Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
6 órás munkaidő
2009-07-01 07:361.
Torolt_felhasznalo_667442
Létrehozva: 2009. július 1. 07:36
A válságra hivatkozva barátnőmnek azt ajánlották, hogy átjelentik 6 órára néhány hónapig. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek milyen következményei lennének a jövőben? Gyes, gyed, esetleg később a nyugdíj szempontjából?
Sziasztok!
Bibia és Évanyó rakta össze a jó megoldást : ha részmunkaidőben is megkapod a 8 órára járó minimálbért, vagy annál tbbet, akkor nyugdíjnál is teljes szolgálati időnek minősül. Ha viszont pl. 6 órára csak a 6 órás minimálbért kapod, akkor arányosan kevesebb, tehát a 365 napnak csak a 3/4-e jár majd neked szolgálati időként.
Topicindító, figyeljen oda a barátnőd, mert gyednél és gyesnél is számít, amennyiben ugye biztosítási jogviszonyról beszélgetünk. Gyesnél ugye mindegy, mert ha nincs, akkor is kapod, de a gyednél kell a 180 nap LEGALÁBB MINIMÁLBÉRREL LEFEDETT szolgálati idő, jövő májusi babáktól pedig már a 365 nap... tehát ha most 6 órásba átteteti magát, akkor is figyeljen oda, hogy meglegyen az ideje. Mondjuk ez attól is függ, hogy hány éve dolgozik már, mikor fog szülni, tervezi-e egy éven belül, stb.
Ne feledjük, hogy a barátnő eddig is dolgozott 8 órában, tehát van szolgálati ideje a gyedhez, csak éppen a nyugdíjnál nem lesz mindegy.
Én így tudtam, de most ezt olvastam:
Szolgálati idő, nyugdíj
Azok a foglalkoztatottak, akik kizárólag részmunkaidőben dolgoznak és más jogviszonyból nem származik járulékalapot képező jövedelmük, a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, illetve a nyugdíj összegének számításakor egyértelműen hátrányba kerülnek a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalókkal szemben.
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. §-a szerint, ha a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében - ide nem értve a Munka Törvénykönyve értelmében teljes, illetőleg az adott munkakörre irányadó, jogszabályban meghatározott munkaidőben foglalkoztatottakat - elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme nem éri el a minimálbért, akkor 1996. december 31-ét követően a biztosítási időnek is csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ilyenkor a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkor érvényes minimálbér arányával.
De jó hogy nem rövidebb a szolgálati idő!:) én már másfél éve dolgozom 6 órában, és azon szomorkodtam, hogy most lehet kb. 1 év rendes mv-om. Mióta van ez így? Munkaügyis ismerősöm (nyugdíjas már) mondta, hogy a 6 órás mv 1 naptári évben csak háromnegyed évnyit jelent.
Topicindítónak: szerintem klassz a részmunkaidő (kivéve a fizetést) mert jut idő a háztartásra/gyerekre/családra, de azt gondolja meg a barátnőd, hogy esetleg benne fogják felejteni, nehezebben tud 8 órába visszakerülni...
"A szemét munkáltatók,folyton sírnak,hogy nincs pénzük,és mint tudjuk mindig az sír akinek van!!!"
Ja, mert Magyarországon minden munkáltató milliárdos, szemét, aki csak a saját hasznát nézi??
Ha ennyire nem tetszik a munkavállalói élet, akkor vállalkozzál, majd megnézzük, hogy ha mindent kifizetsz mennyi marad a pénztárcádban. Ha esetleg marad valami, akkor jövő hónapban kitalálnak egy újabb adót, ami elviszi!
Miért kell ennyire általánosítani??
Gyesre semmilyen következménnyel nincs.
Gyedre is csak annyi, hogy kevesebb lesz a keresete, ezáltal kevesebb lesz a gyed összege, hacsak nem keresi meg még mindig a max gyedhez szükséges összeget.
Nyugdíjra szintén nincs következménnyel, hacsak nem akar egy éven belül nyugdíjba vonulni. Ugyanis jelenleg az utolsó év nettó keresetéből számolnak nyugdíjat.
Remélem nem mondok túl nagy butaságot!De azért van ez a cirkusz,hogy kevesebbet kelljen fizetni neki is meg utána is...
A szemét munkáltatók,folyton sírnak,hogy nincs pénzük,és mint tudjuk mindig az sír akinek van!!!
Ne aggódj a fönökség ettől még kapni fog prémiumot,és az ő fizetésük nem lesz kevesebb,csak valakin sporólni kell!!!
Szia!
4óránál csak akkor érvényes ez a szabály,ha nem kapod meg a mindenkori nyolcórás minimálbért.Tehát,ha mondjuk 4 órában dolgozol és kapsz érte bruttó 100 akkor az uyanolyan mint ha 8 órában dolgoznál.
Én is 4 órában dolgozok onnan tudom!
én úgy hallottam hogy a 4 órás következménye az hogy a nyugdíjba egy év 4 órás munkaviszony az felet jelent
De biztos jön valaki okos és több infoval szolgálhat