Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Orrszívás-kell vagy nem?

Babyface83
Létrehozva: 2012. október 29. 22:50

 Előre is elnézést kérek a gusztustalan témáért a gyerektelenektől, emlékszem én is undorodva olvastam az ilyen topikokat, amíg nem volt babám :)

Szóval a 8 hónapos kisfiam most először beteg, nem vészes, csak egy kis nátha, nem lázas, étvágya és kedve jó. Viszont szívni kell az orrát, ami felér egy közelharccal. Van pumpás, elektromos és porszívós. Sajnos csak ez utóbbi szedi ki rendesen a trutymót, és persze ettől pánikol a legjobban a baba. Viszont orrszívás után úgy látom, hogy megkönnyebbül, kap rendesen levegőt, és valóban elég sok cucc kijön szíváskor.

Csak nem vagyok benne biztos, hogy ezzel jót teszek. Eddig mindenhol azt hallottam, olvastam, hogy le kell szívni a váladékot, különben komolyabb problémák (pl arcüreggyulladás) jönnek. Viszont egy németországi egészségügyben dolgozó ismerősöm szerint az ottani gyerekorvosok nem ajánlják az orrszívást, csak az orrcsepp, vagy orrspray használatát. Orrspray-t mindig használok szívás előtt, de attól nem jön ki a cucc, vagy csak az "eleje".

Szóval a gyakorlottabb anyukáktól szeretném kérdezni, hogy ők mit tapasztaltak? Jobb ha mindig kiszívjuk a gyerek orrát, mert könnyebben gyógyul, vagy inkább hagyni kell, hogy magától megoldódjon a dolog?

Előre is köszönöm a válaszokat. 

 

  1. 2012. október 31. 21:5396.

    Kérdezted, mi szólhat ellene.

    Tudod, már írtam, hogy mellette vagyok, nálunk az fordul elő néha, hogy olyan sokszor szívjuk, ha náthás, hogy megpattan egy ér az orrában, és ilyenkor nem merem tovább szívni. 

     

    Szerintem sokan azt hiszik, hogy a porszívó erejével szív. A dobozára is rá van írva, hogy ez nem így van, a cső lecsökkenti a szívóerőt. 

     

    Érdemes saját magadnak kipróbálnod. Én kipróbáltam, és tényleg lehet úgy szívni, hogy tök szar érzés. 

     

    Az orrspray bizony a szemükbe mehet véletlenül. Picikéknél elég az orrcsepp is, pl Otrivin, sima fiziológiás sóoldat van benne. A sprayből pedig nem kell a legismertebb márkát megvenni, mert nagyon drága. Óriási a kínálat a tengervizes spray-kből, fele árból is meg lehet úszni. 

     

    Az eukaliptuszos dolgoknak esetleg járj kicsit jobban utána, pl sokan nem ajánlják kisgyerekeknél, sem mellkas kenésére, sem párologtatóba.

     

    A Baby Luuf balzsamot használtuk kiegészítő kezelésként, de csak a hátára, és a negyedórás wellness masszírozás után lemostam.  Ettől jobban tudott aludni, és amíg kenegettem, legalább úgy éreztem, hogy teszek valamit a kis náthás takonypócomért.  

     

    Szerintem nem kell elkerülni az orrszívást, ez inkább az alapkezelés. Sok bajnak vehetjük elejét, ha a bentlévő cucc nem tud felülfertőződni.

     

    Nálunk a kúp és a szirup is nehezen megy. Még a szirup adagolócsövéből csak-csak hajlandó bevenni, de kanálból, kiskupakból kizárt.  :) 

     

    előzmény:
    Babyface83 (94)
    2012-10-30  18:45
  2. 2012. október 31. 01:5195.
    Reggel olvastam a válaszod, már nem megyek arra a hozzászólásra vissza mert utálja a gépem az NLC-t.. szóval a víztiszta váladékkal nincs is gond, annál elég amit csinálsz, akkor van baj, ha mondjuk virusfertőzés után (ekkor víztiszta) a legyengült immunrendszert emgtámadja egy baci is (ez nagyon sokszor előfordul gyerekközösségben) azaz először vírus (magas láz, taknyos, de tiszta, úgy állandóan folyik az orra, levertség..tudod.. aztán egy kicsit jobban van 1-2 napig, és utána elkezd ismét kögöni, először száraz ugatás szerű, majd folyik az orra, ami már elszineződik, és sűrűbb, és aztán jön a produktív köhögés) na ekkor nem szabad vele játszani, mert ilyenkor van veszélyben az arcüreg, fül. Pussz, és gratulálok..-))))
    előzmény:
    hutchi (93)
    2012-10-30  18:16
  3. 2012. október 30. 18:4594.

    Kösz mindenkinek a válaszokat. Szerintem akkor azt teszem ezután is, amit eddig, igyekszem egyéb dolgokkal elkerülni az orrszívást, de ha látom, hogy nem kap rendesen levegőt akkor mindenképpen kiszívom.

    Igazából csak addig rossz a művelet, amíg csinálom, az pedig néhány másodperc. Utána megszeretgetem, ringatom a kisfiamat és rögtön megnyugszik, sőt, röhigcsél, és úgy látom olyankor élvezi is, hogy végre rendesen kap levegőt.

    A kúp dologhoz még hozzászólnék: nálunk nagyobb szadizásnak számít, ha szájon át akarok neki beadni valamit, nagyon finnyás a drágám :)

    Viszont ha az alsó végéről közelítem meg, azzal soha semmi problémája nem volt, még soha nem sírt a kúp behelyezése, vagy lázmérés miatt. Persze észreveszi, hogy valami történik ott lennt, egy pillanatra megáll, aztán nyugodtan magabiztosan pakolászik tovább a pelenkázón. Olyan is volt, hogy éppen sírt, de amikor betettem neki a lázmérőt, akkor abbahagyta. Kis perverzSzóval szerintem ez gyerekfüggő. Ha látnám, hogy nem tetszik neki a dolog, akkor én is próbálnék más megoldást keresni. 

  4. 2012. október 30. 18:1693.

    Szerencsere az en gyerekeim ugy latszik nem hajlamosak az ilyesmire, (pl arcureggyull vagy fulfajas), mert sose volt ilyen gondunk, de ha rendszeresen pl a fulere huzodna a natha vagy nem segitenenek ezek a parologtatos es mellkasra kenheto kremek, akkor lehet en is szivnam az orrukat, hatha az is segit alapon.......

     

    Igen, az ember elmondja, csak egy parhonapos, de meg egy 1-masfel eves sem sokat ert abbol amit mondasz neki, tehat vegulis nem erti meg meg, hogy az o erdekeben fogod le.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_495813 (92)
    2012-10-30  18:00
  5. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2012. október 30. 18:0092.

    Vannak gyerekek, akik nem bírják a szirupot, amúgy nem hánynának, csak a gyógyszertől, legalábbis az enyémek előszeretettel tették, így inkább kúpot adtam.

     

    Ja, egyébként itt is javasolják, hogyha a 2 hónapnál fiatalabb babád láza 37,8-at eléri vagy a nagyobb gyerek láza 41 fölé megy, akkor hívd ki az orvost vagy vidd be ügyeletre.

     

    Nyilván megijed, ha lefogod és szívod az orrát. Szerencsére a gyerekek nem túl gyakran betegek, és még mindig jobb néhány orrszívás, mint utána a fül felszúrása.

     

    Én elmondtam mindig mi fog történni, miért csinálom, igyekeztem gyorsan végezni, közben is és utána is beszéltem hozzá, babusgattam, vigasztaltam.

     

    Ha annyira rossz élményként maradt volna meg, akkor nem csinálná már magának, hanem félne tőle.

     

    Én ezt nem tartom olyan drastzikusnak, ha amúgy a gyerek egészséges, és soha nem kerül kórházba, sem semmilyen beavatkozást nem kell nála végezni (pl. hörgőtükrözés, könnycsatorna átmosás  - nem kellett megcsinálni, csak elméletileg fölmerült).

    előzmény:
    hutchi (91)
    2012-10-30  17:47
  6. 2012. október 30. 17:4791.

    Igen, amikor hany, akkor tenyleg jobb lehet a kup. Node a hanyast sokszor hasmenes is kiseri es akkor meg mindegy hogy kup, vagy szirup.....

     

    Kerima, a kup is megterheli a majat, a paracetamol alapu szirupok pedig kimeletesek a gyomornak.

     

    Nekem az orrszivasban ez a lefogas resze riaszt el, mert egy ilyen pici gyerek meg nem erti meg, hogy azert "kinozza" anyu, hogy jo legyen neki......tehat en azon az allasponton vagyok, hogy ha nem muszaj, vagy nem szukseges, akkor en inkabb nem terhelem ezzel.....emlekszem a nagynak egyszer adni kellett antibiot es akkor kellett lefognom, hogy be tudjam fecskendezni a szajaba. Hat az is nagyon rossz elmeny volt (nekem). Vegul en torolkozobe csavartam be, hogy ne hadonasszon. 

     

    Igen, a fulpucolasnak itt is ellene beszelnek a ful-orr-gegeszek, mert tenyleg gyulladast okozhat. Nekem egyszer okozott is....azota csak a legkulso reszt szoktam ovatosan megtorolgetni, azt ami kijon es latszik.  

    előzmény:
    Norelle (89)
    2012-10-30  12:45
  7. 2012. október 30. 12:4790.
    Én is hónaljban mérem, szopizás közben, mert akkor nyugodt, s észrevétlenül becsempészem neki. 
    előzmény:
    hutchi (52)
    2012-10-30  02:29
  8. 2012. október 30. 12:4589.
    Lassan 4 hónapos a babám, szerencsére még nem kellett orrot szívni, de azért van egy kézi pumpás verziónk vészhelyzet esetére. Viszont ez a testnyílásba dugdosás nekem sem jön be, emlékszem gyermekként mennyire utáltam a kúpot. Így 3 hónapos korában beszereztem kanalas láz- és fájdalomcsillapítót, szerencsére még nem kellett, de megnyugtat, hogy van itthon. Csak abban az esetben adnék kúpot, ha a láz mellett hány is, ezért ugye a kanalas gyógyszer kivitelezhetetlen. Persze, tudom, nem fog még emlékezni arra, hogy kúpot tologatok be neki, de saját "élményeim" miatt nem akarom, ha nem muszáj. 
    előzmény:
    hutchi (46)
    2012-10-30  01:55
  9. Torolt_felhasznalo_551110
    Torolt_felhasznalo_551110
    2012. október 30. 12:2688.
    Tulajdonképpen egy reumatológus orvos írta fel, aki a csontritkulási eredményeimet megnézte. Engem az bizonytalanított el,  hogy a gyógyszeres dobozban lévő betegtájékoztatóban heti 1-2 szemet javasoltak.  
    előzmény:
    Milu (87)
    2012-10-30  12:21
  10. 2012. október 30. 12:2187.
    Én akkor nézettem meg először a véremben a D-vitamint, amikor napi két szemet szedtem és a vérvétel D-vitamin hiányt mutatott ki. A három szemmel értem el a normál tartományt. Akkor képzeld el magadat, akinek már csontritkulása is van... Mondjuk legbiztosabb, ha megnézeted te is, úgy könnyebb beállítani a neked szükséges mennyiséget.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_551110 (84)
    2012-10-30  11:59
  11. Torolt_felhasznalo_551110
    Torolt_felhasznalo_551110
    2012. október 30. 12:0386.

    Köszi, Eda:) Pakold bele ilyen heti gyógyszeradagolóba, legyen szem előtt, és nem felejted el!  Én így teszek, mert különben elfelejteném. 

    előzmény:
    eda-1952 (81)
    2012-10-30  11:04
  12. Torolt_felhasznalo_551110
    Torolt_felhasznalo_551110
    2012. október 30. 12:0085.
    Napi három szem? Megnyugtattál!  
    előzmény:
    Milu (79)
    2012-10-30  10:43
  13. Torolt_felhasznalo_551110
    Torolt_felhasznalo_551110
    2012. október 30. 11:5984.

    De naponta 1 szemet?

    Köszi a válaszodat:) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_495813 (80)
    2012-10-30  10:48
  14. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2012. október 30. 11:1283.

    Az én középsőm is ilyen volt: nagyon korán megtanult orrot fújni, ő is kicsivel több volt, mint másfél. Szintén azért, mert utálta az orrszívást.

     

    A legkisebb és a legnagyobb már nem (volt) ilyen.

    előzmény:
    eda-1952 (81)
    2012-10-30  11:04
  15. 2012. október 30. 11:0582.
    Na erre most kimentem és bekaptam egyet. Szólhatna valaki minden nap..)))
    előzmény:
    Milu (79)
    2012-10-30  10:43
  16. 2012. október 30. 11:0481.

    Nem is akartam elhinni, meg a gyerekekkel foglalkozó nagynénje sem...))) De nagyon utálta az orszívózást, illetve inkább azt, hogy lefogták...))) Persze nem teljesen egyedül csinálja (most két éves), hanem odatartjuk neki felváltva mindkét orrlyukhoz és gyönyörűen fújja, most már ha érzik, hogy tele van, kéri is a zsepit.

    Nekem is napi egyet kéne szednem D-vitaminból, mert a laborlelet szerint a szint a gyalogbéka feneke alatt van. Be is szedem, ha éppen eszembe jut.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_551110 (78)
    2012-10-30  10:35
  17. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2012. október 30. 10:4880.

    Ugyan nem tőlem kérdeztél, de válaszolnék.

     

    D-vitamin szükséges, hogy a kalcium jobban fel tudjon szívódni.

     

    Amúgy is átértékelték a d-vit. szükségességét. Most már a 14 éves fiamnak is kell adnom, nem csak az 5 és 2 éves lányaimnak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_551110 (78)
    2012-10-30  10:35
  18. 2012. október 30. 10:4379.
    Az aggasszon, ha keveset kell szedni. Nagyon D-vitamin hiányos a lakosság nagy része. Én napi 3 szemet szedek a 3000 mg-osból és ezzel került a D-vitamin szint normál tartományba a véremben...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_551110 (78)
    2012-10-30  10:35
  19. Torolt_felhasznalo_551110
    Torolt_felhasznalo_551110
    2012. október 30. 10:3578.

    Másfél évesen ki tudta fújni az orrát?? Nagyon ügyes volt! Nálunk is kézi orrszívó volt még abban az időben. Jó volt az is:)

     

    Nem ide vágó téma, bocs, de azért kérdeznék tőled. Úgy emlékszem, te is szedtél csontritkulásra gyógyszert.  D vitamint is kaptál? Én eddig nem. Most egy új orvoshoz mentem, és ledöbbent, hogy D vitamint nem szedek, és írt fel. Ami aggaszt: napi 1 szem. A betegtájékoztatóban meg azt olvasom, hogy heti 1-2 szem. Nálad hogy volt?

     

    előzmény:
    eda-1952 (68)
    2012-10-30  08:57
  20. 2012. október 30. 10:2877.
    fúú nagyon profi vagy! :D 
    előzmény:
    vintimi (72)
    2012-10-30  09:41
  21. Torolt_felhasznalo_498500
    Torolt_felhasznalo_498500
    2012. október 30. 10:0676.

    Szia! Jobb ha mindig használsz orrszívót, ezzel megelőzhetsz súlyosabb, elhúzódó betegségeket. Ahogy te is írtad, pl. arcüreggyulladást, vagy tüdőgyulladást.A váladék lenyelése még hányást, hasfájást is okozhat a babának, tehát mindenképp orrszívás. 

    Nekünk az elektromos orrszívó vált be (igaz nem olcsó), ugyan olyan hatékony, mint a porszívós változat, és még a hangja is kellemesebb. Sőt ha elutaztunk valahová, akkor is magunkkal tudtuk vinni:)

    Kisfiam már 5 éves, most már maga csinálja, szerencsére nem is volt fül- és arcüreggyulladása. Sokat segített ez a kis szerkentyű.:) 

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2012-10-29  22:50
  22. 2012. október 30. 10:0375.

    Kedves Babyface!

     

    Mint többen előttem leírták, én is az orrszívást javaslom. 6 hónapos volt a gyerkőcöm, amikor elkapott egy vírust.

     

    Az első 2 napban üvöltött, a 3.-ban kezdte el megszokni a szívást (vagy beletörődött, hogy úgy is megcsinálom).

     

    Ha már nem sír, akkor viszont törekedj arra, hogy kinyissa a száját szívás közben. A porszívó legkisebb szívásával csináld (ha állítható). Ha nagyon erős a szívás, akkor ne fogd be a másik orrlyukat, egyébként egy-egy pillanatra érdemes befogni, mert akkor több trutyi jön.

     

    Sok sikert, az elsőtől majdnem frászt kaptam, de hamar hozzászoksz, hogy lefogd a gyerkőcöt.

     

    Edina 

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2012-10-29  22:50
  23. 2012. október 30. 09:5574.

    Ahogy te is írtad, ha nem szertnéd, hogy arcüreggyulladása legyen a kicsinek vagy esetleg ráhúzodjon a fülére, akkor porszívózni kell rendesen. Hiába hadakozik szegény, csak jót akarsz neki. Ennyi.

     

    Ha nem barátkozik meg vele, akkor később már 2 emberes feladat lesz....nem elkeseríteni akarlak.

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2012-10-29  22:50
  24. 2012. október 30. 09:4873.

    Kedves topikindító, nem olvastam el a hozzászólásokat (most nincs időm), viszont mindenképpen akarok reagálni.

    Gondolom te is voltál már náthás. Képzeld el, hogy nem fújhatod ki az orrod, csak csepegtetsz bele, aztán annyi. Ugye hogy nagyon rossz lenne? Szerintem legalább ennyire rossz ez a kisgyerekeknek is.   

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2012-10-29  22:50

Címlap

top