Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Esküvőre pénzt borítékban?
2010-06-15 11:371.
Létrehozva: 2010. június 15. 11:37
Sziasztok! Esküvőre vagyunk hivatalosak, és szeretném megkérdezni, hogy nagyvárosokban szokás -e, illetve illik e beleírni a borítékba egy képeslapra pl hogy mennyi pénz van benne és hogy kitől van? Egyáltalán mi az az összeg ami alatt ciki beleírni? Köszi először is
Sziasztok!
Szerintem fejenként minimum 15 ezer Ft-ot illik adni egy felnőtt esetén, mivel kb annyiba jön ki az ellátás. Mivel én nem szoktam a menyasszonytáncban részt venni, rögtön a nászajándékba teszem azt az összeget is, tehát kb. 25 ezer Ft/fő egy közelebbi barát esetén. Természetesen a nevemet odaírom, különben honnan tudnák, hogy kitől is kapták? az összeget még sosem írtam bele.
Mi több olyan esküvőn voltunk, ahol pénzt kértek, de soha nem borítékban adtuk és összeget sem írtunk.
Pl. jegyzettömb tartó, kis aranyceruzával benne, hogy bevásárlólista és a hozzávalók, ekkor konkrétan mindeféle pénzből 1-1 db - 1 Ft-ostól a 20 ezresig- ekkor ez volt (2 felnőtt és két pici gyerkőc)
VAgy kis babaágyikó egy fiú és egy lány babával, a párna alatt a pénzzel, ami kicsit kilógott
vagy befőttesüvegben több tízezer ft 100-asokból és szépen lekötve befőttnek
vagy tetszetős tésztás doboz, benne Cannelonnik (nagy vastag cső, beletekerve egy-egy ezres és az egész egy konyharuhába tekerve
A mai napig emlegetik az ötleteket, akik kapták
Mostanában felfogadnak biztonsági őrt, mert volt, h menyatánc után elrabolták a pénzt...
kész vagyok!!!
azt hittem, ilyen lagziba csak a "menyát" szokás elrabolni!
én szerencsére csak egyszer voltam ilyenen, de ott volt még "bolond menyasszony" is: egy haver srác beöltözött vén banyának, és középen ropta, majd egy másik leteperte, és khm... közösülést imitáló mozdulatokat végzett rajta... nagyon vicces vót...
Amúgy sztem oltári tirpákság beleírni az összeget, de sejteni vélem az okát, ld fenn. Feltételezik, h esetleg vki megdézsmálja a lóvét, és így jelzik, h ők mennyit tettek.
Névtelen borítékban 5000.- teljesen oké, azt jelenti, ennyire futotta, és ezt szégyelli (ahogy itt olvasom a hsz-kat, nem ok nélkül...)
Névtelen borítékban 500,- = akart egy józ zabálni más számlájára
Ahonnan apósom származik, ott ugyazen csak az összeget mondja be a vőfély, mielőtt bedobják az üstbe: "50000 forint Gipsz Jakab és családjától"... majd a lagzi végén bejelenti az egyik örömapa, h mennyi pénz gyűlt össze...
Mostanában felfogadnak biztonsági őrt, mert volt, h menyatánc után elrabolták a pénzt...
Nem olvastam végig minden hsz-t, szóval, ha már írta vki ugyanezt akkor bocsi. Szóval, a borítékba sztem illik beleírni, hogy kitől van a pénz, de az összeget nem szokás, sőt felesleges, hiszen az ifjú pár bizonyára tud számolni, és maguktól is tudni fogják.
Hogy mennyit illik adni? Attól függ hányan mentek. Fejenként 10-15 ezer forintot szokás adni. De ez attól is függ, hogy közeli rokonok, vagy barátok vagytok-e? Tehát, hogy mennyire szoros a viszony.
Az ötezres névtelen borítékokról meg az a véleményem, hogy ha nincs pénzem, akkor inkább nem megyek el a lagziba, csak megnézem őket a szertartáson, és ennyi.
Azért írtad be, mert biztos akartad, hogy később is emlékezzen rá a képeslap alapján, hogy tőled mennyit kapott.
El se tudom képzelni hogy fogalmaztad, mit írtál?
Legyetek boldogok és?....
Szerintem ez nem jó, de ha azt hiszed egyedül vagy ezzel akkor elmondom, nem, mert én meg adtam oda úgy borítékot, hogy abba meg egy sor se volt :)) Nahááát :))
Utólag gondoltam meg, hogy kellett volna egy lap bele de hát akkor nem gondoltam így...
Azt nem tudom, hogy emlékeznek-e rá hogy én mennyit adtam, de lehet hogy jó is ha nem , mert biztos nem adtam valami sokat :))
Igen, az a tízezer forint ma már nem az a tízezer forint.
Ilyen nagy távolságba valóban érdemes figyelembe venni.
? Azért megyek lagziba, mert egy kedves barátnőm meghívott. Ez a menyasszonyt csodálni dolog nekem fura. Bár mi nem hívtunk sok vendéget, de őket sem azért, hogy engem csodáljanak, hanem hogy velünk örüljenek.
Köszi mindenkinek a felvilágosítást a menyasszonytáncról, ezek szerint max. fél perc jelképes ide-oda lépegetés, aminek keretében átadjuk a borítékot. Ebből természetesen nem akarom kihúzni magam, csak érdekelt, mire számíthatok
A fiatal párnak értesítéskor illik felvilágosítást adnia a nászajándék-menyasszonytánc kérdésköréről(lesz e ajándéklista, pénzt,vagy tárgyakat kérnek, pénzes,vagy pénztelen lesz- e a meny.tánc,egyáltalán lesz-e)
Ha elfelejtenék,nem árt rákérdezni,inkább,mint hogy félreértés legyen.
Ha kimondottan amenyasszonytánc a nászajándék,akkor az abból való kihúzás nagyon ciki.
De egyébként is illik táncolni a menyasszonnyal,de ez nem is illem kérdése,végülis azért megy az ember lagziba,hogy a menyasszonyt csodálja(oké,hogy van ott egy vőlegény,dehát ő másodhegedűs)
Sziasztok
Ez tényleg szokás? Odaírni, hogy mennyi pénzt adok? Hááááááát én akkor elég maradi vagyok.
Anno mikor nekünk volt az esküvőnk, senki nem írta bele. És igazából nem is érdekelt. Nincs jogom más zsebében kotorászni. Alapestben szerintem mindenki annyit ad amennyit tud. Mi nem azért hívtuk az embereket, hogy meggazdagodjunk, hanem, hogy együtt orüljünk, ünnepeljünk.
Tavaly voltunk egy eskvüvőn. Most lehet majd megkovezni. Fiam keresztszülei házasodtak. Nem állunk jól anyagilag így kaptak 10.000 Ft.ot meg egy izléses képkeretet. Nem volt belőle sértődés. Ennyit tudtunk adni.
Régen,amikor tárgyakat ajándékoztak,akkor meg a tárgyfelmutatás volt divat: "Ezt a tányérkészletet Kovács Arisztid és családja adja".
De perse minden a pártól függ,vana,ki diszkrétebben intézi,vagy aki kevésbé.Annak idején mi tárgyakat kaptunk,menyasszonytánc csak jelképként és csak aprópénzt dobáltak be.
Nem is olyan régen még mindig szokásban volt felénk,hogy minden család,egység hozott a nászajándék mellé egy-egy tortát is.
Egyre kiveszőbb ez a szokás.
Új szokás a nászajándék-lista.
Mi jövőhéten megyünk unokahugom esküvőjére. Két felnőtt, három gyerek. Én 25000-et tudok a borítékba tenni és 6-8ezerért veszek sorsjegyet a menyasszonytánchoz, mert azt kértek. Ahogy itt olvasok, kevés, de sajnos ez is megterheli a családi kasszát
Amúgy 20 éve a mi esküvőnkre a vidékről érkezők beleírták a borítékba az összeget, amennyit adtak
Szia!
Illik táncolni. Erősen illik Szóval szerintem ne húzzátok ki magatokat belőle, úgyis fejenként max egy percet táncoltok. Újabban szokás úgy is, hogy egy pár együtt táncol a menyasszonnyal, tehát ketten táncoltatjátok meg egyszerre. Én is ezt szoktam választani, mert nem tudok és nem is szeretek táncolni és zavar a bámészkodó sokaság Persze tudom, hogy úgyse látom az emberek többségét utána, mégis zavar
Így akkor nem kell külön adnotok a pénzt, hanem egy borítékban dobjátok be, amit erre szántok. Nálunk anno a barátok ilyenkor dobták be az ajándékba szánt pénzt (tehát képeslap aláírva + pénz) és nem dobtak külön a menyasszonytáncra. Nem is várom el, mert nekik sincs sok pénzük :) Én is így fogom barátoknál. Ha rokonhoz, közelebbi baráthoz mentek, akkor illik erre külön áldozni, akár csak pár ezer ft-ot is, de akkor azt külön borítékban is be lehet dobni, mindenféle aláírás nélkül. Nálunk is dobtak be pénzt "pucéran" is. Ez régen volt divat, akkor szokták mutogatni, hogy ki mennyit ad a menyasszonyért... Na ez gáz sztem...
Szia!
Szerintem se írd bele az összeget, viszont mindenképp írjátok alá. Ami az összeget illeti: esküvője válogatja, de a kaja+pia+sütemények általában vendégenként kb. 10 ezer forintba kerülnek (ennél természetesen lehet olcsóbb, meg ennek a többszöröse is). Nálunk 15 ezerre jön ki egy vendég, de ebben benne van a szállás is. Nászajándékot nem kérünk, menyecsketánc helyett pedig "téglaárverést" tartunk, ahol a leendő házunkhoz lehet majd "téglákat" venni. Elvileg jó buli lesz, és kiváltja a táncot (arra egyikünk se hajlandó), kíváncsi leszek, hogy sikerül
Viszont megragadnám az alkalmat, és kérdezek a menyasszonytánccal kapcsolatban. Hivatalosak vagyunk egy esküvőre, ahol a pár nem kér nászajándékot, hanem menyasszonytánc lesz. Nem voltam még jelen ilyesminél, ez hogy zajlik? Lobogtatok a kezemben egy tízezrest, miközben táncolunk? Vagy tegyem borítékba? Egyáltalán muszáj táncolni? A páromat tuti nem tudom rávenni. Vagy táncol az egyikünk, és duplán ad? Nem a pénzzel van gond, hanem a tánccal. Hogy kell elképzelni az ilyesmit?
Katy
Kikérem magamnak, én max. 10ezer/főt szoktam adni.
De ha vki ennyit adna az esküvöm a vezetéknevem miatt, meghívom!
Na de komolyan, mi nket sem vet fel a pénz, így a fent említett összegnél nem szoktam többet adni. Ha meg vki azt nézi, h nem adtál eleget, akkor
Nekünk 2008-ban volt az esküvőnk, barátoktól, távolabbi rokonoktól fejenként 10 ezret kaptunk kb. Vidéken volt a lagzi, aki kérte, annak fizettük a szállást is, de csak koliban, mert arra volt pénzünk.
Én utána összeírtam, kitől mennyit kaptunk, szerintem is illik visszaadni alkalomadtán
Ilyent, hogy ráírni az összeget, még sose hallottam...
Most már inkább a páronként 30 ezer lehet a reális összeg.
Ha már volt az ember a családhoz hivatalos lagziba, akkor annyit illik adni, mint amennyit kaptatok.
Igazán én azt hiszem már volt olyan hsz, amibe az összeg is szerepelt. Kinek kinek pénztárcája szerint "illik".
Én biztos, hogy nem vettem fel még kölcsönt a baknkból mert esküvőre mentem. Nálunk szerényen a divat :))
Van ahol ilyenkor több százezres összeg a divat. /de jó nekik:))/
Olvastam már, hogy olyan nagy lagzi volt, hogy a vacsora ára többszöröse bejött. Szóval függ nagyon a szokásoktól és a pénztárcától, sőtt a magamutogatástól is.
mi ettől egy kicsivel többet adunk ,mi is így gondoljuk, csak nagyon rég nem voltunk lagziban és jobb tisztában lenni a dolgokkal
Én sem szeretem ezt a módot,de ma már a párok kérik ezt.
Régen 20 évesen házasodtak a nullára,jól jött a lábas-pohár-lepedő.
Ma gyakran 5-10 éves együttélés után már ott a készre berendezett háztartás.
Leeht ezt is stílusosan csinálni,ma már vannak,direkt nászajándék-pénz képeslapok,amin belül egy kis fül van.
Összeget odaírni?Na, ez viszont ciki.
Szinte öntömjénezésnek hat.
Szeretettel gratulálunk házasságköteésetek alkalmából,de ha van már benne kész szöveg,akkor elég a névfelsorolás.
úgy illik adni,hogy a vacsora összegének a duplája fejenként,mondjuk 3 emberre 30.000 ft,alapesetben,rokonnak,főleg keresztszülőnek több,távolabbi ismerősöknek esetleg kevesebb is.
De persze,anyagi helyzettől függ,Tasnádiéknál gondolom 1 milla az alsó hang:)
Hogy mennyi van benne, azt felesleges ráírni, meg fogják számolni
Inkább azt hogy kitől van.
Összeg: függ az anyagi helyzetedtől, és attól hogy milyen minőségben leszel ott (közeli vagy távoli rokon, barát, szomszéd....... stb)
Szia!
Nekünk nemrég volt az esküvőnk.Mi sok borítékot kértünk, a pénzt választottuk ajándék helyett. A vendégek 90%-a üdvözlő képeslapos borítékban adta névvel. Lehet kapni esküvői gratulációs péztartós képeslapot borítékkal. Szinte mindenki abban adta. Szebbnél szebbek vannak. Attól függött a pénz nagysága, ki milyen minősítésben volt jelen, és hányan jöttek együtt. 5 ezertől 20 ezerig kaptunk, plusz a menyecsketánc. 2 ezertől 20 ezerig volt abban is. A szülők, nagyszülők persze többet adtak.
Szia!
Mi csak egy pár sort szoktunk beleírni, vagy idézetet, illetve az aláírást, hogy kitől van.
Ilyet még nem is hallottam, hogy az összeget is ráírják Azt minek?
Beleírni, hogy mennyi??? Nem is értem, minek. Mi vettünk egy szép képeslapot, amibe beletettük a pénzt és aláírtuk. Minek kéne ráírni, hogy mennyi pénz van benne? Látni fogják, ha kinyitják a borítékot.
Arra, hogy inkább nem írom alá, mert ciki, hogy keveset viszek ... hááát, inkább no comment.
Mi csak alá szoktuk írni a képeslapot, az összeget soha nem írjuk oda (erről még nem is hallottam).
Bea