Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Adókedvezmény tandíj után
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a befizetett tandíj után mennyi adókedvezmény érvényesíthető.
Valamint igénybe vehetem-e a saját jogon (egyetem) befizett tandíj mellett a lányom (egyetem, nem dolgozik, jövedelme nincs) tandíja után járó adókedvezményt egyszerre. Az oktatási intézményekből eltérő válaszokat kaptam
Itt rendesen el tudsz igazodni , mert teljes a tájékoztató .Én is e szerint csináltam.
Fontos persze még az , hogy az adólevonásod fedezi -e a visszaigénylendő tandíjkedvezményt.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Szeptembertől vagyok bejelntve a munkahelyemen ( első munkahely )
A 2009-es évben 320.000 ft tandíjat fizettem be, a 0953 nyomtatvány melyik sorában tudom ezt feltüntetni?
Már próbálkoztam vele, és elvileg 96.000 ft adókedvezményt kapnék.
Minden adat kitöltését követően lehetséges hogy csak 15.000 ft-ot kapnék vissza?
A segítséget előre is köszönöm!
Ha 2 db számlád van, az egyik az egyik emberkére, a másik emberkére, akkor semmi akadálya.
Természetesen a jövedelemkorlátra, illetve az összevont adókedvezmény összegkorlátjára kell figyelni.
"háztartással kapcsolatos szolgáltatások számlázott ellenértéke" adókedvezménynél mind a két fél külön-külön is igénybe veheti szerintetek? Persze a számla külön névre szóló!
Annyit szeretnék még pontosítani, hogy természetesen a lányod befizetett tandíjáról az egyetem által kiállított igazoláson a te adataidnak (adóazonoító stb.) kell szerepelnie.
Ha simán a lányod nevére állították ki, akkor sajnos nem használhatod fel.
No, megtaláltam: nincs korlát (60.000 Ft-os) a tandíj kedvezményre!
2009-től ún. összevont kedvezményalap után kell megállapítani az igénybe vehető adókedvezmény összegét. A kedvezmény mértéke az összevont kedvezményalap 30%-a. Ezzel együtt a kedvezményekre irányadó egyedi korlátok megszűnnek.
Megmarad a jövedelemkorlát: amennyiben a magánszemély összes jövedelme nem haladja meg a 3.400.000 Ft-ot, akkor vehető igénybe az adókedvezmény maximum 100.000 Ft értékig. Ha a jövedelem ennél több, akkor az értékhatárt meghaladó jövedelem 20%-a csökkenti a 100.000 Ft értékét, így maximum 3.900.000 Ft értékig érvényesíthető adókedvezmény.
Összevont kedvezményalapba beszámítható igazolt kiadások az alábbiak:
– háztartással kapcsolatos szolgáltatások számlázott ellenértéke,
– megállapodás alapján fizetett tb-járulék, magánnyugdíjpénztári tagdíj,
– magánnyugdíjpénztári tagdíj kiegészítése,
– foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménynél a magánszemély kiegészítő hozzájárulása és a foglalkoztatói hozzájárulás adóköteles része,
– felsőoktatási képzési költség,
– felsőoktatási tandíj, felnőttképzési díj halasztott összege,
– közcélú adomány, tartós adomány,
– élet- és nyugdíjbiztosítások díja.
Nagyon köszönöm , ez most tényleg jó segítség lett , mert most lépett be az unokatesom és pont ezt kérdezte .
1 perc alatt ennyi minden történt.
Köszönöm mégegyszer.
Szia!
Köszönöm.Majd megnézem csak nem volt rá időm.Majd tanulmányozom.
Fő szabály, hogy a kedvezmények sorrendjét a magánszemély határozza meg, ez teljes egészében érvényesül az önadózás és munkáltatói elszámolás esetén. Bizonyos esetekben a kedvezményeket a törvényben meghatározott sorrendben kell érvényesíteni. Ennek érdekében az adókedvezmények sorrendje is meghatározásra került, mely akkor kötelezően alkalmazandó, ha a magánszemély adóhatósági közreműködéssel készíti el bevallását, vagy ha nem élt a kedvezmények sorrendjének meghatározásával a munkáltatói elszámolás keretében.
A kedvezmények sorrendje az alábbi (az összes kedvezményre vonatkozóan):
– lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye,
– személyi kedvezmény,
– alkalmi foglalkoztatás kedvezménye,
– összevont adókedvezmény,
– őstermelői adókedvezmény,
– családi kedvezmény,
– egyéb kedvezmény.
Az összevont adókedvezményt a fentiekben megjelölt sorrend alapján kell figyelembe venni.
A 3.4 maxot nem haladom meg,
egyéb kedvezményt nem érvényesítek én is nézegettem már, de nem találtam a választ
Valóban nem szerepel a 60.000 limit. Most újra ránéztem a tájékoztatóra.
És valóban van sorrendiség is, amit szintén fiygelembe kell venni.
ha meghaladod a 3.400.000ft-ot, akkor is vehetsz figyelembe, csak akkor tovább kell számolni.
ha érdekes, akkor leírom, hogy hogyan.
Sziasztok!
Letöltöttem a nyomtaványkitöltő programot a 0953-mal együtt a 2009. évi bevalláshoz. Nekem is van tandíjam, és a 0953-ban már nem szerepel a max. 60.000 Ft-os limit kedvezmény a tandíjra. Tehát úgy néz ki, mintha nem lenne limitálva 60.000-ben a tandíj kedvezménye. Végig néztem az Szja. törvényt 2009-ből, és ott nem találtam erre vonatkozóan semmit. A 2008-asban benne volt a max. 60.000-es határ.
Szerintem, ha a te nevedre szól az igazolás, akkor a max. határig igényelheted vissza, mindegy hány iskolai tandjíból jön össze.
És ha van más adókedvezményre jogosító befizetésed (pl. biztosítás,stb.), akkor számít a sorrend, és összességében nem
haladhatja meg a kedvezmények összege a 100.000 Ft-ot.
én úgy értelmezem, hogy max. 100.000 ft kedevezményt vehetsz igénybe, de csak akkor, ha a bruttód nem haladta meg a 3 400 000ft-ot.
ha többféle adókedvezményed is van, akkor az szja törv. sorrendiséget határoz meg.
Azt sajna nem tudom, de mivel az is a te nevedre szólna így szerintem nem igényelheted vissza. De tényleg egy könyvelőt kérdezz, mertm ost, h megnéztem a tájékoztatót de nem kaptam rá választ.
Nincs egy kitöltési útmutatód?
elég sok mindent kell figyelembe venni (bruttó kereset, egyéb adókedvezmények sorrendje), hosszú lenne leírni.
Szia4
Én úgy tudom, hogy a tandíj 30%át, de maximum 60.000 Ft-ot lehet visszaigényelni. A lányod után szerintem csak akkor lehet, ha korábban a tandíjról az iskola által kiállított számlát a te nevedre kértétek.
Lehet, hogy ez változott, de én tavaly még így tudtam. A iskolák egyébként a legkevésbé tudják ezt, inkább apeh-től, vagy könyvelő ismerőstől kérdezd meg szerintem.