Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Meggyszörp
Sziasztok
Szeretnék csinálni meggyszörpöt, olyat amit el is lehet tenni.Ha valakinek van kiprobált receptje azt szivesen venném.Mi azt szeretjük ha nem túl savanyú, de nem is túl édes.Meg lehet úszni a magvalást ilyenkor?Mert az nagyon durva meló, gondolom át kell paszirozni hogy kijöjjön a leve, ahhoz ugye nem kell kimagozni?Köszi
cell
Igen, mert nem kell bele, annyi töménytelen cukor. Édes lesz a lekvár, de nem szirupos. Már kitapasztaltam, hogy kb. mennyi mennyiséget teszek belőle, hogy ne kocsonya legyen, hanem lekvár, dzsem, stb.
Jó munkát: Kati
ez a zselésítő nekem is bejött. eperhez is nagyon finom volt. megmaradt a gyümi természetes íze. már alíg várom a barack szezont:)))
magozni azért is érdemes mert az összetört magtól rossz íze lehet a dzsemnek/szörpnek
jó munkát:))
Köszönöm a válaszokat...akkor nem uszom meg a kimagvazást de nem baj végül is ráérek...ki fogom probálni valamelyik receptet....asszem holnap lesz a napja csak még le kell szednem a meggyet is
cell
Sziasztok!
Én pont tegnap álltam neki szörpizni. Volt egy elképzelésem, és ez be is jött.
Volt egy láda megyem, amit kimagoztam, összetörtem először krumpinyomózal egy szűrőben, aztán botmixer, megint szűrés, és egy kis csöpögtetés. Max 2 óra. A túl nagy rostdarabokat megpróbáltam nem a lébe hagyni. A 7 kg meggyből lett tisztán 3,5 liter lé, és 2,5kg gyümihús. A léhet tettem szűk egy liter vizet, és 2,1 kg cukrot, egy kis citromsavat. A húshoz 2 zacsi 3:1-es dzsemesítőt, és fél kiló cukrot, meg egy pici citromsavat.
Felfőztem, üvegekbe tettem és most is dunctban van még.
Így kicsit bonyolult, de 2-3 óra alatt megvolt, és nagyon fini pikáns, de nem savanyú a dzsem is és a szörp is.
Azért érdemes kimagozni, mert így a megmaradó gyümihúst nem kell kidobni, nem sok kb. 4 üveg, de ez is valami.
Bocsi a hosszú csacsogásárt. Jó befőzést: Kati
Szia!
A mennyiségekre nem emlékszem, mert pici voltam, de a magozásra igen
Tehát kimagoztuk a meggyet, kapott a nyakába sok-sok kristálycukrot, pár napig kevergetni kellett, jól kiengedte a levét + lehetett "rájárni", a végén még kinyomkodtuk, azután az egyik fele meggyszörp lett /nem szerettem, azóta sem kedveltem meg/, a másik viszont cukrozott meggy, amit szintén befőttes üvegekben némi tartósítóval eltettünk télire, és a sütikben landolt Az a fele valami isteni, finomabb, mint a lekvárok - de nem kell agyonnyomorgatni a szörpkinyeréshez!