Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ruhafestés
2009-02-05 10:391.

Létrehozva: 2009. február 5. 10:39
Ruhafestésben jártas emberek véleményét kérem:
egy cicanadrágot, ami nagyobbrészt pamut, de mivel nyúlós, nyilván van benne műszál is, be lehet-e festeni?
Sötétebb kekizöld/barna színből kellene feketét varázsolni.
Szerintetek meg merjem kockáztatni?
Ahogy Kira22 írta a 6. hozzászólásban sok mindentől függ, hogy lehet-e vagy sem.
Van Pesten egy nagyon jó ruhafestő-ruhatisztító a VI. kerületben én többszőr voltam már náluk, az hiszem az Izabella utcába van, de ez nem biztos. Ha nem akarsz neki állni a kabátnak egyedül, akkor keresd meg őket, vagy más "szakembert". A kabát szerintem azért nagy falat.
Megpróbálhatod, de lehetséges, hogyha elöregedett a gumizása, akkor ez lesz neki a végső döfés.
Kérdés, géppel vagy kézzel (edényben, főzve) festesz?
Egy cicanadrágot géppel nem érdemes.
Régebben rengeteget festettem, csak edényben, főzve.
Tapasztalatom szerint két fő dolog van, amire ügyelni kell:
- a ruhát, amit festeni akarsz, előtte áztasd be vízbe, és enyhén kicsavarva mártsd a festékfürdőbe. (Ha szárazon teszed be, nem fogja gyorsan és egyenletesen felszívni a festőlevet, és foltos/foltosabb lehet a festésed.
- a festéket egy kis edényben előtte alaposan fel kell oldani, és szűrve a forró vízhez adni. Persze, ma már jó minőségű festékek vannak, erre talán nem feltétlenül van szükség, de nem ártasz vele.
Festés után mindig külön, vagy csak feketékkel együtt mosd.
Még a "gyári" feketék is engedik színüket - az anyagában színezett műszálasok kivételével -, nem hogy a kézifestésűek.
Sok sikert hozzá.
Dm, Rossman, Azúr (márha van még ilyen), háztartási bolt, esetleg festék boltba, de nem biztos, hogy tartanak ruha festéket.
Sziasztok!
Engem is érdekelne ez a ruhafesték dolog. Én egy szoknyát szeretnék barnáról feketére festeni. Soha nem vettem még ruhafestéket.
Azt szeretném megtudni, hogy hol lehet kapni.
szia
Én rendszeressen festek ruhákat és egyébb textiliákat.
azt nem szabad elfelejtened ,hogy nagyon magas hőfokon festünk és a pamut esetében bizony összemegy.
És meg is nyulhat az anyag.
Annyi csak a különbség ha nem tisza pamut szálat festesz ,hogy esetleg nem lesz olyan intenziv feket szine vagy foltos maradhat,mint normál esteben a 100%pamut nál.
Meg a varrócérna ha műselyemmel varrák akkor azt bizony nem fogja be.De ezt igy ránézésre nem fogod tudni megállapítani,hogy befogja e vagy sem.
És mint irták nagyon fontos a fixálás amit 20%ecettel szoktam.
sok sikert!
Merjed :) Én egyszer egy 100%os műszálból készült sztreccs szerű párnahuzatot festettem be Ibériával, még a zipzár húzókáját is befogta, nem ereszti a színét, gyönyörűen befogta mindenhol.
Ilyen nyaktámasztó párnát vettünk és neonrózsaszín volt eredetileg a huzata, azt festettem be feketére, teljesen jól működik