Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Az egészségtelen margarin
2004-08-11 21:021.
Létrehozva: 2004. augusztus 11. 21:02
Ez egy kis cikk, ami kicsit más megvilágításba helyezi az agyonreklámozott és egészségesnek titulált margarint.
A “szívbarát” margarin
A koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margarin gyárosok használták ki hatalmas piacok teremtésére azzal, hogy a margarin sokkal egézsségesebb mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint. Mindenekelôtt a koleszterin nem ártalmas anyag, hanem az anyagcserének egy pillére,amely nélkül emberi élet nem létezhet. Másodszor, az ételben elôforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.
Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztában legyünk, szükséges annak az elôállításá-val megismerkedni.
A margarint a legolcsóbb olajból állítják elô, tekintve, hogy abból a szappanfôzéshez hasonlóan mindent kilúgoznak. Hátra marad egy természetellenes anyag, mely elveszítette elektromos töltését és Transfetti Acid néven ismeretes. Hogy megsûrûsödjön és ne tudjon megromlani, félig hydrogénezik, majd különbözô vegyi ízesítôk és színesítôk hozzáadásával vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végülis egy élelmiszernek álcázott vegyi termék. A margarin négyféleképpen árt az emberi szervezetnek:
1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyag-cserét, és pangást okoz, így a legkülönfélébb szervi problémák állhatnak elô. Ekkor a
máj védekezésképpen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
2. Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margari ott helyben le fog rakódni.
3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az elôbbi érszûkületet, a másik vércsomósodást fog elôidézni, ami elôrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.
4. Végül a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.
Meglehetôsen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek akkor sem lenne jelentôsége, ha azzal a margarin telítve lenne. A máj viszont védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát,hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen. Ha valaki a konyhában letenne földre egy kis margarint, ahol az egerek vannak, csodálkozva lehet tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá,mert érzékelik, hogy nem étel.
Felejtsük hát el margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az egészségün
A “szívbarát” margarin
A koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margarin gyárosok használták ki hatalmas piacok teremtésére azzal, hogy a margarin sokkal egézsségesebb mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint. Mindenekelôtt a koleszterin nem ártalmas anyag, hanem az anyagcserének egy pillére,amely nélkül emberi élet nem létezhet. Másodszor, az ételben elôforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.
Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztában legyünk, szükséges annak az elôállításá-val megismerkedni.
A margarint a legolcsóbb olajból állítják elô, tekintve, hogy abból a szappanfôzéshez hasonlóan mindent kilúgoznak. Hátra marad egy természetellenes anyag, mely elveszítette elektromos töltését és Transfetti Acid néven ismeretes. Hogy megsûrûsödjön és ne tudjon megromlani, félig hydrogénezik, majd különbözô vegyi ízesítôk és színesítôk hozzáadásával vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végülis egy élelmiszernek álcázott vegyi termék. A margarin négyféleképpen árt az emberi szervezetnek:
1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyag-cserét, és pangást okoz, így a legkülönfélébb szervi problémák állhatnak elô. Ekkor a
máj védekezésképpen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
2. Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margari ott helyben le fog rakódni.
3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az elôbbi érszûkületet, a másik vércsomósodást fog elôidézni, ami elôrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.
4. Végül a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.
Meglehetôsen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek akkor sem lenne jelentôsége, ha azzal a margarin telítve lenne. A máj viszont védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát,hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen. Ha valaki a konyhában letenne földre egy kis margarint, ahol az egerek vannak, csodálkozva lehet tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá,mert érzékelik, hogy nem étel.
Felejtsük hát el margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az egészségün
jah, a danone Actival ivójoghurt csúccs, csak e szám van benne
Abban kakaovaj van, es nincs benne kemenyitett novenyi olaj. A kakaovaj mellett _lehet_ benne kakaopor (fekete/barna vagy feher csoki), cukor es a tejcsokiban tej.
Semmi egyeb.
Amit nem irtam: antioxidans hatasa is van, az is jo benne.
Tanulsag: ne veletlenszeruen valassz csokit. :-)
Ha az ize utan valasztasz, ugy is konnyen megtalalod az igazit. Csokiban is.
Persze nem vagyok sem biológus, sem kémikus, de azért ez nem az ideális élelmiszer.
Az viszont tény, hogy a csoki a kutyának méreg, egy átlagos kutya egy kiló étcsokitól feldobja a talpát. (A letális adag teobromin 250-500 mg/testsúly kg) (Állatorvos sem vagyok. . . . )
A glicerin harom szenatomos vegyulet, minden szenatomrol egy OH csoport log le.
Ha mindharom OH csoportjahoz hosszu szenlancu szerves sav kapcsolodik eszterkotessel -az igy kapott vegyulet: triglicerid. A triglicerid tobbfele is lehet:
- Ha a hosszu szenlancu szerves sav csupa telitett kotest tartalmaz C-C akkor az zsirsav, es a glicerinnel alkotott vegyuletet zsirnak nevezzuk.
- Ha a hosszu szenlancu szerves sav tartalmaz telitetlen kotest C=C is, akkor ez olajsav, es a glicerinnel alkotott vegyulete az olaj (novenyi olaj, nem tevesztendo ossze a koolajjal, csak a nevuk hasonlo).
- Ha az olaj hosszu szenlancu szerves sav C=C koteseit hidrogennel C-C kotesse alakitjuk, akkor margarint kapunk.
Margarin = novenyi olaj mertersegesen atalakitva zsirra, pont azt alakitva at benne, amiert a novenyi olaj egeszsegesebb volt.
Hab a tortan: az atlakitas mellektermeke (transz zsirsav) a termeszetes taplalekokban nem elofordulo, valoszinuleg egeszsegtelen vegyulet.
Mellekszal (mert szoba kerult itt, helytelenul): a zsirok/olajok lug hatasara lebomlanak glicerincre es zsirsav-sokra, ez utobbiakat ismerjuk a furdoszobabol, szappan neven.
A vaj sokkal jobb, persze az is csak módjával!
Ha egy vegyésszel beszélnétek, csodálkoznátok, milyen rossz véleménnyel vannak a margarinrtól. . . . . . . . de azért eszik ők is! :-))))
A margarin olyan, mintha ciánt szopogatnál. Attól sem hal meg az ember, ill. nem azonnal, ha elég kis adagokban kezded enni!
[termeszetes alapanyogokbol termeszetes eljarassal eloallitott kemikus; tartositoszert sem tartalmaz]
Az idegrendszer fejlodesehez szukseges lecitint nagy mennyisegben tartalmazza.
[Az idegsejtek szigeteloburkahoz szukseges anyagrol van szo]
Ennek ellenere a vegso konkluzioval egyetertek, a vaj egeszsegesebb, mint a margarin.
A zsir es az olaj kozott annyi a kulonbseg, hogy az olajban C=C kettos kotesek is vannak. Ettol folyakon szobahon. Ettol egeszsegesebb a zsirnal.
Ha ezeket felbontjak (hidrogennel reagaltatjak), akkor az olaj is a zsirhoz hasonlo tulajdonsagu lesz: ez a margarin. Tehat legalabb is nem egeszsegesebb tobbe, mert zsirt csinaltunk belole.
raadasul a C=C felbontasnal a hidrogen nem csak a termeszetben zsiroknal megszokott modon epulhet be, hanem keresztbe is, ez a transz zsirsav, es ez amirol egyre inkabb felismerik, hogy karos lehet.
Mivel ez karos lehet, keruljetek.
Azt a szegyenteljes cikket meg takarja el a felejtes jotekony homalya minel elobb.
http://www. ravnskov. nu/cholesterol. htm
Talán érdemes utánajárni, most erre lusta vagyok.
Mindenesetre a margarinok szívbarát volta kb. annyira alátámasztható, mint a csokoládé (nutella, stb. ) jótékony hatása a gyerekekre (egy egész pohár tej, stb. ). . .
--
Ne felejtsétek el viszont, tudományos bizonyított, hogy a kutatás a patkányokban rákot okoz.
ha kiteszel egy darab budosodo romlott hust a teraszra, sok legy fog osszegyulni, de enm azert nem ennem nem. Mas peldakat nem is akarok hozni. :-))) Az, hogy a legyek szeretik-e nem mervado. ;-)
[Egyebkent egyetertek Veled, en is kerulom a margarint]
Pont ugyanazok a kérdések merültek fel bennem is, mint icdyth-ben. Ez az elektromostöltés-ügy engem is érdekelne, meg az is (csak hogy két dolgot említsek), hogy Joanna Budwig mikor lett Nobel-díjas?
Ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet semmi alapja a cikknek, csak azt, hogy elég könnyen pánikba ejthet olyanokat, akik egy kukkot nem értenek belőle (amit nem is csodálok).
De egyébként a reklámoknak tényleg ne higgyünk!
Mivel ez a cikk elég felületesnek tűnt kicsit utánanéztem, -kérdeztem ennek a transfetti acidnak (helyesen trans fatty acid) , amiről kiderült, hogy magyarul transz-zsírsav, a természetben elő nem forduló zsírsav, amely állítólag felelős a (rossz)koleszterinszint emeléséért. Íme egy tejzsírról szóló cikk, ahol említés esik a végén a transz-zsírsavról (és nyilván a vajfogyasztás, illetve tejtermék-fogyasztás mellett érvel):
http://www. medicinfo. hu/tejzsir. html
Vagy angolul az FDA lapján a transz-zsírsavakról egy egyszerű FAQ:
http://www. fda. gov/oc/initiatives/transfat/q_a. html
A cikk lényege az, hogy a töbszörösen telített és a transz-zsírsavak károsabbak, ezést meg kell nézni a termék címkéjét, hogy van-e benne részlegesen hidrogénezett zsiradék, vagy csak zsiradék (shortening van az eredeti szövegben).
Még egy cikk:
http://www. healthcastle. com/trans. shtml
Még egy érdekes cikk a mediterrán táplálkozásról:
http://www. medical-tribune. hu/02_otsz/archiv_otsz/pdf_otsz/54/mediteran. pdf
Akit érdekel a téma könnyen guglizhat még hasonló oldalakat. . .
--
Nekem ez az , , elektromosan feltöltött'' élelmiszer is furcsa, mert hát ugye nem töltünk fel sztatikus elektromossággal semmilyen élelmiszert, mielőtt megesszük. (És nem méregetjük elektroszkóppal. ) De lehet, hogy egy vegyész elmagyarázza majd, hogy ennek mégis van valahogy értelme?
--
Egyébként a cikk eredeti helye:
http://www. csaladinet. hu/index. php?module=news&target=article&type=mindenkinek&category=34 &id=1179
De ez a dr Litsek (az írója) szerintem maximum jogász lehet. . .
--
Egyébként pedig az a privát véleményem, hogy semmilyen túlfinomított, túlfeldolgozott élelmiszer nem jó (a fogyasztónak, az iparnak persez ez a jó), sem a (túlzott) adalékolás (aromák, szinezékek, tartósítószerek).
Amúgy pedig a vaj sokkal finomabb is. :o))
mindennel igy van ossze vissza hujitenek minket a reklamokkal. . . .
de erdekes volt ez a cikk. . . nem is tudtam ilyeneket:)))
de en ugy vagyok vele ugyis minden ember szervezete mas es maskent eli meg mit eszel vagy mit nem eszel. . . ugyanaz mint a ciginel lehet egesz eletedben cigizel megsem visz el a tudorak. . . lehet egyet sem szivtal el es 30 evesen kipurcansz tudorakban!
szoval mindenki egye ami jolesik neki aztan kesz!!! es ne higyjunk a reklamoknak egynek sem!!! atveres az egesz:))))))))))))))))))
Mi mar nem hasznalunk margarint, meg suteshez sem es a csaladomat is lebeszeltem rola!
Szintén a Testkontrollban volt, hogy 4 éves kor után a szervezet nem hasznosítja a tejet. Akkor minek kell kampányolni amellett, hogy igyanak az emberek minél többet? (Aki meg szereti, az úgyis megissza. )
És végül arra jutok, hogy ha ezeket mind számba vennénk, akkor már semmit nem ehetnénk meg.
Tényleg, mi lenne, ha valaki csinálna egy vajat népszerűsítő reklámot?????????????
páran beleírtak aztán elsüllyedt:) de azért jó hogy mást is érdekel