Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mártásos-szószos húsételek
A párom imádja a mártásos, szószos húsokat, de sajnos ebben nem igazán vagyok otthon a konyhában. Ez a fajta tudásom kimerül a gombáshus, tejszineshus, majorannáshus, tejszines-sajtos hus elkészítésében.
Segítségeteket szeretném kérni, mijen másfajta ételt lehet még elkésziteni "tocsogósan"? Recepteket is szívesen fogadom
Az én ajánlatom, ami nálunk az egyik családi kedvenc:
http://www.desszert.eu/csikostokany
Nagyo n finom, pöri, de mégsem az az ízhatás.
Hagymásrostélyosnak egyféle változata jut eszembe:
veszünk marha rostélyost, olyat, ami nem lesz csizmatalp, tehát fiatal állatból, világos színű husit. Felszeleteljük rostokra merőlegesen, kicsit ki is lehet klopfoloni. (Szerintem pulyka-csirkemellel is jó.)
Veszünk egy lábast, felolvasztunk bele kb. 3-4 diónyi zsírt - igen, zsírt, nem olajat, mert az nem jó ehhez. Beleszeletelünk kb. 3-4 nagy fej vöröshagymát, megpároljuk (esetleg kis vízzel felöntjük, hogy gyorsabban menjen, majd elfőzzük a vizet). Ha már a hagyma jó, beletesszük a husi szeleteket, átforgatjuk, pirítunk egyet rajta, és öntünk rá egy-másfél dl vörösbort. Sózzuk, és jó sok bors mehet rá, ízlés szerint. Ezt puhára pároljuk. A végeredmény puha husi szeletek és egy barnás szaft, ami nagyon finom, a hagyma szinte elolvad a párolás során. Ha már a husi elfogyott, és maradt szaft, ezt le lehet dermeszteni (nem fagyasztóban), és zsíros kenyér gyanánt friss kenyérre kenni, isteni.
szia! lehet kapni un. növényi tejszint, főzőkrém vagy ilyesmi a neve.
használtam már, nem olyan finom, mint a tejszin, de meg lehet enni. azt hiszem szójából van ...
Jaj de jó, hogy indult eg yilyen mártásos topik.
Nekem van egy igen nagy problémám.
Nagy tejszín fogyasztók vagyunk, de sajna a párom egy betegség miatt átmenetileg (reméljük) nem tud semmilyen tejterméket fogyasztani.
Ha van a tarsolyotokban bármilyen hús mellé készíthető mártás vagy szósz, amiben sem tejföl, sem tejszín, semmilyen tejtermék noncsen, annak nagyon örülnék.
Előre is köszönöm az ötleteket!
Nincs erős íze a kakkukfűnek, pláne nem ennyi tejfölben. :)
De próbálgasd, nektek mennyi fűszerrel jön be.
Eddig még mindenki, aki kóstolta, elkérte a receptjét, sőt én is egy vendégségben ettem először. :)
bajor_fasirt_kapros túros_galuskával
kipróbáltam, egyszerű - és nagyon finom;)
Nálunk sem mennek a "száraz kaják", én ezeket csinálom gyakran:
húsgombócos spagetti
lecsós szelet
tonhalas zöldséges tészta
kapros-szószos hal
ghánai pörkölt
baconös csirke
nekem pulykatekercses receptem van:
vékony pulykamell szeletre rakok bacon szalonnát, szeletelt gombát, fokhagymát, petrezselymet és feltekerem őket, hústűvel rögzítem (bacon belül van). sózni nem szoktam a húst, mert a szalonna elég sós. a szeleteket vajon megkapatom, majd lefedve sütőbe teszem és megsütöm. lábasba vajat olvasztok, beledobok csomó szeletelt gombát, fokhagymát, petrezselymet, sózom, borsozom, amikor majdnem kész felöntöm tejszínnel, ezt tálalom a hús és párolt rízs mellé.
Huha, ez a tejszines currys ragu istenien hangzik. A curryt amugy is szeretjük csak ugy sütni vele húst, ugyhogy ez is biztosan fog ízleni.
Nagyon köszi
Szia!
Én a sült husiknak a szaftját szoktam felfogni, és ezt használom mártás készítéshez. Kb. 1-2 evőkanál lisztet tejföllel kikeversz, majd hozzáöntöd a felfogott szaftot, és összeforralod, ha sűrű, akkor öntesz hozzá vizet. Tehetsz bele mustárt, borsot, sót (ha még kell bele), pici cukrot (jobban kihozza az ízeket), és tejfölt, ha úgy érzed, hogy még kell bele.
Mindig más ízű lesz, attól függ mivel fűszerezted a husit. :))
Érdemes kipróbálni. :) Jó főzőcskét!
ezt én is kipróbálom, istenien hangzik!
vadas
1kg husihoz
marhahusit besózni, még egybe, és forró olajon minden oldalát megsütni. amig sül a hus, összevágni 4 fehér és 4 sárgarépa, hozzá két fej hgyma, zöldségedet a hús zsírjában kicsit átsütni hogy összeeessen, azt felönteni hogy ellepje, egészbors, só, babérlevél, vissza a hús, egyet forralni rajta. ez a pác.
másnap ezt összefőzni.
zöldséget a lé egy részével összeturmixolni (a maradék lé mehet a fagyasztóba leves alaplének), tejföllel, 1 ev mustárral, pici citromlével, cukorral ízesíteni.
zsemlegombóc vagy spagetti illik hozzá
A már ismert tejszínes sajtost húst variálhatod úgy,
1. a hús mindkét sózva-borsozva hirtelen átsütöd
2. a tejszínt pedig kikevered egy kis mustárral és/vagy zúzott fokhagymával
Rengeteget dob az eredeti ízeken
Kakukkfüves csirke/pulyka
Csirke/pulykamell kockákat olajon megpiritok, sóval és fehérborssal ízesítem. Mikor megpirult, szórok rá sok-sok kakukkfüvet, egy pillanatig hagyom sülni, majd felöntöm jó bőven tejföllel, és addig főzöm lassú tűzön, amíg a hús puha, a szósz pedig sűrű lesz (kb 8-10 perc). Főtt/párolt rizs illik hozzá.
ha már rászánom magam, én tekercselek! :)
volt a Stahl Judinak egy pikáns pulykatekercs recpetje, az is finom mártásos volt, ha érdekel előkeresem, illetve ha már mártás, van a Jamie Olivernek is egy jó kis csirkés receptje, de azt nem fotóztam le, minden esetre itt van.
sőt, keresgélés közben találtam a zürichi apróhúst, ezt az olaszos csirkét, és még itt ez a rizlinges csirek is :)
Tejszínes-currys ragu:
szalonnát süt, ha kész félretesz, zsírjában hagymát pirít. Rá a hús, sóz, ha akar borsoz (fűszerez), pici vízzel párol. Tetszés szerint mehet bele gomba és/vagy zöldborsó és/vagy csirkemáj, stb. stb.
Végén curry-vel és pici liszttel kikevert tejszínnel behabar. Tálaláskor tetejére szór a sült szalonnából. A curry-tejszín picit édeskés, és a ropogós szalonna sós íze szenzációs kettőst alkot együtt.
Pulyka medalion tejszínes-tormás raguval
Csikós tokány
Zöldborsós tokány (vagy szelet):
Húst hirtelen átsüt, vízzel felönt, párol. Utolsó 10-12 percre borsót hozzáborít, lisztezett tejföllel behabar.
Bolognait, lasagne-t gondolom ismered...
Jól hangzik gondolom ezt egy nem tekercses hussal is meg lehet csinálni ki fogom próbálni.
Köszönöm