Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
MIből futja karácsonyra?
2010-11-18 12:421.
Létrehozva: 2010. november 18. 12:42
Kedves fórumozók!
Arról írunk cikket, vajon miből futja karácsonyra a családoknak ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Kérlek, osszátok meg velünk ötleteiteket, hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani, hogy végül mégis szép ünnep kerekedjen.
Köszönöm a commenteket!
Koronczay Lilla
Nem,a legegyszerűbb ilenkor a papától elkérni azt a pénzt,amit rászán és majd én megveszem:)))Én pl megkérdem a férjem,mennyit szánsz ajándékra,ő mondja xezret és akkor majd én megveszem magamnak:))))Az ő pénzén természetesen:))
Azoknak,akik azon ájuldoznak,hogy tömve a bavásárlókocsi a Tescoban: kérem,oda nem egy csomag papirkáért megy az ember,oda elmegy havi kétszer és akkor tényleg teletöm mindent.Olyan dolog ezen kiakadni,mintha azon akadnál ki,hogy a strandon bikiniben vannak:))
Egy 4 fős családnak pedig, ha két hétre bevásárol,az alaphangon 20.000 ft és semmi luxus nincs benne.
Tavaly karácsonykor 10%-kal kevesebbet váásroltak az emberek,mint két év.
Válság sajnos van és ne csak a pesti bevásárló-központokat nézegessétek,menjetek le egy nógrádi kisvárosba cumbajspil
Szép estét Midnyájatoknak!
Végigolvastam a topikot, sok elgondolkoztató hozzászólás volt, sok igazsággal és féligazsággal.
lehet, hogy megbotránkoztatlak benneteket, de:
- én karácsonykor sem szeretem jobban a családtagjaimat,
- máskor is sokat vagyunk együtt,
- ajándékok is kerülnek születés -, névnap, házassági évfordulók,
gyereknap, stb.
- gasztronómia is van.
Akkor mitől is más a karácsony???? Nekem 2 ilyen ünnep van, ami eltér a többitől. Ez a Húsvét és a Karácsony. Egyrészt a bibliai történettől, másrészt az egyszeri és semmi máshoz nem hasonlító " körítéstöl " és ez kizárólag a dekoráció, a meseszerűség, a készülődés izgalma, a látvány. Ezek nem kerülnek olyan sokba. Enni máskor is kell, ennek egy terítés bőven megadhatja az ünnepi jellegét, hozzátartozik az ajándék is, de ha tudunk rá szánni időt és egy kicsit előrelátóak vagyunk - ehhez kell egy kis élettapasztalat is - egy cigaretta árából s tudunk meglepetést varázsolni. A díszités is lehet fenyőág - 24 -én este, de előtte is adnak az árusok gallyakat -, otthonfőzött szaloncukor - 1l tej és 1 kg cukor - , patogatott kukoricafűzér, kivágott papírdíszek s sztaniollal, krepppapírral bevont gömbök /papirgalacsinok bevonva /. Az én gyerekkoromban nem lehetett pl. szaloncukrot kapni a kis szabolcsi faluban, ahol laktunk, a csokipapirokat egész évben kisímítottuk és elraktuk, abba csomagoltuk az otthon főzött szaloncukrokat.
Bármilyen kevés is a jövedelem, az ünnepi díszítést soha nem szabad elhagyni, mert gyerek -, felnőttlelket egyaránt felmelegít. A legfontosobb pedig hogy a gyereknek mindig, minden körülmények között legyen a fa / ág alatt egy becsomagolt ajándék, még ha az egy mandarin vagy narancs is, ha csupán egy színes, vagy ollóval kivágott / csipkézett / papírba van csomagolva is.
A szeretteiddel való együttlét a meghitt pillanatok boldogságának megosztása egymással.
Szerintem a lényeg, hogy annak a családnak jó legyen úgy, ahogy csinálják.
Nálunk elsősorban a testvéremék akarták, hogy csak a gyerekek és csak szülinapra kapjanak ajándékot (pedig én állok a legrosszabbul anyagilag), én meg úgy vagyok vele, hogy ha nem, hát nem. Nekem jó, mert jóval kevesebbet kell költenem, és a gyerekeimre több jut.
Bocsi már késő van,
kedven helyett kedvenc, és
akark helyett akarok
már nem tudok gépelni sem ilyenkor.
Szia
Újság és könyv mániás vagyok én is mint sok előttem szóló fórumozó. Akár antikváriumból is de könyvet elég ''sokat" vásárolok.
Vannak kedven havi lapjaim és heti is egy, ez pont a Nők Lapja.
Nem a reklám helye,de mindig megveszem és a család elolvassa. Oda akark kilyukadni,hogy ha kéred nagyon szívesen küldök Neked Nők Lapját. Ha irsz egy címet, postázom.
Tudtam és vállaltam, hogy az ősz és a tél nehezebb időszakom lesz, és elsősorban a munkáról meg a takarékoskodásról fog szólni. Felkészültem rá (és a család is), hogy az év végi ünnepek most szerényebbek lesznek. De annál szebb lehet majd a nyár...
Hát az idén még a tavalyinál is szerényebb karácsonyunk lesz..
Idén csak a 8 éves lányunknak veszünk ajándékot (egy márkásabb hátizsákot fog kapni, abban fogja hordani az edzőcuccát).Másra nem fogja idén futni( a táskára is max 7 ezer ftot fogok költeni). Férjemmel az idei lesz az első év, hogy nem veszünk karácsonyra semmit. ddig az elmúlt 10 évben vettünk mindig egy nagyobb ajándékot amit kineveztünk családi ajándéknak. Az idén semmit enm fogunk venni.
Karácsonyi menü is képlékeny még. Sikerült vennem házi kacsát 1500 ftért darabját, azt fogom megsütni. Mellé krumplipüre lesz. Ezenkivül lesz töltöttkáposzta egy nap, és lesz 1 nap sült hurka-kolbász is. Sütinek lesz almás morzsás süti, meg csinálok házi sajátkészitésű túróból, bolti rétestésztából túrós rétest. Ennyi. Üditő,alkohol nem lesz. Lesz helyette meleg tea.
Ráadásul férjem úgy néz ki, hogy a karácsonyi 3 napból kettőn dolgozni fog. De nem bánjuk, mert azért dupla fizetés jár, és most sajna minden pénz nagyon számit.
És úgy látom az ismerőseim nagyobb része is az idén szerényebb karácsonyt fog tartani, ha egyáltalán tart karácsonyt...
Jé! Ilyet még nem hallottam. Hol van az a "nálunk"?
Nálunk könyv az ajándék. Mindenki szeret olvasni, aztán meg cserélünk, kölcsönadjuk egymásnak. Unokáknak gyűlik a saját kis könyvtár, mindig van kedvenc mese, vagy a nyelvtanuláshoz való, következő évi uticél, amit aztán kölcsön tudunk adni, ha más is oda megy a családból. És van egy hobbym, foltvarrás valakinek mindig készül valami. Ha valaki nagyon vágyik valamire, akkor szól. Esetleg akkor összeadjuk a pénzt. De pénzt soha nem adunk. Nálunk simán megy a dolog, senki nem adósodik el,kaptam már 5oo forintos fényképalbumot a lányomtól, aminek nagyon örültem, mert akkor így állt anyagilag. Az ételeket megbeszéljük, mindenki megfőzi amit szeret, vagy jobban, gyorsabban tud. A bejglit én sütöm, tavaly nagyon sok lett, szóltak. Idén felét sütöm. Nincs görcs.
Ha "csak" fényképet kapnék, akkor is jó lenne, én sem szeretem kirakni, minimális van a lakásban, de akkor egy albumba tenném, téli estén biztos szívesen nézegetném.
Szinte mindennek tudunk örülni, amit szeretettel adnak!
Szia!
Abból a majdnem 27000ft-ból,(huszonhétezer),amit havi bérként államunk és kormányunk a költségvetésből júttat nekünk...Vigye el az ördög!
Van egy nagyobbacska malacperselyünk. Ha 200Ft-ost kaptam vissza, az beledobtam. + a párom is. 1-1 alkalommal ez nem egy nagy összeg, de az év folyamán így egy eléggé baráti összeg gyűlt össze. A pénzből vesszük a fát, az összes ételt-italt, és az ajándékokat. A gyereknek főleg, a felnőtteknek inkább apróságokat. Bevált, jövőre is így teszünk, nincs "gond" év végén.
Részemről sehogy.
Mit kezdenék egy rokon gyerek bekeretezett képével?
Sokan azt gondolják, hogy azért mert rokon gyerek, akkor egész évben el vagyunk ájulva tőle és milyen édibédi és biztosan szívesen nézegetnénk otthon a polcon is minden nap. Hát sorry, de nem. Alig van kirakva kép rólunk is, 2 db esküvői, pár nyaralásos kép, de a többi albumban.
Nekem tudod mitől ünnek ez a nap? A gyerekeimtől! Engem nem érdekel kapok-e valamit, vagy sem, teljesen mellékes számomra (és a férjemnek is). De amikor látom a gyerekeim arcán az izgalmat, ahogy a fát diszítjük, amikor felöltöznek szép ruhába, amikor odacsempészem az ajándékukat a fa alá, és azon vagyok, nehogy lebukjak. Aztán amikor meglátják a kivilágított karácsonyfát, és a szemük csillog a boldogságtól, meg amikor izgatottan elkezdik megnézni az ajándékaikat (nem túl sok, de az mind olyan, aminek tudom, hogy örülni fognak). Ez jelenti számomra az ünnepet, a karácsonyt: az ő boldogságuk, örömük.
Hetekkel előtte és utána is még karácsonyi énekeket énekelünk orrba-szájba, mert ők minden porcikájukkal átélik a karácsony csodáját.
És persze ebben a 2 hétben egyikünknek sem kell rohanni sehová, együtt tudjuk tölteni az időt, csak egymásra figyelve. Ettől is más ez az időszak!
Tehát nálunk az ajándékozás így néz ki:
- anyuék kapnak tőlünk valamit és az unokáktól (az enyémektől valami SK készítettet)
- anyuék adnak ajándékot nekünk és a testvéreimnek
- mi adunk ajándékot a gyerekeinknek
Ami az ételeket illeti, szerintem sem kell túlzásokba esni sem a mennyiség, sem az étel típusa tekintetében, és akkor nem okoz majd problémát, hogy miből telik rá.
Sütit többfélét csinálok, de van amit a két testvéreméknek is én sütök minden évben, és a sütik többsége egyébként is kitart szilveszterig, sőt van amit már eleve úgy sütök, hogy szilveszterre is.
Bocsánat, nem akarok senkit megbántani, sem pedig veszekedést szítani, de tényleg ekkora dolog odaadni karácsonyi ajándéknak a saját gyerekem bekeretezett képét?? Én is sok ilyet kaptam és megmondom őszintén, hogy karácsonyra elég csalódott lennék, ha egy bekeretezett "rokongyerek" képét kapnám. Mi is kapunk, imádom az unokahugomat, de ők csak úgy ,minden ünnep nélkül küldik a képeket, amit egy albumban gyűjtök és 1 kép az irodámban van kirakva.
Nekem még nincs gyerekem, de a baráti,ismerősi körömben sem divat ünnepre ilyen ajándékot adni.
minden este iszol forro csokit is??
Ha nem is minden este, de mi elég sűrűn iszunk forró csokit sima hétköznapokon is.
Annak ellenére, hogy a Karácsony tény és való, hogy nem a drágábbnál drágább ajándékokról szól, szerintem mindenki próbál - legalább egy kis jelképes vagy saját kezű - ajándékot venni/készíteni a szeretteinek, próbál valami olyannal kedveskedni, aminek örülne az ajándékozott. Én szeretem néha csak úgy egy-egy picike ajándékkal meglepni a családtagjaimat, barátaimat.
Nekem sincs valami hű de sok fizetésem, sőőőt... Ha nem ketten élnénk párommal, egyedül nem tudnám egy albérletben eltartani magam, ennyit az én anyagi helyzetemről.
Van két nővérem, mindkettőnke van párja, 2-2 gyerek, a szüleim és a nagypapám, így néz ki a család az én részemről. Mi úgy oldjuk meg 1-2 éve, hogy nem egyesével veszünk 1-1 személynek ajándékot, hanem összefogunk a nővéreimmel és a szüleinkkel, így veszünk apároknak 1-1 viszonylag nagyobb ajándékot.
Tehát nálunk csak a gyerekek kapnak külön-külön ajándékot mindenkitől, a párok együtt a szülők és a testvérek összefogásával. Én idén kikötöttem, hogy mivel elég szűkösen állok mostanában, mindenkire 2-2000 ft-ot, a gyerekekre 1000 ft-ot tudok szánni. Ez így is 8000 ft, amit nem fogok tudni egykönnyen kiszorítani a bevételemből, és akkor még párom családjának nem is számoltunk semmit.
A sütés-főzést tavaly óta pedig úgy oldjuk meg, hogy 26-án anyuéknál va a nagy családi ebéd, ahova mindkét nővérem és én is viszünk 1-1 kész főételt és desszertet, a levest és a köreteket pedig anyu készíti el. Így az anyagi is és a munka részét is megosztjuk.
Sziasztok!
Mi eldöntöttük, mindenki könyvet kap. Ma betértünk egy nagyáruházba nem is ezért, de megvettük a könyvek egy részét, mivel 50-70%-kal olcsóbban meg tudtuk venni őket, mint a könyvesboltban. Így már csak pár ajándék vár beszerzésre és kész is vagyunk.
Nálunk a könyv csak akkor jön be, ha az utolsó napokban vásároljuk. Másként senki nem tudja megállni, hogy ne adja oda.
Olvasó emberek vagyunk, a könyvtárunk néhány ezerre rúg, nekünk érték a könyv!
De az idén is megtörtént, ami mindig. A mi városunkban november elején nemzetközi könyvvásár van, ami azt jelenti, 20%-ban hazai kiadók, 80-ban magyarországiak. Itt 3 napos népünnepély van, nem ismertem soha senkit, aki üres kézzel távozott volna. Az idén is vettem könyvet a férjemnek karácsonyra. Hazarohantam, eldugtam, aztán megérkezett és azt kérdezte, tényleg nem vettem neki könyvet? Hát nekem nem volt lelkem nem odadadni.
KoronczayLilla: Nálunk a Karácsonyra való készülő
dés már korábban kezdődik, és a karácsonyi menüre, ajádnékokra való pénzt sem egy hónap alatt tesszük félre
.
Ajándékot főleg a gyerekeknek veszünk, de már hónapokkal korábban kinézzük, megvesszük, hogy a decemberi tömegből kimaradjunk.
Nagy a család, ezért a felnőttek családonként kapnak ajándékkosarat, amiben főleg sk készítésű díszek, egyedileg díszített gyertya, édességek, likőr stb. van. Minden évben próbálok előrukkolni valami új dologgal, v. új módon dekorlálni, csomagolni.
Az adventi készülődést azóta szeretem nagyon, amióta gyerekeim vannak - adventi naptár, koszorú készítés -ez jó program is. Az adventi naptárokban csak egy pici csokidarab van, mégis egész nap azt várják a gyerekek, h mikor bonthatják ki a pici ajtót, amikor együtt vagyunk, és nagyon tudnak örülni.
A sütés-főzés, menü stb. - megadjuk a módját, de nem esünk túlzásokba. Figyelünk arra, hogy azért más legyen, mint az év többi napja.
Nem tudom, miért, de ebben az adventi készülődésben, amit írtál, jobban érzem az ünnepi hangulatot, mint a karácsonyi példában :) Nem tudom miért, persze ez nem racionális.
Az biztos, hogy nekem ajándék nélkül nem lenne ünnep az ünnep, pedig elmúltam 30 - az biztos, hogy ha a család ilyenen gondolkodna, hogy akkor most ne legyen ajándék, inkább felajánlanám, hogy név nélkül megveszem mindenki ajándékát, csak legyen mit bontogatni a fa alatt...
Egy biztos, a karácsonyt sokszor egy ember (anya, nagyszülő) fantáziája és ízlése tartja össze, a többiek pedig alkalmazkodnak. A lényeg az, hogy ez a döntéshozó-ünnepcsináló milyen hangulatot tud varázsolni, szervezni a többieknek ;)