Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bodza, eper, málna...
Sziasztok!
Nálunk már virágzik a bodza, lassan itt az eper és a málna szezonja is. Szeretnék idén minél többet elraktározni ezekből a finomságokból szörp, lekvár, dzsem, stb. formájában. Így várok mindenféle hasznos tanácsot, finom receptet! Tudom, hogy a különböző befőző cukrokkal és más "csodákkal" csak egyet rottyan a fazékban és kész is az akár száz évig elálló lekvár, de én elsősorban a hagyományos recepteket részesítem előnyben. A minimális tartósítószerrel - vagy akár anélkül - készült finomságokat. Úgyhogy várom a jól bevált praktikákat, finom enni-és innivalókat!
Köszönöm,
catharina
Ja értem.
Én nem igazán szeretem az ízét, de lehet, hogy ez a mennyiség nem érződik ki belőle.
Hogy véletlenül se legyen semmi baja. Az eredeti recept nem írja, viszont akkor több szalicil kell.
Egyszer olyan málnát kaptam, ami nem volt teljesen frissen szedett. Elkészítettem a szörpöt, aztán az üvegben erjedésnek indult. Azóta nem kockáztatok.
szerintem bármelyik nagyobb boltláncban lehet kapni....
http://www.edhaas.hu/index.php?option=com_whp&controller=termek&id=144&Itemid=62&kategoria_id=28&lang=hu
pagedown a lap legaljára, van róla kép is.
Létezik 2:1 és 3:1 változatban is - azokhoz kevesebb cukor is elég.
Én a simát használom, és kilónként 25 dkg cukrot adok hozzá.
Borkén miért kell hozzá?
Savanyúságnál ropogósabb marad a zöldség, de szörpnél nem tudom, mi lehet a jelentőssége.
Nagyon jól hangzanak a bodzás receptjeid is.
Hol veszed a Quittint?
Ez egy kész, csomagolt valami?
Eperhez pont jó lenne, mert abból muszáj a levet is dzsemesíteni.
Ez az, köszönöm, pont ilyen receptre vágytam
Gyerekkoromban a Börzsönyben volt nyaralónk.
Az ország legnagyobb málnásai azon a részen voltak.
Ahogy olvastam a leírásod, hallottam lelki füleimmel, ahogy a bőszoknyás nénike mondta anno: - " jól összemáncsoljuk a málnát és hágyjuk egy éjszakát állni"
Az idén úgy néz ki, végre több málnánk lesz a kertben, mint amennyit képesek vagyunk röptében leenni a bokorról.
Úgyhogy reszkess Szobi, rajtgépben áll a konkurencia!
Szia!
Ez a mi kedvenc szörpünk bodzából.
Karamellás bodzaszörp.
Bocs, száraz dunszt nem volt. Dzsemfix-nél nem kell.
Az eper lekvárt hagyományosan főzöm, mert a dzsemfix használatával eleinte gyönyörű piros, de pár hónap múlva elég ronda se színű, barna lesz. Más is járt már így?
A bodzavirágos lekvárt én így készítettem:
Cseresznyéből főztem a lekvárt, dzsem fix használatával.
A bodzavirágokat leöblítettem, majd a virágszemeket leszedtem a szárról.
Lekvárba a főzés legvégén szórtam bele. Így csak egyet forraltam rajta és üvegekbe raktam, majd száraz dunszt.
A lekvár ízén épp hogy egy picit lehetett érezni a bodzát. A piros lekvárban jól mutattak a fehér apró virágok.
A szörpöket nyersen teszem el.
Málna, szeder, ribizli, eper.
2 kg gyümölcs, amit jól összetörök. Hozzáadok 1 kis doboz citrompótlót (vagy a nagy felét), 1 kk szalicilt, 1 kk borkénport, s felöntöm 2 liter vízzel.
Jól elkeverem, s másnapig állni hagyom. (A kéntől kicsit ideiglenesen kifakul a színe.) Akkor leszűröm, s hozzáadok 4 kg cukrot. Egy napig áll, időnként megkeverem, hogy a cukor felolvadjon, majd üvegekbe teszem.
Nagyon finom.
Azóta végigolvastam a belinkeltet, a hozzászólásokban is leírják ezt, de köszönöm!
Másoknak is hasznos lehet, amit írsz, a bodza-botanika.
Igen, azt írtam, hogy nem befőzőcukorral teszem el a lekvárokat, dzsemeket, azt kifelejtettem viszont, hogy évek óta már valamilyen bolti zacskós dzsemtartósítóval, hol ilyet, hol olyat veszek.
Sokkal rövidebb ideig kell főzni, mint hagyományosan, megmarad a szép színe (ami részben a citromsavnak is köszönhető, ami a tartósítókban van :)).
(Pl a meggyleveshez is, ha kihűlt, teszek némi citromlevet, azonnal mélyebb bordóvá válik a lé, ki lehet próbálni!)
Fejtetőre is fordítom az üvegeket, ahogy írod, de úgy is beteszem a kikapcsolt gázsütőbe.
Egyrészt dunsztolódik, mert lassabban hűl ki, másrészt, ha másnap nincs időm rögtön betenni őket a kamrába, se foglalja a helyet a konyhapulton.
Bodzalé:
Egy kilo leszemezett bogyót 1/2 kg cukorral 1 óráig főzöm, azután leszűröm, jól átpaszírozom. / Ez nagyon sűrű./ A levet forrón üvegekbe teszem, és száraz dunsztba hagyom hűlni.
Hígítva szörpként fogyasztható, de ételfestéknek is kiváló.
Bodzadzsem:
Egy kg leszemezett bodza, 2dl víz, 80dkg cokor. Erős tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük. /Köhögés ellen nagyon jó/.
Mivel mi nem szeretjük benne a magot, ezért én először cukor nélkül főzöm fel, átpaszírozom, és utána teszem hozzá a cukrot, s főzöm tovább.
Virágából finom üdítő készíthető. (A virágot nem kell megmosni, csak egy kis hideg vízzel leöblíteni, hogy az illatos virágpor megmaradjon. Az utaktól távolabbi helyen érdemes gyűjteni.)
Egy nagy 5 literes befőttes üvegbe teszünk 60-80 dkg cukrot, a vastagabb száraitól megszabadított virágokat.(6-7 tenyérnyi nagyságút). 1 kis doboz citrompótlót, (lehet helyettesíteni egy kis citromsavval) belekarikázunk egy citromot, s felöntjük vízzel. Elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Kistányérral lefedjük, s néhány napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, s hűtőben tároljuk. (Ha addig el nem fogyott.)
Szörp télre:
Hat liter vizet felfőzök 3 kg cukorral. Ha kihűlt hozzáadok másfél dkg citomsavat, és ugyanannyi borkősavat, majd 10-12 tenyérnyi előkészített bodzavirágot. Jól elkeverem, s állni hagyom hűvös helyen 4-5 napig. Időnként megkeverem. Leszűröm. Fel szoktam újra forralni, amikor a gázt elzárom, hozzákeverek 1 kk szalicilt, s forrón üvegekbe töltöm. Szárazdunsztban hagyom másnapig.
No, nézd csak! Ami blogot belinkeltem, van benne málnaszörp is!
http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2007/06/2 9/Malnaszorp/
Ha már így együtt szerepel a bodza és az eper, azt is leírom, hogy mit NE csináljatok! :-)
Az egyik évben elhatároztam, hogy különleges dzsemként bodzavirágos eperlekvárt főzök. A szokásos módon beáztatott bodzavirágot (3 nap) jól besűrítettem, és ezt kevertem az áttört eperhez. A végeredmény: olyan ázott zokni bukéja lett. :-)))))
Úgyhogy maradok a külön bodzavirág készítményeknél - és külön az eper.
Érdemes Quittint használni a dzsemekhez! Minimális mennyiségű Na-Be van benne, egy kis citromsav, és természetes almapektin. Nem lesz tőle olyan bolti állagú a lekvár (tudod, ami megáll magában, ha kiborítod :-)))))) ), éppencsak egy picikét besűríti, hogy ne folyjon le a kenyérről. Dunsztolni se kell. Betöltöd az üvegbe - színültig - , rácsavarod a kupakot, fejreállítod kb. 10 percre, aztán vissza, és a konyhapulton hagyod kihűlni. Ennyi.
Nekem még soha nem romlott meg lekvárom.
Épp a hétvégén vettem elő egy 2003-as baracklekvárt a rákóczi-túróshoz. :-)
Biztos írták már a többiek is: bodzalekvárt a bogyójából kell csinálni, nem a virágjából. A bogyóra még várni kell... ja, és akkor ne szedd le a virágját, mert abból lesz a bogyó. :-)
A virágjából bodza zselét lehet készíteni.
Meg persze szörpöt, ivólét... :-)
Előkaparásztam egy Pelle Józsefné szakácskönyvet, ő így írja:
Málnaszörp nyersen
1 kg átválogatott málnához 1 késhegynyi borkősavat és egy mokkáskanálnyi szalicilt teszünk, a gyümölcsöt összezúzzuk, és 6 dl vizet öntünk hozzá.
Az egészet egy nagy tüllzacskóba tesszük, a zacskót felakasszuk, alá egy tálat teszünk, így hagyjuk másnapig lecsepegni.
A gyümölcs leve magától kell, hogy lecsepegjen, a zacskót nyomkodni nem szabad!
Másnap a lecsepegett minden liter léhez 1 kg cukrot adunk, és addig keverjük, míg a cukor elolvad.
Szalicilos vízzel, vagy alkohollal kiöblített tiszta üvegekbe töltjük, és szorosan lekötjük, vagy bedugaszoljuk.
Megjegyzés tőlem:
Pelle Józsefné receptjeit már talán a nagymamád is ismerte, bevált receptek!
Én is alighanem így tettem el, de rég volt!
Arra emlékszem, hogy a "zacskó"-t én a gyógyszertárban vett többrétegű nagy tüllapokkal helyettesítettem -gondolom, kapható nagy ma is- , amikkel kibéleltem egy nagyobb műanyag zöldségmosó lyukacsos tálat, abba öntöttem lecsepegni. A tálat rátettem egy műanyag vödörre.
A borkősav azért kell bele, mert kioldja jobban a levet a gyümölcsből, helyette lehet citrompótló tablettát is tenni, a szalicil pedig azért rögtön, hogy ne kezdjen erjedni a málna a csepegés alatt.
A visszamaradt málnamasszát áttörtem műanyag szűrőn, és lett belőle kevés málnalekvár. Áttörni félgömb alakú műanyag szűrőt javaslok, hozzá egy levesszedő kanalat, azzal viszonylag gyorsan átpaszírozható kisebb adagokban a massza. (Átpaszírozás nélkül túl sok benne a mag, ha valaki szereti a magos lekvárt, akkor is paszírozza át a nagyobb részt!)
Kétféle bodza van.
Az egyik a fás szárú, ami most kezd virítani. Hatalmasra megnövő bokor, de lehet fának is nevelni. A virágból friss fogyasztásra is lehet üdítőt készíteni, és téli szörpnek is. A szárított virágból készült tea köhögéscsillapításra is alkalmas. A megérett fekete bogyóból pedig lé és lekvár készül. Ezt főzni kell, így nincs semmiféle mellékhatása. Rengeteg ilyen ültetvény van. A lé kíváló természetes ételfesték.
"Gyalogbodza":Ez a mérgező. Soha nem lesz belőle bokor, augusztus környékén virágzik.
Én is (répa) kristálycukorral teszem el, amit elteszek, befőzőcukorral még nem próbáltam. (Gondolom, a cukorról írsz, hogy jobb a "hagyományos?? Vagy tévedek?)
Szalicil helyett viszont már benzoesavas nátriumot (vagy nátriumbenzoát, láttam úgy is leírva NaBe, vis a kémiai nevén).
Csak keveset, és cukorral összekeverve a lekvár tetejére szórom. Állítólag ez kevésbbé ártalmas, mint a szalicil.
Celofán helyett pedig folpack-fóliát használok, ráteszem az üvegre, és úgy csavarok rá egy csavaros tetőt.
A lekvárokat óvatosan beleállítgatom egy magasfalú tepsibe, és beteszem a kicsit meglangyosított gázsütőbe.
Így hűtöm, a duntszt helyett, ott hűlik másnapig, hiszen a sütő némileg hőszigetelt.
(csak óvatosan kell betenni, mert a forró lekvárosüvegekkel -7-8 db 7 dl-es üveg kb!- teli tepsi jó nehéz!)
Köszi, körülnézek.
Az első kezes receptet csak annyiból szerettem volna jobban, hogy megbízhatóbbnak tartom.
Kaja ügyben futottam már bele bődületesen rossz leírásokba.
Főzésügyileg ritkán tudnak megvezetni, de málnaszörpben simán
És hát valljuk be, nagymamáink ritkán blogolnak:))
Sajnos, nincs, utóljára a gyerekeim kiskorában tettem el, -már felnőttek, a málnát is vennem kellene, és évek óta drága :)- akkor még kaptam ingyen a nagymamájuktól a málnát.
Neked is a neten keresgélést ajánlom, itt pl találtam bodzaszörpöt, és meggyszörpöt is, (málnát nem láttam, vagy elkerülte a figyelmemet):
http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/ 2007/05/14/Bodzaszorp/
Az ény nagymamám úgy készitette, hogy leszedte az epret. megmosva, lecsumázva egy éjszakára fél liter vizet ráöntve áztatta.. ezt másnap leszúrte ebből lett a szörp.... ami maradt, azt összefőzte és 1kg, húshoz 80 dkg cukorral összefőzte, pici szalicil és beüvegezve dunsztolta.. nekem ez az eperdzsem.. én is igy készitem.. cukor nélkül nem tudom hogy kell. vagy mennyire lesz édes..
ugyanigy készitem a megyet, a málnát is. bodzát még nem próbáltam.
A neten keresésnek ráadásul az az előnye is megvan, hogy több infód lesz!
Beleolvastam kíváncsiságból ebbe, itt azt írják, a bodzalekvárral óvatosan, mert hashajtó, és azt is, hogy talán a bodzabokor termése nem, csak a bodzafáé jó lekvárnak.
(én ugyan még sosem hallottam bodzafáról, de ettől még lehet, hogy létezik!)
Szalicilt én sose a lekvárra rakom, hanem a két celofán közé, aztán rá a tetőt. Az "egészségtelen" cukorból meg nem kell kamionnyit megenni, úgyhogy az sem zavar.
A macerát szívesen kihagynám, de sajna az ízbeli előny jelentős a hagyományos javára, úgyhogy ha van málnaszörp recepted, azt megköszönném.
Bözsének valóban igaza van!
Annyi receptet itt nem fogsz kapni, egyetlen topikban, mintha rákeresgélnél a neten egy-egy eltennivalóra külön (pl: sárgabaracklekvár recept, vagy eperszörp recept, stb), aztán válogatnál, melyik szimpatikusabb Neked!
Mert mint a főzést, a befőzést is mindenki másképp csinálja!
A bodza lekvár készítése engem is nagyon érdekelne
ha valki tudja hogyan kell készíteni kéreim irjon
munában munkában lett volna, ha nem kuncogok írás közben.
(De kuncogtam!)
A "régimódi" szörpöket, lekvárokat a magas cukortartalom tartósította.
Így csak a tetejére szórtak némi szalicilt, amiről utóbb kiderült, hogy káros!
(a szalicil helyett ma nátriumbenzoát van, gondolom, az sem egészséges túlzottan!)
A cukorról szintén ugyanez derült ki, egészségtelen.
Úgyhogy válogass, melyik egészségkárosító tartósításmódot választod?
Azt-e (régimódi), amelyikkel sok baj van, tovább kell főzni, és ezzel elveszíti a vitamintartalma javát a gyümölcs?
Vagy azt, ami "modern" (befőzőcukor, zselésítők), amikben másféle károsító anyag van, viszont talán több vitamin marad meg, kevesebb cukor kell, és munában is kevesebb gond.
Lenne még egy harmadikféle is, bár az meg gyorsfogyasztásra alkalmas, és ráadásul áramzabáló, mert mélyhűteni kell!
Erre javaslatom, hogy tedd a gyümölcsöket, gyümölcsleveket mélyhűtőbe, a gyümölcsökből kis adagokban főzz lekvárt, gyors fogyasztásra.
A leveket szintén kis adagokban eltéve, felengedés után fogyaszthatjátok.
Répacukor helyett lehet(ne) talán nádcukrot, gyümölcscukrot használni, előbbit nem tudom, káros-e, de hogy tartósításra mindkettő drága, azt igen.
Szia!
Egy igazi, nyers, régimódi málnaszörp receptnek én is örülnék.
Eper dzsemet szoktam csinálni, de nem a hagyományos módon.
Az sajna horror áron van, mert egy kiló eperből 20-30 dkg cukorral egy pici 3 dl-es üveg lekvár lesz.
Úgy hogy én is befőző cukrot használok hozzá.
Szia,
no akkor kezd el kutakodni a neten, ird be a keresőbe mit szeretnél,és máris kidobja, ugyhogy jó munkát hozzá. Mindenki másképp tesz el befőttet, az csak összezavarna.
Legyen szép a napod