Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nők idegen kultúrában

msetulipan
Létrehozva: 2009. május 10. 17:49

Sziasztok! Olyan nőknek indítom ezt a topikot, akik egy idegen kultúrában vagy egyszerűen nem Magyarországon kell, hogy éljenek a férjükkel, családjukkal, de akár egyedül is.

Szívesen megbeszélném veletek a kulturális különbségekből adódó problémáitokat, várnék történeteket, amik nektek problémát vagy akár kellemes csalódást okoztak. Mindezzel a munkámhoz is kis segítséget adnátok, mert interkulturális tanácsadással is foglalkozom.

Én 4 éve élek Németországban, keresztül mentem már sok dolgon kultúrsokk témában. Úgy gondolom, a sajátjaimon kívül a legjobb példákat olyanoktól kaphatom, akik maguk is átélik, amiről beszélek.

Remélem, izgalmas témákat tudunk majd megosztani egymással az étkezéstől (pl. hogy a németek egy csomó húst egy barna szósszal öntenek le, és el sem tudják képzelni, mi az a szalonnasütés) a gyereknevelésen át (miért nincs bizonyos országokban bölcsőde, vagy mi van helyette, és ezt hogy viselik a magyar anyák) a munkahelyig (miért nem érti a főnököm, hogy én egyszerre csak egy dolgot tudok csinálni... vagy éppen fordítva, hogy nekem nem elég egy darab unalmas feladat, mert pörögnék.)

 Köszi, ha jöttök és meséltek!

  1. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 29. 16:47392.

    Igen, ahogyan herne is mondta, a felsobbrenduseg az adott, van Isten, utana pedig kozvetlenul ok kozvetkeznek. Valahol sajnos "meg tudom erteni", hogy sokszor nincs olyan kotodes a sajat gyerekeik fele sem, hiszen itt nagyon sok csaladon beluli hazassag van. Nagy, gazdag csaladok, akik nem szeretnek, hogy penz kikeruljon, meg mindig csaladon belul hazasitjak a gyerekeiket. Unokatestverek, nagynenik, nagybacsik, stb. Es ilyen frigyekbol gyerekek szuletnek, sok esetben utalt ferfiaknak. Van olyan anyuka, aki teljesen nyiltan megmondta, hogy o nem csodalkozik rajta, hogy agressziv a kislanya, mivel a ferje rendszeresen veri otthon mindannyiukat es hiaba mondja neki, hogy ezt fogja eltanulni tole a gyerek is, nem erdekli, mert naluk a veres jelenti a nevelest.

    Hat empatia az kell boven, de meg tobb tolerancia. Megerteni es elfogadni, hogy nem a gyerek tehet arrol, ha engem csettintve hiv, mint egy kutyat, hanem ezt latja a szuloktol, hogy igy viszonyulnak az embertarsaikhoz (orvos szulok gyereke). Es feladni az igyekezetet, hogy teljesen felesleges belenevelnem, hogy ezt nem igy csinaljuk, mit erek el vele? Semmit az egvilagon, hiszen az ovoda vege utan ugyanezt latja, sot, ha kicsit nagyobb lesz, akkor majd rajon, hogy azert csinalja igy, mert akiket hiv, az alacsonyabb rendu ember, mint o... Mivel a szulei majd elmagyarazzak neki.

    Az utolso kerdesed pedig erdekes. Tudod itt nem is tobbezer eves "rendrol" beszelunk, hanem inkabb arrol, hogy itt ez teljesen termeszetes. Ahogyan nalunk termeszetes a szorosabb kotodes, itt termeszetes az, hogy nem. Es valahol szerintem itt mar tenyleg kozrejatszik a genetika is...

     

    Erdekes, kepzeljetek, hogy van egy kislany a csoportomban. A szulei elvaltak, a torvenyek szerint az apjaval el. Az apja ugye leszarja, igy cseledet fogadott melle. A kislany egyszeruen nem bir engem elfogadni! Ha csak ranezek, kitor belole a hiszti, de szo szerint mondom, hogy eleg raneznem hozza. Sokat tepelodtem rajta, amig kiontottem a szivem a vezeto ovononek. O azt mondta: "egyet erts meg: ennek a kislanynek egyetlen "anya" mintaja van, a cseledje, akit ugraltat. Akibe belerug, ha nem szepen fesuli a hajat, akinek egy keremet, koszonomot nem kellett meg soha mondania. Ezzel szemben jossz te, aki meg AKAROD neki tanitani az A betut, meg AKAROD neki tanitani, hogy hogyan mondjuk ezt vagy azt, egyaltalan azt is megmondod neki, hogy most akkor leulunk. Eddig sosem talalkozott meg ezzel, egyszeruen most serti az onerzetet, hogy te is no vagy, megsem o ugraltat, hanem te diktalsz. Persze, hogy utal, ezen ne tepd magad!" A gond csak az, hogy en mar gondoltam mindenre, hogy miert nem szeret, folyamatosan figyeltem magam, hogy mit csinalok vele rosszul, mit kellene maskent. Nagy megkonnyebbules, egyben szornyu felismeres volt, hogy semmit... De azert nagyon bant meg mindig, hogy zsigerbol utal :-(

    előzmény:
    Mimas (390)
    2010-09-29  10:47
  2. 2010. szeptember 29. 11:32391.

    Régen ez a topic nem vm olyan nevű csoportban volt, hogy "utazás", vagy vm ilyesmi? Miért került az "Ez van!"-ba? (Az pörög mindig a leggyorsabban)

    Szerintem azért nem írnak a többiek (régiek), mert látják, hogy nincs fenn, és nem adták a kedvencek közé sem. Hogy lehetne átteni az "otthon"-ba (pl.)?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_116446 (0)
     
  3. 2010. szeptember 29. 10:47390.

    Sziasztok!

    Nagyon durva, amit írtatok. 

    Nekem teljesen az jött le, hogy az egész "nevelés" arról szól, hogy ők mennyivel felsőbbrendűek. 

    Pár éve egy ismerősömön keresztül elkeveredtem egy nemzetközi buliba, ahol főleg olyan egyetemisták voltak, akik nem európaiak. Nekem már az nagyon furcsa volt, hogy több éves itt tartózkodás után is CSAK köszönni tudnak magyarul. Naívan arra gondoltam, hogy nehéz is ez a magyar nyelv, barátnőm világosított fel, hogy ezek nem akarnak megtanulni magyarul, mert amúgy lenéznek minden "fehér" embert, nekik az alap az, hogy mi legyünk megtisztelve, hogy itt "tanulnak".

    Scorpi le a kalappal!!!

    Nem tudom mennyi empátia kell ehhez. Az idegen kultúra alatt annyira gyakori a vallási különbözőséget érteni, pedig a mindennapi életben derül ki, hogy mennyire is idegen az a világ. 

    Mit csinálnak ezek a szülők amúgy? Vagy a biológiai kötődés egy európai dolog, a való életben nem is létezik? Az oké, hogy van egy több száz/ezer éves rend, amihez tartaniuk kell magukat, de ez a beidegződés kiüti a természetes ösztönöket?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_116446 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 27. 05:29389.
    Igy van, ugyhogy en is irok, hatha kicsit fel tudjuk hozni! :-) Jo reggelt mindenkinek!
    előzmény:
    herne (388)
    2010-09-26  22:38
  5. 2010. szeptember 26. 22:38388.

    Ez nekem ugy hangzik, mint Ciprus. Kicsit tovabbolvasok, hatha leirod, ha tenyleg az!

     

    Olyan erdekes dolgokat irtok amugy, jo lenne, ha nem halna be a topik!

    előzmény:
    B_Noemi (246)
    2010-02-22  20:00
  6. 2010. szeptember 22. 18:13387.

    Hat nem egy irigylesre melto helyzet. Nem is gondoltam, hogy ennyire durva. Azt mondjuk latom en is, hogy ha mondjuk belerug a gyerek a pincernobe, az anyja nem hogy nem szol ra (es nem ker bocsanatot sem, termeszetesen), de max. mosolyog egyet es kesz.

     

    Meg amikor az anyukak vasarolnak, a kis 40 kg-os filippino vagy indonez cseled cipeli utana a gyereket (aki majdnem akkora, mint o). 

     

    Meg apakat sokkal gyakrabban szoktam latni, ahogy tologatjak a gyereket vagy setalnak veluk kezen fogva. A nok itt tenyleg csak megszulik oket, aztan onnantol kezdve le vannak szarva. (bocs a csunya szoert)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (386)
    2010-09-22  16:59
  7. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 22. 16:59386.

    Hat el nem hinned, hogy milyenek az itteni gyerekek... Mint a felnottek, csak 3 eves kiadasban. Hihetetlen, hogy szine mar genetikailag kodolva van naluk ez a felsobbrenduseg, egyszeruen dobbenetes. Siman a filippino tanarno (mert itt az ovodaban tanarok vannak, egeszen mas az oktatas, 3 eves kortol indul az olvasas es szamolni tanitas) szemebe vagja a gyerek, hogy otthon ket filipino cseledem van, kirugatlak!

     

    Aztan a szulok... Ott kezdodik, hogy az eleg rovidke palyafutasom alatt sikerult tokeletesen lemernem, hogy gyakorlatilag semmifele kapcsolat nincs a szulok es a gyerekek kozott. Tizbol kilenc ovadast a cseled hozza-viszi, de amelyik szulo annyira jofej, hogy sajat maga hozza be, az annyit nem mond a gyereknek, hogy szia. Belenyomja a gondozono kezebe es hatat fordit. Van olyan szulo, aki tolem tudta meg (miutan szetuvoltotte telefonban az agyam, hogy miert nincs a gyereken egyenruha, ahogy hazaert), hogy NEM szobatiszta a gyereke, es azert nincs rajta az egyenruha, mert reggel a cseledje szo szerint hata kozepeig szarosan hozta a gyereket, mivel nem cserelte le a pelenkat es ki kellett mosdatnia szerencsetlen gondozononek. Akkor es ott, tolem tudta meg, hogy nem szobatiszta a sajat gyereke. Felmerult bennem a kerdes, hogy vajon mennyi testi kontaktus lehet kozottuk? Mert ha mostanaban felemelte volna az olebe a sajat lanyat, akkor tudna, hogy pelenkas...

    Aztan volt olyan, hogy az egyik gyerek az erkezes pillanatatol kezdve a tavozasig fejhangon uvoltott, de ugy, hogy a sokadik napon mar igazgatoi beavatkozast kertem. Miutan o is tarthatatlannak minositette a helyzetet, leultunk a szulovel. Eloszor a fejemhez vagta, hogy biztos nem foglalkozom eleget. Miutan biztositottam, hogy az o draga szeme fenye is megkap pontosan annyi torodest, mint az osszes tobbi a csoportban, a fejemhez vagta, hogy minek babusgatom, ha hisztizik? Mondom azert, mert lehetetlen elnezni (es ELVISELNI IDEGILEG), hogy egesz nap sir, nem is beszelve arrol, hogy milyen a csoportban a hangulat, mar a gyerekek is ki vannak borulva tole. Aztan vegul kibokte: nem azert fizetem az ovodat, hogy otthon nekem sirjon. Pff.

    Aztan ma az egyik szulo a 10 eves pedagogusi palyafutassal rendelkezo ovonot akarta kirugatni olyan undorito cirkusz kozepette, hogy amig elek, nem felejtem el, mivel a lanyanak piros volt a szeme (talan a reggeli 2 oras sirastol????). Merthogy biztosan megvertek a tobbiek es ezert az ovono a hibas, rugjak ki. Aztan az ovono mondta, hogy eppen az ellenkezoje van, a lanya ossze-vissza ver mindenkit (en is tapasztaltam, eleinte az en csoportomban volt) es ez tavaly is igy volt, sot, odatartotta az ovono a sajat lanyanak az ossze-vissza karmolt fejet, amit termeszetesen a kislany csinalt rajta... Na ez olaj volt tuzre, undorito szitkozodasba kezdett.

     

    Ezek ilyen kis aprosagok, nap, mint nap elofordulo jelenetek. A lenyeg az, hogy egyet varnak el: lehetoleg ket het mulva a gyerek hibatlan oxfordi kiejtessel olvasson Shakespeare-t es szorozzon fejben 10 000 alatt. Engem minden nap beszamoltatnak, hogy mit csinaltattam a gyerekkel. Nem azert, mert az erdekli, hogy a gyerek mit csinalt, hanem hogy en megdolgozom-e a fizetesemert! De eddig ugy tunik, hogy igen, elegedettek velem a szulok, ami errefele ORIASI szo.

     

    En meg ugy vagyok vele, hogy amennyit fizetnek, napi 6 oraert, hat felolem... :-)

    előzmény:
    Mimas (383)
    2010-09-22  16:27
  8. 2010. szeptember 22. 16:57385.

    Szia!

     

    Utazasi irodaban dolgoztam, most is valami hasonlot szeretnek, bar ott a munkaido sosem tetszett, mondjuk mar most azt sem banom, csak lenne valami. Szoval az idegenforgalomban, keresgelni fogok mostmar hotelekben is.

     

    Gyerek meg nincs, eddig valahogy sosem ereztem, hogy szeretnek, mostanaban valtozott meg a velemenyem, ugyhogy lehet 1 even belul belefogunk. Addig meg szeretnek kicsit dolgozni, meg atgondolni meg, hogy biztosan akarom-e es nem csak hirtelen fellangolas! :)

    előzmény:
    Mimas (383)
    2010-09-22  16:27
  9. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 22. 16:47384.

    Jol van, latom akkor egy semara epultek az alapok ezekben az orszagokban! :-) Egyebkent itt is ez van, ha az itteni akar szandekosan el is gazol, kijon a rendor es siman a szemedbe mondja, hogy a te hibad volt, minek jottel az orszagba?! En is igyekszem elkerulni oket, de ez most az uj munkam miatt kivitelezhetetlen... :-(

     

    Azt a mazlit, hogy talaltan egy szinten magyar lanyt ciprusi ferjjel, hat ez nem semmi, milyen kicsi a vilag? :-) :-) :-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
    2010-09-22  16:08
  10. 2010. szeptember 22. 16:27383.

    Scorpi Gratulálok még egyszer. :-))) A "megmondósok" nem járnak ilyen topicba. Amúgy meg neked miért kellene rosszul érezned magad, hogy kihasználod az adottságaid .

    Milyenek a gyerekek? Hogy telik egy átlagos nap?Tényleg, egy másik topicból kiindulva (most lusta vagyok rákeresni) nálatok is előfordul olyan, hogy egyik gyerek ilyet "szól be" a másiknak, hogy felköti? Nem is tudomtavasszal előkerült-e a téma, de milyenek a gyerekek? Oké, hogy kulturális különbözőség, de mennyire jelenik ez meg a gyerekeknél?

     

    Szia Herne! De jó, hogy jöttél. Milyen területen szeretnél dolgozni? Vagy mivel foglalkozni? Mikor utaztál ki? 

    A parkolós dolog..

    Van gyereketek?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (379)
    2010-09-22  15:10
  11. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 22. 15:55382.
    Ja es meg egy kerdes :-) Irod, hogy valtoztak a korulmenyek, regebben masabb volt minden. Mi valtozott az orszagban?
    előzmény:
    herne (380)
    2010-09-22  15:32
  12. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 22. 15:42381.

    Szia! Szerintem meg nem keso, sot! Jo lenne, ha ujra feleledne a topic, mert nem tudom, hogy mennyire olvastal vissza, de nagyon-nagyon sok erdekesseget megtudhattunk itt tavol elo magyaroktol!

     

    Es akkor fel is tennek egy kerdest: Qatar-ban is tapasztalod, hogy a helyi szuletesu allampolgaroknak mennyire eros elojogaik vannak? Mert irtad a masik topic-ban, hogy nalatok is sok a bevandorlo, meselj, arrafele hogyan mennek ezek a dolgok? Ott is megy az eszetlen kivagyisag?

    előzmény:
    herne (380)
    2010-09-22  15:32
  13. 2010. szeptember 22. 15:32380.

    Sziasztok!

     

    Lehet meg csatlakozni?

    En Qatarban elek, 2004. decembere ota kisebb-nagyobb megszakitasokkal, mert sokat is voltam otthon, tavaly oktobertol iden majusig pedig Olaszorszagban tanultam.

    Eddig utazasi irodaban dolgoztam, mindig nagyon konnyen sikerult munkat talalni, most viszont amiota visszajottem juliusban nem sikerult meg, ami kicsit elszomorit, de remelem lesz hamar valami.

    Regebben nagyon nem szerettem itt lenni, azota viszont az orszag is valtozott, en is, a korulmenyek is, ugyhogy most minden jo elvileg, gyakorlatilag meg megis honvagyam van. Csak hat itt dolgozik ugye parom (aki amugy ciprusi allampolgar), ugyhogy ez van most. 

    Europaban azert annyival konnyebb lenne a helyzet, hogy hiphopp hazarepulhetnek. De inkabb megprobalom elvezni az ittletet, ez sem rossz, csak valami megis hianyzik.

    előzmény:
    msetulipan (1)
    2009-05-10  17:49
  14. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 22. 15:10379.

    Szia Mimas!

     

    Hihi, en nem kovezlek meg tuti, amiert nem banod, hogy csak 3 het meleg volt :-) :-)

     

    Koszonom szepen a gratulaciot a munkahelyemhez, meg leirni is jolesik :-) Kepzeld, egy maganovodaban ajanlottak allast. A lenyeg az, hogy ugyan nem ez a kepzettsegem, de (most olyat irok, amiert ha valaki ideteved, biztosan megmossa a fejem) itt az a lenyeg a szuloknek, hogy a gyereknek europai pedagogusa legyen, lehetoleg minel feherebb boru. Na en ugye ennek konnyen megfeleltem, ugyhogy felvettek. Es teljesult is, amirol beszelek, azon versengenek, hogy kinek a gyereket tegyek az en csoportomba, nagyon gaz... Mert tudod itt olyan sikk ezt elmondani, ez a lenyeg. A kollegak jok, ugyan gyakorlatilag semmi kapcsolatunk nincs, mert mindenki a sajat csoportjaval foglalkozik, de igy felszines ismeretseg utan szimpatikusak, kedvesek, aranyosak.

     

    Oooo, dehogynem, nagyon is sokan rosszul lesznek Ramadan alatt! Ha latnad, hogy nehanyan hogy neznek ki a vegere, huh. Meg a radioban is allandoan mondtak, hogy nagyon figyeljen mindenki a kozlekedeskor, mert kulonosen a vegere elkepesztoen csokken a koncentracios kepesseguk, egyebkent is a vilag elvonalaban van az orszag a baleseti statisztikat illetoen, de Ramadan alatt meg veszelyesebb. Egyebkent nekem is rossz volt, mert ugyan normal idoszakban nem szoktam utcan enni-inni, dehat milyen az ember, hat persze, hogy Ramadan alatt meghaltam egy korty vizert az utcan! :-) :-)

    előzmény:
    Mimas (378)
    2010-09-22  09:27
  15. 2010. szeptember 22. 09:27378.

    Szia Scorpi! De jó, hogy írtál!

    én az itthoni 35 foktól is fejreálltam. Egyre nehezebben bírom a meleget. Semmi extrát nem csináltam, minden szabadságom megy idén a vizsgákra, de így terveztem, le kell tudni ezt most 2010-ben. 

    Lehet ezért megköveznének, de annyira örültem, hogy idén kb össz 3 hét volt, ami nagyon meleg. Igaz az eső annyira nem jön be.. abból kicsit túl sok is volt/van.

    Gratulálok!!!! Milyen hely, mivel kell foglalkozni? Milyenek a kollégák? Áprilisban mikor írtál, akkor még felvetődött, hogy hazajöttök... akkor zajlott ám az élet.

    Itthon család, rokonok, vagy mentetek kicsit kirándulni is?

    Most lehet hülyét kérdezek, de Ramadan alatt ugye napközben nem szabad enni (inni?), nem lesznek ilyenkor többen rosszul, vagy balesetek este? (oké, ha valaki ebben nő fel. annak "természetes", csak úgy alapból belegondolva, hogy ott van az 50 fok, semmi kaja.. ez így nekem nagyon kemény). 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (377)
    2010-09-21  14:01
  16. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. szeptember 21. 14:01377.

    Hahoooo, udvozlet! :-)

     

    En is mindig nezegetem (kedvencek kozott van), hogy van-e uj hozzaszolas es ugy orultem, hogy igen! :-)

    Oh, a nyar eltelt - hala egnek -, alig volt olyan nap, amikor 50 fok ala ment volna del korul a homerseklet, most viszont bekoszontott az osz, mar alig-alig megy 43 fole, micsoda feludules :-) Vege a Ramadannak is, jaj de orulok neki. Bar ket hetet otthon toltottunk belole, de azert igy is kaptunk a jobol...

    Azota meg kepzeljetek, hogy lett munkahelyem!!!! Bizony am, annyira vartam es ugy orulok neki!

     

    Meselj, nalatok mi ujsag van mostansag????

    előzmény:
    Mimas (376)
    2010-09-21  12:21
  17. 2010. szeptember 21. 12:21376.

    Sziasztok! Nagyon eltüntetek, pedig úgy szerettelek olvasni titeket. Remélem azért visszanéztek!

    Hogy telt a nyár? Merre jártatok? Voltatok itthon?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  18. 2010. Április 27. 19:50375.

    Teljesen megertem, hogy hozni akarod az ebet is. En a macskamat hoztam ki magammal:))

    Es van valami megoldas a kutyusnak?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (374)
    2010-04-27  08:12
  19. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. Április 27. 08:12374.

    Szia!

     

    Eloallt egy helyzet, ami miatt lehet, hogy el kell mennunk haza. Akkor pedig vinnunk kell kutyafulut is, hiszen o is a csaladunkhoz tartozik. Dolgozunk rajta, hogy ne kovetkezzen be, eleg sok ideggel jar es csak varakozunk, varakozunk... De teljesen kiakadtam az EU-s szabalyozason.

    előzmény:
    boncza (373)
    2010-04-27  07:37
  20. 2010. Április 27. 07:37373.

    Haliho,

    de jo hogy el ez a topik:)

     

    Valasztasok, nem szavaztunk, de nagyjabol kovetjuk az otthoni esemenyeket. Mar korabban irtam, hogy mi itt nem igazan tartjuk a kapcsolatot magyarokkal (vagy legalabbis csak nagyon kevessel), mult heten megis elvetodtunk a Magyar Hazba. Kb mint egy videki kulturhaz a 80-as evekben:(

    Erdekes, hogy az otthoni politikaval mar nem, de az ittenivel meg nem igazan foglalkozunk. Kicsit megrekedtunk a ket vilag kozott, de ez idovel persze valtozik.

     

    Szocialishalo: errol sem tudok sajnos sokat nyilatkozni. Egyreszt 2 eve vagyunk itt, masreszt mindkettonknek munkavallaloi vizuma van, igy nem is nagyon tudom mik jarnanak pl munkanelkuliseg eseten. Viszont, juniusban szuletik a babank, o utanna kapunk kb $300 adokedvezmenyt (havonta) ami pont fedezi az egeszsegbiztositasat.

     

    Scorpionqueen: mi lesz kutyusotokkal? Lattam, hogy nyitottal rola egy topikot. Csak latogatni akartatok hazahozni?

    a 150cm-es o magassaga nagyon vicces:))

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  21. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2010. Április 27. 06:49372.

    Sziasztok, jo reggelt!

     

    A helyi valasztasokrol erdemben nem tudok nyilatkozni, mivel ennek hijan vagyunk :-) Van egy emirunk vagy sejkunk, pontosan nem tudom, hogy melyik is igazabol a "munkakore", de probalok ennek utananezni, illetve maga az uralkodo csalad all a csucson. Amin mosolyogtam (mindenfele tiszteletlenseg nelkul!), hogy nyomtatasban es mindenhol ugy emlegetik, hogy Omagassagossaga, komolyan! His Highness :-) A miniszterek Oexcellenciaja, His Excellency. Omagassagossaganak az orias meretu posztere szinte minden uzletben ki van teve a legfobb helyre. Abszurdum, hogy tegnap az ujsagban lattam rola kepet, ahol vegre nem asztalnal ult, hanem nagyon sok masik ferfi allt mellette es kb. 150 cm magas lehet Omagassagossaga. :-)

    Szocialis halorol: az orszag lakossaganak kevesebb, mint fele helyi szuletesu. Mint sok helyen az obolben, itt is csak nekik jarnak a juttatasok az allamtol, nagy osszegek, alanyi jogon. Viszont a tartozkodasi engedely megszerzesenek feltetele, hogy kotelezoen egeszsegugyi biztositast kell kotni, ami egyszer fizetendo osszeg es 2 evre szol, ameddig az engedely ervenyes. Hala egnek nincs arrol tapasztalatom, hogy baj eseten ez fedezi-e a korhazi ellatast es remelem nem is lesz.

    Tegnap viszont volt egy meglepo es kellemes elmenyem, aminek orultem. Ugyinteztem es eleg sokara kerult volna ram a sor, de gondoltam megvarom. Nagy, ketszemelyes padok voltak leteve a varakozashoz, de mindegyik foglalt volt, illetve az egyiken egy arab ferfi ult egyedul. Eszembe nem jutott, hogy melle uljek, nem szerettem volna tiszteletlen lenni, igy megalltam oldalt. Korbenezett, latta, hogy nincs szamomra ulohely, felallt es rendkivul szinpadias mozdulattal, kisebb meghajlassal atengedte nekem a padjat. Megkoszontem a gesztust, leultem. De nem ult mellem vissza, pedig legalabb 2 meter volt a pad :-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  22. 2010. Április 26. 17:54371.

    Darázsfészekbe nyúltál ezzel a kérdéssel, mármint Angliában.

     

    A szociális háló itt elég erős. Nagyon-nagyok a társadalmi különbségek, a legvagyonosabbak és a legszegényebbek között, sokkal nagyobbak, mint egy átlag európai országban. Emiatt nagyon erős a törekvés, hogy kiegyenlítsék, igazságosabb legyen, esélyegyenlőség stb. A kisebbségeknek, szegényeknek, hátrányos helyzetűeknek nagyon sok minden jár, sokkal több, mint otthon. 

     

    Pl. ha egy lány 16-17 évesen kijön a középiskolából és nem akar dolgozni, teherbeejteti magát, a fiúját letagadja, azt mondja, elhagyta a gyerek apja, akkor házat , rezsit kap és annyi pénzt, amiből szépen (na, nem TÚL jól, de mégis) megél.  Sokan kihasználják, bevándorlók is.

     

    A legrosszabb annak a rétegnek, mint akik mi vagyunk pl., : nekünk semmi nem jár, mert nem vagyunk szegények, de annyira nem vagyunk gazdagok, hogy ne jönne jól! :-)) Ez vicc volt, mármint nem panaszkodom.

     

    Majd írok erről részletesen is, ha érdekel.

    De a lényeg, hogy itt nagyon erős a szociális háló, itt is vannak, akik visszaélnek vele és itt is van, akiket zavar és túlzásnak tartják. Éppen amiatt is valószínű a konzervatívok sikere a választásokon, mert az embereknek kicsit elegük van már a nagy egyenlősdiből.

     

    Választások: itt is ezzel van tele a sajtó, pláne mert tartogathat meglepetéseket a dolog.  Itt "mocskolódás" annyira nincs, de persze itt is minden politikus úgy forgatja a statisztikákat, hogy az jöjjön ki, ami neki jó. És próbálják lejáratni az ellenfelet: pl. az ellenzék  óriásplakátjain a miniszterelnök,  G Brown mosolyog, "most növeltem az adót x százalékkal, hadd tegyem meg újra", szóval kicsit szarkasztikusan. Vagy a kormánypárt egy nagy fejszét rak az óriásplakátokra: ez lesz az első dolog, ha az ellenzék kormányra jut, lecsapdossa a közkiadásokat.

    előzmény:
    Mimas (368)
    2010-04-26  09:26
  23. 2010. Április 26. 17:15370.
    A termékekre viszont annál nagyobb betükkel írják rá, hogy svájci Múltkor a menzán még a menühöz is odaírták, hogy a hamburgerhús 100% svájci marhából készült.
    előzmény:
    cicalany976 (281)
    2010-02-28  03:17
  24. 2010. Április 26. 15:53369.

    Nem olvastam még tovább, lehet, hogy már írtad, akkor bocs. Te hol élsz Svájcban? Én szeptember óta lakom Zürichben és bizony csalódás volt számomra látni, hogy az itteniek is simán eldobálják a cigarettacsikket a buszmegállóban. (nem tudom miért, valahogy azt hittem, itt erre is figyelnek). Aztán a múltkor volt "szerencsém" rossz idöben betérni egy parkba, tele volt szeméttel.

    szóval talán igaz, hogy nincs olyan nagy szemét, de hogy egy darab kosz sincs az utcán, az erös túlzás.

    előzmény:
    PetPetra (127)
    2010-02-17  11:40

Címlap

top