Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Macska lakásba?
2008-06-23 15:141.
Létrehozva: 2008. június 23. 15:14
Sziasztok! 4 éve van egy cicánk, azóta vitázunk a férjemmel. Szerinte kínozzuk szegény állatot, amiért lakásban tartjuk. Ő úgy gondolja, hogy macska csak kertes házba való, ahol tud kedvére csavarogni, vadászni. Valóban, a miénk nagyon szívesen vadászik, minden legyet, bogarat elkap. Tegnap este majdnem kiesett az ablakon, annyira kereste a "játszópajtásokat". Néha tényleg úgy néz ki, hogy unatkozik. Ma beszélt telefonon a húgával, aki azt mondta, nem csak a nyaralásunk idejére, hanem ha úgy gondoljuk, véglegesen is magához venné Cicukát. Nekem a gondolattól is a szívem szakad meg, most is bőgök, nem akarom. De azt mondtam, menjen a macsek ki egy hétre, lássuk, hogy érzi magát, aztán majd döntünk. Eddig mindig azt hallottam, hogy a cicának tulajdonképpen mindegy hol lakik, kertben, vagy lakásban, az adott területhez ragaszkodik, jól érzi magát. Valóban így van? Tavaly volt velünk nyaralni, akkor élvezte a kertet, szívesen járt ki, igaz, ott nem volt más macska a környéken. Sógornőmnél meg van vagy 5 macsek. Mik a vélemények? Kínzás a panel a cicának vagy nem? Ha jól érzi magát kint falun, adjam oda és látogassam, vagy ragaszkodjak ahhoz, hogy otthon maradjon velem? Ha lehet, szidást nem kérek, csak gondolkodom. Imádjuk a cicát, épp ezért azt szeretnénk, ami neki a legjobb.
Macskaimádók figyelem!
A nyár macskás eseménye - Cicalimpia 2008
Fődíj: 50.000Ft-os "Macskák álma" csomag
Nevezzetek, érdemes: új a honlap, nagyok az esélyek a nyerésre!
http://www.macska.tv/cicalimpia
Sok sikert!
Semmit nem rontottatok el a kaparófával! A macska már ilyen! Vagy elfogad valamit/valakit, vagy nem. Erőszakkal rávenni valamire macskát....
Régi arab közmondás: nem az a legény, aki elvezeti a tevét az oázishoz, hanem az, aki ráveszi hogy igyon, ha nem szomjas!
Gyuriur
Én sem adnám oda , kinticica sajnos sok eset van amikor eltűnik, elcsavarog elüti az autó stb... csúnyán fogalmazok, de "fogyóeszköz lesz" Persze , a ti döntésetek és ,ha úgy gondoljátok....
Nekem 11 éves cicám ,nem hiszem, hogy jobb lenne neki az utcán , kertben ,túl finnyás ahhoz , hogy homokbaérjen a lába .Bár igaz , hogy ő világ életében szobacica volt :)
Kívánom, hogy sikerüljön meghozni a helyes döntést:)
Szép napot:)
Szia!
Nekem 2 macskám van itthon és szerintem halálosan jól érzik magukat. Az egyike a D.Plaza-ból hoztuk, a másikat a Ferihegyi reptérről mentettük ki, mert ott nem szabad állatoknak lenni. Nem hiszem, h megbánták, hogy itt élnek velünk. Ágyben alszanak, jó kajákat esznek és egymással játszanak. Marcika mondjuk azért lett, h a Cicike ne unatkozzon. És tök jól elvannak. Én nem adnám őket sehová. Azért hogy aztán kivasalja egy autó, mert nem rutinos közlekedő... semmiképp sem. Szerintem, ha látogatnád, utána már nem is biztos, h megismerne. Én azt mondom ne add oda, de persze a ti döntésetek.
Üdv, Edusk
ja, és ha nem földszinten laktok, akkor nagyon ajánlatos vmilyen hálót szerelni az ablakra vagy erkélyre, mert amelyik macska leeshet, az előbb-utóbb le is esik...
nyaralás idejére meg sokkal jobb a macskának, ha a lakásban, a megszokott környezetében hagyják és vki bejár etetni és kicsit foglalkozni vele. a környezetváltás a macska számára sokkal nagyobb stressz, mint a kutyának. erre az esetre is nagyon hasznos, ha van játszótársa, sztem ezt meg kellene fontolnotok, sok problémát megoldana.
Hamár témánál vagyunk: TI MILYEN MACSKAALMOT HASZNÁLTOK?
Mennyire vált be?
Ahol 5 cica van ott már nem tudnának úgy törődni vele mint te az egyetlennel.
Nekem is van egy 4 éves kandúrom...lakásban él amióta megszületett. Játszik szinte egész nap. Semmi pénzért nem adnám kertes házba.
Szia!
Én nem adnám oda a helyedben. Nekünk kijárós cicánk van, tél végén 2 hétre eltűnt, pár plakátnak köszönhetően találtuk meg elég ramaty állapotban. Azóta is rettegek, hogy megint eltűnik. Kertes házban lakunk, utcáról lett befogadva, nem lehet bezárni... Az előző cicánk lakásból került ide, ő is elég balszerencsés volt: előfordult, hogy toklász szúródott a szemébe, májgyulladást kapott fertőzött valamitől stb....
Köszi a válaszokat! Most elmegyek, de este vissznézek.
KÖszi! Sziasztok!
ui.: cica marad, a férj pedig este topicot olvas!
ha már egyszer panelba vettél macskát(nagyon kellett?),akkor már felnőtt macskaként már ne ajándékozd el!!!ha eddig kibírta,bírtátok...
a cicus belenőtt a kis kuckótokba,fogalma sincs a kinti világ nagyságáról és veszélyeiről...és azt most nélküled kellene megismernie....kissé elanyátlanodva.
nem bántásképpen,de a férjednek adok igazat,panelba nem való állat,kivéve aranyhal,max. hörcsög!
Ha kutya lenne,akkor igen,szüksége van rá,hogy kimehessen,de egy macska teljesen jól elvan a lakásban.Ha foglalkoztok vele,akkor semmi gondja nincs azzal,hogy nem mehet ki.Nekem egyszer kiesett az ablakon a macskám(a másodikról).Rohant vissza az ajtóhoz,hogy haza akar menni,ahelyett,hogy szabadságtól megrészegülten végre megszökhessen.Ha házhoz van szokva-márpedig négy év alatt egy ellustult házicica lett belőle,előbb fog elpusztulni az utcán,mint boldogan egerészni...
ez az, erről beszélek!
enyém mindkettő kicsiként került hozzánk, de 1-2 hónapig nem engedtem ki, hogy megszokják a lakást. nem is mennek el soha egy egész napra sem, hiszen enni is bent esznek. igaz, én éjszakára ma is igyekszem bezárni őket. szépen alkalmazkodtak, tudják, egy biz. idő után pizsiosztás és alvás. végig is alusszák az éjszakát és reggel menetrendszerűen kéredzkednek ki.
szia! nekem most 3 cicám van, közülük kettő kijárhat. DE: a legifjabb és majd az összes többi is CSAK ÉS KIZÁRÓLAG benti cia (lesz). sajnos odakint ezer veszély leselkedik rájuk. a kendvenc első cicám,at autó ütötte el, így veszítettük el, de előtte még túlélt 1 mérgezést és 2 légpuskalövedéket. egy eddig bent élt macskát meg különösen nem engednék ki, mert teljesen tapasztalatlan. én nem hiszem, hogy szenvedne a lakásban a cicátok, a mi csakbenti leányzónk is vadássza a lecseket stb. jól érzi magát.
szóval ha jót akarsz a cicádnak oda ne add senkinek!!!! főleg ne engedjétek szabadonm, egyrészt mert rögtön elveszít benneteket+ateljesen ismeretlen környezet, tuti benneteket keresve eltünne.
amikor mi pl. költöztünk, akkor 1 hétig nem engedtem ki őket, utána pedig együtt mentünk ki napokig az udvarunkra. mondjuk hülyeségnerm tartom, hogy a macska a helyhez kötődik, mert ők igenis hozzánk kötödnek. nálunk még a legnagyobb csatamacska se ment vissza a régi házunkhoz.
ja, és kevés kert van, ahol nincs a közelben forgalmas út, ahol bármikor elüthetik!! szerencsére nálunk nincs ilyen veszély, de ha lenne, tuti nem engedném ki egyiket sem! így "csak" a környező házaknál lévő kutyáktól féltem őket, és csak remélni tudom, hogy elég óvatosak. ugyanakkor látom, mennyire imádnak kint lenni, de csak az egyik csavargós, a másik alig megy ki a kertből. mindenesetre szívesen megspórolnám a napi stresszt!
akárki akármit mond...
Szia:) cicabarát.
Tanácsot én sem fogok mondani, csak gondolkodom egy kicsit veled!
Én biztosan nem vinnék panelba macskát. Nem természetes (még megközelítően sem - egy állatnak a panel. (Még embernek sem, de ez más kérdés - 20 évig laktam panelban... )
Ha mindenáron valami állat kell valakinek, akkor inkább egy kistermetű, nyugis kutya. (Vagy egy türelmes férj...)
Nekem kutya sem volt panelban, de hasogatott a szívem érte - mégsem!
Ellenben azt mondom, ha valaki költözik, akkor inkább vigye magával állatát, mint elvi megfontolásból hagyja el, vagy kergesse, ajándékozza el.
Kétségeim vannak a felől is, hogy egy panelban felnőtt cica vajon nem sínylene e meg egy környezet és gazdiváltást nagyon (főleg egyszerre)!? Akkor pláne, ha egy elkényeztetett, ápolt, s.ggekinyalt egyetlen Cicuskából hirtelen 4 mellé ötödik parasztosmacskává kellene átváltozni, feltalálnia magát, s megtanulni mindazt - több évesen - ahova a többiek "beleszülettek". Egy pirosmasnis szobacica úgy fest a pajtában egerészés közben, mint plázacica malterhordáskor...
Van egy mondás: "öreg fát nem szokás átültetni". Ez igaz emberre mindenképpen - de szerintem állatra is.
Feltétlenül jobb egy macskának kertes házban, akárki akármit mond! De ha már...
Tudom, hogy nem segítettem sokat, s talán nem is akartam - mert nem tudtam.
Gyuriur
Egyébként tényleg ne add oda!!
Csak magamat tudom ismételni, hogy az a fontosabb, hogy szeretitek (ENNYIRE NAGYON ), nem a négyzetméterek száma!
Ja! Én ismerem a férjemet s tudtam,h váratlanul is odavihetem,igaz morog ,de aztán ő szereti a legjobban!
Ők így jöttek!