Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Penészgomba allergia

kövek..
Létrehozva: 2011. szeptember 8. 14:56

Sziasztok!

4,5 éves lányom penészgomba allergiás. Van-e köztetek olyan, akinek a gyereke hasonló porblémával küzd, és mit hogyan csináltok azóta, amióta kiderült? Hogy derült ki? Milyen tünetekkel járt? Mit kaptatok rá (gyógyszer, ilyesmi..)?

Köszönök minden hsz-t!

(most nem tudok maradni, este jövök olvasni, reagálni)

1. 2011. szeptember 8. 21:029.

Sziasztok!
    Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

Zanthia: nálunk nagyon gyenge az immunrendszere a gyereknek, közösségben pillanatok alatt összeszed minden vírust, bacit, Prick tesztet csináltak neki is, ami penészallergiát mutatott ki, a doki szerint azért ilyen gyenge az immunrendszere, mert folyamatosan küzd, és nem tud, nem elég erős, hogy a vírusok, bacik ellen is küzdjön. Meg hát ő is fullad, bár nem asztmás. Homeopatánál mi is jártunk, bár nem ezzel a problémával, de nekünk nem segített, így én már nem hiszek benne. Vagy nem tudom...

Nálunk télen - bár gyakran szellőztetek - nagy a pára, van, hogy 70%, nem tudom hogyan csökkenthetem 35% alá. Amíg panelben laktunk, volt, hogy csak 23% volt a pára, ott meg az volt a baj. Tudom, hogy vannak ezek a cerezit tabletták de egyszerűen anyagilag nem engedhetjük meg magunknak, hogy kiadjunk rá. Annak meg nem sok értelme, hogy annyi tablettát vegyünk a szerkezetbe, hogy 70-ről mondjuk 62%-ra csökkentse a párát.

A növényeket holnap én is száműzöm (fáj a szívem értük), nem tudom hová tegyem, kint tuti elpusztulnak. De hát ez van. Télen majd ellenőrzöm a penészt, mást nem tudok tenni. Meg a szokásos alapszabályok, amiket a doktornő is mondott, és itt a neten is olvastam.

Ebből ki lehet nőni???

előzmény:
    Zanthia_ (4)
    2011-09-08  15:37
  2. 2011. szeptember 8. 16:108.
    ja és a penicilinre én nem vagyok allergiás...
    előzmény:
    lopiciG (7)
    2011-09-08  16:09
  3. 2011. szeptember 8. 16:097.

Szia,

Én is allergiás vagyok rá, asszem. Ha dohos régi házban, vagy régi faházban tartózkodom huzamosabb ideig akkor sípol a tüdôm és bedugul az orrom. Legrosszab akkor amikor az ember vízszintesen van, éjszaka. Szerencsére ritkán járok ilyen helyeken. köhögni nem köhögök. És még a házipor allergiám van, de csak a nagyon nem takarított és szellôztetett helyeken jön ki annyira, hogy sípolok. semmit nem szedek rá, de zsepi mindig van nálam.

előzmény:
    kövek.. (1)
    2011-09-08  14:56
  4. Torolt_felhasznalo_946698
    Torolt_felhasznalo_946698
    2011. szeptember 8. 16:036.
    Azt kihagytam, hogy azért kell figyelni a penicillinre, mert azt valamilyen penészgombából állítják elő. Van egy csomó gyógyszer, amibe van. Volt olyan ügyeletes orvos, akinek direkt mondtam, hogy penicillin érzékeny, és mégis olyat írt föl. Még jó, hogy rutinból mindig megkérdezem a gyógyszertárba is, hogy van-e benne... Szerencsére nem sokat volt beteg, a saját orvosa meg tudta, hogy érzékeny. Ja, és persze az olyan antibiotikum, amibe nincs penicillin, ötször annyiba kerül, mint a másik... :(
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_946698 (5)
    2011-09-08  15:59
  5. Torolt_felhasznalo_946698
    Torolt_felhasznalo_946698
    2011. szeptember 8. 15:595.

Szia, az én lányom már 20 éves (atya ég! :), róla is kb. ennyi idősen derült ki, hogy a penészgombára (is) allergiás. Asztmás rohamot kapott, (egy erdei kempingben voltunk, ahol rohadt az avar) akkor derült ki. Mondjuk, én azt se tudtam, hogy ez asztmás roham, nem volt tapasztalatom, addig nem találkoztam asztmással. Érdekes volt, mert csak a kempingben köhögött. Elmentünk kirándulni, és egy köhhintés nem volt. De erre csak utólag jöttünk rá. Hazajöttünk, mert nagyon köhögött, és másnap elvittem a gyerekorvoshoz. Akkor ijedtem meg, mikor a doki délután ránktelefonált, hogy jobban van-e a gyerek. Akkor jöttem rá, hogy valami nagyobb gáz lehet, mert egy sima köhögés miatt nem szokott telefonálni... Sokáig jártunk pullmanológiára, szedte a Zyrtecet - neki más nem vált be, egy időbe mindig alá kellett írnom, hogy vállalom, mert ez volt a drágábbik gyógyszer. Most Allegrát szed, ha nagyon tüsszög, de ő nem csak erre allergiás, hanem "általánosságban" is.

Különösebben nem tudsz mit tenni, mert a penész mindenhol jelen van, még a legszárazabb lakásba is.

Amire nagyon kell figyelni, és ez nálunk "klasszikusan" ki is jött, hogy az én lányom penicillin-érzékeny is. Ezt már 8 hónapos korától tudjuk, mert kapott Erythrant, és gyönyörűen földagadt tőle. Majdnem meghaltam az ijedtségtől, ahogy kinézett... Szerencsére egyetlen kalcium injekciótól rendbejött. De a penészgomba-penicillin összefüggést csak a pullmanológustól tudtam meg. Erre nagyon sokan nem figyelnek, pedig nagyon veszélyes.

Érdekes, hogy nálunk a tesóm allergiás a penicillinre, meg az én gyerekem. Az ő három gyereke nem örökölte...

előzmény:
    kövek.. (1)
  6. 2011. szeptember 8. 15:374.

Nekem a lányom az volt, időközben ezt kinőtte. Amikor kiderült az allergiája, arra törekedtem, hogy ne legyen pára, állóvíz, penész a lakásban. Növényeket száműztem a földje miatt. Akkoriban képes volt arra is befulladni, hogy tavasszal kirándultunk a mezőn (tényleg penészszag volt).

Egyébként a pulmonológián, Prick-teszttel derült ki (asztmás). Voltunk EAV diagnosztikán, és homeopátia segítségével nagyon sokat javult. Voltunk Buteyko légzéstanfolyamon is, azóta odafigyelek, hogy csukva legyen a szája. Dióhéjban ennyi.

Nálatok hogy derült ki? 

előzmény:
    kövek.. (1)
  7. 2011. szeptember 8. 15:363.

Láttam egy kanadai ismeretterjesztő filmet a penészgombákról és az óriási egészségügyi problémákról, amelyeket okoznak. Asztmától kezdve a gyomorpanaszokig, mindent! Megpróbálok rákeresni a neten, a filmben rengeteg nagyon fontos információ van a penészgombával kapcsolatban.

Kanadában külön szerv van, olyasmi mint nálunk az ÁNTSZ, vagy talán annak egy osztálya, aki csak a penészgombákkal foglalkozik. Pl. gyanú esetén kimennek a házhoz és műszerrel megmérik a spóraszámot, ami a levegőből kimutatható, aztán megindul a keresés a penészfolt után a lakásban vagy házban. Volt olyan eset, amikor a falon lévő vadiúj gipszkarton burkolat mögött nem hozták rendbe a munkások a falat és a gyönyörűnek látszó lakásban egy kb méteres penészfolt volt a falon, ami megbetegített egy gyereket. 

Többekközött:

A penészgomba pollenje a levegőben száll.

A penészgomba sokszor a házakban lakik, sokszor látható feketén a falon. Ahol sejthető, hogy olyan beteg van a háznál - sokszor gyerek -aki a penészgombától betegedett meg, ott az egész lakást végig kell vizsgálni, van-e bárhol gombásodás, és azonnal festeni kell.

A penészgomba pollenjei viszonylag messzire is elszállnak, a levegőből kimutathatóak. Gyakran fordul elő, hogy nem is a beteg gyerek lakásában, hanem a házban, pl a pincében van gombás falfelület vagy linóleum alatti penészedés, szekrények mögötti penészfolt, és abból kerül a pollen a levegőbe, amit a gyerek belélegez.

Megelőzése a gyakori szellőztetés.

A filmben különböző súlyosságú esetek szerepeltek. Szinte bármilyen súlyos is volt az eset, ha a beteget új környezetbe helyezték hosszabb időre (nem 3 napra) (ahol nem volt penészgomba), meggyógyult. 

előzmény:
    kövek.. (1)
  8. 2011. szeptember 8. 15:322.

Szia,

nálam 4-5 éve állapították meg allergiavizsgálaton. Az orvos azt mondta, h nem nagyon lehet vele mit kezdeni, mert a "legszárazabb" lakásban is jelen vannak a penészgombák, így gyakorlatilag elkerülhetetlenek... Kaptam valami receptes gyógyszert, azt mondta, h életem végéig szedni kell :D

Ha jól emlékszem, 1 dobozzal beszedtem, ha már kiváltottam, de egyébként nem foglalkoztam és nem is foglalkozom a dologgal...

előzmény:
    kövek.. (1)

Címlap