„Jaj de fáradt a szemem!” sóhajtunk fel sokszor a számítógép monitora vagy a televízió képernyője előtt, amikor órákat töltünk ott. Mert bizony nemcsak a testünk fárad, hanem a szemünk is jelez, könnyezik, szúr, viszket.


A szemünket is edzeni, tornáztatni kell, hogy ne „lustuljon”, ne fáradjon el hamar. Ehhez elég óránként felállni néhány percre a számítógép elől, speciális gyakorlatokat végezni, rendszeresen tornáztatni. Megfelelő gyakorlatokat a www.szemtrenerek.hu weboldalon lehet találni. Ha megszokjuk és alkalmazzuk is ezeket, sokkal kisebb a látásromlás veszélye, hiszen nem felejt el pislogni, könnyet termelni a szemünk, a nyak izmai sem fáradnak el.


Nagyon fontos a számítógépes munkahelyeken a megfelelő ergonómiai kialakítás, a képernyő megfelelő távolsága. A táplálkozás sem utolsó szempont jó és tartós látásunk megőrzésében. A szem és a máj elsősorban a kínai gondolkodásban szorosan összefügg, ezért ajánlatos odafigyelnünk táplálkozási szokásainkra is. Fontos a napi „többször keveset” étkezés kialakítása. Ételünk tartalmazzon egyenlő arányban szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.


A stressz kezelése is fontos a látásunk prevenciós karbantartásánál, mert a tartós stressz görcsös állapotot idézhet elő a szemünkben is, s ennek hosszú távon következményei lehetnek. A vérnyomás, a vércukor, a koleszterin, a pajzsmirigy túlzott működése vagy nem megfelelő működése, mind-mind hatással lehet a látásunkra.


Természetesen az orvosi diagnózisra is nagy szükség van szemünk állapotának felmérésekor. Az egészséges emberek is jól teszik, ha kikérik szakember (a szemorvos, a szemtréner) tanácsát, aki pontosan megmondja, milyen gyakorlatokra van szükségünk.


A prevenciós szemészet nem más, mint olyan alternatív életmód- és életviteli tanácsadás, amely a látás tehermentesítésével foglalkozik.


Tartalomjegyzék


1. A szemtréning

1.1 Íriszdiagnosztika, mi is ez?

1.2 A módszerek részletes ismertetése

2. Megelőzni jobb, mint gyógyítani

3. Szemgyakorlatok

4. Egyes tápanyagok hatása a szemre

5. Az öt elemtan és a szem

6. A szemgolyó anatómiája

7. „A tizenkét tibeti képernyős” gyakorlat

Irodalomjegyzék


1. A szemtréning


Egy prevenciós eljárás, ahol a látást tehermentesítő életmód és életviteli módszereket hívjuk segítségül.

Ezek a lehetnek:


táplálkozás
mozgás
kínai gyógymódok
vitaminok
relaxációs technikák
szemizom gyakorlatok és
lelki segítségnyújtás a szemproblémákkal hozzánk forduló embertársainknak


Fő feladatunk a látás megőrzése és a maradék látás megtartása. Amikor a szemet vizsgáljuk, akkor az egész embert vizsgáljuk, így tudunk csak igazán jó prevenciós tanácsot adni, hiszen a szem nem választható külön az emberi testtől. Az egészség fejlesztésével a jól látást vagy jobban látást is tudjuk fejleszteni, a megfelelő technikák kiválasztásával és alkalmazásával.


Prevenció – Magába foglalja mindazon törekvéseket, melyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását, a károsodás további súlyosodásnak kivédését szolgálják.


Prevenció szintjei


Elsődleges megelőzés – primer prevenció
Másodlagos megelőzés – szekunder prevenció
Harmadlagos megelőzés – tercier prevenció
Kockázati tényezők megelőzése – primordiális prevenció


Primordiális prevenció – Általában össztársadalmi, kormányzati tevékenységek, melyek célja megakadályozni a tömegesen veszélyeztető tényezők – környezeti, gazdasági, szociális, magatartás-és életmód-minták – kialakulását és elterjedését.


Primer prevenció – Középpontjában az egészség általános védelme és támogatása áll.


Célja:


az egészségkárosodás, és a megbetegedés bekövetkeztének megelőzése,
a fizikális ellenálló képesség, a mentális jólét, a környezeti biztonság megőrzése és erősítése,
a fertőző betegségekkel szembeni védettség védelem erősítése.


Egészségfejlesztés (health promotion) – Az egyén a populáció általános egészség potenciáljának megőrzésére, megerősítésére és növelésére irányuló törekvések, intézkedések.


A betegség megelőzés (disease prevention) – Koncepciójukban különböznek, míg a betegség megelőzés egy konkrét betegség megelőzésére szolgál, addig az egészségfejlesztés az egészség általános értelemben vett támogatását jelenti.


Az 1997. törvény az Egészségügyről lehetőséget adott egy új szakmának, éspedig a látást tehermentesítő életmód és életviteli korrekciókat alkalmazó szemtréner szakma kialakulásának.

Szemtrénerek képesítő vizsgája

A szemtrénerek az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben tesznek képesítő vizsgát. A szem reflexológiája (íriszdiagnosztika) alapján döntik el, hogy egyénre szabottan kinek milyen életmód változtatásra van szüksége a látás tehermentesítése céljából
  1. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. június 17. 17:505.

    Kísérletéhez felkért önként jelentkező íriszdiagnosztikaákat  és 64 rákbeteget és 41 egészséges embert vizsgáltatott meg velül úgy hogy valamennyien talpig csadorban voltak. és csak a szemük látszott ki alóla.

    Az eredmény katasztrófális volt. Sem banális sem előrehaladott betegségeket nem ismertek fel az íriszdiagnosztika "mesterei ".

    Valószínű átértékelésre szorul az a tény hogy ezt a "tudományágat"

    lehet-e használni valamire is érdemben.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_930160 (1)
    2008-03-31  14:02
  2. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. június 17. 17:434.
    Íriszdiagnosztikát  Dr K. Münstedt egy német onkológus konferencián  kísérletekkel igazolva megcáfolta.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_930160 (1)
    2008-03-31  14:02
  3. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. június 17. 17:413.

    Íriszdiagnosztika bezonyítottan

    szemfeényvesztés

    azt mondják.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_930160 (1)
    2008-03-31  14:02
  4. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. június 17. 17:392.
    Remélem azóta meg is szünt az ilyen és hasonló vizsga. Mondtam már, hogy az egész egy nagy szemfényvesztés?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_930160 (1)
    2008-03-31  14:02

Címlap

top