Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Jó tanácsok a nyaralásra
Van akinek természetes, a másiknak esetleg eszébe sem jut. Talán csak akkor, ha megtörténtik a baj. Szedjünk össze pár jó tanácsot, hogy a nyaralás igazán jó legyen, ne pedig stresszelés.
Na, akkor kezdem: utazási biztositás, Eü- kártya kiváltása. Még sosem volt szükségem egyikre sem külföldön, de mi van ha.......
Nem tudom, illik-e ide, de izgalmas volt a cikk:
http://infovilag.hu/hir-11966-dobogokotol-magas-t atraig-uj-magyar.html
Jó pihenést mindenkinek!
sejtem:) abban a kempingben is van ahova mi szoktunk menni
Ti konkrétan hova mentek? melyik városba?
Őszintén bevallom, hogy soha nem voltunk még sem hotelben, sem apartmanban..... Évekig egy öreg sátorral jártunk, aztán vettünk egy szintén nagyn öreg lakókocsit:)
Azért az ember azt gondolná, hogy egy ötcsillagos hotelben nem kell a szobalány után fertőtleníteni:)
igaz, kempinget felesleges fujkodni
En csak hotelrol beszelek, ahol naponta, a szobalany utan erdemes befujni mindent, en dolgoztam szobalanykent, egy 5 csillagos osztrak hotelben egy szezont, en tuti nem nyulok semmihez, amig ki nem fertotlenitettem, amit lehet.
Volt már rá példa, hogy a Párom megbetegedett és nem volt megfelelő gyógyszerünk, én a diagnózist mondtam meg a gyógyszerésznek, és az alapján tudott gyógyszert adni:)
Hallottam már erről a spréről, de még nem vettem, mivel a saját cuccainkat visszük, tehát nem más után megyünk egy szobába. Persze a kempingben közös a fürdő, WC, viszont 3 óránként takarítják, fertőtlenítik olyan az egész mint egy patika... Ez is oka annak, hogy mindíg ugyanabban a kempingben táborozunk le.
Még az jutott eszembe, hogy aki tengerhez megy annak ajánlott valami szemcseppet vinni, mert van akinek irritálja a szemét a sós tengervíz.
Mi hosszú időre megyünk, és van hűtő a lakókocsiban, úgyhogy ez kegkönnyíti a dolgokat kaja ügyben.
Sör, ásványvíz lekvár ott is kapható és ha bevásárló központba mentek akkor ugyanannyi, mint itthon. Értelem szerűen a kempingekhez, apartamokhoz tartozó boltok drágábbak, de van Conad ami olyan mint itthon a Spár, van Dico ami diszkont, olyan olcsó mint itthon a Lidl, vagy Penny (www.dico.it) a honlapon fent van hogy hol van boltjuk.
Az olasz péksüteményeket nem nagyon szeretjük, meg sem közelítik a mieinket, a kenyerük is drága és nem igazán jó, én viszek kenyérsütő gépet. Értelem szerű, hogy 1 hétre nem érdemes elvinni.
Drágák a felvágottak, igaz nagyon finomak, de baromi drágák. Amíg nem volt hűtőnk akkor is vittem vákuumcsomagolt szeletlelt füstölt szalámit, az nagyon jó volt.
A hagyományos sárga színű paprika ott nincs, csak kaliforniai, viszont rengeteg és sokfajta paradicsom.
Kempingbe mivel mentek? sátor? lakókocsi?
Nem koztelezo, maradjunk annyiban.
Egyszer egy holland motoros belemjott hatulrol magyar rendszamu kocsimba Ausztriaban, es nem volt ilyen kartyaja, sem nekem, megis minden ment, mint a karikacsapas.
De nekem tokmindegy, en csak leirtam a szabalyt.
Tok jokat irtal, errol jutott eszembe:
gyogyszer-problema:en ugy oldom meg, hogy pl. az idei nyaralaskor kellett kohogesre gyogyszer nekem, amit nem vittem, de tudom a hatoanyagat latinul, azt leirtam a gyogyszeresznek, es siman tudta, mit akarok.Pl:Acetyl-cistein, ez van itthon az ACC-ben.
Ugyanigy, ha paracetamolt kersz, mindenhol ugyanazt kapod, stb, stb.
Meg a szamomra egyik fontosat elfelejtettem eddig!
Lehet kapni Magyarorszagon is a Schleckerben, de a Dm-ben is , kb. 800 Ft, egy pumpas spray, es befujni vele a hotelszoba osszes kilincset, csapjat, wc-t, zuhanyzot, 30 mp alatt megol minden virust, bakteriumot, gombat, koztuk a hepatitis variansait is.
En mindig hasznalom, nem budos, alkohol-alapu, meg is szarad azonnal, de meg soha nem volt sehol semmi bajunk, se hasmenes, se semmi, pedig voltunk Egyiptomban, meg Tuneziaban is.
Kb. 2 perc naponta, es megeri,ezt is a mi hotelunk vendegeitol tanultam
Mi Olaszországba megyünk és minden évben kiváltjuk. Szerencsére még soha nem volt rá szükségünk, remélem az idén sem lesz.
Jó ha megvan, talán megkönnyíti az ügyintézést ha szükséges.
Szerintem akár kell akár nem semeddig sem tart a zöldkártya kiváltása, ingyen van... ugyanúgy mint az EU-s TB kártya... el kell vinni aztán ennyi.
nem egész 2 hét múlva indulunk hosszú időre nyaralni lakókocsival, kempingbe, úgyhogy most nálam friss az élmény....
HÁzipatika: a személyre szabott gyógyszereken kívűl láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó,, széntabletta!! -mert ha valakit elkap, akkor arra azonnal szükség van,- Fenistilt, ragtapasz, némi kötszer, fertőtlenítő. És az számomra elengedhetetlen Calcimus ampulla.
Van külön mini patika ami kb egy gyufásdoboznyi csomagot jelent, egy-egy ilyen csomag van a strandtáskában, a autóban és az aktuális táskámban amit viszek magammal. Van benne 1 Calcimusc ampulla, 1szem fájdalom csillapító, és 1 görcsoldó, és 1-2 ragtapasz, 1 nedves törlőkendő-olyan picike csomagolt- Vészhelyzet esetén ha az ember többkilóméterre van a szálláshelytől jól jön ez a mini (tavaly beleúsztam egy medúzába, mire kiértem a partra duplájára dagadt a jobb karom ahol rámcsavarodott szegény pára)
Aki allegriás annk elérheztő helyre kell tenni a gyógyszerét, spréjét, ez is apróság de fontos és az ember a pakolásnál elfelejti.
Ha kell akkor ajánlott helyet hagyni a vércukormérőnek.
A pénzünket itthon szétszortírozzuk, nagyjából a főbb költségformákra, hogy utiköltség, benzin, autópálya díj, szállásdíj, költőpénz és külön külön helyekre tesszük el, soha nincsennek egy helyen.
Tavaly a teljes összeg 80%-át itthon felehtettük-a Párom- és kb 400 km utazás után kellett hazajönni érte..... no comment!
Ezen felül értelem szerűen iratok, biztosítások, autó papírjai.
KEvés ruha, mert az ember úgyis vesz 1-2 újabb nyári darabot a helyi vásárban, piacon.
Vízpapucs(én csak így hívom) akár kimustrált darab is lehet, de ha valaki nem szállodába megy, akkor ajánlott egy olyan gumipapucs amibe zuhanyozni jár...
azért írtam a házipatikát első helyre, mert véleményem szerint a pénzen kíkvül ez a legfontosabb dolog. Bármi mást az út alatt bárhol meg lehet venni, legyen az ruha, cipő, napozóágy, fésű, hajkefe, takaró, törülköző, pizsama stb,stb, de külföldön elég nehéz a gyógyszervásárlás, mert nem tudni, hogy mi milyen néven fut, és hogy recept nélkül kapható-e.
1. Kötelező a Zöldkártya kiváltása az alábbi országok területére:
Albánia Andorra Belorusszia Bulgária Irán Izrael Moldávia Marokkó Törökország Tunézia Ukrajna, stb.2. Különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása többek között:
Bosznia- Hercegovina Görögország Montenegró Olaszország Románia, stb. területére3. Nincs szükség Zöldkártyára az EU tagállamainak területén, mint pl.
Ausztria Csehország Franciaország Lengyelország Németország Spanyolország Szlovákia Szlovénia, stb.és a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országaiban, amelyek irodájával a Magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött, mint pl. Horvátország és Svájc.
Fontos! A 3. pontban felsorolt országokban elegendő a magyar rendszámtábla és a szabványos „H” matrica a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (továbbiakban: KGFB) fedezet igazolására, külföldi utazás esetén.
További információ a www.mabisz.hu oldalon.
Persze sok fugg attol, hogy hova mesz nyaralni, de gondolom te a klasszikus hoteles nyaralasra gondolsz.
Akkor tenyleg nem kell mas, mint biztositas, en mindig premiumot kotok, parszaz forint a kulonbseg, de a szolgaltatas lenyegesen jobb!Smecta por, laz es fajdalomcsillapito, ruhak, pipirecucc.
Apropo ruhak:egy-ket nem annyira lazulosat is erdemes tenni, mert nincs annal trébb dolog, mint amikor valaki shortban és strandpapucsban csattog le vacsorazni...
Mi mindig viszünk hotelbe is egy 6-os dobozos kolat, plusz kicsi vizet egy kartont, meg a gyereknek egy zsugor kis almalevet, mert a minibar huzos, es este ha innal egyet, nem dobja meg a szamlat.
lehet,hogy sporolosnak hangzik, de en hotelben dolgozom, es nalunk a vendegek egy hetre ket gyerek ket felnott 4000 eurot fizetnek, es megis hoznak innivalot, pedig van penzuk dogivel.Toluk tanultam, hogy uditot vinni nem ciki.
az utóbbit gondoltam, nem aznap reggel
Tavasszal erdemes megnezni. Vagy MOST ROGTON
én a fésűt hagyom itthon rendszeresen
Minden más megvan, mert előző este bepakolok, és csak a reggeli cuccok maradnak az indulás napjára Ha meg kimarad valami esetleg, éjszaka mindig beugrik
Papuccsal szerencsere nem elunk, kulonben lenne jopar nalunk is
Nálunk útlevél, repjegy mindig nálam van, mert volt már hasonló akciónk, nevezetesen, hogy vissza kellett fordulnunk, mert a párom otthon hagyta az útlevelét.
Szokásom, hogy mielőtt kilépünk az ajtón még egyszer ellenőrzöm, hogy megvan-e minden: útlevél, repjegy, bankkártya, pénz (magyar forint is a taxira a reptérig, mert volt már, hogy csak euró volt nálunk, szerencsére a taxis elfogadta, de nagyon szarul váltotta). Ha ezek megvanak, nagy baj nem lehet.
Viszont millió papucsunk van mindkettőnknek, mert egy időben azt rendszeresen otthon hagytuk, így mindenhol venni kellett újat.
Vagy hogy egyik haverom szokta mondani: egeszseg legyen a tobbit megvesszuk!
Trefat felreteve, biztositas legyen, alapveto gyogyszer, sebtapasz, PENZ, mas nemnagyon kell. Ja ruhabol mindig kevesebb kell mint amit viszunk. De ezt hiaba tudom nem sikerul eleg keveset pakolni Ja es rengeteg jokedv. Akarmilyen problema merul fel ha pozitivan allsz hozza, nemi humorral akkor nem lesz elrontva egy napod sem
Térképből sosem lehet elég!
A ruhák felét vissza kell tenni a bőröndből a szekrénybe, pénzből viszont kétszer annyi kell!