Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mindent a macaronról
Oké, tudom, van már elég -nagyon jó- sütis topik, de én mégis úgy gondoltam, hogy ez a méltán (avagy nem) túlmisztifikált sütemény megérdemel egy külön "mappát" itt.
Jöhet minden, ami macaron...a tuti recept, a tutira nem jó recept, a fifikák, technikák, csicsa-micsák.
Indítóként leírnám a saját problémámat, hátha tud valaki segíteni.
Ugyebár 10-12 percig kell sütni a kis korongokat, de nekem mind a kétszer belül nyers maradt, így persze nem tudtam leszedni egyben a sütőpapírról. Mi lehetett a bibi?
Nonamona!
Ha megnézed ezt a macaront, akkor az egyik képen (ha felnagyítod) a háttérben látod, hogy milyen belülről.
Ez egy foltos macaron.
Egyrészt nagyon köszönöm a receptet, ez nagyon jó, ki is fogom próbálni.
A másik kérdésemet pontosítanám: üregesnek kell lennie a makaronnak?? Kb 1,5 cm magas lett és a belseje üreges (ezért tört, drötkeres szilikonos sütőpapíron sütöttem, azon is hagytam kihülni!!Az alja és a teteje tejesen sima volt, a papírról könnyen lejött!!!!)
Szia nonamona!
Elviekben lehet, de nagyon finomra kell darálni, olyanra amit át lehet szitálni.
Itt találsz mogyoróval készültet. Itt pedig dióval.
Nem tudom, hogy min sütöd a macaronokat. Az én tapasztalatom az, hogy a legjobb szilikonlapon sütni. Nagyon jó minőségű szilikonos sütőpapíron sütve sem lesz olyan szép sima az alja, mint a szilikonlapon.
Fontos! Csak akkor szabad leszedni a lapról vagy papírról amikor már teljesen kihűlt, különben törik és a talpa leválik.
Remélem tudtam segíteni!
Szia! Gyönyörűek a makaronjaid. Két kérdésem lenne, ha nem bánod. Szerinted dió is megfelel a macaron sütésére??? Rengeteg diónk termett az idén, így pótolnám a mandulát dióra (már ha jó neki!!)
A másik: kicsit irigy vagyok, mert nekem valamiért nem sikerülnek. Látszatra minden nagyon szép, de ha kézbe veszed, rögtön összetörnek. Ugyanis üreges a közepe. Ezt úgy kell elképzelni, mint felfújták volna. Így tölteni sem lehet, mert a legkissebb óvatlan mozdulatra a kezünkben van apró darabokban!! Mi lehet a hiba???
Afraa!
Itt is köszönöm szépen!
Most a gesztenyéseket hoztam megmutatni.
Már a blogodon is megcsodáltam, ez valami überbrutál
Összeszedem magam és én is kipróbálom, úgyis van 2 fölös tojásfehérjém.
Afraa!
Köszönöm szépen! :) Ez a húsvét a macaronok jegyében telt el. Vagy 8 félét készítettem. A locsolók pedig nagyon örültek neki. :) Minden sütésnél egy kicsit szebbek lettek, most már én is elégedett vagyok velük.
Fú, Tücsökbogár! Ezek gyönyörűek! Gratulálok!
Csokifelfújtból maradt 2 tojásfehérjém, úgyh hamarosan harmadszorra is macaron-kísérletezem...
Magyarkodni akarsz? Akkor: mandulás csók.
Próbáltam a kiejtést is megkeresni, íme:
Ezekután végképp nem értem, miért is nem jó a magyar cukrászdáknak a MAKRON? Netán a MANDULÁS CSÓK?
Értem viszont, hogy miért is nem rendelik!Ki akarna kimondhatatlan nevű sütit rendelni???
Miután a topikod révén most jól beleástam magam a témába, értem már a nevet is, miért is macaron!
Bár olasz eredetű édesség, de leginkább, ahogy írják, Franciaországban terjedt el, ott igen kedvelt és ismert, ezen a néven.
A budapesti cukrászdákban is így árulják, talán, mert onnan vették át, vagy mert ami idegen hangzású/nevű, azt hiszik, jobban fogy majd?
(Eszerint a cukrászda-körkép szerint nem.)
A wikiben megnézegettem a különféle országok variációit, itt pl a Luxemburgerli, hogy tetszik? Hasonlít?
A kedvelőinek találtam http://www.macaron.hu/ oldalt is.
Fogalmam sincs,hogy azok, akik a Wikipédiában írnak, értenek-e a sütéshez? Arról meg, hogy az angol elnevezése minek mi, fogalmam sincs, nem tudok ugyanis angolul.
A fő gondom az volt, hogy miért nem magyarul van a neve ennek a sütinek, ha VAN magyar neve is!
Itt egy másik régi recept, én ugyanebből a szakácskönyvből ismerem, ezt a receptet, megvan nekem a könyv:
http://eleinkreceptjei.blogspot.com/2011/03/makron .html
Sütni nem sütöttem még meg, de ezekután kipróbálom, mert kedvet kaptam hozzá én is!
Hogy megtöltöd-e, vagy sem, az ugyanúgy tetszés szerinti, mint a receptek számtalan variációja, kinek, hogy tetszik!
Azon nincs mit magyarázgatni, tök egyszerű!
Tésztakinyomó-géppel csinálnak egy vastag spagettit, és utána fúrnak bele végig egy nyukat!
"Habzsák avagy eccerű uzsis zacsi? Van-e ennek is valami technikája, h szép köröket tudjunk alkotni ( a lehető legkevesebb malackodás nélkül)?"
Az edényboltokban kapható tortadíszítő habzsákok nekem nem váltak be, hol itt, hol ott durrannak szét töltve.
Bevált viszont a kristálycukros zacsi, ráadásul azt mosogatni sem kell, egyszerűen kidobom a végén!
Levágod az egyik csücskét kicsit. A felső oldalát, ahol töltöd bele a masszát, párszor visszahajtogatod. Megtöltöd, majd a lehajtogatottat visszahajtod, felül összefogod, és máris nyomhatod a masszát a lemezre.
Azért jó visszahajtogatni kicsit a töltésnél, mert így véletlenül sem kerül a zacsi oldalára a ragacsos massza/krém, nem lesz a kezed maszatos.
Egyformára úgy tudod, hogy a kör közepére teszed a zacsi lyukas részét, és lassan kinyomod a habot, közben picit megemelve a zacsit.
Remélem, érthetően írtam le.
Ugyanezzel díszítem a tortát is, olyan csillagcsöveses díszítőm van, aminél kis csavaros tölcsér van. A tölcsér megy az üres zacskóba, kívülről ráillesztem a díszítőtölcsérkét, és rácsavarom a csavaró-karikát.
A legegyszerűbb, háztartási eszközöket/edényeket árusító helyeken kapható, ilyen, mint a képen.
Évek óta ilyenem van, olcsó, bevált, csak a hozzácsomagolt zacskót dobom el rögtön, mert azt eddig még nem sikerült soha szétdurranás nélkül használnom!
Szia Afraa!
Ezeke egyenesen a Gerbeau-ból jöttek, de ahogy írtam is, az otthon készített nekem jobban ízlik. Én azt hiszem 2 hete csináltam, az isteni finom lett!
"Ugyebár 10-12 percig kell sütni a kis korongokat, de nekem mind a kétszer belül nyers maradt, így persze nem tudtam leszedni egyben a sütőpapírról. Mi lehetett a bibi?"
Szerintem az, hogy sütő és sütő között is van különbség.
Ezt a sütit szerintem, ugyanúgy, mint a habcsókokat, inkább szárítani kell alacsony hőfokon, mint sütni.
Így a Te sütődnél kevés lehetett az a 10-12 perc, nem száradt át teljesen.
Próbálkozz legközelebb úgy, hogy a legkisebb fokozaton, de tovább süsd!
Ezért ragadhatott rá a sütőpapírra is, nyers volt az alja-közepe.
Erre is van örletem, a továbbsütésen kívül is, süsd inkább kikent-lisztezett tepsin, vagy sütőpapírt is kend-lisztezd.
Nem egyforma minőségűek a sütőpapírok sem!
Igazán nincs szándékomban tovább vitázni, de hidd el, hogy ugyanaz! Csakhogy házilagosan nem "hengerelt", egyszerűen azért nem, mert a háztartásokban nincs hengergép!
A cukrászatokban sem maga a tészta a hengerelt, hanem azért "hengerelt tészta", mert a marcipánmassza fő alkotórészeiből van, az meg nagyon finomra őrölt mandula (hengergéppel zúzzák nagyon finomra!) és cukor megadott arányban keverve. Ezt teszik a tojáshabhoz a makrontésztánál. Tehát innen a neve, a "hengerelt tészta", alighanem!
Én csak szeretek sütni, és olvasni is a sütésről, de azt hiszem, ezt jól tudom!
Remélem, jön egy cukrász, aki megerősíti!
Szép napot!
PiszePat! Húú, nagyon köszi a linket! Eddig még nem ismertem ezt a blogot, de sok új dolgot tanultam belőle
Tücsökbogár! Gyönyörűek lettek a macaronjaid! Meglestem a blogon is a kiigazításokkal együtt. Köszi a tippeket!
Latsia! Örülök, h te is beírtál...mert az igazat megvallva a te recepteddel próbálkoztam. Annyira belelkesültem már a cím alapján is, nem beszélve a gyönyörű kis "töpörtyűkről" (no meg a többiek sikereiről)...de én olyan kis böszme vagyok, h a pofonegyszerűt is képes voltam 2x is elbaltázni. De nem adom fel! Továbbra is a recepted alapján, ámde némi taktikázással próbálkozom. Egyszer majd csak sikerül...
Appeal! Nem, sima sütőpapírra nyomtam, de már kiokosodtam ezügyben is, h jobb a szilikonos.
A macaron-macaroon-makron-maki filozofálgatásba tudás híján nem mennék bele, ámde nagyon remélem, h nem követtem el égbekiáltó bűnt azzal, h a (szerintem a "legegyetemesebb) macaron-t böktem be topikcímként.
Következő kérdés: Habzsák avagy eccerű uzsis zacsi? Van-e ennek is valami technikája, h szép köröket tudjunk alkotni ( a lehető legkevesebb malackodás nélkül)?
Tulajdonképpen egyikből született a másik, akárhogy hívják is.
Nem erdemes ilyeneken vitatkozni, lanyok!
---
Végül is Te kezdted.
Néhány hete vettem a Lukács cukrászdában (unciában mérik) többféle macaront. Nagyon finom és különleges volt mindegyik.
Mindezek ellenére, szerintem kicsit túlértékelt...
Én is kedvet kaptam a kényes kis finomság sütéséhez.