Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kuktába főzzünk
Sziasztok...
Most kaptam egy jo kis kutát és a segitségeteket szeretném kérni hogy ki mit és hogyan szokott főzni kuktában...
Emlékeim szerint édesanyám igen jokat főzöcskézett benne...
sok dolgot találtam a neten ez ügyben de szeretem mások tapasztalata alapján tanulni nem egy sima recept alapján...
sziasztok
Kriszta
Nekem olyan kuktám van aminek csavarni kell a tetjét..nem az a régi hagyományos...
amugy nemtudjátok lehet ezekhez valmi féle szüröt kapni??,
sziasztok
jo éjt...
Én is idős régóta főzők de igazad van a hagyományos étel főzésnél nincs jobb. Én is kaptam 2db kuktát egy pár dolgot főztem is benne de a húsleves nem az igazi izű pedig azt tettem bele amit máskor is. A kocsonya sem. A kukta csak arra jó ha sietek és nem érdekel milyen izű a vacsora.
Ez igaz lehet sokmindenre. Ha elfogadom, hogy igaz lehet valami, akkor kipróbálom!
A húslevesfőzési módszer nálam marad!
Nekem Fissler-eim vannak, meg vagyok elégedve velük.
És persze kinek-kinek ízlésére van bízva, hogy szereti és használja a kuktákat vagy sem. A régi alu kuktákban én sem főznék.
csutak51 - Szerintem a korszerű konyhákban nagyon hasznos a kukta, persze aki ráér, és jobbnak érzi, az nyugodtan főzzön csak fazékban. Én rengeteg időt és energiát spórolok magamnak a kuktával.
Nagyon megéri kuktában főzni. Rendszeresen használom.
Pörkölt-félékkel csak az a gond, hogy a hagymának, paprikának, paradicsomnak szét kell főni, attól igazi, ha a hús a sűrű paprikás lében puhul. Ezért én lezárás előtt kb. 20 percig főzöm a húsokat.
(Ez a hústól is függ, csirkének kevesebb, marhahúsnak több idő kell.)
Szeptembertöl járok iskolába, ahol többek között fözni is tanulunk. Nagyon érdekes, mert 2x6 tankonyha van, (6szakács, 6 pék), és mindegyik helyen más-más készülékekkel. ěgy adódik lehetöség több fajta illetve márkájú, vagy nem márkájú gépet kipróbálni.
Kuktával is föztünk párszor., na már most... én nem szeretem. Meg ha lenne is, akkor sem használnám, mert ugyan gyorsan megy a fözés benne, de én nagyon szeretem, ha pl. a húslevesem 1-2 órát ott kotyog a tüzhelyen, mert valóban sokkal finomabb lesz az étel, ha van ideje hogy kiföjjön.
Viszont, amit nekünk erröl mondott a nö, hogy a fözési idö 2/3-át lehet vele megspórolni (tehát ha valami hagyományos módon 30 percet igényel az kuktával 10 perc),
meg hogy max. 3/4-ig illdomos vizzel tölteni, ha több, akkor hisztizik a fazék,
ha meg gözölsz vele, akkor feltétlenül a "lábakat" kell beletenni, arra a szürö részt, meg alulra kb. 2 cm vizet.
ja, meg, hogy nem szabad kinyitni, ha kint vannak a jelzön a gyürük, de ezt úgyis tudod.
Tehát jó szórakozást vele!
Én a húslevest is kuktában főzöm,hamarabb kész,és egyáltalán nem zavaros!Mindig lehabozom,és csak utána csukom rá a fedelét!Vasárnap is kuktában fog elkészülni a pulykanyak leves!
Egyrészt, mert nincs akkora kuktám, másrészt, mert csak!
Lehet, hogy saját háziasszonyi macerámból.
Ne öntsd le, mert kiöntöd az értékes, kioldódott húslét!
A főzés végére ezek a fehérjeanyagok úgyis összetúrósodnak a fazék alján, s le lehet szűrni, nem lesz a leves zavaros! Én lehabozni sem szoktam, pedig több, mint 45 éve főzök!
Bár, mint írtam, a húslevest sosem kuktában, hanem szépen, lassan a tűzhelyen.
Én öreg háziasszony vagyok, de sem húslevest, sem kocsonyát nem főztem még, sőt, nem is főznék kuktában!
A kocsonyát semmiképp!
(Bár elvileg lehetséges, olvastam már.)
a húsleves és a kocsonya szép tiszta lesz? Sose próbáltam.
Mi imádjuk a céklasalátát, azt szoktam benne megfőzni, kb 50 perc, és lezárom
Én is így nézem meg az ételt, víz alá teszem a tetőt.
Érdemes megvárni míg feljön a szelep, akkor nem kell rohanni, ha már sípol. A szelep amúgy is nagyon hamar feljön.
elkészíteni ugyanúgy mint egyébként, ha felöntötted lezárod és kb. 20 perc alatt kész.
Még egy dolog, nem szabad teljesen tele rakni az edényt, kb. a háromnegyedéig lehet feltölteni!
A pörköltféléket szerintem jobb nem kuktában, ha van időd. Kivéve a hosszabb főzési idejű húst (pl marhahús).
Mert, hogy sűrű szaftja legyen, a hagymának jól szét kell főnie.
A csirkehús meg nem kuktában is gyorsan megfő!
Van ilyen című topik, de több más kuktás is. Nézegesd meg őket!
Meg ne próbáld feszegetni!! Én póruljártam a kiszadult gőz megégetett!
Meg van adva az egyes ételfajták főzési ideje!
Az időt a sipolástól kezd stoppolni!
Amikor sipol legyél készenlétben és vedd gyorsan kislángra hogy lenyugodjon!
Én a ludaskását szoktam benne főzni, a gulyás levest, bab levest,főztem már benne hús levest is,a vadast.
Minden hamar megfő benne,emlékszem amikor kicsi voltam anyukám szinte mindent abban főzött,fél óra alatt kész volt a kaja.
Én is többször elhatározom,hogy sűrűbben előveszem,de aztán csak elfelejtem.
http://www.google.hu/search?q=f%C5%91z%C3%A9si+id%C5%91k+kukt%C3%A1ban&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
Kis segítség. Főzési idők, stb.
Gyakorlati tanácsok:
Mindig csak max 3/4-ig töltsd a kuktát!
A tetejét levenni, ha gyorsan akarom megnézni, jó-e már a kaja, az edényt mosogatóba betéve, és hideg vizet engedve a tetejére szoktam.
Így, ha még nem jó az étel, a tetéjét visszatéve visszateheted a tűzhelyre, s gyorsan ujramelegszik, hisz csak a tető hűlt le.
Szia!
sok sikert az új kuktához, én nagy híve vagyok, szinte mindent abban készítek, sokkal hamarabb elkészül, mint fazékban. Arra figyelj oda csak, hogy inkább nézd meg korábban az ételt, mert a túlfőzés elrontja az ízeket. Idővel úgyis kitapasztalod, hogy mit-hogyan és meddig főzz. Nálam néhány adat: húsleves 40-50 perc, pörkölt 30 perc, kocsonya 60 perc, főtt krumli 5 perc, borsó 5 perc, beáztatott szárazbab 15-20 perc, rizs 10 perc - a szelep feljöveteltől számolva. A hosszabb ideig főzendő dolgoknál megvárom, míg a szelep lemegy, az étel addig is fő, annak ellenére, hogy a gázt elzárom alatta.
huha 10 perc alatt mennyivel okosabb lettem...köszönöm...
azon filozok hogy kéne csirkecombol pörköltet csinálni holnap...és ezt kuktába késziteném...csináltatok már ilyet?
azt észre fogod venni, mert ilyen hülye szuszogó hangot, ad mikor lengedi az összeset, meg a miénk az lejjeb is engedi a fedőt és kissé olyan hangot ad, mintha koccana!
Nekem két ugyanolyan típusú kuktám van, egy nagyobb, meg egy kisebb. Két tető van hozzá, egy rendes kukta fedő, meg egy másik. Ezzel a másik kuktafedővel és a kis kuktával szoktam a rizst készíteni.
Adtak hozzá egy kb. 6-8 oldalas leírást, de nem olvastam el, mert anyunak is ilyen van, így ő elmondta A rendes kuktafedőn két állítási fokozat van, az egyes fokozattal levest szoktam készíteni (mmint én nem, mert az nem szeretem), a kettessel minden mást. Ha feljön a szelepe, akkor takarékra kapcsolom és attól függően mi van benne, fél - háromnegyed óráig szoktam főzni. Kivéve a múltkori tyúkot másfél óráig , pedig leves volt....
Kuktában szerintem minden lehet főzni.
egyet ne főzzél benne, sárga borsót,
felhabzik és eltömíti a szelepet, ami robbanást okozhat
Szia!
Az anyukám rizsehusit szokott benne, úgyhogy pörköltalap, amikor készen van a pörkölt a sima zacsis rizsből önt bele, majd utána csak kevés vízzel felönti visszateszi a tetjét, és ha abból kijött a gőz, akkor kész a kajcsi........
ludaskása :D
Szia!
Hogy hogy azt nem tudom,de:
ludaskás
főtt kukorica....
Jó főzőcskézést!