Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Oviba megyünk
2008-08-12 12:001.
Létrehozva: 2008. augusztus 12. 12:00
Sziasztok!
Októbertől ovis lesz a "nagy" fiam. Milyen ruhákat vegyek neki? Miben vannak az oviban? Inkább melegebben kell öltöztetni, vagy kimelegednek úgyis a sok játékban (télen, fűtési szezonban)? Cipők, szandálok? Egy kabát elég, vagy legyen egy tartalék is?
Tisztasági csomag miből áll?
Köszönöm!
Beus
Öröm látni az ilyen anyukákat, akik a gyerekkel együtt készülnek az ovi kezdésre!
A legjobb az alkoholsfilc, nem fogja össze a ruhát és nem jön ki hamar.
Valóban kaphatók előregyártott jelek, de ha rám hallgattok, inkább hímezzétek ki ti, mert ez egyszer nagyon szép emlék lesz. A "kicsi" fiam /32 volt hétfőn/, még ma is emlegeti a fehér inget, aminek a zsebére hímeztem a pettyeslabdát, vagy a nadrágot, aminek azért volt bőrből a labda, a térdénél, mert elesett és kiszakadt!
Szóval, ha van időtök varjatok!
sziasztok!
az én kisfiam is most kezdi az ovit :) gondban vagyok a jelekkel...nálunk is minden ruhadarabba kérik a jelet belerajzolni/varrni (gatyeszba, zokniba is) Vettem textilfilcet, de a legtöbb ruhacimkén szétfolyik, a ruhákat pedig nem szívesen színezném ki (gondolom ott is szép nagy paca lenne belőle)
Látom írtátok az alkoholos filcet is. Ez nem fogjka össze a ruhákat mosáskor? Nem jön ki nagyon hamar? Láttam a neten vasalhatós matricákat is 2ezer körül, de a fiam kb havonta -kéthavonta növi ki a cuccait olcsóbb megoldásban gondolkodom... Gondoltam már textilfesték-nyomda variációra is. Tapasztalt anyukák mit tanácsoltok? Érdemes ennyit szórakozni vele? Mi a legegyszerűbb? Ágyneműbe, törcsibe vettem hímzettet, de mi legyen a többivel? előre is köszi a tippeket :)
Szia,
bár már mindent leírtak a többiek, azt azért hozzátenném, hogy nagyon furcsának tartom, hogy nem mondták Nektek a szülőit. Egész biztos, hogy van ovikezdés előtt a kiscsoportosoknak.
Én lányom is most kezdi az ovit, szeptemberben, nálunk már júniusban megvolt a kiscsoportosoknak.
Ott biztos elmondják, mit kérnek, mert ez ovinként nagyon különböző lehet. Itt nálunk pl. kérnek folyékony szappant, eddig ilyenről még nem hallottam. Viszont nem kérnek fogkefét, azt kap az ovi valamelyik cégtől. Szalvétából kifejezetten az éttermit kérték, van ahol a hajtogatottat szeretik.
Sok sikert az ovikezdéshez!
Az én fiam általában szép nadrágban ment és szép pulcsiban, azalatt volt egy ovis póló. A szép ruhákat a szekrénynek abba a részébe tettük, ahol a hazamenős ruhákat tartottuk, ahhoz csak végszükség esetén nyúltak. A zsákban volt a benti nadrág plusz a kinti nadrág-pulcsi....meg a váltópóló, gatya, zokni.
Kabátból csak egyet vittünk, amiben ment, bár néha surranni kellett hazafelé, ollllllyan koszos volt, de legalább jól érezte magát
A "szép" ruhák azért kellettek, mert ha már megvettük, legalább hordja, mielőtt még kinőné
Minden délután komoly ruha-vizsgálatot kellett tartani: megvan-e minden, és ami megvan, az tiszta-e. Voltak gondok, mert az apja járt érte, és hát ugye 2 pasi.....
Szia
Szerintem a szülői értekezleten minden elmondanak.
Váltószandi mindenképpen, papucs nem lehet. Tornacipő fehér talpú, külön kisnadrág és tornapóló, ez külön zsákban, külön nagy fonott kosárban. Nálunk szerda gyümölcsnap. Két kis polcon kell gazdálkodni. A felső polcon van a csereruha (naci, póló), az alsón, amibe kimehet. A váltóbugyi és váltózokni egy zacsiban, cimkézve, külön dobozkában. 2 váltás ágynemű huzat, nálunk tök egyedi méret, így varratni kell. Én megoldottam, hogy egy onnan elballagós anyukától egész egyszerűen leboltoltam, az ő fiára méretben megfelelő ruhákért cserébe.
Fogkefe, fogkrém, kislánynak fésű. Napi alvótárs.Pizsi.
Nálunk a fogas bazi nagy, ott lehet több ruhát is hagyni, az ősz és a tavasz elég szeszélyes. Az udvarra én külön vettem turkálóban átmeneti, bélelt, és pufi cuccot. Mindegyikben legyen benne a jele. Elfér csizma és cipő is. Télen az óvónénik jobb szeretik a kezeslábast, abból biztos nincs ki a nyaka. Kesztyű legyen behúzva a kabátba. Sapka nyakas, a madzagos kibomlik, a nem madzagos meg esetleg leesik. ÉN semmi divatosat nem vittem. Tavasszal sokszor még gatyát sem cseréltem rajta, úgy vittem haza, mert tök koszos volt az udvartól, és mivel megfürdetni nem tudom, csak kezét/arcát megmosni, nem adom a koszos gyerekre a tiszta gatyát. Gumiorrú cipőt vigyél, mert lemotorozza az összeset, és sok helyen nem veszik vissza, mondván, hogy nem motorozásra lett kitalálva a gyerekcipő (biztos múzeumba járásra:-))
Télen atléta trikó, hosszú ujjú póló van rajta, melegítő naci, zokni, szandi.
Szia.
Ha végigolvasod a hsz-eket rájössz: ahány ház, annyi szokás.
Van ahol egy cipő, van ahol kettő, van ahol pizsi, van ahol semmi, van ahol tornaruha is kell.......
Tudod nyilván hová fog járni a gyermeked, azt is, h. ki lesz az óvónéni. Keresd meg. Beszélj vele, kérdezz. De javaslom, h. előtte írj össze egy kérdés-listát, mert gyakran ott helyben nem jut az anyukák eszébe sok fontos dolog.
Kezd bizalommal óvodát. Menj, kérdezz. Nem fognak elhajtani, de ha mégis, akkor ez intő jel arra, h. másik ovit keress. Sok szerencsét!
Csak tudja egyedül felvenni, és mozogni is lehessen benne. Én általában külön kabátot és olyan bélelt, vízálló nadrágot adtam, amiben aztán korcsolyára is hordtam.
Volt egy kisfiú, igazi pufi-anorákot adtak rá a szülei, szegény, csak lihegett, meg sem bírt mozdulni.
GYerekruhából szeretem a jóminőségű használt ruhákat megfizethető áron, amit nem is sajnálok, ha tönkremegy. Már nézegetem a vaterát!
Akkor nadrágból inkább vékonyabb anyagút keressek?
http://ovisjelek.fw.hu/
De elég az alkoholos filc
Nálunk évente minden gyerekre be kellett adni 1 üveg citromlevet, 1 kg cukrot és teafiltert is.
Fogat is mostak, plusz wc papír, zsepi, gyümölcs, alapítványba pénz...
És bent nagyon meleg volt télen, úgyhogy rövidnadrág!
Szerintem a lehető legegyszerűbb ruhákat vidd, nem kell, hogy vigyázzon ár, csak érezze jól magát, ez egy kívánság is!
Jöhet nyugodtan! Szeretnék nem októberben rohangálni a dolgokért, legyen meg mindene.
Télen jó az anorák?
Szájöblítőt? Beszarás... Jó az a tömény mentolos dolog nekik? Főleg, hogy azért még picit nyelnek az öblítésnél.. Az én Botim biztos nem venné a szájába, egyszer véletlenül sima fogkrémet adtam neki, úgy visított, mintha csipőspaprikát evett volna...
Valeriusz: még jó hogy írtad, ezt a kantáros nadrágos dolgot, én is nézegettem már neki, de akkor inkább marad a hagyományos nadrág.
Ovis jeleket lehet venni nekik? Nem vagyok egy nagy rajzoló- varró bajnok. A jelet jó lenne kiválasztani időben, szeretném, ha valami "jót" kapna. Engem mindig csúfoltak, mert csiga volt a jelem.
Biztos leírnak mindent, csak gyorsan egy tipp: váltóruha mindig bőven legyen a zsákban, és a cipőket könnyen fel tudja venni önállóan. Én a ruhákba alkoholos filccel rajzoltam a jelet, és nagyon egyyszerű macinacikat és pólókat adtam rá. A mi ovinkban szigorúan kérték, hogy POLÁR ne, se sapka, se pulcsi, mert nagyon beleizzadnak. Olyan nagy telek már úgysincsenek, mint a mi gyerekkorunkban, a téli cucc inkább egy könnyebb 2részes vízálló de szellőző öltözék legyen, úgyis nagyon leizzadnak.
Jó, ez nem egy tipp volt, de oldalakat tudnék még megtölteni, inkább eldugulok
Szia!
A hétköznapi ruhadarabokon túl szükség lesz még ünneplő ruhára, nem feltétlenül a fekete nadrág-fehér ing kombinációra, de valami csinos, elegáns összeálításra. Az ünnepségek mellett lesznek pl. fényképezések is.
Óvónéniként dolgozom, és látom, hogy a kisfiúk is imádnak csinosan öltözködni. Néha, ha rájuk adnak akár a póló fölé valami kis kockás, vagy pókemberes inget, dagad a mellük a büszkeségtől.
A gumis derekú nadrág a legjobb. A kantáros egyátalán nem praktikus, annak ellenére, hogy hihetetlenül édesek benne. Nem tudják egyedül bekapcsolni, megtekeredik a pánt, lecsúszik, stb.
Mivel bármikor lehet a WC-n baleset, illetve leehetik/ihatják magukat, MINDENBŐL legyen váltódarab a zsákjában. Egy ovis képes úgy magára önteni egy pohár vizet, hogy a pulcsijától kezdve a zokniáig mindene elázzon. (: A mosdóban pedig aztán le sem írom, mik történnek.
Sok szerencsét az ovihoz!
Üljetek le ha álltok!(Bár fura lenne ha állva irogatnátok )
Nekünk szájöblitöt is kellett vinni!
Az én lelkem egy kis darabja vele megy oviba, mert szomorú vagyok miatta, hogy nem lesz velem egész nap.
Köszönöm a tanácsokat! Felhívom az ovit, hátha lesz szülői. A beiratkozáskor annyit mondtak, hogy október 8-án menjünk...