Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szemtakarás -4 éves
2009-11-12 09:411.
Torolt_felhasznalo_853431
Létrehozva: 2009. november 12. 09:41
Sziasztok! Szívesen beszélgetnék,olyan gyerköcők anyukájával ,akiknél napirend a gyerköcnél a szemtakarás....,a lányomnál lassan 5 hónapja,hogy szemtapaszt használunk....,elég ügyesen viseli...nem ellenkezett miatta,megértette,hogy miért van rá szükség...,viszont már 2x lehesett a székről....,olyankor úgy sajnálom szegényt...Viszont ami negatívum ,nagyon szeleburdin viselkedik azóta...,mintha fuszrálná ....,nem tudom,hogy válthat e ki ilyensmit ,hogy takarni kell a szemét( 4 nap takarás 1 nap pihi )Ti ,tapasztaltatok ilyensmit?Ti,hogyan élitek meg ezt az időszakot?Vagy ,akik már tul vannak ezen,mennyi idő kb a gyógyulás?Amúgy szemüveges is lett,szóval ....,a többit menet közben,ha nem vagyok egyedül ebben a helyzetben.......
Az agy sokkal többet is tud korrigálni, mint 3 dioptria.
Tudok olyat (szemész mesélte), hogy -20 dioptriát -6-ra kompenzálta az agy.
A sugárizomra mondják, hogy 3 dioptriát tud korrigálni, de más a sugárizom és más az agy.
Meg különben össze-vissza beszélnek....
Sugárizom csak úgy tud korrigálni, hogy mondjuk valakinek van +3 dioptriája, akkor lehet hogy szemüveg nélkül is jól lát. De ugynez -3 dioptriánál nem igy van. Tehát csak pluszból tud 0 felé korrigálni.
Rövidlátás is jól kezelhető , főleg ha idejében kezdik.
Sziasztok!
Tudtok megbízható szemészt Bp-en?
Kisfiamnak 7 hónaposan mértek 1,5 dioptria különbséget a két szeme között, de akkor az egyikbe krém is bele volt kenve, ezért az orvos azt mondta jöjjünk visza egy évesen. A vizsgálat eredményén kicsit megdöbbentem, mert nálunk nincs szemüveges a családban. Most hónap végén megyünk újra, de elvinném máshova is a biztonság kedvéért.
Ja meg még annyit hogy sok gyereknek pl 3 osztályban derül ki hogy rossz a szeme, ez nem azt jelenti hogy addig is rossz volt, és a hanyag szülei nem foglalkoztak vele, hanem mert 6 és 8 éves kor között akkorát nő a fejük, hogy a szem nem bírja lekövetni és kialakulhat egy tompalátás. Kissebbikemnél pont ezzel riogatnak, hogy nem elég nagyfokú az élettani távollátása, és 6 -8 évesen lehet hogy rövidlátó lesz belőle. Úgyhogy még addig a te manódnak is van ideje rendeződni. sok meló, de nem szabad feladni mert jól kezelhető... Egy rövidlátás már sokkal kevésbé sajnos.
Egyébként a máig gyakran használt olvasós táblán egy tompalátó akár simán át tud menni, ugyanis az agy +-3 dioptriáig tud kompenzálni. Azaz nem is tudod hogy nem látsz, mert az agyad összerakja... Emiatt is zavarja a gyerekeket a takarás, mert jobban látnak ugyan vele, de közben az agyuk nem tudja jól összerakni.
Tudod ez a műtét dolog ez úgy néz ki, hogy bármilyen hihetetlen találomra csinálják még ma is. Nőcinek annó lemérték a szemét (tágítva) mondták hogy balszemet műtik igazítják a jobbhoz... Mikor rákérdeztem, hogy dehát mihez igazítja, hiszen hol az egyik szemével fordít be hol a másikkal, akkor vállat vont és azt mondta hogy jó akkor fordítva... Na itt csaptam rájuk az ajtót)
Ha nagyfokú a kancsalsági szög akkor bólogatnak hogy műtsünk, csak mivel sokszor túl jól sikerül a műtét ( értsd, túlhúzzák) gyakran pont ebből van a baj. Sajnos sokkal több esetben mint amilyen a tiéd, hogy éppen sikerült eltalálni.. Szóval sajnos ha ilyen van egy életre oda kell rá figyelni én azt hiszem.. de persze ennél a dolognál kifejezetten igaz hogy ahány beteg annyi féle. Pont azért mondom ezt mert aki eddig általánosított a lányomnál annak egynek se lett igaza...
Szóval a lényeg az hogy én nem marketingelném a műtétet, cska legeslegutolsó, esetben, ha semmi mással nincs fejlődés. De annyi lehetőség van. Takarás, szemüveg, szemtorna, olyan sporttevékenység ami a gyerek szem kéz koordinációját fejleszti... és bámulatos javulás tud lenni... Ha nincs mégsem javulás akkor kérj másik dokitől tanácsot szakvéleményt, és ha ő is meg egy harmadik is azt mondja hogy műteni, na akkor, és csak akkor...
Egyébként meg tök mindegy milyen fura dolgot is mond a doki, ha az működik és javul tőle akkor érdemes csinálni, ha 3 hónapig semmi javulás akkor meg el kell felejteni...
Tuti, hogy nem vakult meg, csak foglalkozni kellene vele kicsit.
Sziasztok!
Szerintem az nem teljesen jó, ha olyan sokat van takarva. Pont azért , amit irt is valaki. Most ugye az egyik szemet az agy kikapcsolta, azért van a tompalátás. De ha meg állandóan le van takarva, akkor egy idő után meg azt fogja kikapcsolni az agy...
Szóval inkább csak rövidebb időkre kellene takargatni szerintem.
Kolléganőm kisfia is most ebben a cipőben van, és neki is csak pár órát kell naponta takargatni.
Ugyanaz a szemorvosunk, mint Gabcinak. Mármint a gyermekszemész.
Nálunk nagyon kevésen múlt, hogy nem lett nagyobb baj.
Egyévesen vittük először a lányunkat szemészetre, mert a védőnő azzt mondta, hogy vinni kell, mivel szemüveges vagyok, megelőzésképp, szűrésre. nem volt semmi baj, mindig egy évre hívták vissza. Aztán a fiamat, aki később szemüveges lett, szintén. 3 éve augusztusban voltunk velük, egy évre kaptak újrahívást. Közben novemberben a fiam ovis lett, majd márciusban az oviban is járt a szemészorvos szűrni, vagyis az asszisztense, ugyanazé, akihez járunk, hozzá tartozik az az ovi. A két gyerek közt 16 hónap különbség van, a lányom korosztályát nézték, de a fiam csoportjában is vannak abból a korosztályból. Mivel az asszisztens ismeri a gyerekeimet, ezért a fiamat csak úgy magától megnézte, nem is kellett volna, de úgy volt vele, hogy úgyis járunk, nekünk is régi ismerősünk (egy utcában laktunk,). Tehát megvizsgálta a fiam. És ekkor döbbent le! Ez volt márciusban, eredetileg augusztusban kellett volna visszamenni a rendelőbe. Szóval félév alatt romlott annyit a szeme, hogy a teljes éleslátásból tompalátás lett és amit már írtam 1.5 illetve 6-os dioptriás szemüveg, kancsalság.
És sem mi nem vettünk észre semmit, sem előző augusztusban nem volt semmi jele.
Nekem is ahány szemorvos annyifélét mér, hol minuszosat hol plusszosat...
Nálunk nagyon hamar látszott hogy baj van. 1 évesen már hol az egyik hol a másik szeme fordult be, de nem csak befelé hanem majdnem eltünt az orra mögött... nagyon durva volt.
Mindenki azt mondta hogy elképesztő az a fejlődés ami történt nála..
Szia, még nem olvastam végig csak gyorsan eszembe jutott hogy mi már a 6 szemészünket fogyasztjuk, ő az első akki inkább tucatszor mért mint egyszer rosszul, komolyan.. inkább kérj 2 másiktól szakvéleményt mert ha csak a gyanú is megvan hogy rossz üveget kapott a gyerek többet árt mint használ...
Nőcim már " csak" szemüveges egyébként. 7 éves múlt, és nem forog be a szeme( szemüvegben) jobban lát mint az átlag szemüveg nélküliek. Üveg nélkül még ha fáradt akkor befordulgat a szeme, de pl amivel 2 évesen fenyegettek, hogy megvakul, meg áh ezt cska műtéttel lehet korrigálni...) abból semmi se lett.
Nagyon sokáig tapaszoztunk, és nagyon sokáig szemtornázni jártunk. Nőci már nagy veterán a szemészeten :)
Szia!
Hozzánk hasonló a helyzetetek, de mi már pár évvel előrébb járunk.
Kisfiam is 3és fél évesen lett szemüveges, 1.5 és 4.5 dioptriás szemüveggel kezdett, (de ezt 6-osnak mérték be!), két hónap múlva kezdődött a takarása és kb egy évig kellett folyamatosan, tehát nálunk nem volt pihenő. Ennek jó másfél éve, hogy már nem kell takarni, tompánlátása megszűnt, kancsalsága is. Most októberben voltunk ellenőrzésen, cél a szemüveg "elhagyása", illetve most megint kell takarni a szemet, de csak ha tv-t néz, vagy dvd-t vagy számítógép monitort. Ez nincs meghatározva, hogy napi félóra vagy 2 óra, ameddig nézi, addig takarjuk - de itt már nem kell a ragasztó elég ha egy fehér szalvétát összehajtva az üveg elé teszünk.
Nekünk székről leesős problémánk nem volt, viszont az óvó nénije mesélte, hogy az ő anyukája a vakok és gyengénlátók általános iskolájában tanított és tudja, hogy mennyi mindenben akadályozza a szemüveg ezeket a kicsi gyerekeket, bizonytalanná teszi a mozgásukat.
Fiam most lesz e hónapban 6 éves, van esélyünk rá, hogy ne kelljen élete végéig szemüveget hordania és majd a szakmaválasztását se befolyásolja. Legközelebb februárban megyünk kontrollra kíváncsi vagyok mi változik.
Jobbulást és jó egészséget a kislányodnak!
Szia!
Nekem nem a gyerekemmel, hanem saját magammal kapcsolatban vannak tapasztalataim. Ha valaki csak az egyik szemével néz, nem lét 3 dimenzióban, hanem csak 2-ben, ezért lehet, h. leesik a székről, mert pl. valamiért nyúl, és messzebb van, mint gondolja.
Nekem nagyon sokáig takarták a szemem, ezért az agyam ráállt, h. csak az egyik szememmel nézek, és ez már így marad örökre. Pl. csak úgy tudok pohárba önteni, h. az üveget hozzáérintem a pohárhoz, egyébként simán melléönteném, és még sorolhatnám. Meg akartam műttetni, de azt mondták, ezt nem lehet, mert ez az agy hibája már, nem a szemé. Egyébként külön-külön tök jól látok mind a 2 szememmel.