Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bromocriptin

mmarcsi
Létrehozva: 2008. december 3. 14:59

Sziasztok

 

A nőgyógyászom ma írta fel és 1 hétig (!) kell szednem.

A prolaktin szintem a határértéken mozog és a vérzésem túlságosan gyakori....

Említette a doki, hogy lehetnek mellékhatások, de mennyire durvára számíthatok? Tudom, hogy ez egyénfüggő is. De pénteken vizsgázom és lehet, hogy addig nem kéne elkezdnem?

 

Köszi,

M.

 1. ebu
  ebu
  2009. február 7. 17:0726.

  Szia Gumibocs!

   

  Úgy tudom, hogy a hipofízis daganat diagnosztizálása MRI vizsgálattal történik elsődlegesen. A MRI képeken látszik a daganat, ha egyértelműen ott van a baj. (Persze egyéb tüntekkel és vizsgálatokkal, hormonleletekkel stb. együttesen kell értelmezni az MRI eredményt is.)

   

  DE még az MRI is "tévedhet".

  Nekem pl. látszik valami a képeken, de nem egyértelmű, hogy daganat, és ezért továbbra is csak gyanú maradt a gyanú.....

   

  Szerencsés vagy, hogy a Premens vagy a Bromo téged rendbetett. :-)

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_906861 (25)
  2009-02-01  13:47
 2. Torolt_felhasznalo_906861
  Torolt_felhasznalo_906861
  2009. február 1. 13:4725.
  Sziasztok! Én nekem szoptatás abbahagyása után fél évvel sem jött meg a mensim, elmentem nődokihoz, aki vizsgálat nélkül mondta, h próbáljam ki a Premens tablettát, mert biztos magas a prolaktin szintem. Ez a gyógyszer tényleg rendbehozta a mensimet. Egy orvos ismerős-megint vizsgálat és diagnózis felállítása nélkül rámsütötte, h biztos hipofízis daganatom van, azért nem menstruálok, azért vagyok nagyon vékony és fáradékony. Én erre nagyon beijedtem, utánaolvastam neten orvosi jegyzetekből és azt írták, hogy a nevezett Bromocriptinnel, illetve az azzal hasonló hatású barátcserjével-ez van benne a Premensben is-visszanöveszthető a kis jóindulatú, prolaktint termelő daganatocska. Szóval szedtem a Premenst, ill. gyógynövényboltban kapható barátcserje kapszulát, elállt a nyomásra kifejt egy-egy csepp tejem, visszaállt a ciklusom és elsőre teherbe is estem, amikorra terveztem. Ez az én, személyes történetem. Kérlek, ne vegyétek szentírásnak, mert ma már egyszer belémkötöttek másik fórumon, mikor előmertem hozakodni a sajátkezű hüvelyváladékvizsgálattal terhesség otthoni előre3jelzése céljából, pedig azt is orvosi jegyzetekben olvastam
  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 3. ebu
  ebu
  2009. január 31. 20:1424.

  Szia Zizike,

  szurkolok a kétcsíkosnak!

   

  Látod, fő a fokozatosság a Bromoc. szedésének kezdésénél. Írták itt ezt már mások is előttem.

   

  Az jó, ha a kezdetin túl más mellékhatást nem tapasztaltál, - max. a babát :-).

   

  Nekem sajnos a mellékhatás - nem csak a depi, a többi is - végig kitartott, és lehet, hogy újra szednem kell majd....

   

  Ezért sem tudok annyira belenyugodni, hogy fogadjam el ezeket a kellemetlenségeket, amiket a gyógyszer okoz. Mert ha életem végéig szednem kellene, én azt nem bírnám ki...

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_733518 (23)
  2009-01-30  12:52
 4. Torolt_felhasznalo_733518
  Torolt_felhasznalo_733518
  2009. január 30. 12:5223.

  Szia ebu,

   

  én most vagyok túl a 15 napos bromo kúrámon.

  Napi kettővel kellett szednem, hogy hamar összejöjjön a baba, és ugye az egyiket reggel a másikat lefekvés előlőtt kellett bevennem.

  Az első esti után reggel mikor felkeltem, kezem lábam remegett a vizet is kihánytam, hulla fehér lettem, és iszonyatosan fájt a fejem.

  Délutánra jól lettem, és onnantól kezdve semmi bajom nem volt, annyi, hogy a napi két szemet a következő napokban fél szemenként 4x-re vettem be, hogy szokja a szervezetem a tabit.

  Nos azóta már rég meg kellett volna jönnie a menszeszemnek de semmi, lassan egy hete késik, úgyhogy vasárnap fogok tesztelni, hogy összejött-e a baby.

  SZóval nemgyenge ez a tabi, de remélem, hogy rajtam segített, majd kiderül....

   

  Üdv: Z.

   

   

  előzmény:
  ebu (19)
  2009-01-26  16:10
 5. 2009. január 27. 00:3222.

  Kedves Ebu!

   

  Csak miattad újra megnéztem a Bromocriptin használati utasítását. Nem írják mellékhatásnak a depressziót, de az esetleges túladagolás tüneteinél sem említik meg. A dopamin aminek termelődésére hat inkább fokozza a jókedvet.

   

  A Norprolac-cal az a helyzet, hogy drágább. Ugyanolyan mellékhatásokat írnak, mint a Bromonál, de ezek közül kevesebb vagy legtöbbször semmi sem jelenik meg a betegeknél. Ennek az az oka, hogy bár a hatóanyag egyezik az egyéb összetevők másak, ezeket jobban bírja a szervezet. Jobban tolerálják a betegek. Egy ideig magam is szedtem, semmi mellékhatást nem érzékeltem, végül leállítottak róla, mert rájöttek nekem a növekedési hormonnal is baj van. A Norprolac drágább és  nem minden estben kapható - igaz ritkán, de előfordul, hogy hiánycikk -, illetve ha a betegnek baja van a növekedési hormonjával is, arra nem hat, mint a Bromi. Viszont, hogy szükséges-e ilyen tabletta és mennyire indokolt ebben a kezelőd tud segíteni.

   

  Sok információt találhatsz itt:

   

  http://www.hipofizis.hu/prolaktin.php

   

   

  Nem rosszindulatból írom, de sosrtársra én a helyedben nagyon nem számítanék. Ugyanis a magas prolaktin szintet sok különböző betegség kiválthatja, a laboreredmények sem egyformák, van akinek kicsi az emelkedés másoknak meg magas. A betegeknek lehetnek egyéb társbetegségeik is, illetve az emberek gyógyszerreakciói nem egyformák ( Ide azt értem, hogy van akinél jelentkezik mellékhatás, van akinél nem, egyeseknek más mellékhatások jönnek ki, mint másoknál és az emberi szervezet gyógyulási ideje sem egyforma. ) A prolaktinra ható gyógyszert az orvost mindig az adott betegnek megfelelő dózisban írja fel, ami nem véletlen. Mások a dózisok és legyünk őszinték a betegek gyógyszerszedési szokásai is. ( Vannak akik rendesen szedik, míg mások ki-kihagyják, van aki szódával vagy kávéval veszi be, más meg túladagolja, akad aki nem megfelelő hőmérsékleten tárolja a készítményt. ) Ilyen sok ok miatt nem egyforma a kezelés meg a gyógyulási esély. Orvossal kell beszélni meg betartani a használati utasítást, ez a legtöbb amit tehetsz.

   

   

  előzmény:
  ebu (19)
  2009-01-26  16:10
 6. 2009. január 26. 19:2621.
  Bocs olvastam, hogy este sikerült az abbahagyás. Kedves Ebu! Tényleg jóindulatból írom Neked, hogy ne a tablettán idegesítsed magad és félj problémáktól. A gyógyulásra koncentrálj! Ez a tabletta már nincs a szervezetedben, segíteni pedig doktor tud. Legyél kitató és remélem mielőbb jobbb közérzettel bírsz meg teljes lesz az egészséged!
  előzmény:
  ebu (19)
  2009-01-26  16:10
 7. 2009. január 26. 19:2420.

  Én is szedtem a gyógyszert - agyalapi mirigy daganatra-, nálam nem okozott depressziót, de mégcsak nem is hallottam ilyet olyan nőknél akik szedték. Nem értem az aznap tapasztalt változást a gyógyszer abbahagyása után, a gyógyszert a használati utasítás szerint általában este érdemes bevenni, minnél jobban összerágva. Legalábbis amikor én szedtem - még tavaly is - ez volt a használati utasításban. Az abbahagyás mértékét is doktor határozza meg, de nem kétlem, hogy úgy hagytad abba a szedését ahogy ő mondta.


   

  Mellesleg már túlvagy rajta, nem tudom miért rágódsz ezen. Olvashattad már ki is ürült a szervezetedből. Ha nem segített a hormonszinteden, más gyógyszer alkalmazása lehet szükséges, nagyon fontos, hogy mennyire magas a szinted és a több lehetséges ok közül mi váltja ki nálad, ezen úgysem internetes fórumozó, hanem az orvos segíthet. Ne ezen a tablettán rágódj, hanem beszélj az orvosoddal a gyógyulás lehetőségéről, más kezelési módról.

  előzmény:
  ebu (19)
  2009-01-26  16:10
 8. ebu
  ebu
  2009. január 26. 16:1019.

  Azért érdekelne olyanok tapasztalata, akik maguk is szedtek Bromocr.-t ÉS hasonlóan letargiát, lehangoltságot éreztek! 

   

   

  Nálam biztos, hogy nem a "tudat" miatt volt.

  A gyógyszerre egyébként úgy tekintettem, hogy VÉGRE, ez a MEGOLDÁS.

  Szóval ezt kizárnám.

   

  A gyógyszer abbahagyása utáni gyors javulásomat viszont a gyógyszer farmakológiai tulajdonságára fogom, vagyis ahogy kiürült, már jobban voltam.

   

  Az általad idézett honlap szerint a maximumot 5 órán belül éri el, és hatása 8-12 órán át tart.

  Ez pont beleillik abba, hogy este vettem be az utolsó szemet, és ahogy az első nap reggelre már nem volt mit bevenni, már délelőtt jól voltam.

   

  Orvosommal megbeszéltem, nem cáfolta, hogy melllékhatás.

   

  Sorstársak, jelentekezzetek! :-)

  Szeretném megtudni, hogy ha újra ezt kell majd szednem, akkor mennyire indokolt szerintetek, hogy helyettesítő gyógyszert kérjek. Illetve a Norprolacnak tapasztaltátok-e hasonló mellékhatását?

  Köszi

  Ebu

   

   

   

   

  előzmény:
  Szemiramisz (18)
  2009-01-25  19:21
 9. 2009. január 25. 19:2118.

  Szia!

  A Wikipédián pont azt írják, hogy némiképp a depresszió ellen is segít: "Javítja a betegek depressziós tüneteit."

   

  Forrás:

   

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Bromokriptin

   

  Valószínűleg nem kedveled a gyógyszereket és maga a tudat nem tetszett neked, hogy gyógyszert kellett szedned. Ezért jöttél helyre a szedése után "aznap". Ha ilyen feszült voltál végig az is emelhet valamennyit a prolaktin szinten, mert a hormon a stressztől is emelkedik bizonyos mértékig.

   

  Vannak más gyógyszerek is. Róluk és a prolaktin hormonról itt tájékozódhatsz:

   

  http://www.hipofizis.hu/prolaktin.php

   

   

  Számít, hogy mekkora az az emelkedett prolaktin szint, illetve, hogy mi okozza. Kórosan emelkedett állapotoknál idő, akár több hónap lehet a hormonszint mérséklése, de igazából ezt a leleteidet ismerő orvossal kéne megbeszélned.

  előzmény:
  ebu (17)
  2009-01-25  19:08
 10. ebu
  ebu
  2009. január 25. 19:0817.

  Sziasztok!

  Már túl vagyok egy 2hónapos bromocr. kúrán. Sajnos nem hozott változást, sőt a prolaktinom magasabb lett, mint kúra előtt.

   

  Kérdésem, hogy tapasztaltatok-e a bromocr. szedés ALATT végig a betegtájékoztatón NEM szereplő mellékhatást?

   

  Én ugyanis nem csak kezdetben, de a kúra VÉGÉIG teljesen depressziós, letargiás, közönyös voltam.

  Ahogy abbahagytam a gyógyszert, már aznap!! helyrejöttem, újra "normális" embernek éreztem magam lelkileg-érzelmileg.

  De a PRL-t nem változtatta meg.

   

  Volt valakinak hasonló mellékhatása?

   

  Köszi

  Ebu

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_733518 (16)
  2009-01-06  08:33
 11. Torolt_felhasznalo_733518
  Torolt_felhasznalo_733518
  2009. január 6. 08:3316.

  Sziasztok!

   

  Új vagyok itt, és én is remélem, mint ahogyan ti is, hogy a Bromo-tól hamarosan sikerül teherbeesnem.

  28 leszek hamarosan, 3. hónapja próbálkozunk, sajna sikertelenül, de időben volt hál' Istennek vérvizsgálatom, és ott kiderült (igaz egy második nőgyógyász felkersése után) hogy bár határértéken belül van a prolaktin értékem, de erre azért figyelmet kell szentelni, így mától kell elkezdenem egy 15 napos, napi 2x1-es bromo kúrát, hogy kizökkentsük picit a szervezetemet affelé, hogy beinduljon a peteérés.

  A dokim nagyon bizakodó volt, és azt monta, hogy sok leendő kismamának segít ez, aki úgymondd rövid időn belül szeretne teherbeesni.

  Olvastam sok rosszat erről a tabiről, és itt végre nálatok sok jót is, és bízom abban, hogy én is, mint jó néhányótok, hamarosan babókával a pocakomban fogom veletek a jó hírt megosztani.

  Arra lennék kíváncsi, hogy mikor elkezdtétek szedni, milyen időközönként "akcióztatok2, illetve minden érdekes, fontos momentum éredekelne,

   

  Köszi

   

  előzmény:
  Rnecsi (7)
  2008-12-03  15:12
 12. 2008. december 3. 17:3015.

  Szia!

   

  A használati utasításban szerepel milyen mellékhatások lehetnek, ezt a gyógyszer dobozában találod. Hogy kinél jelentkezik, kinél nem és ha igen mennyire az egyéntől és esetleg gyógyszeradagtól függ. Ha mellékhatást tapasztalsz a készítmény tájékoztatója szerint a felíró orvossal kell konzultálnod.

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 13. 2008. december 3. 16:4514.
  nálam is minden rendben volt fö a fokozatosság.
  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 14. Torolt_felhasznalo_228826
  Torolt_felhasznalo_228826
  2008. december 3. 16:3213.

  szia!

  én 3 hónapig szedtem..

  én is fokozatosan szokattam magam hozzá...negyed szem 3 napig, fél szem 3 napig, 1 szem 3 napig, majd 2X1...

  nálam szerencsére semmi mellékhatása nem volt...hanem én 1 hét után állapotos lettem

  ez volt a cél

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 15. 2008. december 3. 16:1012.

  Egy hétig??? Mennyit kell szedned belőle? (Én kb. 8 évig szedtem.)

  Lassan kell hozzászoktatnod a szervezeted, negyeddel érdemes kezdeni, mert brutál mellékhatása lehet. Így viszont egy ét alatt lehet, hogy el sem éred a teljes adagodat.

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 16. 2008. december 3. 15:5211.

  Szia!

   

  Én norcolutot kaptam először, mert 1 évben kb 4X volt mensim és nem estem teherbe, aztán a closty is jött és szinte azonnal (3 hónap múlva) terhes lettem. Most lesz 9 éves!!! Aztán a második gyereknél ugyanez volt a gond + még a prolaktinszintem is magas volt, arra kaptam bromocriptint és itt is szinte azonnal (4 hónap) terhes lettem.

  Most 1,5 éves!! Mellékhatás nálam nem volt. Nem törvényszerű,hogy legyen.

   

   

  A sógornőmnél is closty volt+bromocriptin és neki már 3 hónapos a lánya. Nála sem volt semmi mellékhatás.

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 17. 2008. december 3. 15:4010.

  Szia!

   

  Én is szedtem ezt a gyógyszert. Az én prolatkinom nagyon magas volt és nálam az volt a probléma, hogy alig-alig volt vérzésem (gyógyszer abbahagyása után derült rá fény) és nem volt peteérésem.

   

  Három hónapig szedtem amikor terhes lettem (így most szerencsére egy gyönyörű 27 hónapos kislány édesanyja vagyok) és még a terhesség első három hónapjában is szednem kellett.

  Én nem éreztem mellékhatását, bár én is fokozatosan szedtem és először én is csak este, de aztán már reggel és este, de szerencsére nem volt mellékhatása.

   

  A szülés után rendesen visszaállt a mensim, és most minden gond nélkül teherbe is estem és májusra várom a második kisbabámat.

   

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 18. 2008. december 3. 15:319.

  Gratulálok!!!!!

  Mi is szeretnénk majd tavasszal kistesót!!!

   

  Nekem vérzésporblémáim vannak és már nagyon idegesített és azért került sor hormonvizsgálatra. Igazából még a megengedett határértéken belül van a prolaktin (egyébként 4 hónapja hagytam abba a szoptatást) és ezért próbáljuk meg a tej leállítását, hátha így beáll a menszeszem is.

   

  Kétszer is kérdeztem, hogy 1 hét? És azt mondta hogy igen! Gondolom csak azért ilyen rövid ideig, mert igazából nem is magas a PRL szintem.....

  előzmény:
  Rnecsi (7)
  2008-12-03  15:12
 19. Torolt_felhasznalo_335328
  Torolt_felhasznalo_335328
  2008. december 3. 15:148.

  Gratula:)

   

  Nekem is ettől lett az 5 hónapos lányom:) Nekünk is tervezett baba volt, de sokáig nem jött. 

   

  Marcsi: igen pont ezt számoltam én is, hogy úgy sehogy sem lesz meg az egy hét. Kérdezz rá még 1x a dokinál.

   

  előzmény:
  Rnecsi (7)
  2008-12-03  15:12
 20. 2008. december 3. 15:127.

  Szia!

  Nekem 1 éve és 7 hónapja írta fel a nőgyógyászom ezt a gyógyszert. Vigyázz vele! Nekem utána született 2 gyönyörűszép kisfiam, akik vasárnap voltak 1 évesek!

  Nekem ők a "mellékhatás"!  

  (Terveztük a gyerekvállalást, én a peteérés beindítására kaptam, mert előtte sokáig szedtem fogamzásgátlót. A dupla örömre nem számítottunk, de genetikailag adott volt - nagypapámnak volt ikertestvére!)

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 21. 2008. december 3. 15:126.

  Köszi.

   

  Igen a doki is azt mondta, hogy fél szemmel kezdjem este és aztán 2 naponta emeljem fél szemmel.

  De ez azt jelenti, hogy egy hét alatt el sem fogok jutni a 2*1 adaghoz, pedig az a napi adagja.....pedig csak 1 hét szedést javasolt.

   

   

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_603598 (0)
   
 22. 2008. december 3. 15:085.
  Én például simán elaludtam tőle,bár ez ritka mellékhatás de volt hogy utaztam a buszon és elaludtam
  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 23. 2008. december 3. 15:084.

  Szia! Nem tudom, milyen adagolásban kaptad, de mindenképp csak fokozatosan kezdd el szedni! Tehát először este lefekvés előtt egy negyedet, aztán néhány nap múlva felet és így tovább, ha nem érzel semmilyen mellékhatást. Én is nagyon féltem, mert mindenféle rosszat összeolvastam róla, de végülis nem voltam rosszul egyáltalán.

   

  Aztán abbahagytam, és néhány hónap múlva a doki utasítására újrakezdtem, de akkor már más gyógyszereket is szedtem és így még egy fél szem lefekvés előtt bevett bromótól is rosszul voltam! Éjjel felébredtem, hányingerem volt, és még reggel is szédültem, majdnem elájultam.

   

  Szóval csak fokozatosan, de ne félj, hozzá lehet szokni! És van, akinek meg sem kottyan!

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 24. Torolt_felhasznalo_335328
  Torolt_felhasznalo_335328
  2008. december 3. 15:063.

  Gyakori a fejfájás, szédülés, hányinger.

  Este lefekvés előtt kell bevenni és akkor átalszod a mellékhatásokat.

  Mennyit kell szedned? Fő a fokozatosság, ha mondjuk 1 egész szemet kell szedned akkor célszerű úgy kezdeni, hogy 2-3 napig csak felet szedsz és úgy emeled meg az adagot egészre, mert így elkerülhető az erős mellékhatás.

   

  de tényleg egyén függő.

  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59
 25. 2008. december 3. 15:042.
  én tejapasztásra kaptam, és nem tapasztaltam semmi mellékhatást, de ha biztosra akarsz menni, akkor kezdd szombaton, mert indenki más. egy kalappal a vizsgához!
  előzmény:
  mmarcsi (1)
  2008-12-03  14:59

Címlap

top