Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Diétás kaják és sütik
Olyan topikot szeretnék, ahol mindenféle diétás kaja, főétel és süti is helyet kaphat.
Gondolkodtam,hogy melyik csatornát válasszam, mehetett volna az életmód vagy egészség csatornába is ez a téma...
A lényeg, hogy nem fogyókúrás topikot szeretnék, hanem olyat, ahol tippeket adhatunk egymásnak, hogy mivel válthatjuk ki a cukrot vagy a finomlisztet, stb.
Nagyon sokan vannak cukorbetegek, laktóz intolerenciával vagy glutén érzékenységgel küzdők. Talán hasznos lenne, ha segítenénk egymásnak a már bevált receptjeinkkel.
Tudom,hogy a neten sok minden megtalálható, de talán jó lenne, ha itt egy csokorba gyűjtve lennének a már kipróbált receptek.
Várom az ötleteket, hogyan süssünk-főzzünk egészségesen! Cukor nélküli édesség, teljeskiőrlésű lisztből készült tészták, sütik,kenyerek...
Szóval jöhet minden, a lényeg,hogy olyasmi legyen, amit mi már elkészítettünk. Hiszen így tudunk csak segíteni egymásnak, kicserélni a tapasztalatainkat.
Ha fotó is van róla, az még jobb!
Sziasztok!
Remélem tovább megy ez a fórum addig itt vannak süti receptek amik diétásak:
Sziasztok,
Nagyon sok bodza termett nálunk. Süti receptet próbáltatok már ki? Van olyan sütemény amihez fel lehet használni?
A szörp bevált, szódával az igazi . Bár én mégiscsak cukorral csináltam, a xilitnek van egy mellékíze, amit nem szeret a család.
Kedves Hexi,
a napokban fogyott el az a bodzaszörp, amit tavaly csináltam a recepted alapján. Kicsit pironkodva írom, hiszen cukros, de elsősorban vendégeknek kínáltuk az év folyamán, óriási sikerrel. Kancsóban, citromkarikákkal, mentaággal, jégkockákkal, nem győztük újrakeverni.
A pincében tartottuk mi is, a minősége még most is hibátlan volt.
Most ismét visszakerestem a receptet, és megyek megvenni a hozzávalókat.
Hogy sikerült a xilites verzió?
Üdv és köszi még egyszer!
Nagyon jó.
Bár a szövegre kattintva is csak a képet tudtam elővarázsolni, de a weblapodon megtaláltam.
Kellemes estét,
nagyon egyszerű, de mégis különleges: reszelős, morzsás, epres süti
Köszi! A link jól jönne, most ránéztem az oldalra, de elég sok van, akkor attól venném, akivel már van jó tapasztalatod :)
Ez az egész egy harc, de ha meglesz a Picur, még keményebben harcolok :) Nem értem pl, hogy a jutalmazás, ill. ajándékozás miért az édességekből kell, hogy álljon. Szerencsére szüleimet már leszoktattam róla.
Nem azt mondom, hogy nem kap majd édességet, de a családban a karácsonykor 8 hónapos kisfiú szaloncukrot (meg füstölt kolbászt - de ez már más téma) majszolt, amire szerintem semmi szükség.
A joghurtot, krémtúrót eddig is itthon készítettem, ezután is így fogom.
Van egy műzli receptem, (édesség helyett szoktam enni) amit nagyon szeretek, de mazsolát szoktam bele tenni, nem tudom, hogy ti azt ehettek-e, ha igen, beírom szívesen!
Nagyon jo döntes es gratula a picurhoz!! Ha a baba mar ebben a rendszerben nö fel, akkor nem is lesz neki furcsa a picit mas iz :-)
Daralt zabpehely helyett hasznalhatsz zabkorpat, DM-ben, Intersparban Merkurban, Zielpunktban kaphato, akkor nem kell daralgatni.
Zabpehelyliszt mehet, ha amugy nincs egeszsegügyi gondod. Tönkölylisztböl is jobb a tk tönköly.
Xylitet ebay.de-röl tudsz olcsobban rendelni (ha szeretned, küldök linket), en epp tegnap kaptam meg a tavaszi adagomat. Ha nagyobb tetelt rendelsz, akkor megoszlik a szall. költseg (en 5 kilot szoktam egyben, sokaig elall, de anyos is kap belöle kettöt ;-)).
Sziasztok!
Nagyon jó ez a topic, végigolvastam az összes hsz-t, nagyon jó recepteket írtatok!
Nekem szerencsére semmi problémám nincs, a Ti problémáitokat csak hírből ismerem, hát nem irigyellek érte!
Nekem jelenleg csak annyi lenne a célom, hogy változtassak az étkezési szokásainkon.
Eddig is odafigyeltem, de most, hogy babát várok, még inkább szeretnék, valamint jó lenne, ha a gyerekeink már ebben nőnének fel, ehhez szoknának hozzá.
A liszteket eddig keverve használtam, többnyire darált zabpehellyel. Itt olvastam, hogy a zabliszt nem a legjobb választás, bár gondolom, ha nincs eü-i problémám, akkor továbbra is fogyasztható. (?)
A zabliszten kívül még a tönköly, ami mindig van itthon.
Viszont a xilitet még nem próbáltam, bár elég húzós az ára, de be fogom szerezni. Cukorból is mindenhez kb felét használtam, mint ami a receptekben meg volt adva, így azért sokáig elég 1-1 kg.
Szia!
Lementettem kipróbálom!!! Nagyon köszi!!
Szia!
Közben kipróbáltam (vitál konyhát), tényleg jó! Finom, és Norbinál olcsóbb is, köszi mégegyszer!
Sziasztok, mesés, napsütéses napot!
Kipróbáltam a gluténmentes túrógombócot, xilittel is finom...
Köszi a válaszokat!
Szerintem bárhol.
Az Ázsia boltban kémcsőben van, a sima közértben meg két fólia között, mint a fűszerek.
---
A sütisben van "makka8" ők szoktak rendelni nagytételben és akkor tőle szálanként is lehet venni, jóminőségű vaníliíát.
Vaníliarudat hol lehet kapni?
Szivesen, a turofelfujt tenyleg iiiisteni, mar azota is megcsinaltam meg egyszer, a fiaim is imadjak (pedig valogatos fajta mindkettö ;-)).
Tegnap is sütiztem, anyukamnak lesz a szplinapja holnap, neki keszült a köv. tortacska:
Vanilias mandulatorta
A tesztahoz:
6 EK liszt (sztem lehetne tk liszt is, de en most sima feher lisztet hasznaltam)
4 EK daralt mandula
6 EK xylit
fel cs. sütöpor
csipet so
Ezeket összekeverjük.
2 kisebb tojas
6 EK tej
4 EK olaj
Ezeket hozzakeverjük a lisztkeverekhez es egy mikros edenybe öntjük (ha torta lesz belöle, akkor kerekbe). Mikro legnagyobb fokozatan 5 perc alatt keszre sül es szepen feljön, az edenyt nem kell elötte vajazni-olajozni, ugy is szepen kijön belöle a teszta. Lapot kettevagjuk es megkenjük mindket felet (cukormentes) pikans lekvarral.
Krem:
1 pohar tejszin - kemeny habba verve
1 doboz Qimiq vanilias, vagy lehet Mascarponet is hasznalni, ebböl kb. 25 deka kell
4 EK Xylit
1 pohar tejföl
1 rud vanilia kikaparaszva
Krem hozzavaloit szepen egymas utan ovatosan összekeverjük, ügyelve, hogy ne törjön össze a tejszinhab. A torta also lapjat betesszük tortakarikaba, ra a krem 3/4-e, majd a masodik lappal befedjük, a tetejere is krem kerül (egy kicsi kremet tegyünk felre az oldalara). Hütöbe vele 1 orara!
Ha megszilardult, levesszük a karikat es bevonjuk az oldalat is kremmel, majd mindenhol megszorjuk vagott-piritott mandulaval.
Az egesz kb. 1/2 ora alatt megvan + egy ora dermedesi idö a hütöben.
Szia,
én a Vitál Konyhára mentem rá, onnan rendelek munkába ebédet, finom. Nekem eü problémám nincs, csak hízni nem szeretnék. Látom hogy már nézted, szerintem érdemes kipróbálni!
Szívesen!
A Vitál konyhát nem ismertem, de a másik kettőtől ettem már, és az szerintem teljesen egy cég, csak két néven futnak. Nekem a Bonappetit azért jött be jobban, mert annak a szállítója nem csönget a kaputelefonon, hanem van a házhoz kulcsa.
Szervusz!
Én a Bonappetit-nél rendelek néha ebédet, és a City Food azt hiszem, ugyanaz a cég, közös konyhájuk van, és az étlapjuk is majdnem ugyanaz.
Van egy teljes oldalnyi diabetikus menü, nem Norbi, hanem Katus Attila nevével reklámozva. Nem túl olcsó, de a Norbi-félénél sokkal kedvezőbb az ára, és ehető.
Sziasztok,
új vagyok a fórumon, nem találtam másik témát ahol erről kérdezhetnék. Tudtok esetleg olyan ebéd házhozszállítót ahol finom és egyben diétás ételeket lehet rendelni? Norbit és a Vitál konyhát ajánlották eddig rokonok, nem tudom van-e még más ilyesmi...?
Sziasztok!
Hetvegen sütöttem valami nagyon egyszerüt es finomat, ezt szeretnem megosztani veletek, mert nagyon erdemes kipronbalni annak, aki szereti a turos edessegeket.
Turofelfujt
15 deka natur vajkrem vagy kremsajt (kicsit felmelegitve mikorban)
75 deka turo
25 deka tejföl
4 kisebb vagy 3 nagy tojas
5 EK tk buzadara
2 EK tk liszt
5 EK xylit
2 KK szodabikarbona
csipet so
(aki szereti, tehet bele reszelt citrom- vagy narancshejat vagy mazsolat vagy vaniliat)
Az összes hozzavalot ebben a sorrendben összekeverjük es kivajazott, buzadaraval megszort tepsibe öntjük (közepes nagysagu tepsi tökeletes) es 160-170 fokon, legkeverös sütöben kb. 40 percet sütjük, amig szep piros lesz a teteje.
Melegen is isteni, de hidegen is ugyanolyan jo (xylites vaniliaöntettel pl.)
Sziasztok,
egészséges és nagyon finom: indiai sólet
Szép estét,
egy olyan finomságot hoztam, ami sokféle étkezési kultúrába beilleszthető: csokis szelet kókusz cukorral és kókusz tejszínnel
Nagy itt a csend. :-)
Ma, a korábban már bevált, hájas-leveles, szilvalekváros sütit próbáltam "enyhíteni".
A tésztában eredetileg sincs cukor (tudom, finomliszt van), a kisült és képeskönyv formájúra kinyílt kockákat házilag készült, cukormentes szilvalekvárral kentem meg és a végén porxukorba forgattam őket. Így én is egyel bátrabban kóstoltam meg.
http://fuszeres-szinek.blogspot.com/2010/01/hajas-le veles-szilvalekvaros-sutemeny.html
Csináltam ma egy őszköszöntő muffint.
180 kcal/20 g ch/db
http://fuszeres-szinek.blogspot.com/2011/10/almas- muffin-fogyokurazok-elonyben.html
Az előző hozzászólásom elküldése után vettem észre, hogy már külön topik is született a tortáról.
Én - elfogultként - csak azt kérdőjeleztem meg, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, de már a lisztérzékenyek és a gluténmentes diétára szorulók is nyilatkoztak, hogy bizony nekik se javasolt.
Mit szóltok az idei "ország tortájához", lányok?
Vagy féltucatszor hallottam a tévében az alkotó nyilatkozatát, miszerint az idén olyat találtak ki, amit a lisztérzékenyek és a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.
Ehhez képest tele van cukorral a tészta, az öntet, és maga a gyümölcs is. Ráadásul konzerv barackot használ a cukrász, ami tuti, hogy cukros lében van eltéve.
Szerencsére nem vagyok nagy sütis, bár az ország tortáját minden évben megkóstoltam. (Egy éve még nem is tudtam, hogy magas a cukrom.) Szóval, én tudom nélkülözni a tortát, de bosszant ez a felelőtlenség, ahogy az édesszájú cukorbetegeket meg akarják győzni arról, hogy következmények nélkül ehetik.
Sziasztok!
Köszönöm nektek a rengeteg jó receptet! Sokat kipróbáltam már. Hálából megosztok egy linket, ahol cukor nélküli befőtteltevésről olvashattok. Én még nem próbáltam ki, de feltett szándékom...biztosan jó lehet.
Dulmina tündérkonyhája: Natúrbefőtt
remélem ez a link fog működni !
egy csöndes olvasó
Érdemes annak,akinek sok szilvafája van!Nálunk hagyománya van a szílvaíz főzésnek.mindig nagy ünnep,szórakozás övezte!
Igaz,most is éjen át kavargatják,de ma már elektromotor teszi,csak felügyelni kell.Óriási rézüstben főzik.Egyszer keresek fotót róla.
Talán egyszer azt is kipróbálom.
Szia!
Nem próbáltam még soha csak az üstben,hosszú ideig főzést cukor nélkül...
Nem is mertem eltenni semmit,mert hátha nem áll meg...Tartósítószert meg nem akrok rakni bele...
Viszont nekem nincs is szilvafám,hogy feltétlenül el kelljen rendeznem a sok szilvát...
Az üstben sűrűsödésig főzőtt szilvalekvár viszont eláll évekig...
Sziasztok!
Rengeteg a szilvánk, gyönyörű nagyok, egészségesek és finomak.
Kipróbáltam a cukormentes szilvalekvárt. Fazékban készült, Dr O.tker zselésítővel, minden más nélkül.
Ugyan az ajkamba kellett harapnom, úgy utálom ezeket a mű lekvár-porokat, de most úgy döntöttem, inkább a tartósítás és zselésítés, mint a cukor.
Órákon át meg nincs kedvem főzni, hogy anélkül is elálljon.
Vigasztalom magam azzal, hogy alig eszünk lekvárt, a fehér kalács reggelire úgyis olyan ritka nálunk mint a fehér holló, sütni is alig sütök, szóval, ha nagyon ráfanyalodok, akkor ezt fogom enni.
Van jobb ötletetek, ki lehet hagyni a zselésítőt, hogy ne csak a hűtőben álljon el a kész termék?
Körülöttem már mindenki ráállt a diétára, lenne keletje a lekvárnak.
Köszi neked is. Ki lesz próbálva.
Köszönöm szépen. Aranyos vagy.
Bocs, hogy veled morogtam, mindenkinek szólt, aki konstatálta, hogy nem működik a link, és itt hagyott bennünket kielégítetlenül.
Jól van na, egyrészt nem voltam benne 100%-ig biztos, hogy az az a recept, másrészt már mentem aludni. Gondoltam, majd Blondevilke beírja.
Egy testépítős oldalon találtam meg ezt a receptet. Természetesen azonnal kipróbáltam. Kedvenc édességeim egyike lett.
elkészítés Vegyünk elő egy mély tálat. Tegyük bele a meghámozott és lereszelt almát, adjuk hozzá a zabpelyhet, valamint a natúr kakaóport, az édesítőszert, a fahéjat és a kókuszreszelék kb. kétharmadát.Ezután gyúrjuk jól össze a masszát kézzel, és fedjük le a tálat celofánnal, és tegyük a hűtőbe pihenni. Az ízek összeéréséhez legalább hat óra kell, de akár éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk. A golyók végső formájukat úgy nyerik el, hogy megnedvesített kézzel dió nagyságú golyókat gyúrunk, amiket végül megforgatunk a maradék kókuszreszelékben.Húsvétkor nem kókuszreszelékbe forgattam, hanem darált kekszbe, amit vaníliás fehérjeporral kevertem össze (de sima canderelporral is lehet keverni a kekszet, hogy édes legyen).
"Én a nosalty.hu-n megtaláltam."
Én nem. Igaz, nem a türelem a legfőbb erényem. Csak az ötoldalnyi kókuszgolyó-recept címein futottam végig, nem olvastam el magukat a recepteket.
Esetleg be lehetett volna másolni három mozdulattal, ha már a linkelés nem működik...
Találtam egy zabos-kókuszos kekszet, van benne cukor, méz, liszt, minden, amit a kedves topiktársak többsége nem ehet, így ezt nem is másolom ide, csak ha valaki ragaszkodik hozzá.
Szerintem a nlcafe hibája. Máskor működni szokott a link beszúrás.
Ez az?
Miért nem akarja megjeleníteni a linket, ahol a recept van?
Egy egészségesebb kókuszgolyó receptet osztanék meg veletek. Remélem tetszik. (keksz helyett almából és zabból készült)
A receptet itt tudjátok elolvasni:
'LÁJK'oljátok, hogy ez legyen a tuti befutó.
Igen, a cukrosat ugyanigy csinalom es az garantaltan elall 3 evig (addig probaltam, aztan megittuk az utoljat is) mindenfele tartositoszer nelkül a hüvös pinceben. Mar legalabb 8-10 eve ugyanezt a recit csinalom mindig, csak eddig mindig cukorral keszitettem. Ill. annyi a különbseg, hogy az eredeti receptben dupla mennyisegek vannak, abbol többet szoktam kesziteni.
Lefagyasztani nem probaltam meg...
Nyaljon sót a Szilas!
Köszi!
A cukrosat is így csinálod, tehát a végén rakod bele a cukrot?
Nem is gondoltam, hogy a citrom lehet a "ludas", ha néha "megszalad" a szörp.
Nem próbáltad még fagyasztani? Pl. egy kisebb pillepalackban?
:-)
AZért vízzel itt is keverd majd ki, mondjuk én néha tejfölt használok helyette... :-)
Ez nagyon tetszik!
Épp múlt héten sütöttem Vega fasírtporból fasírtot. Többféle volt az Ázsia boltban, én a sokmagosat választottam. Az íze, a fűszerezése nagyon jó volt, viszont rettentően megszívta magát, pedig elég forró olajban sütöttem. Gondoltam is, hogy ki fogok találni valami más elkészítési módot, pl. laposabb korongokat, sütőben. Ennél a cukkinis, tepsis variációnál jobb nem kell, megmentettél a gondolkodástól! Köszi.
Sziasztok,
hoztam neketek egy receptet, sajnos nagyon rég jártam már erre:
cukkinis fasírt.
2 nagyobb, de hosszúkás cukkini, erősen megmosva, félbevágva, kimagozva.
1 csomag naturland vega fasirtpor(kb 300 Ft a negyed kg)
víz
Ha nincs otthon fasirtpor, akkor burgonyapehely is jó, vagy reszelt krumpli.
A lényeg: lereszelem a cukkinit, a nagyobb lyuku reszelön, közben egy tepsit kibélelek sütőpapírral, sütőt bekapcsolom.
Ha a vega fasirtport használom, akkor már nem kell izesiteni, böven elég, ami füszer abban van.
Ha burgonyapehellyel csinálom, akkor pirospaprika, so, bors, fokhagyma esetleg, mintha rendes fasirtot csinálnál.
Szépen összedolgozom az egészet és beleborítom a tepsibe. Ha elkezd pirulni, akkor reszelt sajttal megszórom. Gyorsan kész, olcsó, finom, nem uncsi zöld az ize és még laktat is!
Én nem csinálok külön kis korongokat, hanem egyben sütöm laposra az egészet és fontos, hogy zsiradék nélkül csináljam, egyébként mehet olajban is, csak nekem azt nem szabad.
Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok!
Igen, megvan a szörpi :-))) Vegül csak penteken jutottam el bodzat szedni, de meg aznap be is kevertem, tegnap este meg mar üvegeztem.
Szoval igy csinaltam (kis valtoztatas):
30 db nagy bodzaviragot szedtem, ügyelve, hogy ne legyen se koszos, se bogaras, mert megmosni nem szabad, de kinyilt viragu es sok viragporos legyen mind. A bodzaviragokat beletettem egy kisvödörbe, forraltam 2 liter vizet 2-3 percig, felig-meddig kihütöttem (nem teljesen) es a viragokra öntöttem. Jol megkevergettem, letettem a pincebe, ahol hüvös van. Manap szinten megkevertem 2x, tegnap reggel meg egyszer, delutan pedig leszürtem pelenkan. Majd hozzaadtam 8 dkg citromsavat, 2 kg xylitet es 1 kis üveg citrom aromat. Citromot es narancsot nem rakok bele sosem - a cukroshoz se - mert attol buggyan meg. Majd sokaig kellett kevergetni, mert total nehezen oldodik a xylit, sokkal nehezebben, mint a cukor. Ja es hiaba hagyod allni, nem olvad jobban, csak ha kevereszed.
Ebböl a mennyisegböl 3 liter lett + meg egy pici, talan egy deci. Izre ugyanolyan, mint a cukros, FINOM! Hütöben tarolom mind, mert nem szeretnem, ha megromolna. Talan egy kis 2 decis üvegnyit lerakok a pincebe probakepp, hogy meglassam, meddig all el hütö nelkül.
Igen, igy sem lesz olcso, de nekem ennyit meger :-) Meg en ugyis nagyon felhigitom a szörpöket, eleg lesz belöle egy par csepp a poharba, igy se vizet kell innom (utalom mar, meg a teakat is unom minden nelkül).
Ma vagy holnap szedek bodzat, hetvegen majd be tudok mar szamolni, hogy milyen lett. Nekem amugy nem fontos, hogy "szirupos" legyen, lenyeg az ize. Talan teszek bele több bodzaviragot, hogy meg intenzivebb legyen. Es valszeg hütöben fogom tarolni, hogy meg veletlenül se buggyanhasson meg.
Igen, valószínűleg a xilit lenne a legjobb módszer, de ha csak fél adagot is készítesz, nem tűnik olcsó mulatságnak. Másrészt kérdés, hogy a xilit tud-e ennyire "sziruposodni".
Mondjuk én nem vagyok súlyoos bodzaszörpös, ilyenkor iszom néhány pohárral és elég is egy évre.
En csinaltam azt hiszem tavalyelött folyekony edesitöszerrel bodzaszörpöt, de sajnos mar nincs meg a recepte, hogy miböl mennyit tettem bele, mert közben mar megtudtam, mennyire karosak a mesterseges edesitök es mar nem hasznalom öket. De a szörp egyebkent abszolut tökeletes lett cukor nelkül is es nem is romlott meg.
Iden xylittel fogok bodzaszörpöt kesziteni a köv. recept alapjan. Ez a standard bodzarecepotem es az iden kiprobalok egy fel adagot xylittel, kivancsi vagyok, milyen lesz es hogy elall-e.
40-50 db nagy bodzavirag
4 liter felforralt es kihütött viz
10 deka citromsav
4 kilo cukor (nalam cukor helyett xylit)
A bodzaviragot megtisztitom (csak amennyire szarazon lehet) es raöntöm a vizet, majd egy napot hüvös helyen allni hagyom. Aztan leszüröm es beleteszem a citromsavat es a xylitet es addig kavargatom, amig fel nem olvad, majd üvegekbe töltöm es hideg helyen (pinceben) tarolom.
Az igy keszült bodzaszörp egyebkent mindenfele tartositoszer nelkül evekig elall (legalabbis a cukros valtozat, a xyliteset meg nem tudom, de fel adagot kiprobalok a heten).
Én is ilyen receptet szeretnék nagyon! Csak a limonádés változatot készítettem édesítőszerrel.
Esetleg valakinek eperdzsem recept, cukormentes verzióban van?
Sziasztok!
Próbáltatok már bodzaszörpöt készíteni cukor (és méz) nélkül? Édesítőszeres tapasztalataitok nincsenek véletlenül?
Itt a bodzavirágzás és meginnék pár pohárka üdítőt, de rengeteg cukorral készül.
Szerintem süthetsz egy piskótát,és készíthetsz pudingos krémet.Igaz,ahhoz,hogy ne menjen össze,én inkább a főzés közben ereszteném bele a margarint...A tetejét díszíteném tejszínhabbal,gyümölccsel,vagy fordítva,előbb gyümölccsel,aztán a legtetejére a habot.
Nem nagy a külnbség szerintem a laktózos,és a laktózmentes tej viselkedése között,persze,ez is szerintem.
Jé,szóval kifejezetten tortát akarsz...Az más.
Nincs tapasztalatom benne...
Hát sajnálom,de azért köszi a segítséget.
Sajnos nem tudom az illetőnek mit bír a szervezete.Egy rokona kért meg,
hogy süssek két tortát ilyen alapanyagokkal.
Na,ezt én sem,mert én csak az édes tejből készült dolgokat nem bírom,a már savanyított tejtermékeket igen.Tehát csak ötleteket adtam...
Holnap palacsintát sütök,azt is savanyú,illetve aludttejjel.Egyéb kelt tésztáimhoz is aludttejet használok.
Köszönöm a segítséget.Vettem tejet,tejszínt,margarint ami direkt
laktózmentes.Igazából arra gondoltam,hogy ezek felhasználásával készítek krémet.A tejet pudingal megfőzöm, a margarint pedig porcukorral
habosra,utána kettőt egybe és kikeverni.
Vagy a tejszínt szintén főzött de kihűtött pudingal habosra keverni,
gyümölcsel dúsítani,piskótába betölteni,vagy egy gyümölcstorta....
Sok ötletem van csak nem tudom melyik használható és nem okoz bajt.
Szia Timi!
Ha van egyéb recepted,ami tejet kérne,szerintem megpróbálhatod kókusztejjel,ugyanazt.
A laktózérzékenységen segíthet még,ha valaki csak nehezen emészti,de elviseli a laktózt,ha yoghurttal helyettesíted az édes,és nehezen emészthető tejet.
Abban kissé már megerjedt,így emészthetőbb lett a laktóz.
Van sok recept,ami egyáltalán nem tartalmaz tejet,tejterméket.A vajat lehet helyettesíteni növényi zsíradékkal,(margarin,pl.),a tejszínt meg növényi "tejszínnel"