Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tarhonya főzése
Sziasztok!
Egy (számomra) nagy problémával próbálok megbírkózni. Nem most kezdtem már főzni, de valamit soha nem sikerül tökéletesre csinálnom, és ez a tarhonya. Olyat szeretnék, mint amit éttermekben, kifőzdékben adnak (nem összetapadós, hanem finom "gurulós"). Valamiért nekem mindig összetapad kicsit, másnapra pedig egészen összeáll. Próbáltam már többféle tarhonyával úgyhogy vállalom a felelőséget, az én technikámban van a hiba, nem a tésztában. Nagyon bénának érzem magam. Ti hogyan készítitek? Van valakinek egy tuti tippje? Segítsetek!!
Azt írtam, hogy a bográcsban a legfinomabb, és ott nem olajjal, hanem disznózsírral. OK? Jóval előtte írtam a vega kaját. Utána írtam még azt is, hogy lehet különböző dolgokkal variálni. Olvass, oszt értelmezz.
Most elolvastam a te receptedet is.
Biztosan nagyon finom.
Én semmiféle ételízesítőt nem használok , de ha valahol ahová mondjuk vendégségbe megyek és úgy készítik , azért én elfogyasztom .
Most azt gondolom , hogy talán mindegy is.
Egy kellemes és finom estét tudott varázsolni.
Az sem baj , ha az összes receptből rakott össze valamit , bár én magam esküszöm az enyémre.
Én Anyukámtól tanultam így készíteni , és ahogy korábban írtam nem csinálom nagyon sokszor csak ha kiéhezünk rá.Akkor aztán mind elfogy , annak nagyon szoktam örülni.
Szia!
Mit gondolsz, melyik receptet csinalta?
Jaj.Igen , látom , hogy jó lett.
Látod milyen ügyi vagy.
Szia!
Hogy sikerült a vacsi ?
(Bocsi , de nem olvasom most vissza )
Sziasztok!
Visszajöttem ide, mivel nagyon sokan írtatok nekem jobbnál jobb elkészítési javaslatokat, gondoltam megosztom Veletek hogyan sikerült a dolog. Szóval megfőztem életem első gurulós tarhonyáját! A férjem szerint nagyon finom lett, de mondtam neki, hogy a dícséret fele titeket illet! Reggel még indulás előtt bekukkantottam a hűtőbe egy ellenőrzésre, de nem tapadt össze! Ezzel jól is indult a napom ! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. További szép napot mindenkinek!
Ja, majd elfelejtettem! Én is marhapörkölthöz csináltam! Nyamiiii
Fedő alatt hogy fő el a víz?:)
Egyébként az a tuti, ahogy a férjed csinálja, csak a fedőt nem értem.
Én egy mesterszakácsot faggattam ki és ő mondta, hogy a lényeg:
- a vízmennyiség a tészta háromszorosa legyen (0.5 kg tésztához 1,5 liter víz)
- forró legyen a víz, amit ráöntünk a megpirított tésztára
- kis lángon főzzük a tésztát
Nekem még másnap is gurulós marad!
Kis hagymával megpiritom a tarhogyát. teszek rá sós vizet, kétszer annyit amennyi a tarhogya. aztán amikor takarékon kicsit megfőtt, lekapcsolom és a saját még meglévő - ha már nincs teszek hozzá - levében teljesen megpuhul. Persze közben időnként megnézem megkevergetem. Nekem bevált.
Én sem tudom olyan igazira megfözni, abban a férjem a profi.
Egy egész fej hagymával kevés olajon megpirítja a tarhonyát, külön lábosban vizet forral. És a megpirult tarhonyára önti a forró vizet, majd fedő alatt adig párolja, míg el nem fő. Próbáltam utána csinálni, de nekem így sem sikerült.
És teljesen mindegy, hogy milyen fajta a tészta, az övé mindig tökéletes.
Mindenféle pörkölthoz és lecsóhoz.
Szia, csak ugy poenbol, ha mar igazi vega kajarol irsz, disznozsirral.)))) na ezen igazan elmosolyodtam.))) Jo etvagyta a finom kajahoz es kellemes napot!
Amugy meg mindeki szive joga, hogy ugy es azt tegyen bele, amit ajar, attol meg az lecso lsz, csak lecso akarmivel:) Tudod, izlesek es pofonok.)
Tia
Szia Krisztina!
Hogy ne tapadjon össze másnapra,és szép gurulós legyen,a titka:
nem kell tökéletesen puhára megfőznöd.Előtte persze pirítsd meg zsíron vagy olajon rózsaszínűre.Kevesebb vizet tegyél alá,csak lepje el teljesen,fedő alatt főzd addig lassú tűzön,míg beszívja a vizet.Majd amikor majdnem kész,vedd le a fedőt,állásban a párát még be fogja szívni és tovább puhul-de nem túlfő!-és amikor elkészült,tegyél még rá egy kanálka zsírt vagy olajat.Szép pergősek lesznek a szemek és másnapra sem tapad össze.
En is igy fozom. Anyukam is igy csinalta.Almart talan az anyukank ismeretk egymast?
Tarhonya...., hú, azt nem ettem már vagy 16 éve. Komolyan...
De vagy egy csomag a spájzban, meg kéne csinálni-...
joestet, akkor en eloallok egy masfajta verzioval, igaz, en legtobbszor az olasz soretteszatbol csinalom, ami azonos valamennyire a magyar gyari tarhonyaval (ambar a liszt nyilvan mas)
en szalonnan vagy olajon pritgatom vasfazekban a tarhonyakat, addig, amig el nem kezdenek felmaszni a fazek falan. ekkor ra a forroviz, vagy forro leves, de en aprankent ontozom ra, es kozben elkeverem, akkor kapja a kovetkezo adag let, mikor az elozot felszivta. igy mod van kostolgatni. Igaz, senki sem tanitott erre a receptre, de eddig meg mindig finom lett. kiveve, mikor krumplit is tettem bele, az gyalazatosan szetfott, soha sem ertettem meg, miert
Most leállok veled vitatkozni. Ha, igazán csípős az a lecsó, akkor a tojás egyáltalán nem veszi el a csípősségét, ez hótt zicher. Tudom, tapasztaltam épp elégszer. Ugyanis itt falun, a paprikaérés elkezdtével, beindul a lecsó szezon. Ja, és az igazi lecsóba nem tesznek sem kolbászt, sem szalonnát. A lecsó, az lecsó. Vegetáriánus kaja. De, lehet a lecsót variálni különböző dolgokkal. Úgy mint, tarhonya, vagy tojás, vagy rizs, vagy krumpli, szalonna, kolbász, lecsókolbász. Ha másabb ízt akarsz, tehetsz bele cukkinit is, Azzal is nagyon finom.
Bográcsban tényleg a legfinomabb, ja és nem olajjal, hanem igazi, házi disznózsírral.
Szorítok neked , biztos jól fog sikerülni a vacsora.
Szia!
Néha megkeverem , nem gyakran . De amikor kész van és egy utolsót keverek a fakanállal - én így nevezem - kagylósan nyiszorog ahogy húzom a fakanalat a tésztában már látom hogy nagyon fincsi lesz.
Pörkölt mellé általam készített kovászos uborkával , fantasztikus.
Vagy lecsós , húsos szelet mellé, hát mit mondjak feledhetetlen.Az is igaz viszont , hogy nem túl gyakran készítem .Azért hogy ne fanyalogjon a család , hanem ha megkívánják akkor legyen.