Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Csokoládé olvasztás?
Sziasztok!
Gyakorlott háziasszonyakat kérdeznék, hogy ehhez a recepthez, hogyan olvasztanák meg a csokoládét!
Az ét és a tejcsokoládé megolvasztásának a technikája ugyan az?
http://aprosef.hu/mogyoros_truffel_golyo
Próbáltam utána olvasni a csokiolvasztás titkainak, de annyira különböző módszereket olvastam, hogy nem tudom eldönteni hogyan kéne csinálni.
mikroban
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását és a tanácsait, nagyon hasznosak!
Köszönöm!
Nekem ugyan vannak rozsdamentes tálaim (előtte abból a sorozatból használtam a legkisebbet), de ez a nyeles tényleg nagyon praktikus.
ennyit pont megért. :-)
Az az igazság, hogy én ezt a recit úgy csinálnám, hogy a tejszínben olvasztanám fel a csokit. Ezt sima lábosban, alacsony lángon meg tudod tenni. Aztán az egészet kicsit lehűteném, majd beletenném a likőrt, és úgy be a mélyhűtőbe. Kicsit tovább tart, de az ízek jobban összeérnek.
A csoki olvasztást pedig én is a vizes tál, benne másik tál, amiben a csoki olvad módszerrel szoktam csinálni. Arra kell nagyon ügyelni, hogy a víz ne legyen "nagyon forró", vagyis csak gyöngyözzön a víz az olvasztandó csoki alatt.
Csatlakozom azokhoz, akik előttem azt mondták, hogy a tejcsokit felejtsd el, mert tele van mindenféle adalékanyaggal. A keserű csoki + tejszin egyébként is valamennyire tejcsokit eredményez.
Nálam a csokiolvasztó edények a következők:
- a nagyobb (vizes) egy kislábas
- a kisebb (csokis) egy jénai mércés egyfüles pohár
Gáztűzhelyen, a legkisebb rózsán/lángon olvasztom.
Mindenféle minőségű csokoládét -jóminőségű csoki és olcsó tortabevonó is- olvasztása:
Szükséges egy nagyobb lábaska, amibe vizet öntesz, és a vizes lábasba beleillő kisebb hőálló edény -jénai, vagy másik lábas-, amibe a csokit teszed
A kisebb (csokis) edény álljon félig, és stabilan! a vízben, mert a csokiba nem mehet bele egy csepp víz sem melegítés közben!
A nagyobb edénybe önts meleg vizet, és a vízbe állítsd bele a kisebb, csokis edényt.
Tedd a tűzhelyre, és melegítsd forróra a vizet, közben óvatosan kavargasd a csokit, amíg folyósra olvad!
Kb testmelegnek kell lennie -csuktód belsejére cseppentve melegnek érzed- tortabevonáshoz.
Ugyanígy melegítheted folyósra a csokit a bonbonhoz is, és teljesen mindegy, ét-, vagy tejcsoki!
Hehehe, nekem is ilyen van...és tökéletes.
Egy merőkanálért én sem adnék ezreket...
Aki meg azt gondolná marhasaág, ne tegye.
Sokkal gazdaságosabban ki lehet önteni belőle a csokit, mint kislábosból.
Ha van a közeletekben Lidl, ott olcsón tudsz venni 50% körüli kakaótartalmú feketecsokit. Időnként 100 ft körül van akciósan, és az árához képeest szerintem elég jó.
http://www.lidl.hu/cps/rde/xchg/SID-4EF450FC-EF35D0C4 /lidl_hu/hs.xsl/27621.htm
(a piros, "zartbitter")
Ezt nyugodtan töröld az agyadból. Delete. :-D
Olvasgasd ezt a weboldalt, sok hasznos infót találsz praliné- és bonbonkészítéssel kapcsolatosan:
http://www.pralineparadicsom.hu/p/tech nika-alapok.html
Én még nem láttam olyat....
A tejcsokik kakaótartalma kb. 30%...
Ugyan gyakorlott háziasszony nem vagyok, de a csokiolvasztás megy
Kisebb lábosban fizet forralok, arra rá a fém keverőtálam, abba a csokker. Gyönyörűen felolvadt eddig minden fajta csoki benne, a tejtől kezdve a fehéren át az étig. És Bocit használok ilyenekre, m nincs szívem marha drága csokiból sütit alkotni
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Sokat tanultam Tőletek!
Köszi! :)
Pedig arra gondoltam, hogy a Milka még valamilyen szinten minőség...hiába, úgy néz ki hatnak rám a reklámok!
Itt egy fantasztikus VIDEO,
azoknak is, akik egy kukkot sem ertenek angolul-----
http://video.about.com/candy/Melt-C hocolate-in-a-Microwave.htm
Ohhh már meg is válaszoltad a kérdésem
Köszi!!!!
És tejcsokiból milyet? Milka jó? (a mikrós olvasztásnál már befürödtem vele...)
Hát az hiba volt. :-(
Ilyen trüffelekhez különösen fontos, hogy nagy kakaótartalmú keserűcsokit használj.
A Milka-féle cucc tele van adalékanyagokal, ízfokozókkal, állományjavítókkal, brrrrrrrrrrrr
Miért kéne...?????
Én nem szoktam.
Jó minőségű feketecsokit használok (min. 60% kakaótartalom) - szépen felolvad. Plusz: nem is szabad túlhevííteni, mert akkor fénytelen, csúnya lesz megszilárdulás után. A profik hőmérővel mérik, és temperálják a csokit pl. bonbonkészítéshez.
Ha a recept nem ír, akkor ne tegyél bele semmit!
Arra figyelj, hogy a megolvadt csokiba ne hidegen öntsd a tejszínt, mert összekapja, és csomós-gusztustalan lesz.
Valódi csikoládét olvasztottál vagy valami tejtáblát?
A valódi csoki az szépen felolvad.
Mikróba próbáltam és olyan fura állaga lett a széle meg, megégett.
Húdelúzernekérzemmagam
margarin, vaj vagy étolaj kell hozzá?
volt leírás ahol azt írták, hogy kell, volt ahol azt, hogy csak a tortabevonathoz kell zsiradékot adni.
itt a tejcsokihoz olvasztás után adja a tejszín, az étcsokihoz (csokigolyó bevonata) meg nem ad semmit.
Nekem van egy ehhez hasonló csokiolvasztó kütyüm
http://www.stahldirekt.hu/hu/konyha/konyhai_esz kozok/diszito_eszkozok/tescoma_olvaszto_tal
pont ráleillik egy kis nyeles lábasomra.
Na persze nem ilyen méregdrágán vettem, hanem a KIK nevű gagyiáruházban 499 ft-ért. :)
Csatlakozom!
Szerintem is ez a legbiztosabb módszer. A mikroban a széle túlforrósodhat, a közepe meg kemény marad.
A gőz fölötti a tuti megoldás.
Hozzáadni egy teáskanál vajat vagy margarint
(teavaj, vagy Ráma, mert az óccsó margarinnak csúfolt cuccok nem olvadnak illetve később nem sziráldulnak.)
lefedve mikróban magas hőmérsékleten, közben néhányszor megkavarva.