Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tökéletes konyha

porcica
Létrehozva: 2004. szeptember 14. 11:09
Sziasztok! Épp a saját leendő konyhánkat tervezem, és szükségem lenne pár jó ötletre, tanácsra, praktikára.
Megosztanátok velem a személyes tapasztalataitokat? Pl. olyanokra gondolok, hogy ha van valami, amit nagyon szerettek ill. nagyon utáltok a mostani konyhátok kialakításában, apró de nagyon praktikus extrák, ergonómiai szempontok, helytakarékos megoldások, és bármi más, ami segítségemre lehet!
Előre is köszönök minden tippet!
  1. 2007. október 21. 19:41130.
  2. Torolt_felhasznalo_977403
    Torolt_felhasznalo_977403
    2007. március 11. 20:03129.

sziasztok,

érdemes neten bömgészni...én ezt ajánlom

http://www.vegyelmeg.hu/index.php?stilus=webaruhaz&hiv=38

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_281214 (1)
    2004-09-14  11:09
  3. Torolt_felhasznalo_560296
    Torolt_felhasznalo_560296
    2007. március 8. 17:11128.
    meg csak telkunk van , de erdekelne, h tenyleg mukodnek a szagelszivok? tegnap bundas kenyeret sutottem es meg mindig erzodik a lakasban. a hazban egy terben lenne a konyha-etkezo-nappali-eloter es felek, h napokig szagolhatnank az elozo esti vacsorat...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

4. 2006. január 9. 23:39127.
    Milyen lett a konyhád?

(Azért is irtam be ne tünjön el a süllyesztöben ez a topic)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_281214 (1)
    2004-09-14  11:09
  5. Torolt_felhasznalo_157473
    Torolt_felhasznalo_157473
    2004. november 3. 12:00126.
    Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Most már majdnem kész az új lakásunk, ahová bőszen tervezzük a konyhabútort, de van egy kis gondunk. gáz főzőlap lesz és elektromos sütő, máshova beépítve. A gondom az, hogy a gázcsövet nem szeretném a konyhában látni végigfutni a falon. Mármint mehet a szekrény felett, de ahol lehozzák a főzőlaphoz, ott ugye lesz egy szép függőleges gázcső. Nem tudtok valami megoldást, hogy hogyan lehet elrejteni? A pult és a szekrény közötti (felső szekrény) rész csempézve lesz. Várom az ötleteket. Remélem érthetően fogalmaztam. Sziasztok.
    előzmény:

6. Torolt_felhasznalo_381994
    Torolt_felhasznalo_381994
    2004. október 26. 14:38125.
    Sziasztok! A sütőkocsis megoldásról van valakinek tapasztalata?
    előzmény:

7. 2004. szeptember 24. 12:26124.
    Szia Mókica!
    Mit gondolsz, melyik a legmegbízhatóbb gáz főzőlap - villany sütő kombináció? Hol lehet olcsóbban hozzájutni?
    Illetve gyerekbarát megoldásokról azt hiszem, még nem sok szó esett. Pl. villanykapcsolókat max. 1 méter magasra tettük, ami felnőttnek szinte kézmagasság, a lurkóknak nagy segítség. Vannak e téren jótanácsok, bevált tippek?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (121)

8. 2004. szeptember 17. 09:05123.
    Most már én is összezavarodtam a beépíthető-nem beépíthető hűtő témájában. . . A "beépítés" azt jelenti, hogy egy szekrényajtó mögé rejtem a hűtőt, nem? Én sima hűtőt akarok venni, viszont azt be akarom illeszteni a szekrénysoromba, (azaz "beépíteni" ha úgy vesszük), tehát 2 oldalt szekrény fogja majd közre, meg fölötte is szekrény lesz, csak az ajtaja fog majd látszódni. Ez így jó, nem? Vagy hátul kell valami szellőzőnyílás neki a falon?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (120)

9. 2004. szeptember 17. 08:59122.
    Köszönöm szépen!!! Azért, ha eszedbe jut még valami, szívesen fogadom az ötleteidet, akár jövő tavaszig is, mert a megvalósítás csak ezután lesz esedékes. . ! :-)
    előzmény:
    horpimama (119)

10. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2004. szeptember 16. 16:41121.
    horpimama 116-os hsz.
    én is olvasom tovább, amit írtál!

Persze, hogy láttam már sarokmosogatót beépítve! Mivel a szakmámhoz tartozik nem egyszer voltam ott ügyfelemnél, amikor szerelte az asztalos. Én ezek alapján írtam a javaslataimat.
    És ezért merek tanácsokat is adni, mert nem a saját konyhám csak a tapasztalati tény, hanem dolgoztam már ezen a területen is, kifejezetten konyhabútor-tervezés volt a feladatom. És, mint már írtam a konyha egyébként is az egyik kedvenc területem.

A sarokmosogatóra továbbra is azt mondom, hogy van sablon, azt kell használni, és egy ügyes asztalost kell keresni.
    előzmény:
    horpimama (116)

11. Torolt_felhasznalo_770932
    2004. szeptember 16. 16:27120.
    Nem kéne már regálnom, de nem bírom ki:

- igazad van, ha kész tények előtt áll valaki, hogy mi hol van, vízkiállás, villany stb. akkor nehezebb a konyhát pótcsővezés nélkül megoldani, berendezni, de vezetéket lehet vezetni a lábazatban is, mondjuk nem vízet, de a villanyvezetékek külső, falon kívüli vezetése így megoldható, nem kell falat vésni, és nincs szem előtt.
    - 7 éve én is kész konyhába költöztem, alig volt konnektor 1-1, de mégis mindenhova meg tudtuk oldani a villanyszerelővel, hogy legyen elegendő. Ugyan ezek már nem süllyesztett konnektorok, de megfelelőek, és utólagos szereléssel is volt megoldás.
    - "sütő melegíti a környező elemeket (hacsak nincs azbeszt betét közöttük). " 115-ös hozzászólás/
    könyörgöm!!! az azbeszt betétet nem tudom mióta nem használják már, többek között azért, mert nem túl egészséges anyag, ezenkívül pedig a BEÉPÍTHETŐ sütők el vannak látva hőszigeteléssel!!!!!!!!!!
    - "de akkor is beépíthető a hűtő, ha extra méretű csak pénz!" /szintén 115-ös hozzászólásban olvastam ezt :((/
    nem, NEM ÉPÍTHETŐ BE, mert nem pénz kérdése, hanem teljesen más a kilakítása a BEÉPÍTHETŐ hütőknek, és a hagyományos hütőknek. A beépíthető hütőszekrényeknek a szellőzése nem hátul van megoldva, ezért lehet szekrénybe építeni. A hagyományos hütőket viszont éppen azért nem lehet szekrénybe építeni, mert a szellőzést nem lehet bezárni.
    A nagy, extra méretű hütők viszont mindegyike hagyományos kialakítású, tehát nem épthető be!!!

Bocsánat a kifakadásért, de nem tudtam ezeket szó nélkül hagyni!
    előzmény:
    horpimama (115)

12. 2004. szeptember 16. 14:03119.
    Porcica!

Sok sikert kívánok az új konyhád kigondolásához és a sok jótanács bedolgozásához.
    Még egy javaslat: ahol tudsz gyűjts konyhakatalógusokat, ahol már képen is meg tudod szemlélni egy-egy gyakorlati fortély megvalósítását. Az Elekro Markt üzletekben bőséges kínálat van sütő, főzőlap, elszívó egyéb konyhaberendezésekből. Villanytűzhely választáskor érdemes a kW fogyasztást nézni, hogy villanyfogyasztáskor ne érjen kellemetlen meglepi. Szerintem érdemes több konyhastúdiót végigjárni főleg azokat, ahol nem csak katalógus van, de kiállított darabok is.
    Sok sikert és szép konyhát !
    előzmény:

13. 2004. szeptember 16. 13:52118.
    Csak láttam nagyon szép és sokáig újnak látszik (illetve eddig) sajna nekem nincs.
    előzmény:
    juditko30 (101)

14. 2004. szeptember 16. 13:40117.
    Érdekes nekem kihúzható zuhanyfejes csapom van. Nagyon jó, nem érdemes a legdrágábbat megvenni. Konyhastúdiók tuti forgalmaznak ilyesmit. Nekünk is ott ajánlották. Német vagy olasz márkákat láttunk. A mienk végül Blanco márkájú lett, a mosogató is az (sarok). Azt nem tudom javasolta e valaki, hogy a mosogatótálca mélységére érdemes odafigyelni, nehogy túl magas legyen mert 2 tányér se fér bele.
    Nekem a főzőlapom inox színű (gáz) és nagyon jól tisztítható, csak ajánlani tudom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_281214 (63)

15. 2004. szeptember 16. 13:34116.
    Ja olvastam tovább : Láttál már beépítve sarokmosogatót ? Ez egy sarokelem, amiből kivágják a mosogatótálca alakját (sokféle alakú, méretű és anyagú van) Szóval nálunk a mosogató kiválóan van tömítve, hanem a mosogató széle és a munkalap sarokelem rész és a mellete levő egység munkalapjának illesztése között alig 10 cm a távolság. Ide spriccel a víz, ami a nem vízzáró illesztésbe beszivárog, bármennyire is tömítette be azt az asztalos és elrondítja az egyégként gyönyörű munkapultom illesztési megoldását.
    Minden reklamációt elismernek erre és ki is cserélik, mert nem tudják megoldani, ide kéne az az alu-profil, amit meg nem építenek be, mert "nem szokták".
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (60)

16. 2004. szeptember 16. 13:26115.
    Igaz csak sokára, de mégis válaszolok:
    Mindenkinek a szája íze szerint ez az első indító mondatom.
    Ha valaki építkezik, akkor előre kigondolhatja, hogy mi hol jön elő a falból, de ha beköltözik valahova, akkor ott az adottságokkal igenis gondolkozni kell. Mert ha pl. a konyha közepén van kiépítve a villanysütő csatlakozója, akkor csak vezeték - külső húzásával - tudja onnan máshova helyezni. 3 fázis kivezetés nincs tetszőlegesen !
    A víz és szennyvíz kiállás ahol kiépítésre kerül oda a közelbe érdemes tenni a mosogatót, mert külső cső húzása megint nem szerencsés, mert a beépített konyhabútor elemek mögött ha nem fér el a colos cső, akkor mi lesz ? Meg ha folyik a csatlakozásnál a vezeték soha észre nem fogja venni csak ha már átette magát a konyhabútor hátlapján vagy alján ?
    Nekem semmi kifogásom a kürtős elszívó ellen csak felhívtam a figyelmet. Az elrejthető ellen sem.
    A szemetesnek tényleg parktikus a hely a mosogató alatt.
    Szintén figyelemfelhívó volt a sütő melegíti a környező elemeket (hacsak nincs azbeszt betét közöttük). Ellenben az, hogy a kerámia főzőlap hogyan tisztítható arról gyakorlati tapasztalatom van és nem jó. Az üveglapos gázfőzőlap detto rosszul pucolható.
    Észrevétel a főzőlapról a sütő sosem vezérelhető fordítva igaz, de akkor sem kötelező egymás felett lenniük csak ismét előjön a csőáradat és a praktika.
    A hűtő beépítése a szekrénysorba meglévő hűtővel igen macerás a méretbeli meglátások is igazak, de akkor is beépíthető a hűtő, ha extra méretű csak pénz!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (56)

17. 2004. szeptember 16. 12:59114.
    Nem benne TE:)))) melette.
    Mosogatogépet ki is kell pakolni, hogy belepakolhassá, következö piszkosat, szoval azé nem annyira gördülékeny:))) Imádom, mienket Jozsinak hivják, Nagypapa után.
    Van konyhában elöhuzhato v lehajthato vasalo deszka is, vagyis láttam már képen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_281214 (113)

18. 2004. szeptember 16. 12:40113.
    Igen erre én is gondoltam, hogy a morzsák belepotyoghatnak oldalt. . . Ezt leginkább kis konyhában tartom praktikusnak, ahová nem nagyon fér be direkt egy alacsonyabb pultrész a gyúráshoz.
    Nem rossz ötlet a mosogatóban gyúrni (mármint edényben ugye), az úgyis alacsonyabb. Persze csak akkor, ha nincs folyton tele mosatlan edénnyel. . . erre kell a mosogatógép. . . Micsoda összefüggések! Ha van mosogatógéped, akkor nincs tele a mosogató mosatlannal, és lehet benne tésztát gyúrni, és akkor nem kell alacsony pultrész. . . !! :-)))
    előzmény:
    Lingon (111)

19. 2004. szeptember 16. 12:31112.
    Nincs kedved csinálni sk?
    Hobbi boltokban csomo érdekes anyag kaphato, gipszöntö formák is, az Adventi naptár (csokis, nyitogatni kell) is önthetö a müanyagja. Lányom napköziben valami lapokbol csinált delfint és cicát, mozog a szemük. Gipsz festhetö, lakkozhato, mágnest ráragasztani. De vannak kiégethetö gyurmák is, stb,

Boltot nem tudok, nem is otthon élek.
    előzmény:
    Lili** (110)

20. 2004. szeptember 16. 12:24111.
    Mágneses késtartot én is szeretnék.
    Ahol felhajtod a pultot, (nem találtam még ilyet) ott nem gond, hogy mikor nem hajtod fel belemegy ez-az?
    Én ritkán sütök, a mosogato "lapon" trutyizok olyankor, aki sokszor annak nagyon jo lehet ilyen megoldás:))))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_281214 (109)

21. 2004. szeptember 16. 12:16110.
    Sziasztok!
    Érintőlegesen konyha. . . imádom a hűtőmágneseket, tudtok olyan boltot, forgalmazót, akár gyártót, ahol választék van vagy akár egyedi darabokat készítenek?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (106)

22. 2004. szeptember 16. 09:26109.
    Marhára tetszik a konyhaweben az a sarok alakú fiók a sarokban.
    Meg láttam olyat egyik újságban, hogy a pult egy darabja felhajtható, és alatta ott van egy gyúródeszka a gyúráshoz ideális magasságba szerelve. A felhajtható pult alsó felén meg kis tárolórekeszek vannak, amikből nem esnek ki a cuccok lehajtásnál. Meg mágnescsík, amire kések, eszközök vannak tapasztva, így azok is ott maradnak a pult visszahajtásánál.
    előzmény:
    Lingon (105)

23. 2004. szeptember 16. 09:22108.
    Tényleg nagyon jó az oldal. Gondolom, nem kis összegért dolgoznak. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (106)

24. Torolt_felhasznalo_770932
    2004. szeptember 15. 20:54107.
    Szia juditko30!

Nekem ún. acryl mosogatótálcám van, még 5-6 éve lehetett az Ikeában venni ezt a fajtát, nagyon jó áron a többi márkához képest. Én nagyon szeretem, mert semmiképpen nem akartam rozsdamentest, amin minden vízcsepp meglátszódik.
    Nekem egy ilyen világos fehér-szürke színű van. 7 éve nyüstöljük és jól bírja a strapát. Időnként azért alaposan át kell tisztítani, mert hajlamos a vízkőves elszíneződésre, de most pl. felfedeztem, hogy a cítromos Frosch szuper jól leszedi a koszt róla.

Egyébként nem gránitból vannak ezek a mosogatók, hanem gránitörlemény, azért is olyan apró pöttyös hatásúak.

Mondjuk annyi még ehhez, hogy ha már ilyet választasz akkor úgy szép, hogy a csaptelep is azonos anyagból legyen, legalábbis, ha a csaptelep nem fali kiállású.
    előzmény:
    juditko30 (101)

Címlap