Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Halálfélelem

kercsy
Létrehozva: 2008. november 25. 14:00

Sziasztok!

Már több topicot indítottam itt a nlc-n, és sok problémámra általatok találtam megoldást. Most ismét hozzátok fordulnék.

Egészen egyszerűen halálfélelmem van. Rettegek a holnaptól, attól, hogy egyszer nem lesz az, ami és aki most nagyon fontos a számomra. Ti hogyan tudjátok feldolgozni az elmúlás gondolatát? Már gondoltam arra is, hogy pszichológushoz, vagy esetleg kineziológushoz fordulok, mert ez az érzés teljesen leblokkol, megbénít. A legrosszabb az egészben, hogy végre elértem azokat a dolgokat, amiket nagyon-nagyon szerettem volna, saját lakás, márciusban érkezik a babócánk is. Szóval boldognak kellene lennem, és 2 héttel ezelőttig az is voltam. De most....

Segítsetek!
  1. 2008. november 26. 09:3634.
    Érdekes, hogy éppen azóta foglalkoztat ritkábban ez a dolog, mióta anyukád meghalt. Az ember azt gondolná, hogy ez éppen fordítva működik. Nálad van valami konkrét oka ha eszedbejut? Vagy csak úgy jönnek ezek a gondolatok?
    előzmény:
    kötöttzokni (33)
    2008-11-25  16:17
  2. 2008. november 25. 16:1733.
    Sziasztok,én is sokat agyalok hogy milyen is lesz az elmúlás,ha nem leszek már......Vannak néha halálfélelmeim,de édesanyám áprilisban meghalt,és azóta valahogy kevesebbszer jön elő.Ő már tudja,hogy milyen volt......
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

3. 2008. november 25. 15:1132.
    Hát nekem sajnos van időm agyalni, pedig még dolgozom. Nem is tudom, hogy mi lesz velem, ha januártól otthon maradok. Akkor aztán lesz időm gondolkodni. Vagy jobbik esetben már túl leszek ezen a perióduson.
    előzmény:
    BGabella (31)
    2008-11-25  14:59
  4. 2008. november 25. 14:5931.

Én is éppen kismamaként agyaltam ezen sokat... Valahogy a születés és elmúlás kérdése összekapcsolódik.

És én is néha orvosi esetnek érzem magam, annyira rettegek! De persze csak ha van időm ilyesmin agyalni...

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_111465 (2)
    2008-11-25  14:06
  5. Torolt_felhasznalo_411316
    Torolt_felhasznalo_411316
    2008. november 25. 14:5530.
    Thorwald Dethlefsen: A sors mint esély - ből idéztem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_411316 (29)
    2008-11-25  14:54
  6. Torolt_felhasznalo_411316
    2008. november 25. 14:5429.
    "Teljességében a sors csak a reinkarnációval együtt érthető meg. Ha izoláltan
    szemlélünk egy életet, tényleg kétségbe vonhatjuk, hogy a sors erői értelmesek-e –
    ezért sokan kétségbe is esnek. Nyilvánvaló, hogy ebben az életben nem mindenkiindul ugyanarról a starthelyről, és ez egészen bizonyosan nem a társadalom hibája!
    Akár vallásos, akár ateista valaki, a reinkarnációs gondolatkör nélkül meglehetősen
    nehéz elmagyarázni neki, miért éppen ő született süketnek vagy bénának, miért ő
    pillantotta meg „minden világok legjobbikát” nyomorékon vagy debilen. Mindezek
    értelmét akkor sem tudjuk sokkal jobban feltárni, ha Isten kifürkészhetetlen akaratára
    hivatkozunk.
    Értelem nélkül azonban az élet elviselhetetlen az emberek számára. Az élet értelmének
    keresése alapvető igény. Csak az képes a sors értelmét és igazságosságát
    felismerni, aki az életet el tudja oldani az egyszeriségből, s felismeri, hogy az élete:
    egy hosszú láncolat egyik tagja. Egy életpálya ugyanis az őt megelőző egész tanulási
    folyamat eredménye."
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_411316 (28)
    2008-11-25  14:52
  7. Torolt_felhasznalo_411316
    2008. november 25. 14:5228.
    "Az emberi lélek útja a tanulás útja, s ez a fenti törvényeket követi. Olyan tanulási
    folyamat ez, amelynek célja a tökéletesség; hosszú út, sok apró lépésből áll, sok tévedésből és sok helyesbítésből. Egyedül a majdhogynem végtelennek látszó inkarnációk
    sora garantálhatja a végső sikert.
    Az egyes inkarnációkat tulajdonképpen egy iskolatípus különböző osztályaival
    hasonlíthatnánk össze. Amit mi egy földi életnek nevezünk, megfelel egy iskolai
    osztálynak, a maga feladataival, problémáival, nehézségeivel, sikereivel és sikertelenségeivel.
    A tanulást a szünidő követi, mely alatt néha pótolnunk kell azt, amit hiányosan
    vagy sehogyan sem tanultunk meg. Szünet után újra kezdődik a tanév. Attól
    függően, hogy mennyit integrált a tudat az előző tananyagból, következő osztályba
    léphet, vagy éppenséggel ismételnie kell az előzőt.
    A sors ugyanezen princípium szerint működik – az egyetlen különbség, hogy a
    sors határtalanul türelmes, s az embernek egyre újabb lehetőségeket nyújt, hogy a
    meg nem tanultat mégiscsak felfogja, s a hibákat kompenzálja. Az élet tanulás – függetlenül
    attól, hogy az egyes ember akceptálja ezt vagy sem. A sors megvesztegethetetlen
    igazságossággal gondoskodik arról, hogy mindenki azt tanulja meg, amit a legkevésbé
    akar elfogadni, amivel szemben a legnagyobb ellenállást fejti ki."
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_411316 (27)
    2008-11-25  14:50
  8. Torolt_felhasznalo_411316
    2008. november 25. 14:5027.
    "Csak poláris tudatunk kényszerít
    bennünket arra, hogy az időtlen, örök életet az élet és a halál polaritásaként tapasztaljuk
    meg - ugyanúgy, ahogyan a Nap mit sem tud arról, hogy az egyik szemlélő
    előtt éppen lebukik a horizonton, míg a másik ugyanakkor felkelni látja, hiszen valójában
    se fel nem kel, se le nem nyugszik.
    Hasonlóan állunk a születéssel és a halállal is. Ami a mi szemszögünkből egy
    ember halála, az túlvilági szemszögből ugyanannak az embernek a születése. Egy
    túlvilági halált mi, földi halandók egy gyermek születéseként ünneplünk. Aki egy
    kicsit is elszakad a megjelenési formák szubjektivitásától, felismeri, hogy evilág és
    túlvilág, születés és halál végső soron ugyanazok. Az egység csak a mi poláris tudatunkban
    hasad ellentétté, s az egyidejűségből itt lesz csak egymásutániság. Az emberi
    léleknek – amely a megismerés kedvéért kivettetett az időt és teret nem ismerő egységből
    – szubjektív időútját a materiális világ sötétségén keresztül kell bejárnia, s
    ezalatt meg kell tanulnia, hogyan fejlődjék, hogyan váljék tudatosabbá – célja pedig
    az eredeti egységhez való visszatérés, amellyel pályáját befejezi."
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_411316 (25)
    2008-11-25  14:48
  9. 2008. november 25. 14:4926.
    igen tudom, hogy rossz. de egy idő után abbamarad, legalábbis nálam így volt. Nekem a kiváltó ok is megvolt, szerintem nálad az aggódás hogy fel tudd nevelni a gyermekedet. Ha viszont úgy érzed tényleg menj el pszihológushoz biztos segít.
    előzmény:
    kercsy (22)
    2008-11-25  14:42
  10. Torolt_felhasznalo_411316
    2008. november 25. 14:4825.
    "A testileg ma élő emberek szféráját nevezzük evilágnak, a holtak ismeretlen birodalmát
    pedig túlvilágnak. Az evilág és a túlvilág helyileg nem különbözik egymástól,
    a különbség inkább a tudat vagy az érzékelés különböző fokozataival fejezhető
    ki. Amint „az álmok világa” sem jelent földrajzi realitásunktól elkülönült teret, a
    „túlvilág” kifejezés is elsődlegesen érzékelő képességünk határát jelzi. Nem érdemes
    vitatkozni a túlvilág létéről vagy nemlétéről, hiszen az evilág meglétéből törvényszerűen
    következik. Annak, amit mi evilágnak nevezünk, a polaritás törvénye alapján
    meg kell legyen az ellenpólusa – ezt hívjuk túlvilágnak.
    A túlvilág kifejezés a testben lévő ember szemszögét jelzi. Ha ugyanis átlépjük a
    halál küszöbét, és átkerülünk a túlvilágra, egy csapásra a túlvilág lesz az evilág, mert
    tartózkodási helyünk mindig csak evilág lehet. Így a testiben lévő emberek szintje,ahová nem tartozunk többé, túlvilág lesz számunkra. A halál tehát szubjektív élmény,
    objektivitása a polaritással keletkezik és szűnik meg."
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_411316 (24)
    2008-11-25  14:47
  11. Torolt_felhasznalo_411316
    2008. november 25. 14:4724.
    "A halál – a lét másik formája
    Definíciónk szerint a lélek nem más, mint a tudat. Ez az éntudat olyan folytonosságot
    tesz lehetővé, amelynek segítségével a lélek anyagi testekben való állandó vándorlása ellenére mindig ugyanazt az „én”-t élheti át. Az identitás folyamatossága
    nemcsak a földi életekre terjed ki, hanem arra a teljes ritmusra, amelynek fázisait
    életnek és halálnak nevezzük. A lélek váltakozó testi burokban gyűjti tapasztalatait a
    földön, hogy azután átéljen egy olyan, anyagtól eloldozott kompenzáló fázist, amelyet
    mi „halál”-nak nevezünk. A halál nem „nemlét”, csak a létnek egy másik, ellentétes
    pólusú formája. A meghalás így nem más, mint annak a küszöbnek az átlépése, amely
    az élőket és holtakat egymástól elválasztja."
    előzmény:
    kercsy (1)
    2008-11-25  14:00
  12. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. november 25. 14:4523.
    Írjál verset,fessél vagy rajzoljál
    előzmény:
    kercsy (1)
  13. 2008. november 25. 14:4222.
    Próbálok csak a jóra koncentrálni, néha megy is, de van mikor megint rámtör a pánik. Van mikor nem veszek tudomást az elmúlásról, nem érdekel. De van amikor elemi erővel tör fel, hogy nem láthatom többé a szüleimet, a férjemet, a kisfiamat. Hogy egyedül leszek és körülvesz a sötétség. Borzalmas.
    előzmény:
    domicsenge (16)
    2008-11-25  14:26
  14. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. november 25. 14:3921.
    Kedves kercsy!Talán a rád váró felelősség az ami megijesztett.nem kötelező folyton boldognak érezni magunkat.Másnak is vannak rosszabb napjai.Add ki magadból ne fojtsd el,beszéld vagy írd ki úgy könnyebb lesz átlépned rajta.
    előzmény:
    kercsy (20)
    2008-11-25  14:32
  15. 2008. november 25. 14:3220.
    Nem tudok rájönni, hogy mitől lehetnék vagy vagyok boldogtalan. Igazából úgy érzem, hogy nincs okom arra, hogy boldogtalan legyek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_169314 (14)
    2008-11-25  14:22
  16. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. november 25. 14:3019.
    Írj privit semiramisnak, mert nem biztos, hogy ide visszanéz, jól ismert okok miatt.
    előzmény:
    kercsy (17)
    2008-11-25  14:26
  17. 2008. november 25. 14:3018.
    Nagyon jó amit írsz!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_169314 (14)
    2008-11-25  14:22
  18. 2008. november 25. 14:2617.
    Tudnátok ajánlani jó, megbízható szakembert?
    előzmény:
    semiramis (11)
    2008-11-25  14:18
  19. 2008. november 25. 14:2616.

sziasztok!

én tudom milyen érzés én is átéltem már. aki meg nem hiszi az meg ne szólaljon meg.

lényegében már leírták a többiek mire törekedj. nehéz de egy pár hét és jobb lesz. ha nem akkor tényleg kérd a szakember segítségét de szerintem megoldható ha rendezed a gondolataid. Légí boldog örülj hogy hamarosan megszületik a kisfiad, próbálj csak a  jóra koncentrálni. Én is ezt tettem és sikerült legyőzni a félelmet.

előzmény:
    kercsy (22)
    2008-11-25  14:19
  20. Torolt_felhasznalo_904421
    Torolt_felhasznalo_904421
    2008. november 25. 14:2215.
    Köszi
    előzmény:
    semiramis (8)
    2008-11-25  14:15
  21. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. november 25. 14:2214.

az elmúlást egy dologgal lehet elfogadni kedves. Azzal, hogy elfogadod. Törekedj rá, hogy megértsd, hogy nem az élet, hanem a halál örök. A pszichológus sem fog neked mást mondani mint azt, hogy az életed minden másodpercében meg kell keresned azt az apró részletet, amiért érdemes végigélned és megélned az utadat.

Talán problémádat a céltalanság okozza, így pocaklakóval legyen az a célod, hogy kiegyensúlyozott és boldog környezetbe hozod világra a gyermekedet. Találd meg azt, ami számodra boldogságot, örömet okoz. De előbb tisztán kell látnod mitől vagy boldogtalan.

előzmény:
    kercsy (7)
    2008-11-25  14:14
  22. 2008. november 25. 14:1913.
    Ha volt már ilyened, akkor viszont szakember.
    előzmény:
    kercsy (7)
  23. 2008. november 25. 14:1912.

Tippjeim: jóga, relax, másra gondolás, az elkövetkezendő jóval való foglalkozás, nem nézés a holnaputánba, amikor bármelyikünk itthagyhatja a fogát, mert egyikünk sem tudja (hál'Istennek), mi van megírva az élete könyvében. Kikapcsolódás, tervezgetés. Ha nagyon muszáj, de csak akkor, pszichoterápia.
    Várandósan, a szülés pillanatáig csak a babára tudtam gondolni. Arra, hogy ő egészséges legyen, meglegyen minden testrésze, és éljen. A születése utáni hajnalon gondoltam csak a halálomra, és arra gondoltam, mindegy, mert ő már él...
    Azóta viszont azt vallom, csak azokat a bajokat kell megoldani, amik léteznek. Kigondolt, kimódolt problémákkal nem nekünk kell küzdenünk. Mondhatnánk azt is, fatalista lettem. De ez nem igaz. Keresztyén vagyok, Isten kezébe adtam a testemet, lelkemet. (És azokét is, akiket azelőtt vagy azóta elvesztettem.) Nekünk, parányi létbe szorult embereknek a mindennapok bajait kell megoldani tudnunk.

Kívánom, mielőbb távozzanak tőled eme önpusztító gondolatok. Gondolj a benned sarjadó életre, akiért felelős vagy. Talán pont  ez a gondolat tölt el aggodalommal. Hogy meg tudsz-e felelni a feladatnak. Légy biztosabb magadban. Igenis, meg tudsz!
    Sok erőt kívánok neked.

előzmény:
    kercsy (1)
  24. 2008. november 25. 14:1811.

ezekkel a gondolatokkal vigyazz. Az emberi elme ui. teremtö erejü. Ha bebeszeled magadnak, igy is lesz.

Meg egyszer: nagyon sürgösen szakember.

Ennel többet nem tudok, hozzatenni, Jesse nem erdekel, ugyhogy reszemröl ennyi. Ha kerdesed van, priviben jelentkezz.

Moncsikam, Rokica, legyintsetek, menjetek el mellette.

előzmény:
    kercsy (7)

Címlap