Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Homár S.O.S.

süti20
Létrehozva: 2009. augusztus 23. 14:59

Sziasztok!

 

Végre valaki árulja már el nekem, hogy a homárnak pontosan melyik részét lehet megenni. De ne azt írjátok hogy a farkát, meg az ollóját! Azt tudom. De amikor ott van előttem az egész állat, akkor nem egyértelmű, mert közepe is van. :) És olyan drága, minden ehető részét meg akarom enni!! :D Kép is jöhet!

 

  1. 2009. augusztus 23. 16:2520.
    Tényleg, észre sem vettem eddig. :)
    előzmény:
    pihe** (19)
    2009-08-23  16:24
  2. 2009. augusztus 23. 16:2419.
    igen :)) de ne az nlc órája szerint készülődj.. késik egy-két órát... :)))
    előzmény:
    süti20 (17)
    2009-08-23  16:22
  3. 2009. augusztus 23. 16:2318.
    szerintem étterembe mennek :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_487959 (16)
    2009-08-23  15:51
  4. 2009. augusztus 23. 16:2217.

    Köszönöm a recepteket, de azt inkább az étterem szakácsára bízom. :) Akkor a lényeg az amit itt leszűrtem, hogy a fehér rész az amit megehetek. :D

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:5116.
    Forralja a vizet!
    előzmény:
    pihe** (15)
    2009-08-23  15:44
  6. 2009. augusztus 23. 15:4415.
    értem :) süti hova lett? :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_487959 (14)
    2009-08-23  15:42
  7. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:4214.

    A húsa fehér,a belsőséget kell  kikeverni ,a petét.

    előzmény:
    pihe** (13)
    2009-08-23  15:37
  8. 2009. augusztus 23. 15:3713.

    és hogy kicsit ide is vágjak.. szerintem ha kihozzák és kettévágják vagy vágod, akkor minden fehéret nyugodtan megehetsz...

    én legalábbis ezt tenném, a sárgás részek rizikós dolog, mert tévében láttam egyszer, hogy nagyívben kihajították és csúnyán néztek közben, másik műsorban viszont abból kevertek valami mártást a főfogáshoz... szóval ki tudja :)))

    előzmény:
    süti20 (1)
    2009-08-23  14:59
  9. 2009. augusztus 23. 15:3412.

    dehogy akarok... csak jóízűen enni lehetőleg :)))

    mást most inkább majd egész máskor :)))

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_487959 (10)
    2009-08-23  15:28
  10. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:3311.

    Homár Fűszeres vajjal például

    A tengeri herkentyűk kedvelőit egy pillanat alatt lenyűgözhetjük azzal, hogy a megszokott rántott ponty helyett egy vöröslő homárt teszünk a tányérjukra. Ezt a rákot sokan a tengeri élvezetek csúcsának tartják, ha jobban meggondoljuk, már az is jelent valamit, hogy magyarul is külön szó van rá, nyelvünk ugyanis meglehetősen szegényesen adja vissza a tenger élőlényeit: nagyjából van hal, kagyló, na és rák. Az európai és az amerikai homárok között elég nagy különbség van: a tengerentúli daraboknak nagyobb az ollója, így persze több hús is van benne. Európában a legjobb darabokat Bretagne, Skócia és Írország partjainál fogják, színük ilyenkor még sötétkék vagy zöldes, súlyuk általában harminc-nyolcvan deka - természetesen páncéllal együtt. (Akadnak néha egy kilós darabok is, ez azonban a mi kontinensünkön ritkább.) A sötét szín csak a főzés alatt vált vöröses-narancsos színűre, ennek oka a páncélban lévő pigmentanyagok felszabadulása.

    Érdekes módon évszázadokkal ezelőtt a homár az újvilágban még olcsó tömegélelmezési árunak számított, mára viszont a luxus egyik szinonimájává vált. Ha tehetjük, frissen szerezzük be, nem árt, ha mindenkire több darabot számolunk, mert bizony a látványos állat - méretéhez képest - viszonylag kevés húst rejt. A legfinomabb rákhús az ollójában, illetve a hátában rejtőzik, a nőstény példányok farkából pedig vörös homárikrához, azaz coralhoz juthatunk - ez szintén mennyei csemege. A homár elkészítése sem igényel órákig tartó pepecselést, elég csak pár percig főznünk. Kiváló kísérője lehet egy olaszos tésztának, de önmagában, salátával vagy szósszal körítve is rendkívüli étek. A gasztronómiában több híres homárreceptet is számon tartanak, a Thermidor például gyöngyhagymás-boros szósszal leöntött, sajttal megszórt és kisütött homárt takar, ez a fogás még a Titanic étlapján is szerepelt.

    előzmény:
    süti20 (1)
    2009-08-23  14:59
  11. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:2810.

    Ne akarj álszent lenni...

    Érdekel még egyébb álat  feldolgozása is?

    előzmény:
    pihe** (9)
    2009-08-23  15:26
  12. 2009. augusztus 23. 15:269.
    remek :))) próbálok egyáltalán nem erre gondolni falatozás közben :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_487959 (7)
    2009-08-23  15:24
  13. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:268.
    Homár zöldséges rákraguval
    Hozzávalók 5 személyre:
    2 evőkanálolaj, 1 kávéskanál csili paprika, 50 g újhagyma, 100 g shiitake gomba, 100 g sárga kalrforniai paprika, 150 g cukkíni, só, bors, 2 evőkanál (könnyű) szójaszósz, 2,5 (600 g) főtt homár, 150 g párolt zöldspárga, 100 g friss paraj, 25 g vegyes ehető virág.
    A rákraguhoz forró olajban megpirítjuk a felkarikázott csilit, majd hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát, a cikkekre vágott gombát, a felkockázott kaliforniai paprikát és cukkínit, legvégül a felkarikázott párolt zöldspárgát. Sózzuk, borssal fűszerezzük, 1-2 percig pirítjuk, majd a karikás zöldségraguhoz ad juk a kockára vágott rákhúst, meglocsoljuk a szójával, összeforraljuk és tálaljuk.
    A zöldségalaplében megfőzött homárt a páncéljától megtisztítjuk. A keskeny csíkokra vágott spenótot bő zsiradékban megsütjük, majd beletöltjük a homár páncéljába,  a zöldséges rákraguval tálaljuk, ehető virágokkal díszítjük.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:247.
    A csibének elvágják a nyakát, és úgy teszik a forró vizbe.
    előzmény:
    pihe** (5)
    2009-08-23  15:18
  15. 2009. augusztus 23. 15:216.
    http://papcsalad.blogspot.com/2009/07/hogyan-fozzek-homart. html
    előzmény:
    süti20 (1)
    2009-08-23  14:59
  16. 2009. augusztus 23. 15:185.
    hát ez pont ideillik tényleg :) én csirkét szeretnék vacsorázni... rém örülnék ha meglepnél, hogyan teszik konyhakésszé :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_487959 (3)
    2009-08-23  15:14
  17. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:143.

    "A homárt nem túl "humánus" módon, élve teszik a lobogó vízbe, és méretétől függően 5-6 percig kell főzni, amíg színe élénk pirosra változik. Ezután megtisztítjuk a belső részektől,  e nemes feladat közben pedig vajban fokhagymát fonnyasztunk, és a homár húsára csorgatjuk.

    Grillezés előtt a homárt élve ketté kell vágni, ami csak erős idegzetűeknek ajánlott. A belső szervek eltávolítása után rozmaringgal, citrommal, sóval és borssal olajos pácot csinálunk, és addig grillezzük, amíg a húsa megfehéredik. Ízesíthetjük csípős paprikával vagy konyakkal is. Vegyessalátával fogyasszuk."

    Neked szerencsére a kellemetlenebb részt már nem kell elvégezned. Ámbár a homárnak milyen kellemetlen lehetett szegénynek...
    előzmény:
    süti20 (1)
    2009-08-23  14:59
  18. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 23. 15:123.

    Ha már homár... ezt találtam neked:

    "A homárt nem túl "humánus" módon, élve teszik a lobogó vízbe, és méretétől függően 5-6 percig kell főzni, amíg színe élénk pirosra változik. Ezután megtisztítjuk a belső részektől,  e nemes feladat közben pedig vajban fokhagymát fonnyasztunk, és a homár húsára csorgatjuk.

    Grillezés előtt a homárt élve ketté kell vágni, ami csak erős idegzetűeknek ajánlott. A belső szervek eltávolítása után rozmaringgal, citrommal, sóval és borssal olajos pácot csinálunk, és addig grillezzük, amíg a húsa megfehéredik. Ízesíthetjük csípős paprikával vagy konyakkal is. Vegyessalátával fogyasszuk."

    Neked szerencsére a kellemetlenebb részt már nem kell elvégezned. Ámbár a homárnak milyen kellemetlen lehetett szegénynek...
    előzmény:
    süti20 (1)
    2009-08-23  14:59
  19. 2009. augusztus 23. 15:092.
    előzmény:
    süti20 (1)
    2009-08-23  14:59

Címlap

top