Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szándéknyilatkozat-bölcsi

Sziasztok
remélem ezt a topikot végre sikerül megnyitnom. A segítségeteket szeretném kérni. Ahhoz, hogy szeptemberben a 2 éves kisfiam bölcsödébe mehessen, a bölcsöde(igazából Óvoda, egyetlen bölcsi csoportta) ún szándéknyilatkozatot kér a munkálatómtól. Ők, mulit lévén, nem igazán akarnak ilyet adni, mondván, ez jövőre vonatkozó állítás. nem munkáltatói kéne, hanem csak egy nyilatkozat, hogy vissza mehetek amikor akarok, az igazi munkáltatói majd csak szeptemberben kell, mikor valójában munkába állok. Ha jól tudom, a MT véd abban, hogy visszavegyenek. De melyik paragrafusa? Hivatkozhatok erre a munkáltatónál? Minden más anyuka lobogtatta a nyilatkozatot, az enyém meg akadékoskodik, de a bölcsöde azonnal kizár a jelentkezésből, ha ezt 2 héten belül nem mutatom be. Mivel tudom elérni hogy ezt kiadják nekem?
A segítséget előre is köszönöm!!!
Örülök, ha segitettem.
Nincs mit.
Helyi önkormányzati rendeletek szabályozzák, mint működtető. Nem vétózható meg a döntés, hisz férőhelyhiányra való hivatkozással él.
Degradáljuk joggyakorlatnak.
Azt gondolom, ezzel nagyon nem mondtam újat.
Jogos.
Ha emlékem nem csal az NM rendelet tartalmazza a szigoritást... de ne dobáljatok meg nagyon, ha egy harmadik... má' magam sem tudom.
Kupi van, kérem!
Nézd, magam is ismerem ezeket a jogszabályokat. De sehol nem olvasom bennük, hogy csak dolgozó szülők gyermekei járhatnak. Kíváncsi voltam, hogy te mivel rukkolsz elő.
Szerényen modhatom, hogy igen otthonosan mozgok a jogszabályok világában, tudom is azokat értelmezni. Az más kérdés, hogy nyilvánvalóan a bölcsik a felvétel során igyekeznek/igyekeznének előnyben részesíteni a munkát végző szülők gyermekeit, de nincs joguk arra, hogy igazolást követeljenek, nem nyomozhatnak.
Nem tudom, hogy az általad bemásolt dolgok honnan valók, de hogy nem a két vonatkozó jogszabályból, az biztos.
Komolyan kérdem, te melyik jogszabályban olvastad ezt? Mert nem a babanetes cikkek, egyéb hasonlóan kompetens irományok érdekelnek.
Én az alábbiakat szoktam írni:
"
MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS
Igazoljuk, hogy XXXXXX munkavállalót XXXXX napjától munkaviszonyban foglalkoztatjuk.
Jelenleg GYED-en van XXXX(született: XXXX.) nevű kislánya ellátása céljából, előreláthatólag XXXXX-től korábbi munkakörében, napi nyolc órában foglalkoztatjuk.
Ezen igazolást gyermeke bölcsődei felvételéhez adtuk ki.
"
Egyébként a munkáltatódnak:
családok támogatásáról szóló törvény (1998/LXXXIV.) 21. § alapján dolgozhatsz a gyes mellett. Mt 102. paragrafusa szerint a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van.
ha ezután is húzzák a szájukat, írásban jelentsd be nekik, hogy visszamennél dolgozni szeptembertől és ez alapján adjanak egy nyilatkozatot.
Egyébként igazad van. Ember legyen a talpán, aki a vonatkozó jogszabályokat megtalálja, összeszedi és még helyesen is tudja értelmezni... Néha nekem úgy tűnik, hogy nem is az a szándék, hogy a halandó ember minden értsen és tudjon...
bocs az OFF-ért :)
Persze, a legtöbb bölcsi férőhelyhiány miatt "előnyben részesíti" a dolgozó szülők gyerekeit - azaz kábé csak azokat veszik fel -...
de ez nem jelenti azt, hogy jogszabály szerint csak e szülők gyerekeit lehet felvenni.
Utólag is bocs.
Teljesen összekeveredtem ezzela fenti és lenti dologgal.
Szóval lentebb van :-DDD
Tittahülyevagyok!
Bár rendezhetnék végre... csak hogy megtalálható legyen halandók számára :-D
Félelmetes néha ez a kupi! ;-)))) Mintha náluk is legalább 6 gyerek himbálózna rajtuk munka közben, nem? ;-)
15/1998 (IV.30) NM-rendelet
A bölcsődei felvételnél – az alábbi sorrendben – előnyt élvez különösen az a gyermek:
akit egyedülálló (élettárssal nem rendelkező hajadon, nőtlen, elvált vagy özvegy családi állapotú) szülője nevel;
akivel együtt a családban nevelt kiskorú gyermekek száma a három főt meghaladja;
aki családgondozásban részesül, és fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége;
akinek szülője orvosilag igazolt betegsége miatt az ellátást biztosítani nem vagy csak részben tudja;
akit – gyámhatósági határozat alapján – gyámként kirendelt időskorú (a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt elért) hozzátartozója nevel;
akinek a szülője jövedelmi helyzete miatt (mert családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg) az ellátásáról nem vagy nehezen tud gondoskodni;
akinek családjában az egy főre jutó jövedelem alacsony.
A gyermekkel közös háztartásban élő szülő, törvényes képviselő vagy gondozó hivatalosan igazolja, hogy munkaviszonyban áll.
A gyermekkel közös háztartásban élő szülő, törvényes képviselő, a gyerek gondozása mellett (gyes mellett!) legalább 4 órás munkaviszonyban áll, vagy a családban súlyos beteget vagy fogyatékost ápol (igazolással).
A gyermeket gondozó szülő nappali tagozatos felsőoktatási intézmény hallgatója (iskolalátogatási igazolással).
Különleges esetekben az a gyermek vehető fel, akinek veszélyeztetettségét a gyermekjóléti szolgálat, orvos, védőnő, családgondozó igazolja.
A szülő (gondviselő) kerületi állandó (ideiglenes) bejelentett lakos, vagy a kerületben dolgozik (igazolással).
A szülési szabadság lejártát követően a már bölcsődés nagyobb gyermek bölcsődei ellátása csak kivételes esetben biztosítható (szociális indok, vagy ha a családban valamilyen súlyos beteg, illetve 3 vagy annál több gyermek van).
Gyed (gyermekgondozási díj) igénybevételével egy időben bölcsődei ellátás nem biztosítható!
Sajnos mivel kevés a bölcsődei hely, ezért sok helyen már egy évre előre be kell íratni a gyereket. Ez a beíratás egy listára való felkerülést jelent, ami lemondható bármikor, és nem jár kötelezettséggel.'
Szerintem nem csak dolgozó szülők gyerekei járhatnak bölcsibe. Ezt mondja a Gyvt (a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv.):
"Bölcsőde
42. § (1) A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését biztosító intézmény. Ha a gyermek a 3. évét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, a 4. évének betöltését követő augusztus 31-ig nevelhető és gondozható a bölcsődében.
(2) A bölcsőde az (1) bekezdésben foglaltakon túl végezheti a fogyatékos gyermekek korai habilitációs és rehabilitációs célú nevelését és gondozását is. A bölcsődei ellátás keretében a Kt. szerinti szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a fogyatékos gyermek legfeljebb hatéves koráig fejlődését biztosító korai fejlesztésben és gondozásban, vagy fejlesztő felkészítésben vehet részt.
(3) A bölcsőde az alapellátáson túl szolgáltatásként speciális tanácsadással, időszakos gyermekfelügyelettel, gyermekhotel működtetésével, vagy más gyermeknevelést segítő szolgáltatásokkal segítheti a családokat.
(4) A bölcsődei ellátás megszűnik
a) a bölcsődei nevelési év végén, ha a gyermek a 3. évét betöltötte,
b) ha a gyermek az (1), illetve (2) bekezdés szerinti életkort elérte.
42/A. § A bölcsődei felvétel során előnyben kell részesíteni azt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket, akinek szülője vagy más törvényes képviselője igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll."
Nem törvénytelen.
Pont, hogy törvényes.
A munkavállalónak nemcsak kötelezettségei, hanem jogai is vannak. Pl, ha Te hitelt szeretnél, akkor ők nem adnak ki igazolást???
A munkaügyisekkel nem jó packázni, mert nem kis előitéletekkel szoktak kimenni egy munkáltatót ellenőrizni...
Melyik jog szerint? Kérek egy konkrét jogszabályt, ha nem gond.
A jog szerint csak dolgozó szülők járathatják. Részmunkaidős munkánál már a böli is ódzkodik, mert hiavatlosan előbb el kellene vinni a gyerököt a böliből, de ezt nem szokták... ez a gyakorlat.
A bölcsödének a fejkvóta felvételéhez kell az igazolás. Csak jogos esetben vehetnek fel pénzt a gyerkőcök után...
Mondd meg nekik, hogy az MT azt is leirja, hogy Neked, mint munkavállalónak jogod van kérni munkáltatói igazolást, és nekik, mint munkaadónak kötelességük azt a Te kérésedre kiadni.
Amennyiben nem teszik, úgy kénytelen leszel a munkaügyi központban feljelentést tenni.
Ők is tudják, hogy kb 1 héten belül megkeresés lesz belőle és akkor nincs viszakozz, mert átfogó vizsgálatot fognak kapni.
nyomtasd ki, vidd be a bölcsibe, mutassanak ezzel ellentétes jogszabályt. Ha nincs vegyék fell agyerkőcöd.
Nem irigyellek.
Nincs olyan törvényi kitétel, hogy csak a dolgozó szülők gyermekei járhatnak bölcsibe és hogy a munkavállalói mivoltjukat igazolni kéne.
Egyetlen egy esetet emel ki a jogszabály, hogy kit kell előnyben részesíteni és az ő esetükben valóban igazolni kell a munkaviszony/egyéb jogviszony meglétét.
Felrobbanok az idegtől!!!! Most jött a cégtől az email: az a cég hivatalos álláspontja hogy mivel a MT is kimondja hogy a gyermek 3 éves koráig alkalmazni kell az édesanyát így a bölcsödének semmi joga hogy ilyen papírt kérjen és mi ilyet nem is fogunk kiállítani
És most?? Írtam az összes vezetőnek. Mi legyen, fenyegessem őket perrel?Amíg ezt leírták, ki is adhatták volna a nyilatkozatot, nem?
Hogy miért ódzkodik?
Jogi oka nincs.
Inkább ez csak valami óvatoskodás. A nyilatkozat nem kötelezi többre, mint az MT.
Nem.
A munkáltatód nem köteles a jövőbe látni. A nyilatkozatot a jelen időnek adja ki, mert a trv kötelezi rá.
Ugyanakkor felmondhatja a szerződésed (ez is benne van az mt-ben), amennyiben a cég jogutód nélkül megszűnik.
Nincs öszefüggésben a nyilatkozat a munkáltató jövőjével. Ha megszűnik elméletileg Neked kell értesiteni a bölit.
A bölinek azért kell, mert el kell számolniuk a fejkvótával. Fejkvóta pedig akkor jár, ha törvény szerint jogosult gyermekek járnak oda.
A valóságban meg.... na azt ne firtassuk.
A már lentebb idézett jogszabályhely alapján felmondási tilalom alatt állsz, tehát a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyodat a kicsi 3 éves koráig és az azt követő 30 napig.
Ha te vissza kívánsz menni dolgozni, elviekben köteles visszavenni.
Szia!
Kérj el egy ilyen nyilatkozatot, és nézd meg mit írnak le benne.
Én már csináltam olyat, hogy a munkáltatóm akadékoskodott, előre megírtam, hogy mit kéne aláírniuk, aztán úgy simán aláírták (a munkaügyis bele se olvasott és meg elhadartam, hogy hova és minek kell az igazolás, a lényeg, hogy gyorsan és határozottan kérd a sürgős aláírását!).
A munkáltatódnak nincs választása abban, hogy kiadja-e vagy sem.
A harmadik évben nem mondhatja fela munkaszerződésed, tehát nem igérgetés a jövőre nézve.
Mellesleg az általad leirt MT is rendelkezik. Keressék ki ők, hogy melyik passzus.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200022.tv×hift=0
jobb felül tudod váltani...
Szia!
Hátha ez segít...
"Az Mt. 90.§ (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerint: a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138.§ (5) bekezdés), illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt."