Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Csokoládé olvasztás?

Torolt_felhasznalo_787710
Torolt_felhasznalo_787710
Létrehozva: 2013. szeptember 20. 18:35

Sziasztok!

 

Gyakorlott háziasszonyakat kérdeznék, hogy ehhez a recepthez, hogyan olvasztanák meg a csokoládét!

Az ét és a tejcsokoládé megolvasztásának a technikája ugyan az?

 

http://aprosef.hu/mogyoros_truffel_golyo

 

Próbáltam utána olvasni a csokiolvasztás titkainak, de annyira különböző módszereket olvastam, hogy nem tudom eldönteni hogyan kéne csinálni.

 

  1. 2013. szeptember 22. 14:4838.

    mikroban

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  2. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 21. 17:1137.

    Mindenkinek köszönöm a hozzászólását és a tanácsait, nagyon hasznosak!

    Köszönöm!

  3. 2013. szeptember 21. 16:0636.

    Nekem ugyan vannak rozsdamentes tálaim (előtte abból a sorozatból használtam a legkisebbet), de ez a nyeles tényleg nagyon praktikus. 

    ennyit pont megért. :-) 

     

     

    előzmény:
    bigacsiga2 (31)
    2013-09-20  22:32
  4. 2013. szeptember 21. 12:4035.
    Megértem, hogy nem szereted az étcsokit, én sem. Csak a francia csokoládétortához használom, semmi máshoz. Az olvasztásod nem a Milka miatt nem sikerült, hanem a mikró miatt. Milka csoki ugyanúgy alkalmas ilyenekre, mint a többi, anyukám, aki ünnepekkor nagyüzemi mennyiségben állít elő ilyeneket, például csak Milkát használ. Gőz fölött szépen megolvad. És a tejszíneseket én is úgy csinálom, hogy a tejszínt melegítem és abban olvasztom fel a csokit.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  5. 2013. szeptember 20. 23:0934.

    Az az igazság, hogy én ezt a recit úgy csinálnám, hogy a tejszínben olvasztanám fel a csokit. Ezt sima lábosban, alacsony lángon meg tudod tenni. Aztán az egészet kicsit lehűteném, majd beletenném a likőrt, és úgy be a mélyhűtőbe. Kicsit tovább tart, de az ízek jobban összeérnek.

     

    A csoki olvasztást pedig én is a vizes tál, benne másik tál, amiben a csoki olvad módszerrel szoktam csinálni. Arra kell nagyon ügyelni, hogy a víz ne legyen "nagyon forró", vagyis csak gyöngyözzön a víz az olvasztandó csoki alatt.

     

    Csatlakozom azokhoz, akik előttem azt mondták, hogy a tejcsokit felejtsd el, mert tele van mindenféle adalékanyaggal. A keserű csoki + tejszin egyébként is valamennyire tejcsokit eredményez.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  6. 2013. szeptember 20. 22:5233.

    Nálam a csokiolvasztó edények a következők:

    - a nagyobb (vizes) egy kislábas

    - a kisebb (csokis) egy jénai mércés egyfüles pohár

     

    Gáztűzhelyen, a legkisebb rózsán/lángon olvasztom.

    előzmény:
    csutak51 (32)
    2013-09-20  22:47
  7. 2013. szeptember 20. 22:4732.

    Mindenféle minőségű csokoládét -jóminőségű csoki és olcsó tortabevonó is- olvasztása:

     

    Szükséges egy nagyobb lábaska, amibe vizet öntesz, és a vizes lábasba beleillő kisebb hőálló edény -jénai, vagy másik lábas-, amibe a csokit teszed


    A kisebb (csokis) edény álljon félig, és stabilan! a vízben, mert a csokiba nem mehet bele egy csepp víz sem melegítés közben!

     

    A nagyobb edénybe önts meleg vizet, és a vízbe állítsd bele a kisebb, csokis edényt.

    Tedd a tűzhelyre, és melegítsd forróra a vizet, közben óvatosan kavargasd a csokit, amíg folyósra olvad!

    Kb testmelegnek kell lennie -csuktód belsejére cseppentve melegnek érzed- tortabevonáshoz.

     

    Ugyanígy melegítheted folyósra a csokit a bonbonhoz is, és teljesen mindegy, ét-, vagy tejcsoki!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  8. 2013. szeptember 20. 22:3231.

    Hehehe, nekem is ilyen van...és tökéletes.

     

    Egy merőkanálért én sem adnék ezreket...

     

    Aki meg azt gondolná marhasaág, ne tegye.

    Sokkal gazdaságosabban ki lehet önteni belőle a csokit, mint kislábosból. 

     

     

    előzmény:
    antironia (6)
    2013-09-20  19:01
  9. 2013. szeptember 20. 21:0330.
    Éni Lidl -ben veszem hozzá az sárga csomagolású 58%-os feketecsokit. ami jó minőségű igaz 320 Ft körül van de én azt mondom, hogyha jót akarsz, ne sajnáld  rá a pénzt. +a piros eurós boltban ahol minden 390 Ft kapsz csokiolvasztáshoz  kislábast is. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  10. 2013. szeptember 20. 19:4529.

    Ha van a közeletekben Lidl, ott olcsón tudsz venni 50% körüli kakaótartalmú feketecsokit. Időnként 100 ft körül  van akciósan, és az árához képeest szerintem elég jó.

     

    http://www.lidl.hu/cps/rde/xchg/SID-4EF450FC-EF35D0C4 /lidl_hu/hs.xsl/27621.htm

     

    (a piros, "zartbitter") 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (24)
    2013-09-20  19:34
  11. 2013. szeptember 20. 19:4328.

    Ezt nyugodtan töröld az agyadból. Delete. :-D

     

     

    Olvasgasd ezt a weboldalt, sok hasznos infót találsz praliné- és bonbonkészítéssel kapcsolatosan: 

     

    http://www.pralineparadicsom.hu/p/tech nika-alapok.html

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (24)
    2013-09-20  19:34
  12. 2013. szeptember 20. 19:4227.

    Én még nem láttam olyat....

     

    A tejcsokik kakaótartalma kb. 30%...

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (20)
    2013-09-20  19:17
  13. 2013. szeptember 20. 19:3526.

    Ugyan gyakorlott háziasszony nem vagyok, de a csokiolvasztás megy

     

    Kisebb lábosban fizet forralok, arra rá a fém keverőtálam, abba a csokker. Gyönyörűen felolvadt eddig minden fajta csoki benne, a tejtől kezdve a fehéren át az étig. És Bocit használok ilyenekre, m nincs szívem marha drága csokiból sütit alkotni

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  14. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 20. 19:3525.

    Köszönöm mindenkinek a segítségét!

     

    Sokat tanultam Tőletek!

  15. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 20. 19:3424.

    Köszi! :)

    Pedig arra gondoltam, hogy a Milka még valamilyen szinten minőség...hiába, úgy néz ki hatnak rám a reklámok!

    előzmény:
    Capuccino (23)
    2013-09-20  19:26
  16. 2013. szeptember 20. 19:2623.
    milka nem jo sutikhez . sot igazabol semmihez max enni aki szereti. mar szobahomersekleten majdnem folyos.. nem all vele ossze semmi. en inkabb 50%os etcsokit hasznalok az edesebb receptekhez
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (17)
    2013-09-20  19:13
  17. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 20. 19:2422.
    Köszönöm, megnézem! :)
    előzmény:
    gringa22 (21)
    2013-09-20  19:21
  18. 2013. szeptember 20. 19:2121.

    Itt egy fantasztikus  VIDEO,

    azoknak  is,  akik  egy  kukkot  sem  ertenek  angolul-----

     

     

     

     http://video.about.com/candy/Melt-C hocolate-in-a-Microwave.htm

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (1)
    2013-09-20  18:35
  19. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 20. 19:1720.
    Tejcsokiból is van ilyen magasabb kakaótartalmú, úgy emlékszem, az jó lesz, ugye?
    előzmény:
    antironia (16)
    2013-09-20  19:12
  20. 2013. szeptember 20. 19:1419.
    gazon en kislang kisresz ilyen vastuzeloszto ra... arra vastagtalpu es kevergetni ;) elotte igy csinaltam. en sose olvasztottam goz felett :) es mikroban se.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (10)
    2013-09-20  19:06
  21. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 20. 19:1418.

    Ohhh már meg is válaszoltad a kérdésem

     

    előzmény:
    antironia (16)
    2013-09-20  19:12
  22. Torolt_felhasznalo_787710
    Torolt_felhasznalo_787710
    2013. szeptember 20. 19:1317.

    Köszi!!!!

     

    És tejcsokiból milyet? Milka jó? (a mikrós olvasztásnál már befürödtem vele...)

    előzmény:
    antironia (15)
    2013-09-20  19:11
  23. 2013. szeptember 20. 19:1216.

    Hát az hiba volt. :-(

     

    Ilyen trüffelekhez különösen fontos, hogy nagy kakaótartalmú keserűcsokit használj. 

     

    A Milka-féle cucc tele van adalékanyagokal, ízfokozókkal, állományjavítókkal, brrrrrrrrrrrr

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (13)
    2013-09-20  19:09
  24. 2013. szeptember 20. 19:1115.

    Miért kéne...?????

     

    Én nem szoktam.

    Jó minőségű feketecsokit használok (min. 60% kakaótartalom) - szépen felolvad. Plusz: nem is szabad túlhevííteni, mert akkor fénytelen, csúnya lesz megszilárdulás után. A profik hőmérővel mérik, és temperálják a csokit pl. bonbonkészítéshez. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787710 (12)
    2013-09-20  19:07

Címlap

top