Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sasszem kezelés
2009-02-19 14:311.

Torolt_felhasznalo_836960
Létrehozva: 2009. február 19. 14:31
Sziasztok!
Tapasztalatokra lennék kíváncsi! Mennyire fáj utána, tényleg eldobható a szemüveg, stb.?! Voltam már előszűrésen és elvégezhető a korrekciós műtét! De még nem döntöttem el, h vállaljam e!
Köszi a hsz-eket!
Én sem kockáztatnék egy esetlegesen leváló lebenyt...még akkor sem ha ritkán fordul elő.
Olvasó szemüveg később is kell.
A szemlencse öregszik sajnos, és ezen nem tudnak korrigálni,csak a távollátáson.
Szia!
Nem tudom mi történhetett a kolléganődnél, aki ezt vállalja, tudja, hogy fájdalmas. De én például rég aludtam-pihentem ennyit. Ráadásul messze a legbiztonságosabb! Merthogy romlik az ember szeme az egy dolog (nekem lekopogom, nem romlott), de amikor egyik pillanatról a másikra leválik az a hártya, amit bemetszettek a másik kezeléshez- na az a durva, és szürreális! Ráadásul annak, aki ezer éve rövidlátó, szerintem elég nehéz egyik napról a másikra jól látni- nekem pszichésen is szükségem volt erre a pár napra az átálláshoz. Így tudom mihez kötni.
Én utánajártam, olvastam, ez volt a legjobb kezelés (prk). Van olyan, ami külföldön hullámfront nélkül már nem is végezhető, itthon mégis a prk után azt ajánlják elsőre. Nekem beállt a szemem, 120%-os, és az egyetlen kellemetlenség, hogy néha kiszárad (légkondi, fűtés)- ezért mindig van nálam szemcsepp. De áldom a napot, amikor megműtötték. És örülök, hogy egy olyan eljárást választottam, ami ha 10 év múlva romlik a szemem (sz.gépes munka, szülés, sport), akkor megismételhető. Mert a többi nem. Ez is hozzátartozik a tájékoztatáshoz...
A leválasztott lebeny esetleg rosszul illeszkedik vissza, később leválik.
Minimális--de kockázat. Amúgy kezdtek meggyőzni, hogy én is megműttesem a szemem 25 év szemüveg után. Ha most 40 évesen megműtik a szemem,mi lesz az olvasó szemüveggel? kell majd? Később kell? Kösz ha valaki tudja!
jujjj de jó lenne, annyira reménykedem!!!
azt mondogatom magamnak már jó ideje h rendbe lehet hozni, meg igyekszem a pozitív gondolatokat tuningolni magamban ezzel kapcsolatban:) annyira szeretnék jól látni, ne kelljen ennyiszer fájdalomcsillapító
jövő csütörötökön megyek, köszi a 'szorítást':))
Szia.
Szerintem mindkét szemedet lézerezni fogják,mert a 0.5-ös dioptria is kezelhető
és ugyanúgy fénytörési probléma mint a -2.00 másik szemed.
Felesleges volna csak az egyiket kezelni..de az orvos mond majd többet a vizsgálatok után.
Szorítok!!!
"Számomra még mindig olyan felfoghatatlan, hogy miért mindenki a fájdalmas műtét választja
. "
Én ennyire csak a hülyéken és szerencsétleneken szoktam csodálkozni. Ha felfoghatatlan számodra, akkor gondoltam, segítek. Ha meg nem úgy értetted, akkor miért úgy írtad le?
Egyébként a Lasik után maradó hegvonal egyes szakmák kizáró tényezője, ez a PRK után nem marad.
Nem tudom, miért gazdaságosabb a klinikának az olcsóbb PRK, de ehhez nem értek, Te biztosan.
Tudod, amunkám miatt mostanában nagyon sok olyan emberrel találkozom, aki szintén felvette a hitelt, most pedig nem képes törleszteni, mert elbocsátották. Nem biztos, hogy a hitelfelvétel a világ legokosabb döntése. (Miért is alakult kia válság? Mi volt az Egyesült Államokban?) Mondom ezt úgy, hogy volt nekem is hitelem, valaha. Valamint el tudom képzelni azt a lehetőséget is, hogy a PRK kezelés hiteldíja kedvezőbb: tudod, létezik ma még olyan ember, aki csak ezt engedheti meg magának-sőt, gyanítom olyan is, aki ezt sem.
És, hogy őszinte legyek, miután átgondoltam "közgazdász szemmel": ha egyébként ugyanolyan eredmény érhető el a PRK-val (amit az itt hozzászóló PRK-sok, valamint az ismerőseim tapasztalatai is igazolnak), nem is biztos, hogy 1-4 nap "szenvedés" nem ér meg 196.000 HUF-ot... Mert fájt a dolog rendesen, de bele semmiképpen nem haltam.
Más kérdés, hogy ha lehetett volna, én Intra-Lasik-et kérek...
bár nem engem kérdeztél....férjemnek másodszorra már csak az egyik szemét kellett műteni. gondolom ez nem akadály. a két szem meg általában nem egyformán romlik, tehát mindegy melyik hány dioptriás, de ezt láthatod, ha elolvasod a hszeket
Sziasztok!
Két hete vagyok túl a műtéten (intra lasik) és én mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nekem a -10es és -4es szememet korrigálták, és most pedig 100%osan látok.
Nekem semmi fájdalmam nem volt, a műtét estéjén már tv-t néztem
Mára már csak a napszemcsi maradt!
jaj mennyi elírás
természetesen 'fÁj' és különböző
szia ilda*!
jövő csütörtökön megyek konzultációra..de azért megkérdezlek
egyik szemem 0,5 másik 2, mind2 mínuszos
és emiatt sokszor féj a fejem, meg zavar, nem részletezem de sok problémám van vele
nem hordok szemüveget, ez is hosszú, egyik szemész A-t mondott, majd másik B-t, miközben szépen vizsgálgattak h nem kell, és a végére ez lett:S h elromlott ennyire
2 kérdés: műtenek e külömböző dioptriával és műtenek e csak 1 szemet??
jucus: mi is körbejártuk a témát amennyire lehett. az egyik helyen azt mondták bármelyik módszerrel lehet, a másikon meg határozottan állították, hogy nem javasolják..... na, most akkor kinek volt igaza?
minden esetre a férjem másodszor is vállalta azt a pár nap kellemetlenséget. pedig azt mondták, hogy rosszabb lesz mint az első. és nem, sőt!!!
nehéz igazságot tenni.....
A kolléganődnek biztosan vékonyabb volt a szaruhártyája,ami nem csoda egy magas mínuszosnál.
Vannak határesetek...ezt az orvos elszokta mondani.
Én az OptikMed-nél azt láttam,hogy volt kit elküldtek,hogy nem lehet lézerezni,de volt aki határesetnél felvilágosították,hogy mi várhat rá.
Nagyon alapos vizsgálat előzi meg a kezelést.
A fájdalomtűrése pedig mindenkinél más.
A szaruhártya leválás egyéni hajlam,amit előre az orvos nem tud...sajnos ez a helyzet.
A klinikákon nem vezetnek félre,mert nem érdekük...ráadásul már annyi a páciens,hogy nincsenek rászorulva...
Mutasd már meg légyszi, hogy hol hülyéztem, szerencsétleneztem le akárkit is

Nyilván nem azokról beszéltem akiknek a szemük állapota miatt csak a prk-t lehet választani. Hanem azokról, akik maguk döntenek, hogy mit választanak!!!Ugyanis ez a többség!
Fontos lenne a pontos, korrekt tájékoztatás, de addig amíg a mi szemünk világából a magánklinikák üzletet csinálnak, sajnos ez nem lesz.
Egy kolléganőm előttem pár héttel műtette meg a szemét, nem járt utána, bement az első klinikára, és elfogadta amit ott mondtak.
Zokogva hívott a műtét utáni napokban, iszonyatos fájdalmai voltak, hónapokig nem állt be rendesen a látása, és 1 év múlva el is kezdett visszaromlani. Végül egy másik klinikán kötött ki, ahol közölték vele, hogy olyan erős dioptriát hordott előtte, aminek neki sem szabadott volna állni prk-val. Ő nagyon megbánta, és sajnáltam érte, mert lehet ha utána jár, több helyre megy vizsgálatra, máshogy dönt.
Nekem totál mindegy, ki mivel hogyan műteti a szemét, senkit semmire nem akarok, és nem is fogok rábeszélni,csak szóltam, hogy
érdemes a témának alaposan utánajárni, külföldi oldalakon is olvasgatni, és nem automatikusan elfogadni amit a doki mond.
Az anyagi helyzetről pedig annyit, hogy hitelre műtettem a szemem, 3 évig fizettem a részleteket, de soha fel sem merült bennem, hogy anyagi okok alapján döntsek a saját szemem világáról.
Nem vagyunk egyformák

szia!
Sógoromnak műtötték talán 10-11éve -8 diopriás szemét. Azóta is jól lát.Az esti vezetést mondja, hogy kellemetlen , és nagyobb fényre van szüksége az olvasásnál.
Én is nézettem, de nekem -12,5diopria amit javítani kéne, és nem bíztattak vele. Kb 50% javulás várható. Én jelenleg is kontaktlencsét viselek 24 éve. Megszoktam, és így nem kockáztatok. De ha nagyobb javulást ígértek volna, akkor biztosan vállaltam volna a beavatkozást.
Na ez az amit én nem hiszek el!
Voltam a műtétem előtt 3 klinikán viszgálaton.Az optik-mednél nekem is előadták, hogy a lasik műtét ilyen-olyan-amolyan veszélyekkel járhat, bizontságosabb a prk.
Mivel felkészült voltam(előtte kb.fél évig csak a szemműtétekről kutakodtunk, orvos család, ráadásul szemész családi barát segítségével) feltettem pár kérdést a lasikról, amira az ottani doki NEM tudott válaszolni, sőt kikérte magának, hogy én kérdezgetek....Márpedig egy orvosnak mi a feladata? A megfelelő tájékoztatás!
A lasik az egyik legbiztonságosabb eljárás, a szaruhártya nem szakadhat le magától!! Oké, a műtét után 1-2 hétig ne emeljen az ember nehezet, vannak alapvető dolgok amit be kell tartani, de egy hajmosástól nem szakadhat le!
Persze vannnak akiknek vagy csak az egyik, vagy csak a másik műtéti eljárást lehet elvégezni,de a legtöbb esetben a választás a mi kezünkben van! És amit nem tartok fairnek, hogy bizonyos klinikákon nem megfelőlen tájékoztatnak!!! Azt preferálják, ami nekik gazdaságosabb
Igen Jucus értelek...a fájdalom miatt vállalják a szaruhártya felhajtásos műtétet,de!
Voltak már ebből bajok sajnos,és nem tudják miért.
Egyik hölgy egy hajmosás alkalmával azt vette észre,hogy az egyik szemére alig lát...nem rögzült rendesen a szaruhártya felszíne,vagyis levált...míg a sasszem műtét fájdalommal jár,de nincs vele probléma.
Sziasztok lányok.
Én optikus vagyok,de dolgoztam az OptikMed klinikán.Csak ajánlani tudom őket.
Alaposak,mindenről tájékoztatnak és írásba is adják.
Ha dioptriás szemem lenne én biztosan meglézereztetném a sasszem módszerrel.A fájdalom valóban nem kellemes,de valamit valamiért
A visszaromlás esélye mindenkinél fenállhat,ez genetikai dolog.
Erről is tájékoztatnak mindenkit a kezelés előtt .
De úgy vélem nem mindegy,hogy reggel úgy kelünk fel az ágyból,hogy rögtön a szemüveg után kell nyúlni,vagy úgy hogy látunk
Sok-sok gyógyulást
Köszi
Másfél hét múlva megyek újra, talán az még nem késő. A 9. napon voltam, és akkor lesz 23 napos. Különben én Flucon-t kaptam.
Max elmegyek hozzá szerdán...
jucus: itt is van. ez a drágább, de mindenkinek ajánlott. na, meg ezért 3 nap nem a világ, és sokszor nem mindegy mennyibe kerül...de, nekem rémlik egyéb különbség is. később nem? ha könnyebben sérül nemtudom. nem emlékszem pontosan, nem akarok hülyeséget mondani
a napszemüveg meg egészséges szemnek sem árt, nemhogy egy műtöttnek. akár mennyire is nem műtétnek minősül
mondom ezt én, aki képtelen viselni bármit a szeme előtt, mert könnyezem tőle, de ettől még így gondolom...
Kedves Jucus!
Konkrétan nem kellene mindenkit hülyének, vagy szerencsétlennek bélyegezni. Nekem együtt volt a kp-m az Intra-Lasik-re, elolvastam, annak megfelelően tájékoztattam a munkaadómat, azt akartam. DE: a bal szemem szaruhártya vastagsága miatt NEM LEHETETT ilyen műtétet végezni nálam, hiszen olyan méretben (itt mikronokról van szó) készítették volna a lebenyt, hogy utána maga a korrekció nem lett volna elvégezhető. Ez is csak a bal szememnél áll fenn, tehát elvileg a jobb műthető lett volna Lasik-kel, de természetesen nem műtik egyik szemet így, másikat úgy.
És a barátnőmnek PRK-ja volt, nem fájt neki (még egy darab fájdalomcsillapítót sem vett be), nekem is PRK-m volt és fájt, de nagyon. Olyan nagyon, hogy nem vállalnám többet. Pedig nekem is tetszik, hogy látok, és nekem is rossz volt, hogy -4 dioptriával mindenben akadályoztatva voltam (gondolok itt pl síelésre, ahol kénytelen voltam lencsét használni, amit viszont soha nem tudtam igazán megkedvelni).
Tudod, az emberek nem egyformák. Sem a fájdalomtűrésük, sem az anyagi helyzetük, sem a szaruhártyájuk. Remélem, segítettem, hogy megértsd, miért választják sokan a PRK-t.
Egyébként gratulálok a sikeres műtétedhez, élvezd a helyzetet.
Üdv.,
Én is csak bíztatni tudlak, nekem 3 hónapja műtötték a szememet, mindkettő -5,5-es dioptriás volt, most 125%-os a látásom mindkét szememre :) Szerencsére nem voltak fájdalmaim a műtét utáni 3 napban, az első két napban még tévézni is tudtam, 3. nap meg feküdtem csukodt szemmel, de nem kellett se fájdalomcsillapítót, se altatót bevennem.
Igen, most +0,25 és +0,5 a szememe. Sajna, elég nehézkes a kommunikáció a dokinővel, így annyit sikerült kicsalnom belőle, hogy az átlagnak megfelelően javulok. Ma már nem fájt a szemem a szemcsepptől, így gondolom, azon nem kell változtatni.
Viszont, mint Zsetton, én sem vállalnám még egyszer, még a klinika költségére sem. Ez egyén függő, nekem nagyon rossz volt, 4 napig.
Köszi Jucus!
A sok orvosi blablából nem jött le, h a különbség ebben áll!
NEM JÁR SEMMILYEN FÁJDALOMMAL !!!!
Bátran vágjatok bele, komolyan mondom, én a mai napig van, hogy reggel felkelek,kinyitom a szemem, és szinte sírni tudnék a boldogságtól, mert akkora öröm, hogy látok

Ezt csak az érti meg, aki tudja hogy milyen kiszolgáltatott érzés rosszul látni
Számomra még mindig olyan felfoghatatlan, hogy miért mindenki a fájdalmas műtét választja
.
Létezik a Lasik módszer, Amerikában a műtétek kb.90%át már ezzel végzik, itthon is elérhető, nem drágább mint a prk, és semmi fájdalommal nem jár!!!!!
Nem kell napszemüveget hordani fél évig, nem kell 3 napig a kínok kínját átállni, amíg visszanő a szaruhártya felső rétege.
Csak röviden a különbség annyi, hogy míg a prk módszerrel a szaruhártya felső részét lekaparják, és utána amíg az nem nő vissza pokoli fájdalommal, fényérzékenységgel jár , a lasiknál nem lekaparják, hanem egy vágást ejtenek rajta, félrehajtják, majd műtét utána vissza hajtják.Tehát a szem ugyanazt a védelmet kapja, mint előtte, és semmilyen fájdalommal nem jár!!!
Műtét másnapján felkeltem, és az égvilágon semmi fájdalom, fényérzékenység nem volt, a 3.napi viszgálatra egyedül mentem autóval.2 hónap múlva pedig nyaralni voltam napszemüveg nélkül.
Én bármikor belevágnék még egyszer, ha szükség lenne rá, 8 évig szenvedtem a kontaklencsével, a műtétem 4 éve volt, azóta verem a fejem a falba, hogy miért nem szántam magam rá előbb.
Az egész életem megváltozott
Nekem -5 volt, és a műtét óta tökéletesen látok.