Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mindent a macaronról

Afraa
Létrehozva: 2011. Április 11. 20:05

Oké, tudom, van már elég -nagyon jó- sütis topik, de én mégis úgy gondoltam, hogy ez a méltán (avagy nem) túlmisztifikált sütemény megérdemel egy külön "mappát" itt.

 

Jöhet minden, ami macaron...a tuti recept, a tutira nem jó recept, a fifikák, technikák, csicsa-micsák.

 

Indítóként leírnám a saját problémámat, hátha tud valaki segíteni. 

Ugyebár 10-12 percig kell sütni a kis korongokat, de nekem mind a kétszer belül nyers maradt, így persze nem tudtam leszedni egyben a sütőpapírról. Mi lehetett a bibi?

 

  1. 2012. január 10. 08:4058.
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  2. 2011. december 11. 07:0657.

    Nonamona!

    Ha megnézed ezt a macaront, akkor az egyik képen (ha felnagyítod) a háttérben látod, hogy milyen belülről.

     

    Ez egy foltos macaron. 

    előzmény:
    nonamona (56)
    2011-11-09  11:26
  3. 2011. november 9. 11:2656.

    Egyrészt nagyon köszönöm a receptet, ez nagyon jó, ki is fogom próbálni.

    A másik kérdésemet pontosítanám: üregesnek kell lennie a makaronnak?? Kb 1,5 cm magas lett és a belseje üreges (ezért tört, drötkeres szilikonos sütőpapíron sütöttem, azon is hagytam kihülni!!Az alja és a teteje tejesen sima volt, a papírról könnyen lejött!!!!)

    előzmény:
    TücsökBogár (55)
    2011-11-09  10:30
  4. 2011. november 9. 10:3055.

    Szia nonamona!

     

    Elviekben lehet, de nagyon finomra kell darálni, olyanra amit át lehet szitálni.

     

    Itt találsz mogyoróval készültet. Itt pedig dióval.

     

     

    Nem tudom, hogy min sütöd a macaronokat. Az én tapasztalatom az, hogy a legjobb szilikonlapon sütni. Nagyon jó minőségű szilikonos sütőpapíron sütve sem lesz olyan szép sima az alja, mint a szilikonlapon.

     

    Fontos! Csak akkor szabad leszedni a lapról vagy papírról amikor már teljesen kihűlt, különben törik és a talpa leválik.

     

    Remélem tudtam segíteni! 

    előzmény:
    nonamona (54)
    2011-11-09  08:54
  5. 2011. november 9. 08:5454.

    Szia! Gyönyörűek a makaronjaid. Két kérdésem lenne, ha nem bánod. Szerinted dió is megfelel a macaron sütésére??? Rengeteg diónk termett az idén, így pótolnám a mandulát dióra (már ha jó neki!!)

     

    A másik: kicsit irigy vagyok, mert nekem valamiért nem sikerülnek. Látszatra minden nagyon szép, de ha kézbe veszed, rögtön összetörnek. Ugyanis üreges a közepe. Ezt úgy kell elképzelni, mint felfújták volna. Így tölteni sem lehet, mert a legkissebb óvatlan mozdulatra a kezünkben van apró darabokban!! Mi lehet a hiba???

    előzmény:
    TücsökBogár (53)
    2011-11-09  08:43
  6. 2011. november 9. 08:4353.

    Afraa!

     

    Itt is köszönöm szépen!  

     

    Most a gesztenyéseket hoztam megmutatni.  

    előzmény:
    Afraa (52)
    2011-11-06  21:00
  7. 2011. november 6. 21:0052.

    Már a blogodon is megcsodáltam, ez valami überbrutál

    Összeszedem magam és én is kipróbálom, úgyis van 2 fölös tojásfehérjém.

    előzmény:
    TücsökBogár (51)
    2011-11-05  13:01
  8. 2011. november 5. 13:0151.
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  9. 2011. július 4. 19:4850.
    Fehér macaron (máshogy készült, mint az eddigiek, egyszerűbb, kevesebb a hibalehetőség)
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  10. 2011. június 22. 12:3049.
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  11. 2011. május 2. 12:1048.
    A locsoló csomaghoz készült. Tiramisu macaron.
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  12. 2011. Április 26. 06:1047.

    Afraa!

    Köszönöm szépen! :) Ez a húsvét a macaronok jegyében telt el. Vagy 8 félét készítettem. A locsolók pedig nagyon örültek neki. :) Minden sütésnél egy kicsit szebbek lettek, most már én is elégedett vagyok velük. 

    előzmény:
    Afraa (46)
    2011-04-25  23:19
  13. 2011. Április 25. 23:1946.

    Fú, Tücsökbogár! Ezek gyönyörűek! Gratulálok!

     

    Csokifelfújtból maradt 2 tojásfehérjém, úgyh hamarosan harmadszorra is macaron-kísérletezem... 

    előzmény:
    TücsökBogár (45)
    2011-04-25  14:30
  14. 2011. Április 25. 14:3045.
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  15. 2011. Április 19. 12:1544.
    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  16. 2011. Április 12. 19:4743.

    Magyarkodni akarsz? Akkor: mandulás csók.

    előzmény:
    csutak51 (17)
    2011-04-11  23:01
  17. 2011. Április 12. 16:3042.

    Miután a topikod révén most jól beleástam magam a témába, értem már a nevet is, miért is macaron!

    Bár olasz eredetű édesség, de leginkább, ahogy írják, Franciaországban terjedt el, ott igen kedvelt és ismert, ezen a néven.

    A budapesti cukrászdákban is így árulják, talán, mert onnan vették át, vagy mert ami idegen hangzású/nevű, azt hiszik, jobban fogy majd?

    (Eszerint a cukrászda-körkép szerint nem.)

     

    A wikiben megnézegettem a különféle országok variációit, itt pl a Luxemburgerli, hogy tetszik? Hasonlít?

     

    A kedvelőinek találtam http://www.macaron.hu/ oldalt is.

     

     

     

    idézet:
    csutak51 (39)
    2011-04-12 16:15:37
    Nem ment át, vagy ügyetlen voltam: Luxemburgerli
    előzmény:
    csutak51 (39)
    2011-04-12  16:15
  18. 2011. Április 12. 16:2441.
    előzmény:
    csutak51 (40)
    2011-04-12  16:21
  19. 2011. Április 12. 16:2140.

    Próbáltam a kiejtést is megkeresni, íme:

     

    Ezekután végképp nem értem, miért is nem jó a magyar cukrászdáknak a MAKRON? Netán a MANDULÁS CSÓK?

     

    Értem viszont, hogy miért is nem rendelik!Ki akarna kimondhatatlan nevű sütit rendelni???

    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  20. 2011. Április 12. 16:1539.

    Miután a topikod révén most jól beleástam magam a témába, értem már a nevet is, miért is macaron!

    Bár olasz eredetű édesség, de leginkább, ahogy írják, Franciaországban terjedt el, ott igen kedvelt és ismert, ezen a néven.

    A budapesti cukrászdákban is így árulják, talán, mert onnan vették át, vagy mert ami idegen hangzású/nevű, azt hiszik, jobban fogy majd?

    (Eszerint a cukrászda-körkép szerint nem.)

     

    A wikiben megnézegettem a különféle országok variációit, itt pl a Luxemburgerli, hogy tetszik? Hasonlít?

     

    A kedvelőinek találtam http://www.macaron.hu/ oldalt is.

     

     

     

    előzmény:
    Afraa (1)
    2011-04-11  20:05
  21. 2011. Április 12. 15:2838.

    Fogalmam sincs,hogy azok, akik a Wikipédiában írnak, értenek-e a sütéshez? Arról meg, hogy az angol elnevezése minek mi, fogalmam sincs, nem tudok ugyanis angolul.

     

    A fő gondom az volt, hogy miért nem magyarul van a neve ennek a sütinek, ha VAN magyar neve is!

     

    Itt egy másik régi recept, én ugyanebből a szakácskönyvből ismerem, ezt a receptet, megvan nekem a könyv:

    http://eleinkreceptjei.blogspot.com/2011/03/makron .html

     

    Sütni nem sütöttem még meg, de ezekután kipróbálom, mert kedvet kaptam hozzá én is!

     

    Hogy megtöltöd-e, vagy sem, az ugyanúgy tetszés szerinti, mint a receptek számtalan variációja, kinek, hogy tetszik!

    előzmény:
    A-N-N-A (24)
    2011-04-12  01:26
  22. 2011. Április 12. 15:1537.

    Azon nincs mit magyarázgatni, tök egyszerű!

     

    Tésztakinyomó-géppel csinálnak egy vastag spagettit, és utána fúrnak bele végig egy nyukat!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_644621 (25)
    2011-04-12  04:53
  23. 2011. Április 12. 15:0736.

    "Habzsák avagy eccerű uzsis zacsi? Van-e ennek is valami technikája, h szép köröket tudjunk alkotni ( a lehető legkevesebb malackodás nélkül)?"

     

    Az edényboltokban kapható tortadíszítő habzsákok nekem nem váltak be, hol itt, hol ott durrannak szét töltve.

     

    Bevált viszont a kristálycukros zacsi, ráadásul azt mosogatni sem kell, egyszerűen kidobom a végén!

     

    Levágod az egyik csücskét kicsit. A felső oldalát, ahol töltöd bele a masszát, párszor visszahajtogatod. Megtöltöd, majd a lehajtogatottat visszahajtod, felül összefogod, és máris nyomhatod a masszát a lemezre.

    Azért jó visszahajtogatni kicsit a töltésnél, mert így véletlenül sem kerül a zacsi oldalára a ragacsos massza/krém, nem lesz a kezed maszatos.

     

    Egyformára úgy tudod, hogy a kör közepére teszed a zacsi lyukas részét, és lassan kinyomod a habot, közben picit megemelve a zacsit.

     

    Remélem, érthetően írtam le.

     

    Ugyanezzel díszítem a tortát is, olyan csillagcsöveses díszítőm van, aminél kis csavaros tölcsér van. A tölcsér megy az üres zacskóba, kívülről ráillesztem a díszítőtölcsérkét, és rácsavarom a csavaró-karikát.

     

    A legegyszerűbb, háztartási eszközöket/edényeket árusító helyeken kapható, ilyen, mint a képen.

     

    Évek óta ilyenem van, olcsó, bevált, csak a hozzácsomagolt zacskót dobom el rögtön, mert azt eddig még nem sikerült soha szétdurranás nélkül használnom!

    előzmény:
    Afraa (31)
    2011-04-12  14:05
  24. 2011. Április 12. 14:5535.

    Szia Afraa!

     

    Ezeke egyenesen a Gerbeau-ból jöttek, de ahogy írtam is, az otthon készített nekem jobban ízlik. Én azt hiszem 2 hete csináltam, az isteni finom lett!

    előzmény:
    Afraa (32)
    2011-04-12  14:12

Címlap

top