Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szója szósz mihez??

Sziasztok!
Kaptam egy üveg szója szószt és fogalmam sincs mihez kezdhek vele.Més sose használtam.Tudom a gugli jó barátom , de szívesebben veszem olyanok véleményét, akik valóban használják a főzéshez.
Szóval:mihez jó?Esetleg páclében tudnám elképzelni..De mennyi kell belőle?Elég töménynek tűnik..
Konkrét recepteket is szívesen veszek:D
Puszi
Melcs
Szia!
Nekem pác receptem van.
Szüzpecsenyét vagy csirkemellfilét vagy sovány marhahúst csíkokra vágva, egy fagyasztó zacskóba teszek és szószajósszal olajjal,cukorral,fokhagymával pácolom egy éjszakán át.
Pontos arányok:
1 kiló húshoz 1 csésze szójaszósz, 4-5 ek. szezámolaj, 4-5 ek. cukor, fokhagyma ízlés szerint.
A legvilágosabb hús is szép sötétbarna lesz és szinte karamelizálódik a sütésnél. Érdemes kipróbálni.
A fotón szüzpecsenye van.
szia,
az egyik kedvenc kajám a kínai mogyorós csirke. Többféle recept van a neten, én ezt készítem:
3-4 személyre
2 csirkemell filé 8 deka sózatlan pörkölt mogyoró 1 kanál olaj 3-4 szárított csili 1 tk. szecsuáni bors 1 csokor zöldhagyma 1 diónyi friss gyömbér 3 gerezd fokhagymaA páchoz:
2 tk. világos szójaszósz 1 tk. rizsbor 2 tk. étkezési keményítő 1 nagy csipet só 1 ek. vízA mártáshoz:
3 tk. nádcukor 1 tk. sötét szójaszósz 1 tk. étkezési keményítő 1 tk. szezámolaj3 tk. borecet 2 ek. vízElökészületek:
a húst dobókocka méretűre vágom a fokhagymát vékonyra szeletelem a gyömbért nagyon apró kockákra vágom (1x1 mm) a zöldhagymát ujjnyi darabokra vágomA pác hozzávalóit összekeverem, és beleforgatom a húst. Lefedve fél órára a hűtőbe teszem. Közben a serpenyőben 1 ek. forró olajon megpirítom a kimagozott szárított csiliket és a szecsuáni borsot. Amikor már illatos, kihalászom őket az olajból. (főként, ha gyerekek is esznek az ételből)
A forró olajba rakom a pácolt húskockákat, és addig pirítom őket folyamatos kevergetés mellett, amíg kezdenek színt kapni. Ekkor rádobom a felaprózott gyömbért, fokhagymát és zöldhagymát.
Addig pirítom tovább, amíg átsülnek a húskockák.
A mártáshoz valókat összekeverem egy kis tálkában, és a mogyoróval együtt a húshoz öntöm. Amint besűrűsödik a mártás, és fényes "lakkréteget" képez a húson, kész az étel. Basmati, vagy jázmin rizzsel tálalom.
Halihó!
Elkészült a kajám.Baromi finom, de kegyetlen sós (_kicsit túladagoltam a szójaszószt)
Vegyítettem az itt kapott infokat és így csináltam:
Fél kg csirkemell filét felvágtam csíkokra.Pici molajon megpirítottam, majd ráöntöttem egy thai wok fahyasztott zöldségkeveréket.Fedő alatt puhára pároltam.Ezután nyakonöntöttem szójaszósszal (kicsit nagyon is
), végül hozzákevertem 2 marék főtt spagettitésztát és egy picit még pirítottam.
Íme a végeredmény---------------------------->
Nagyon szívesen, valahol én is felszedtem ezt, még jó hogy megjegyeztem.
Köszönöm Neked. Emiatt elmentettem az egész topikot a kedvencek közé. Tegnap itt járt a fiam "kiskamaszhada". Nekik így pácoltam a csirkemellcsíkokat. Igaz, a sütés után ment hozzá két konzev illatos omlós (tán Knorr?) szósz is. Valami fergetes volt. Barnarizzsel...
Ja, készítettem bolognai spagettit is. Rá se néztek, de ezt a tálat kinyalták.Mosogatni is alig kellett.:-)))
Tudom, más topikokban nem nagyon egyezik a véleményünk. De ezért nagyon hálás vagyok. Köszi.
Már javasolták a wok használatát. Ha megengeded, hozzáfűzném, hogy a wokban jó nagy lángon kell készíteni az ételeket.
A belevalókat meg szép vékonykákra szeletelni.
Szia!
Én néha öntök a főtt rizsre is, a cseppet sem kínai rántotthús mellé :).
Kevés kell belőle bármibe.
Erre ma kattantam rá, azóta csak a svéd húsgolyóra gondolok, no meg a hozzávaló áfonya vagy ribizlimártásra.
http://www.nosalty.hu/kottbullar_recept_21948
Van egy nem túl elegáns, nem mutatós, de finom, gyors és egyszerű, saját kreálmányú salátám. Eddig mindenki szerette:)ű Kell hozzá:
1 csirkemellfilé kockára vágva, 1 óráig pácolva, az alábbi lében
Páclé: soksok szójaszósz (amennyi ellepi a tálban a húst), 1 ek méz, fél kisujjnyi gyömbér reszelve, vagy 1 púpos tk szárított gyömbér, egy szórat chilipor, de az erős pista is megteszi. Ha van bontva, egy löttyintés fehérbor is jó alá)
1 kis /fél fej jégsaláta szeletelve, vagy egy zacskó valamilyen saláta 1 kis fej lilahagyma apró kockára vágva
1 alma kockára vágva (héjasan) 1-2 héjában főtt krumpli megtisztítva, kockázva (el lehet hagyni, ha nincs kedved még egy edényt befogni, de a mikróban „főtt” is megteszi)
10 dkg, vagy amennyi van otthon sajt, legjobb a füstölt
1 kis pohár natúr joghurtba keverve 1 gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerint majonéz, citromlé, mustár, só, bors
Ha eleget állt a csirke, leszűrve, kevés vajon pirosra sütöm. Úgy szoktam, hogy ha már kérget kapott, akkor aláöntök a pácléből, esetleg egy kis bort és úgy sütöm készre.
Mialatt sül, összekeverem egy nagy tálban a többi alkotórészt, végül belekeverem a húst. Azonnal tálalom egy pohár fehérbor kíséretében. Másnap még finomabb, ha marad. Az adag 1 jóétvágyú férfi és nő adagja.:)
Mézes-mustáros csirkéhez például kell.
Rászoktam a sütőzacskó használatára, ebben sütöm a húsokat - általában teszek a páclébe némi szójaszószt, szerintem jót tesz neki (már ha valaki kedveli az ízét).
Kínai szezámmagos csirke , sült tésztával
( 2. nekifutásra, az előző hsz-m elszállt . A kép és a recept is a netről van , sajna a saját ételfotóm elkutyulódott)
2-3 fél csirkemellfilét falatokra vágunk, megsózzuk
A bundához összekeverünk 6 evőkanál liszt 3 evőkanál keményítő (ehelyett is lehet liszt ) 1 kávéskanál sütőport, csipet sót , és 1 tojással , 2 ek olajjal és kb 1.5- 2 dl vízzel sűrű palacsinta tésztát keverünk.
A csirkefalatokat beleöntjük a tésztába , és egy evőkanál segítségével forró olajba teszünk kis kupacokat ( legyen rajta bőven tészta) . Ha kisült összekeverjük a mázzal .
Mázhoz:
2 ek méz, 2 ek szójaszósz, 3 ek ketchup, 1 kávéskanál chiliszószt kb 1 percig főzzük, majd 3 ek szezámmagot szórunk bele. Vigyázva, mert, ha a mag túlpirul keserű lesz. Az arány nem szentírás érdemes kóstolgatni, és ízlés szerint kikeverni. (Van aki tesz bele 1 ek ecetet és még 1-2 ek cukrot is, nekünk az már sok .)
A tésztához spagettit ( 25 dkg ) sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.A hagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, wokban , vagy teflon serpenyőben ,majd locsolunk rá 3 evőkanál szójaszószt. Rádobjuk a tésztát, 3-4 kiskanál cukrot, és megpirítjuk
Hali!
Kiemelt topic lettünk?az meg hogy lehet??
Holnap fogok csinálni egy ilyen tésztás-zöldséges cuccot..(ma akartam, de még van egy csomó kocsonya...:D )
Ha kész, jövök képpel:D:D
Tegnap csináltam belőle thai csirkét.Isteni finom lett.
A csirkemellfilét apróra vágod,kevés olajon megpíritod,aztán kis víz hozzáadásával,fedő alatt puhulásig párolod.Ha megpuhul ráraksz egy kicsi chillit(aki szereti),ráöntöd a félüveg szójaszósz,raksz bele gyömbért és egy kanál mézet,hagyod egy kicsit összeérni,és utána beleöntöd a wok zöldséget,ezzel egy kicsit főzöd és a kifőtt spagetti tésztával összekevered.Szerintem nagyon finom és egyszerű.
Ma annyira kedvet kaptam a kínaihoz, hogy ebédre a következőt csináltam: fél csomag fagyasztott fitness zöldségkeveréket egy kis oliván megfuttattam, egy marék vékonyra szelt káposztát is adtam hozzá, szójaszósz, némi földimogyoró, só, fehérbors, gyömbér került még bele, kevés víz a pároláshoz. A végén egy fél narancs felkockázva (nincs narancslekvárom) és tegnapról maradt egy kis főtt spagetti, azt is belemelegítettem. Tiszta vega kaja (amúgy húsos vagyok). Nagyon fincsi lett :)
azt teszel bele,amit akarsz, nagggggyon finom lesz :-)))))))))))
van VOK-od? abban a legjobb!
(!! a zöldseg sokkal lassabban fö meg, mint a teszta!! vagyis az utobbit kesöbb tedd hozza!)
csak azert, mert iszonyat sok dologban van. meg tiramisut sem tudok enni sehol :-(((
egyebkent nem gaz, utalom meg a szagat is. ;-))
Köszi mindenkinek a sok jó tippet!!Holnap csinálok egy ilyen tésztás-zöldséges valamit
Az nekem nagyon furán hangzik hogy mogyorót tegyek bele...nem tudom elképzelni,,
Allergia alkoholra? Na, ez ám a nagy kib...ás!:-)
Te szegény.:-(
Sziasztok Mindenki!
Nekem a nagy szójaszószos kedvencem:
Szeletelt hagyma vajon megpirít, csirkehusi felkockázva bele, mikor a husi már majdnem teljesen kifehéredett salátacukkini végony félkörökbe vágva hozzákever, szójaszósz ráönt. Ne sokat, mert vagy túl sósnak, vagy túl édesnek érződik, de kellően barna legyen! Mellé rizs.
Az egyetlen bajom a szójaszósszal, h olyat még nem találtam, amiben ne lenne nátrium-glutamát (amik a zacskós mű kajákban - ízfokozó), ami köztudottan nem egészséges adalék... Na de sajnos szeretem, finom, de nem eszem nap mint nap! :-)
Én pár cseppet még az ecetes salátaöntethez is adok.:-)
"Kár, hogy az átlag kínai étteremben igazodtak a magyar ízléshez."
Hát igen, a múltkor a legnagyobb megdöbbenésemre ERŐSPISTA volt kitéve az asztalokra az egyik helyen.
Mi nem csak ázsiai jellegű kajához szoktunk használni, hanem löttyöntek a sült csirkére is, ill. a ropogós csirkeszárny pácolásakor is használom.
(szójaszósz, bors, fokhagyma, méz, rozmaring, és mindenféle más amit lekapok a polcról, ebben pácolódik a szárny, utána tepsibe sorakoztatom őket, először lefedve puhára, utána fedő nélkül ropogós-pirosra sütöm.)
Köszi.
Amúgy bátrak vagytok! :-)
Már nem emlékszem, hol ettem ilyet először, de nagyon megkedveltem, egyszerű és finom.
Salátára szeretem a szójaszószban pácolt füstölt tofut grillezve.
Önkiszolgáló volt és egyáltalán nem tudtak magyarul, mutogattunk. De kiderült, feleslegesen, mert mind a háromféléből kaptunk a tányérra. Más is így kapta. Egy csípős, egy édes-savanyú, egy nemcsípős. Mi biztosan rossz sorrendben ettük :) Jó kis kul-túra volt - itthon. (Itthon otthon vagy, mondta a pr menedzser és nem is tudta, mennyire nincs igaza...)
Huh, ezt én is köszi, kipróbálom.
Tegnap álltam a halpult előtt (most kezdem megszeretni a halat) és gondoltam veszek lazacot, aztán eszembe jutott, hogy azt sem tudom hogyan csinálnám meg :)
Kínai sült tésztára tökéletes, imádom :)
Kína tészta kb. 3 percig vízben, aztán wokban picit pirítva szójaszósszal. Mellé pedig valami sült husi, vagy ázsiai szószos husi.
Azt azért megnéztem volna, amikor választasz a kínai étlapból...:-)
- Kici modorosz hirhe? - Kérdezte régen tőlem is a Dózsa Gyögy úti kíni büfés. Engem meg rázott a röhögés. (Pfujj, de disznó vagyok..., de úgy meglepődtem a kérdésen.)
Magyarul is pöszén beszélek
de ezt még nem is tudod.
Egyébként megtalálja a kung pao-t is:
http://www.mindmegette.hu/narancsos-csirkemell-kung-pao. recept
Kiemelném, hogy az általam készített változatban van narancslekvár, ami nem elhanyagolthatatlan az ízek összhatásából. Nyilván a zöngétlen változat jelenti kínaiul a narancsos, a zöngés változat a narancs nélküli ételt
A gyömbér különben jó ötlet a receptedből, átveszem. Az ember mindig tanul valamit.
Nem kötök bele, csak így nem találja majd meg!
Amúgy nagyon tetszik a "pösze kínai". Tényleg!:-))))
Ahogy a többiek is írták, éppúgy jó pácoláshoz, mint főzés közbeni ízesítéshez. Ha szereted a kínai-thai jellegű kajákat, akkor nagyon sok ilyen ételhez használhatod.
A legegyszerűbb az ún. pirított tészta. Akár zöldséggel, akár hússal is kombinálva. Persze ehhez jobb a DARK szójaszósz, mert a light nem színesíti meg eléggé a tésztát. Színre mindegyik szójaszósz barna, de csak kiöntve látod meg, hogy mennyire színez. A DARK kicsit intenzívebb ízű is, nekem jobban ízlik. :-)
Elég sós, tehát nem kell túl sok belőle egy pácba. Max. fél - egy deci.
Szia!
Tegnap csrináltam nagy adaggal, a kisfiam is tömtre befelé
tészta kifőzve, csirkemell csíkokra vágva, káposzta, répa, lila-vöröshagyma stb ezeket összepirítottam nagy wokban kis natúr joghurttal, rá a tészta majd a szósz, de szoktam vörös húsokhoz is használni, kagylóhoz...
sózni nem nagyon szoktam ilyenkor, mert eléggé sós (attól is függ milyen fajta, én csak kikkoman-t használok)
Elvesztek a zöngés mássalhangzók? :-))
Mert úgy nem fogla megtalálni, csak így:
Gung Bao Csirke
Hozzávalók:
1 csirkemell kicsontozva, lenyúzva, 2cm-es kockákra vágva
4 száritott chili paprika kettétörve
1 újhagyma 1 centis darabokra vágva
2 szeletke gyömbergyökér
1 zöldpaprika kockára vágva
3 evőkanálnyi pörkölt földimogyoró (sózott vagy nem)
Pác:
1 evőkanál szójaszósz
késhegynyi só
1/2 evőkanál kukoricakemenyitő
Felöntő lé:
1 evőkanál kukoricakemenyitő
1 evőkanál szójaszósz
1/2 evőkanál cukor
1 evőkanál fehérbor
1/4 pohár viz
Elkészités:
1.A csirkét a pácba forgatva hagyjuk 10 percig
2.Egy jénai tálban forrósítsunk fel kislángon 1 evőkanál olajat
3.Tegyük bele a chilit, a gyömbért és a hagymát és forgassuk, amíg
teljesen átfő.Ekkor kivesszük a tálból..
4.Ugyanabba a tálba teszünk 1 evőkanál olajat,
hozzáadjuk a zöldpaprikat és félpuhára pároljuk.
5.Hozzátesszük a csirkét es jól összekeverjük.
6.Hozzáadjuk most a felöntőlét, jól összekeverjük és
besűrűsödésig főzzük.
7.Hozzáadjuk a földimogyorót és készre rottyantjuk.
Szia!
Az egyik kedvenc kajám, amit a Kedvesem szokott nekem főzni:
darált husit (lehet csirke, pulyka, sertés) wokban, de lehet sima serpenyőben is, hagymán megsütünk, mirelit zöldséget bele, só, bors, szója szósz (mi nem szoktuk sajnálni bele!!) Közben tésztát kifőzök, majd ha a husi és a zöldésg is megpuhult összekeverem őket. Fincsi egytálétel, gyorsan megvan, és én NAGYON szeretem.
Jó étvágyat!
Timi
Hogy ne kelljen még felvásárolnod mellé a fél ázsiai boltot, írok egy egyszerű pácot.
3 gerezd fokhagyma törve, kisújnyi gyömbér reszelve, ízlés szerint csípős paprika, pohárnyi facsart narancslé, 3 evőkanál szójaszósz.
Ebbe 3 órára lehet pácolni lazacfilét, majd grillen, vagy serpenyőben kisütni, 4 perc az egyik oldal 2 a másik.